Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 12-06-2018, Raadsforum
Met elkaar in debat zijn
  • Ph. van Veller - VVD
  • W.F. Steutel - GBLV

Gemeenten in de Knel: VNG's Fonds Tekortgemeenten Onder Vuur


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een voorstel ingediend voor een Fonds tekortgemeenten, bedoeld om gemeenten met tekorten in het sociaal domein te compenseren. Het fonds richt zich op tekorten in de uitkeringen voor Jeugd en Wmo als gevolg van decentralisaties. Gemeenten moeten aantonen dat hun tekorten voortkomen uit nieuwe kosten op deze gebieden. Het fonds compenseert significante tekorten, gedefinieerd als meer dan €20 per inwoner per jaar over 2016 en 2017.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg werd het voorstel van de VNG voor het Fonds tekortgemeenten kritisch onder de loep genomen. De discussie werd aangevoerd door raadslid Van Veller, die zijn ervaring als voormalig directiesecretaris van de VNG inbracht. "We zitten financieel er niet best voor in het sociaal domein," stelde Van Veller, verwijzend naar de aanzienlijke tekorten waarmee de gemeente kampt.

Van Veller uitte zijn zorgen over de financiering van het fonds, dat deels uit het gemeentefonds komt. "Een koekje van eigen deeg," noemde hij het, verwijzend naar het feit dat de gemeenten zelf bijdragen aan hun compensatie. Hij bekritiseerde ook het Interbestuurlijk Programma (IBP), dat volgens hem een streep zet onder de door gemeenten ervaren tekorten zonder extra middelen van het Rijk.

De wethouder, Stemerdink, erkende de problemen en benadrukte dat de gemeente actief lobbyt voor meer middelen. "We hebben gewoon recht op meer," zei ze, wijzend op de unieke samenstelling van de bevolking die meer kosten met zich meebrengt. Ze gaf echter ook aan dat de kans klein is dat het amendement van Van Veller, dat pleit voor het bekrachtigen van het IBP met uitzondering van de omstreden zin, in stemming komt.

De discussie leidde tot een voorstel van Van Veller om het IBP te bekrachtigen met uitzondering van de zin die een streep zet onder de tekorten in het sociaal domein. "We kunnen ons niet permitteren om onder zo'n zin te gaan staan," benadrukte hij. Zijn voorstel kreeg steun van meerdere raadsleden, die het belang van een proactieve houding onderstreepten.

De uitkomst van het debat blijft onzeker, maar de boodschap van de gemeenteraad is duidelijk: de huidige financiële situatie is onhoudbaar en er moet actie worden ondernomen om de tekorten in het sociaal domein aan te pakken. De komende Algemene Ledenvergadering van de VNG zal uitwijzen of de gemeenten gehoor krijgen voor hun oproep tot verandering.

Samenvatting van het voorstel


De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een voorstel ontwikkeld voor de criteria en governance van een Fonds tekortgemeenten, bedoeld om gemeenten met tekorten in het sociaal domein te compenseren. Het fonds richt zich op tekorten in de uitkeringen voor Jeugd en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) als gevolg van decentralisaties. Gemeenten moeten aantonen dat hun tekorten voortkomen uit nieuwe kosten op deze gebieden. Het fonds compenseert significante tekorten, gedefinieerd als meer dan €20 per inwoner per jaar over 2016 en 2017. Als het totale beroep op het fonds het beschikbare budget overstijgt, wordt een staffel toegepast waarbij gemeenten met grotere tekorten relatief meer compensatie ontvangen.

De governance van het fonds omvat besluitvorming door de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de VNG, met het VNG-bestuur dat de toekenning van middelen bewaakt. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de aanvragen van gemeenten. Gemeenten worden aangemoedigd om hun aanvragen zorgvuldig en volledig in te dienen, met sancties voor onvolledige informatie. De verdeling van de middelen wordt informeel op 1 november gecommuniceerd, met officiële publicatie in de decembercirculaire. Het proces is ontwikkeld met input van diverse gemeenten en adviesbureaus, en houdt rekening met verschillende scenario’s en overwegingen om tot een rechtvaardige en werkbare oplossing te komen.

Documenten