Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-05-2025, Commissie Omgeving

Afvalbeleid in de Gemeente: Tijd voor Drastische Maatregelen


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad debatteerde over het afvalbeleid en de noodzaak om de hoeveelheid restafval drastisch te verminderen. De discussie werd gedomineerd door zorgen over stijgende kosten en achterblijvende duurzaamheidsdoelstellingen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering stond het afvalbeleid hoog op de agenda. De wethouder presenteerde een raadsbrief met voorstellen om de afvalproblematiek aan te pakken. De ChristenUnie en het CDA hadden om deze brief gevraagd, omdat de voortgangsrapportage zorgwekkende cijfers liet zien. "Als je de rapportage leest, dan leidt bijna elke nieuwe paragraaf tot een diepe zucht," aldus mevrouw Van der Heijden van de ChristenUnie.

De cijfers liegen er niet om: een stijging van meer dan 50% in meldingen van grofvuil dumpingen en een toename van het restafval van 13.000 naar 15.000 ton. Het scheidingspercentage blijft steken op 45%, ver onder de landelijke norm van 75%. De wethouder erkende de problemen en stelde een pakket van maatregelen voor, waaronder het invoeren van een grofvuil tarief en het verbeteren van de GFT-inzameling.

De discussie in de raad was levendig. De VVD pleitte voor een hoge servicegraad en lage kosten, terwijl GroenLinks en D66 de nadruk legden op betere communicatie en gedragsverandering. "We hebben al best wel hard aan die knop gedraaid en moeten nu ook aan de knop prijs en service durven draaien," stelde de heer Wilschut van de ChristenUnie.

Een opvallend voorstel kwam van GBLV, die pleitte voor een verandering in de mindset: "Vermijd het woord afval als eindproduct, gebruik het woord grondstof als start." Dit idee werd ondersteund door suggesties om jongeren te betrekken bij afvalscheiding en het belang van hergebruik te benadrukken.

De wethouder gaf aan dat er al stappen zijn gezet, zoals de introductie van een mobiele milieustraat en het inzetten van een camerawagen om illegale dumpingen tegen te gaan. Toch blijft de vraag hoe de gemeente de neerwaartse spiraal kan doorbreken. "Welke grote verandering denkt de wethouder dat nodig is om deze neerwaartse spiraal te doorbreken?" vroeg mevrouw Van der Heijden zich af.

Het debat eindigde met de toezegging van de wethouder om de ontwikkelingen in andere gemeenten te volgen en te onderzoeken of een systeem waarin de vervuiler betaalt, zoals diftar, ook in deze gemeente kan worden ingevoerd. De raad zal hierover verder debatteren en mogelijk een motie indienen om het college aan te sporen tot actie.

De urgentie is duidelijk: de gemeente moet snel handelen om de afvalproblematiek aan te pakken en de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te zien of de voorgestelde maatregelen voldoende effect hebben.