Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert over Strategische Agenda MRDH
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een levendig debat gevoerd over de zienswijze op de concept strategische agenda van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH). De discussie draaide om de ontwerpbegroting 2020 en de ontwerpbeleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen. De raad kreeg de kans om gevoelens en bezwaren kenbaar te maken, met name over de duidelijkheid en consistentie van de plannen van de MRDH.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering kwamen verschillende raadsleden aan het woord om hun standpunten te delen. De heer Duin benadrukte het belang van regionale samenwerking voor bereikbaarheid en leefbaarheid. "We moeten regionaal optrekken als het gaat om bereikbaarheid, vernieuwing van de economie en de energietransitie," stelde hij. Hij uitte zorgen over de investeringsruimte van de MRDH en vroeg zich af of de verantwoordelijkheden helder zijn belegd.Mevrouw Van der Gronde van GroenLinks diende samen met het CDA en de PvdA een amendement in om extra aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit in Leidschendam-Voorburg. "De grootste bron van luchtvervuiling in onze gemeente zijn de snelwegen," zei ze. Ze riep de MRDH op om te helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit.
De heer Wilschut van de ChristenUnie-SGP sprak zijn steun uit voor de plannen van de MRDH, maar vroeg zich af of er voldoende aandacht is voor de omgeving buiten de stad. "We moeten ervoor zorgen dat voorzieningen op peil blijven in kleinere kernen," benadrukte hij.
Mevrouw Veluwe uitte haar zorgen over de werkwijze van de MRDH en vroeg zich af of de organisatie niet te veel taken naar zich toe trekt. "Is hier een veelkoppig monster aan het ontstaan met verregaande bemoeizucht?" vroeg ze retorisch.
De portefeuillehouder, de heer Tichelaar, reageerde op de zorgen van de raadsleden en benadrukte dat de MRDH een samenwerkingsverband is waar de gemeenten zelf deel van uitmaken. "De MRDH zijn wij zelf," stelde hij. Hij verzekerde de raad dat de MRDH zich richt op de twee kerntaken: verkeer en vervoer, en economisch vestigingsklimaat.
Het debat werd afgesloten met de toezegging dat de zienswijze, inclusief de ingediende amendementen, zal worden meegenomen in de besluitvorming op 21 mei. De raad lijkt vastberaden om de belangen van Leidschendam-Voorburg stevig te vertegenwoordigen binnen de MRDH.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om een zienswijze vast te stellen en te verzenden aan het dagelijks bestuur van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) over de concept strategische agenda, de ontwerpbegroting 2020 en de ontwerpbeleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen. Dit is in lijn met artikel 35 van de Wet op de gemeenschappelijke regelingen en de GR MRDH 2014, die de raad de mogelijkheid biedt om gevoelens en bezwaren kenbaar te maken. De begroting 2020 van de MRDH, met een omvang van € 718 miljoen, richt zich voornamelijk op verkeer en vervoer, en wordt gefinancierd door middelen van het Rijk en bijdragen van de 23 gemeenten. Er is een tijdelijk overbestedingstekort op de BDU-middelen, maar vanaf 2022 wordt een positief saldo verwacht. De MRDH werkt aan afspraken met het kabinet om de investeringsruimte te behouden. De ontwerpbegroting is gebaseerd op de strategische agenda, wat aanpassingen kan vereisen. Er zijn zorgen over de duidelijkheid en consistentie van de MRDH's plannen en de meerwaarde van bepaalde activiteiten. De raad zal deze punten in de zienswijze adresseren en aandacht vragen in de MRDH-gremia.