Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-05-2025, Commissie Omgeving

Gemeenteraad Debatteert over Vergunningparkeren: "Het is 5 voor 12"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over de ontwerpverordening voor vergunningparkeren, die bedoeld is om de parkeeroverlast rond winkelcentrum De Mol te verminderen. Het college vraagt de raad om de verordening vrij te geven voor inspraak. De discussie spitste zich toe op handhaving, kosten en de rol van De Mol.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een levendig debat besprak de gemeenteraad de ontwerpverordening voor vergunningparkeren, die in 2026 moet ingaan. Het doel is om de parkeeroverlast rond winkelcentrum De Mol aan te pakken. De ChristenUnie opende het debat met vragen over handhaving en kosten. "Hoe gaan we het doen met de handhaving? We willen nieuw gedrag stimuleren door intensieve controle," aldus de fractie. Ook de kosten voor inwoners en de rol van De Mol kwamen aan bod. "De Mol is onderdeel van het probleem, maar kan ook deel van de oplossing zijn."

Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) benadrukte de urgentie van het probleem. "Het is 5 voor 12," stelde de fractie. Zij drongen aan op snelle invoering van de verordening en benadrukten dat de kosten niet alleen bij de bewoners mogen liggen. "Leidschendam-Voorburg de kosten en De Mol de opbrengsten is een no-go voor ons."

D66 complimenteerde het college met de verbeterde verordening, maar had nog vragen over de kosten en de rol van De Mol. "Er ligt een motie over meebetalen vanuit De Mol. Hoe staat het daarmee?" vroeg de fractie. Ook de doorstroming op de N14 en de realisatie van fietsenstallingen bij De Mol werden aangekaart.

De VVD uitte zorgen over de financiële onderbouwing en de communicatie naar inwoners. "De inwoners hebben recht op tijdige informatie," stelde de fractie. Zij vroegen om duidelijkheid over het aantal parkeervergunningen en de kosten.

Het CDA vroeg naar de uitvoering van eerdere moties en de planning van de invoering. "Kunnen we zorgen dat eind dit jaar de verordening definitief bij de raad ligt?" vroeg de fractie. Ook de recente uitspraak van de Raad van State over verkeersoverlast rond De Mol werd besproken.

GroenLinks sloot zich aan bij de zorgen over de kosten en vroeg om een duidelijke planning. "We willen het hele financiële plaatje zien voordat we een besluit nemen," aldus de fractie.

Wethouder Van Eekelen reageerde op de vragen en benadrukte dat de handhaving efficiënt moet worden ingericht. "Mensen moeten bang genoeg zijn om te denken dat ze een boete kunnen krijgen," zei hij. Over de kosten zei hij dat deze bij de begroting duidelijk worden. "We zetten alles op alles om vergunningparkeren in 2026 in te voeren."

De wethouder gaf aan dat er gesprekken plaatsvinden met De Mol over hun bijdrage aan de kosten. "De Mol heeft ook belang bij een goede relatie met de omgeving," stelde hij. Over de fietsenstalling bij De Mol zei hij: "De inzet is om die dit jaar nog te realiseren."

De raad stemde in met het vrijgeven van de ontwerpverordening voor inspraak. Het debat toonde aan dat er nog veel vragen leven, maar dat er ook een breed gedragen gevoel van urgentie is om de parkeeroverlast aan te pakken.