Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Maar je bespreekpunt heeft een hele serie moties toegevoegd aan de agenda en we beginnen met de eerste en dat is de motie platform gehandicaptenruimte in de gemeente Rubriek en ik geef als eerst het woord aan meneer Beek.
Voorzitter, dank u wel. Wij vinden het belangrijk dat het initiatief van het platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg gesteund wordt en dat dat ook vol gedragen wordt door de Raad. En daarom is het verzoek aan het college om in het krantje van de gemeente de rubriek Ruimte beschikbaar te stellen als een eenmalige ondersteuning voor de duur van de campagne. Geef ons ruimte voor het platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg. Dat
Wou ik nog even aan toevoegen voor u allen die niet aanwezig kon zijn bij de beeldvorming. Een oproep, want aanstaande donderdag om twee uur op de hoek Dillenburgsingel en Jan Graaglaan. Gaat het gehandicaptenplatform aan u laten zien wat hun problemen zijn waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Tot zover, voorzitter. Kijk aan.
Dank u, voorzitter. Het platform Gehandicapt heeft onlangs inderdaad een uitvoerige presentatie aan de raad gegeven. Ik was daar zelf ook bij en daar zijn we als college ook heel blij mee, want wij vinden toegankelijkheid voor iedereen heel belangrijk. Als college hebben we een goede relatie met het platform. Knelpunten proberen we zo snel mogelijk weg te nemen, zodra er problemen zijn. In de openbare ruimte reageren we daar zo snel mogelijk op, er is ook een directe relatie met onze afdeling Stadsbeheer. Het platform heeft nu een campagne gelanceerd. Het gaat met name om bewustzijn te creëren en rekening te houden met inwoners, bedrijven, jongeren. Iedereen moet er wat aan bijdragen en als college geven we graag ook meer bekendheid aan die campagne. En daarmee invulling aan de motie. Wij hebben afspraken met het krantje, dus daar moet het inpassen. Wat we kunnen doen is een redactioneel artikel maken waarin we onze steun voor de campagne uitspreken en daar ook wat meer over uitleggen. Dus ja, wat dat betreft kunnen we als college de motie overnemen. En ja, zou ik eigenlijk willen suggereren dat stemming daarvoor vanuit onze kant niet per se noodzakelijk is.
Dank u wel, ik kijk even of iemand hierop wil inhaken, mevrouw Pas en daarna geef ik het laatste woord weer aan de twee indieners, dan weet u dat vast.
Even voor de volledigheid, het CDA tekent ook mee, maar stond nog niet op het papiertje wat in de bladstand, maar bij deze aanvullend ook. Ook in de vorm van suggereert de wethouder nu dat het eenmalig het geval zal zijn dat er een redactionele bijdrage zal zijn. Of heeft de wethouder ook de behoefte om dit wat vaker in de periode dat de campagne duurt te doen? Zoals u weet, heb ik de laatste maanden geprobeerd ook aan den lijve te ondervinden wat het is om af en toe gehandicapt te zijn. Voor mij gaat het over, maar ik voel erg mee op dit moment met onze inwoners die wat problemen hebben, dus enige regelmaat in de herhaling zou natuurlijk wel mooi zijn.
Ik heb aangegeven dat we als college prima met de motie uit de voeten kunnen, dus wat mij betreft hoeft die niet per se in stemming gebracht te worden. We hebben afspraken met het krantje. Daar zit ook in dat wij niet zomaar campagnes van derden kunnen overnemen. Wat we wel kunnen doen is, wat ik zei, dat wij redactioneel daar een artikel over kunnen schrijven en daar aandacht aan kunnen besteden. Dat zijn de afspraken die we hebben, dat hebben we onlangs ook gedaan met een campagne waarin de VNG aandacht vroeg, dus dat kunnen we doen en volgens mij is dat ook heel passend en is het juist ook de bedoeling vanuit het platform dat ze ook op andere manieren mensen oproepen. Dank.
Ja voorzitter, dank u wel. Wethouder bedankt, ja, als u zich daar zo in kunt vinden als dat niet in de gemeentepolitiek kan, maar via een redactioneel artikel. Ja, dan zit ik alleen een beetje te puzzelen met het commentaar van de heer Visser. Van ja, kan dat wat met enige regelmaat op een of andere manier is. Daar is daar dan een mouw aan te passen, want daar zie ik dan wel het probleem ontstaan.
Ik kan kijken wat ik wil doen, maar dat moet allemaal wel passen binnen de afspraken die wij hebben met het krantje. Dat is de voorwaarde, ja. Dank u wel.
Als u nou een minuutje neemt, overlegt u even, dan gaan we over een minuut verder met deze vergadering. Dan schorsen we voor een minuutje en die minuut is ongeveer 60 seconden, hè? Heropenen, meneer Beek? Ja.
Oké, gaan we bij deze gang. We stemmen over de motie. Ja, iedereen heeft de aandacht erbij. Nou, de stemverklaringen zijn afgelegd. Kunnen we digitaal stemmen? Ja. Stel.
Ja, punt van orde, want moet je dan niet formeel nog een tweede termijn doen? Want we hebben nu een eerste termijn gehad. Wethouders gereageerd, maar als we nu in stemming brengen, dan zou ik misschien ook nog wel willen reageren. Oké, nou...
Mijn reactie zou dan zijn dat ik dat een beetje flauw vind, hè? De wethouder die zegt eigenlijk van, ja, we gaan het zo doen en je hebt ook de motie niet nodig. En dan is er geen twijfel voor het terugtrekken en nu toch in stemming brengen. Dan zie ik de toegevoegde waarde van de motie niet zo in en ik vind het dan ook flauw als wij tegen gaan stemmen om die reden. Want het is natuurlijk wel een nobel doel, dus ik ja, ik vind dat een beetje ja jammer, maar we gaan wel gewoon voorstellen, maar wel met die kanttekening. Wel verder.
Wij stemmen ook gewoon voor juist om ook als Raad te laten zien dat we dit belangrijk vinden. En daarnaast zou ik nog willen toevoegen dat mevrouw Duivesteijn, we noemden het al, dat je daar zo een dag kan gaan. Dat heb ik in het verleden ook al gedaan en het mooie is daar niet alleen van dat je zelf kan ervaren voor eventjes hoe het is om geen handicap te zijn, maar vooral om met mensen in gesprek te gaan over wat er echt beter moet in onze gemeente. En ik zou die oproep vooral ook willen delen met de raadsleden en leden van het college om daar dus goed gehoor aan te geven in de toekomst. Dank u wel.
Ja voorzitter, dank u wel. Wij zullen voor de motie stemmen. Alleen vraag ik me wel af of de wethouder met de letter van de motie akkoord kan gaan, omdat de wethouder net aangaf: nou ja, we hebben nu allemaal regels in de gemeente waar we aan moeten voldoen en in deze motie wordt expliciet opgeroepen om de campagne daar tentoon te stellen, terwijl de wethouder net aangeeft: ik wil een redactioneel stuk. Dus wat mij betreft kunnen we de geest van de motie ondersteunen en daarmee ook de motie. Maar wordt die dan op de letter door de indieners bekeken, of wordt die dan gewoon in de geest bekeken? Kan
Ik zeg inderdaad dat die niet kan worden uitgevoerd. Dat is net gezegd, dus dat gaat sowieso niet gebeuren. Maar de wethouder heeft een handreiking gedaan. Verder nog iemand in deze ronde hierover? Nee, heeft iedereen gezegd wat hij wil zeggen, dan gaan we stemmen, want er is verzocht om stemming. Dus gaan we technisch stemmen en dan kijk ik even naar de heren van de knoppen. In dit geval allemaal heren? Voorzitter.
Op mijn. Nee, nou dan, dan gaan we toch met hand stemmen. Iedereen die tegen is, mag zijn hand opsteken. Iedereen die tegen is, heeft zijn hand opgestoken, eenmaal andermaal. Volgens mij is het dan met algemene stemmen aangenomen. Ja en dan ronden we deze af, want dan heeft iedereen voor deze motie gestemd. Gaan we naar het