Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Neemt Besluit over Verkeersmaatregelen: "Een Stap in de Juiste Richting"
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met een pakket maatregelen om de verkeersdoorstroming en bereikbaarheid van het Damcentrum en Leidschendam-Zuid te verbeteren. Het besluit kwam na een intens debat en het verwerpen van verschillende amendementen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week stond het verbeteren van de verkeerssituatie in Leidschendam-Voorburg centraal. Het collegevoorstel, dat voorziet in een reeks maatregelen zonder onomkeerbare besluiten te nemen, werd uiteindelijk aangenomen. Het plan omvat onder meer een verkenning naar selectieve toegang en de mogelijke bouw van een nieuwe brug over de Vliet.De heer Kist sprak zijn steun uit voor de drie ingediende amendementen, die echter allemaal werden verworpen. "Het geeft een duidelijk beeld en een duidelijke koers van wat je eigenlijk zou moeten verwachten van het college," aldus Kist. Mevrouw Aris van de VVD benadrukte dat haar partij graag een besluit had gezien waarin de aanleg van een brug op Klein Plaspoelpolder (KP) was opgenomen. "Er zijn nog heel veel vragen," zei ze. "Wat houdt selectieve toegang eigenlijk exact in en wat voor consequenties heeft invoering hiervan voor onze gemeente?"
De stemming over de amendementen verliep voorspelbaar langs partijgrenzen. Het amendement van Gemeentebelangen over een extra oeververbinding werd gesteund door GroenLinks en D66, maar verworpen door de meerderheid van de raad. Ook de amendementen van D66 en GroenLinks over infrastructurele strategieën en doorstroming haalden het niet.
Uiteindelijk stemden de fracties van VVD, CDA, Partij van de Arbeid, ChristenUnie en SGP voor het raadsvoorstel, waarmee het werd aangenomen. De fracties van Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks stemden tegen.
Naast het verkeersvoorstel werd ook het plan van aanpak voor parkeermaatregelen in Leidschendam Centrum besproken. Twee moties van Gemeentebelangen over de parkeerdruk in Leidse Hof zullen in een volgende vergadering aan de orde komen.
Met de goedkeuring van het verkeersvoorstel zet de gemeenteraad een stap richting een betere verkeerssituatie, al blijft er volgens critici nog veel werk aan de winkel. "We zien een goed uitgewerkt definitieve keuze over een half jaar graag tegemoet," aldus Aris.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg overweegt maatregelen om de verkeersdoorstroming en bereikbaarheid van het Damcentrum en Leidschendam-Zuid te verbeteren. Het voorgestelde besluit omvat het verder uitvoeren van het maatregelenpakket "Benutten zoals bedoeld", met uitzondering van het tweerichtingsverkeer op de Oude Trambaan en J.S. Bachlaan, en de herinrichting van de Wijkerlaan en zuidkant Rembrandtlaan, die pas worden uitgevoerd als het verkeer tot maximaal 6.000 voertuigen per etmaal is gereduceerd. Verder wordt een verkenning voorgesteld naar selectieve toegang en een nieuwe brug over de Vliet, zonder onomkeerbare besluiten te nemen. Ook wordt tijdelijke ruimte gereserveerd in Klein Plaspoelpolder voor toekomstige ontwikkelingen. De besluitvorming moet voor het kerstreces plaatsvinden. Het voorstel draagt bij aan verkeersveiligheid, een gezond leefklimaat en een levendige leefomgeving. Er zijn zeven combinaties van maatregelen onderzocht, variërend van optimalisatie van de huidige situatie tot de bouw van een nieuwe brug. De effecten op geluid, luchtkwaliteit en verkeersintensiteit zijn in kaart gebracht. Participatie van belanghebbenden heeft plaatsgevonden, en er zijn kostenramingen opgesteld voor de verschillende maatregelen. Risico's zijn onder meer de samenwerking met de provincie en de juridische haalbaarheid van selectieve toegang. Het college adviseert om de maatregelen verder te verkennen en uit te werken.