Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 20-06-2023, Commissie Omgeving
Met elkaar in debat zijn
  • Th.J. Visser - CDA
  • G.D. Beek - VVD
  • J.M. van Wissen - GBLV
  • C.P. Elenbaas - GroenLinks
  • R. van Duffelen - CDA
  • Ph. van Veller - Wethouder

Nieuwe Verordening Omgevingskwaliteit: Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert over Toekomstige Adviescommissie


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een nieuwe verordening besproken die de huidige commissies voor ruimtelijke kwaliteit en erfgoed moet vervangen. Deze verandering is noodzakelijk vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De nieuwe adviescommissie omgevingskwaliteit zal advies geven over vergunningaanvragen voor rijksmonumenten en omgevingsvergunningen. Tijdens het debat werden enkele amendementen en vragen besproken, met name over de onafhankelijkheid en samenstelling van de commissie.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Leidschendam-Voorburg werd de nieuwe verordening voor de adviescommissie omgevingskwaliteit besproken. Deze commissie moet de huidige commissies voor ruimtelijke kwaliteit en erfgoed vervangen vanwege de aanstaande Omgevingswet. De verordening, die zonder inspraakreacties is vastgesteld, bevat richtlijnen voor de adviezen en bepalingen over de benoeming en het ontslag van commissieleden.

De heer Beek opende het debat met een toelichting op zijn amendementen. Hij stelde voor om de onafhankelijkheid van de commissieleden beter te waarborgen en vroeg zich af hoe de samenwerking met externe partijen, zoals de vereniging Dorp, Stad en Land, zou verlopen. "Hoe is de onafhankelijkheid van de commissie gewaarborgd?" vroeg hij zich af.

De discussie over de grootte van de commissie was een belangrijk punt. De heer Van Wissen vroeg zich af of het minimumaantal van drie leden voldoende was gezien de gestelde eisen aan de leden. "Is het niet verstandiger om het minimum van drie leden te verhogen?" vroeg hij de wethouder.

De wethouder legde uit dat de vereniging Dorp, Stad en Land een belangrijke rol speelt bij het werven van deskundigen voor de commissie. Hij benadrukte dat de leden geen ambt in de gemeente mogen bekleden en dat er geen zakelijke banden mogen zijn met de gemeente. "Het is een club van ons, met een mooie historie van bijna 100 jaar," aldus de wethouder.

Een ander belangrijk onderwerp was de rol van de commissie bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (bopa's). De wethouder legde uit dat de commissie advies geeft aan het college en dat de raad zelf kan bepalen bij welke bopa's zij adviesrecht wil hebben. "U heeft alle ruimte om te bepalen waar u adviesrecht op wilt," verzekerde de wethouder.

Het debat eindigde met een akkoord over de suggestie van de wethouder om de onafhankelijkheid van de commissieleden in het Reglement van Orde te borgen. De raad zal in de toekomst verder spreken over de Omgevingswet en de rol van de adviescommissie omgevingskwaliteit.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg stelt een nieuwe Verordening vast voor de gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit, ter vervanging van de huidige commissies voor ruimtelijke kwaliteit en erfgoed. Dit is noodzakelijk vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet, die de bestaande regels uit de Bouwverordening laat vervallen. De nieuwe commissie zal advies geven over vergunningaanvragen voor rijksmonumenten en omgevingsvergunningen, indien de gemeenteraad of het college dit nodig acht. De Verordening bevat richtlijnen voor de totstandkoming van adviezen en bepalingen over de benoeming en het ontslag van commissieleden. Er zijn geen inspraakreacties ontvangen tijdens de inzageperiode van de ontwerp Verordening, waardoor deze ongewijzigd wordt vastgesteld. Het bijbehorende Reglement van Orde, dat de werkwijze van de commissie beschrijft, wordt door de commissie zelf vastgesteld. De Verordening treedt gelijktijdig met de Omgevingswet in werking, gepland op 1 juli 2023, en heeft geen financiƫle gevolgen.

Documenten