Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Dan gaan we naar de bespreking van het volgende agendapunt en dat is het investeringskrediet nieuwbouw IKC De Trampoline te Leidschendam. Ik begin bij de fractie van het CDA, de heer Strauss, aan u het woord. Mag ik stilte in de zaal, dan kan de heer Strauss het woord voeren. De heer Strauss, dank.
U wel, meneer de Voorzitter. De Raad wordt gevraagd in te stemmen met een investeringskrediet voor IKC De Trampoline en Laten we vooropstellen. De CDA-fractie is ontzettend blij met de totstandkoming van weer een IKC en kan zich ook vinden in dit plan dat eigenlijk zijn oorsprong heeft in het integraal huisvestingsplan. Het idee dat je onder één dak een pedagogische visie gaat ontwikkelen. Wij proberen het thuis ook, is uitdagend, maar wel een goed streven. Dus wat mij betreft wordt dat de norm. Ook al zijn er nog juridisch wat barrières om dat echt in een organisatie te gaan doen. Vandaag is een van de onderdelen in dat hele besluitvormingstraject en dat gaat met name even over het, nou ja, toch wel een belangrijke voorwaarde, de financiering van het geheel, dus het CDA is positief over deze ontwikkeling en om de verrassing er al van af te halen, we gaan het ook wel steunen. Maar ik wil er wel een kanttekening bij zetten, want met de keuze om naast de wettelijke taak voor de huisvesting van onderwijs ook te verbreden naar kinderopvangorganisaties, ga je wel een wat breder profiel trekken als het gaat om de voorfinanciering en de investeringen die je neemt. Zo ook hier, en volgens mij bij, ik heb het nog technisch uitgevraagd, bij IKC De Trampoline ongeveer 1 miljoen extra investering en bij Emmaüs een half miljoen. En ik zag in het projectenboek dat er nog een half miljoen ook op de rol staat voor het volgende IKC. En ik ben daar niet principieel op tegen, maar ik vind wel dat we daar een goede discussie over moeten hebben, want het profiel, het risicoprofiel van een kinderopvangorganisatie is daadwerkelijk een andere dan het profiel van een basisonderwijs. Los van het feit dat het een wettelijke taak is. Dus ik wil wel vragen aan de wethouder om, zeker in de aanloop naar het nieuwe integrale huisvestingsplan, want volgens mij liep het in 2018 af en het wordt geüpdatet, om daar wat specifieke aandacht aan te besteden. Want de kinderopvangmarkt is toch weer afhankelijk van economie, van ook subsidies, de grillige overheid, niet de lokale overheid natuurlijk, maar de rijksoverheid die zomaar het mes kan zetten in toeslagen en voordat we kunnen spreken over een stichting waarin dat allemaal wordt gevestigd. Ze hebben nu toch wel zo'n beetje 3,5 miljoen uitstaan, een investering hè, waar weliswaar wat huurovereenkomsten tegenover staan, maar er zit een risico op het geheel aan vast, dus ik wil graag de wethouder vragen om daar specifieke aandacht aan te besteden. Het is voor ons geen beletsel om vandaag met het voorstel in te stemmen. Dank voor de antwoorden op de technische vragen. En ondertussen wens ik iedereen die gaat bijdragen aan de totstandkoming van het IKC, de kinderen, de ouders en de leerkrachten ontzettend veel succes en hun voortvarend bouwproject zeg ik maar even heel voorzichtig, want ja, dat moet ook allemaal goed gaan.
Dank u wel, voorzitter. Ik deel volgens mij de mening van de CDA-fractie. Maar wat bedoelt de CDA-fractie specifiek met specifieke aandacht schenken aan?
Nou ja, ik vind het lastig om het in te vullen, maar nu kiezen we ervoor in een constructie om de volledige voorfinanciering te doen, dus het investeringskrediet te doen voor ook het stukje uitbreiding voor de dagopvang. En nou ja, dan betekent dat een investering over 40 jaar wordt afgeschreven en wordt zo 10 jaar. Wordt er een krediet gedaan. Volgens mij zijn er ook andere vormen van cofinanciering mogelijk, waarbij je het risico gaat delen en gaat spreiden.
Dank u, meneer de Voorzitter. Dat is een van de opties. Ik vind het wel lastig omdat je dan wel ingrijpt in een bedrijfsvoering en ook de afhankelijkheid met het basisonderwijs. Want er zit ook wel het feit dat je nou ook wel grip wil houden op je huisvesting. Maar ik zou me best kunnen voorstellen dat je wat integraler gaat kijken naar hoe financier je nou het hele huisvestingsstuk.
Toch nog een vraag, want het is een grillige markt. Het zou kunnen zijn dat er een partij omvalt in die kinderopvangorganisatie wereld. Als er middelen zijn ingebracht, hoe ga je dan om met de volgende kinderopvangorganisatie? Dat is het voordeel als de gemeente het zelf voorfinanciert. Maar...
Vraag. Ik weet nog niet precies hoe ik dat voor me zie. Ik zou me kunnen voorstellen dat het moment dat iemand. Het hoeft niet zo te zijn dat de kinderopvangorganisatie feitelijk juridisch eigenaar of economisch eigenaar wordt, maar het kan ook wel zo zijn dat je vanuit een fonds, medegefinancierd vanuit andere partijen, dit gaat voorfinancieren waar je wel zeggenschap wil houden over in ieder geval het juridische eigendom van het geheel. Maar dit is, dit gaat wat te ver. Mijn vraag is nou juist aan de wethouder: kom eens, denk eens, werk dat stuk in het integrale huisvestingsplan iets verder uit. In het vorige was dat eigenlijk ging, is er vanuit gegaan dat de overheid de volledige voorfinanciering doet. Althans, er staat een regel in van wij. Wij zullen dat ondersteunen en de vraag is even nou in het volgende integrale huisvestingsplan pak dat risicoprofiel even mee, want dit is de trend die wij steunen. Maar kijk dan wel even heel goed naar hoe je dat, hoe je dat doet. Dank u wel.
Dank u wel, voorzitter. Ja, mijn bijdrage is kort. De ChristenUnie-SGP steunt het raadsvoorstel. Wij vinden het plan voor dit E-klasse goed en ook het investeringskrediet. Stemmen wij mee en steunen wij zonder voorbehoud. Dank.
Ja voorzitter, dank u. In mijn werkzame leven heb ik eigenlijk bijna dagelijks te maken met de samenwerkingsvraagstukken die achter dit soort initiatieven zitten. Maar wat er vanavond hier voorligt, is eigenlijk een meer abstracte vraag, namelijk hoe stel je je als gemeente op in zo'n samenwerking en welke rol wil je als gemeente innemen? Wij denken dat het goed is dat dit voorstel er ligt en dat de gemeente deze rol neemt. Want wat we daarmee doen, is investeren in een maatschappelijke activiteit die het anders moeilijker zou hebben om uitgevoerd te worden. Tal van onderzoeken wijzen uit dat toegankelijke kinderopvang helpt bij het tegengaan van segregatie en de ontwikkeling van kinderen bevordert op tal van gebieden, met name ook taalachterstanden. Dus goed dat er wordt geïnvesteerd. In de algemene beschouwing werd ons een verwijt gemaakt. Werd deze coalitie een verwijt gemaakt dat er niet werd geïnvesteerd in scholenbouw? Ik neem aan dat dat nu wat op de achtergrond raakt, dat verwijt. Kijk ook naar de hoek van D66. Het is goed dat deze activiteit wordt gefaciliteerd. Er werd een vraag opgeworpen door collega's: moet je je nou wel als gemeente inlaten met een activiteit die meer risico met zich meebrengt dan onderwijs? Het is ontegenzeggelijk een private activiteit, kinderopvang, maar het is wel een activiteit die steeds publiekelijker wordt. En dan verwijs ik even naar het voorstel dat de PvdA heeft gedaan in de Tweede Kamer, waar wordt voorgesorteerd op een winstklem in de kinderopvang. Je ziet dat het steeds moeilijker wordt en ik roep ook iedereen op om dat in zijn eigen partij te stimuleren. Er komen weer verkiezingsprogramma's aan, dus neem dat vooral mee. Gelet op die trend is het alleen maar goed dat we als gemeente deze rol pakken. Wel een vraag, en dat is een beetje buiten de orde, maar ik doe het toch: in het integraal huisvestingskort. In het integraal huisvestingsplan is er eigenlijk ook behoefte aan een integrale visie op het organiseren van onderwijshuisvesting. En ik vraag aan de wethouder, dat hoeft misschien niet nu, maar wel meegenomen te worden in het huisvestingsplan: hoe kunnen we nou die scholen meer in positie brengen? Voorkomen dat nieuwbouw wordt uitgesteld en bijvoorbeeld ook scholen in positie brengen als eigenaar van schoolgebouwen. Dus graag daarop een reactie, als niet vanavond dan wel bij het huisvestingsplan. Dank u wel.
Ik zal het natuurlijk niet over mijn kant laten gaan. Ik hoop dat de heer Streefkerk het verschil weet tussen de investeringskredieten en lopende uitgaven. In de begroting kunt u dat uitleggen, of niet? Ja.
Herhaling van zetten, dank u wel voorzitter. Herhaling van zetten, wat we doen is wij sturen op effecten en wat we hiermee doen is een effect sorteren. En dat effect dat wij hiermee sorteren is dat kinderopvang toegankelijker wordt, dat kinderen worden gestimuleerd om mee te doen in de samenleving, dat kinderen die dat nodig hebben hun taalachterstanden kunnen wegwerken en dat effect sorteren we onder meer hiermee. Dus een verschil in boekhoudkundige uitleg maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Voorzitter, de
Maar u impliceerde juist wel in het begin van uw betoog dat het niet juist is wat ik twee weken geleden heb gezegd, dat er minder geld naar kinderopvang gaat. Maar in de begroting gaat er gewoon minder geld naar de kinderopvang onder deze coalitie. Ook met dit besluit, of heb ik het verkeerd gelezen? Dan ga ik het nog een keer bekijken, maar graag een reactie. Eerst even...
Voorzitter, ja, nu lijkt het wel alsof de heer Van Maldegem hoort zeggen dat ook al bereiken we hetzelfde resultaat, laten we alsjeblieft geld uitgeven. Maar dat staat een beetje haaks op uw betoog in de beschouwingen.
Ik stel voor dat we de beschouwingen niet overnieuw doen en dat we hierna naar een afronding van deze interruptie naar dit punt gaan. De heer Van Maldegem nog. Dank u wel.
Voorzitter, onder het weerwoord van de heer Streefkerk zit de assumptie dat er meer effect gesorteerd wordt met minder geld. Maar als dat zo is, zou ik zeggen, haal er nog een paar miljoen vanaf, want dan gaat het echt goed. Tot slot.
Voorzitter, dank u wel. Voorzitter, bij het lezen van het stuk dacht ik, ha, een tweede IKC, het komt eraan. We hebben ons daar de afgelopen jaren tijd voor gemaakt. En al verder lezende kwamen er toch wat donkere wolken bij mij. Bovendien, wat lees ik nu eigenlijk? Want hoe zit het nou met dat investeringskrediet, want ik kwam er echt niet uit. Ik heb mijn best gedaan. En toen dacht ik van ja, we hebben ons sterk gemaakt voor dat IKC. Overigens ben ik wat minder bang, zoals de heer trouwens het verwoordde, dat dit soort twee type organisaties moeilijk samengaan. Ik denk, we zijn ongeveer 30 jaar bezig om het zover te krijgen. Ik herinner me nog de tijd 30 jaar geleden dat ik in de raadscommissie in Waddinxveen stond als voorzitter van het particulier bestuur en u kent Waddinxveen. Dat was voor die tijd heel wat daar. En eerlijk gezegd is dat allemaal wel stand gekomen, maar als je nu kijkt dat we 13 jaar verder zijn, dan hebben wij in onze gemeente een IKC en daar is onze fractie toch wel heel trots op en het is volgens mij ook in Nederland zo dat als je op een gegeven moment geen initiatieven neemt en je hebt geen durf, dan gebeurt er niet zoveel. En we hebben onze mond altijd vol gehad van het Zweedse model. En nu doen we het zelf. Wat dat betreft zijn wij uitermate tevreden. Ik kan me de zorgen van de heer trouwens wel voorstellen. Maar goed, die donkere wolk, je dacht, ik ga technische vragen stellen en jawel, vanmiddag om 5 en 6 kwamen de antwoorden binnen. Dat is dekking. Nou, dat deed mij deugd. Wat ik het college toch wel mee wil geven is dat als er in 5 regels had gestaan in het stuk hoe nou die financiering echt in elkaar zat, dan was het een heel charmant stuk geweest en dat vind ik een beetje jammer. Want het had het karakter van een haarstuk, terwijl ik denk van nou, als je kijkt naar de tijd die de organisaties hebben besteed om het zover te krijgen, want vorig jaar hebben we nog uitgebreid kennis kunnen maken met het initiatief in Trampoline en een aantal van u was er ook bij. Ja, dat is jammer, maar goed, de dekking is er, waarvoor dank. Het heeft volgens mij even tijd gekost als ik het zo las, maar het was mooi geweest als het in het stuk had gestaan en wat dat betreft zijn wij zeer tevreden. Dank u wel.
U wel, dan ga ik voor een reactie op deze eerste termijn naar het college en ik geef wethouder Bouw het woord. Goedenavond. Ja, voorzitter, er is de afgelopen periode hard gewerkt door het schoolbestuur en de kinderopvang aan de totstandkoming van de plannen van het IKC. En ik wil in ieder geval vanaf deze plek de mensen die daarbij betrokken waren bedanken. Dan rest er nog een paar vragen. Ik begin met de laatste opmerking van Gemeentebelangen: had u nu niet een iets uitgebreidere toelichting op die financiën kunnen geven in dat stuk? Maar daar heb ik van geleerd, uw opmerking. Ik vind dat u wel een punt heeft en ik zal bij verdere plannen daar een iets uitgebreidere toelichting op geven, zodat u niet nog meer technische vragen moet stellen. Ik had ze vanochtend om 10.20 uur richting de griffie gestuurd, maar dan kost het altijd nog weer tijd voordat het dan weer bij u is. Maar ik weet hoe vervelend het is. Ik ben ook 12 jaar raadslid geweest. Als je aan het eind van de dag opeens nog allerlei berichten ziet binnenkomen, maar daar ga ik vanaf nu op letten.
Heb, ik heb uw suggestie mee en ik ga daar op letten. Verder zijn er nog een aantal opmerkingen gemaakt. We willen kijken naar de P van de A, onder andere of we kunnen kijken naar de positie van scholen, hoe we die beter in positie kunnen brengen. En nou, u doet een oproep om vooral ook wat meer aandacht te besteden aan kinderopvang. Hoe je die beter, ja, wat meer publiek kunt maken, juist ook omdat de kinderopvang en de peuterspeelzaal werken gewoon al heel jong het kind in beeld hebben, waardoor uiteindelijk ook de basisscholen weten welk kind binnenkomt, wat daarmee aan de hand is en wat je daarmee kunt doen. Nou, die oproep is aan de Raad naar de positie van scholen. Dat kunnen wij op dit moment nu even bij deze notitie niks aan doen, maar ik vind het een hele interessante discussie. Verder heeft de heer Strauss, voorzitter, aandacht gevraagd voor interruptie van de eerste.
Dat kan ik niet. Ik denk dat we dat op een ander moment moeten doen, omdat ik het huisvestingsplan net helemaal afgerond heb. De allerlaatste versie is al naar de partners toe, dus om dat nu nog weer toe te voegen, dat zou nog weer een nieuwe besprekingsronde vergen. Dus ik weet niet of we dat nu nog vlak voor de zomervakantie kunnen realiseren. Maar ik vind het onderwerp wel interessant, dus ik denk dat we daar best op een ander moment nog eens even bij stil kunnen staan. Maar de toezegging om het nu nog in het IP te brengen, wat eigenlijk helemaal klaar is en wat naar u toe gaat komen, dat is misschien wel te veel gevraagd. Daar wil ik wel even eerlijk over zijn. Je streeft ook nog.
Nee, dank voorzitter, dat begrijp ik. Dat is ook niet wat ik vraag, maar wel om dat als aanleiding te nemen om het hierover te hebben. Dus wat mij betreft dan wel op het moment dat we het IP behandelen, ja.
Dat zal kort na de zomer zijn. Voorzitter, dan heeft de heer Strauss aandacht gevraagd voor de manier waarop wij op dit moment investeren in IKC's en dan met name het gedeelte voor de kinderopvang. Ik zie dat maar even als een algemene vraag en niet een vraag die specifiek over Vlietkinderen gaat, omdat Vlietkinderen natuurlijk in onze gemeente een partner is waar we al langjarig mee samenwerken, waar we ook een subsidierelatie mee hebben, die bij ons deel uitmaakt van de groep die meedenkt over de lokale educatieve agenda. Dus ik zie het meer als een algemeen punt van: hoe kijken we nou tegen die voorfinanciering aan? Wij denken zelf dat wij door de manier waarop we het aanpakken de risico's al aanzienlijk verminderd hebben. Een IKC is een flexibel concept. Dat betekent dat de ruimte die er is, dat je die niet alleen voor kinderopvang hoeft te gebruiken. Als blijkt dat een partner op enig moment niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen, kan je kijken of je daar een andere kinderopvangorganisatie in doet, maar je kan de ruimtes ook nog voor andere activiteiten gebruiken. Dat staat ook in de onderwijsvisie. Het staat in de LEA, het staat in het integraal huisvestingsplan. Het is niet alleen bedoeld voor kinderopvang. Vlietkinderen investeert hier in deze IKC ook nog tussen de 150 en 200 duizend euro zelf aan in de huisvesting, niet in het gebouw, maar wel in de inrichting. Maar het flexibele concept zorgt in ieder geval voor een stukje flexibiliteit, ook qua financiën. Interruptie van de heer Strauss.
Ik ben blij te horen dat de inrichting heel flexibel is gekozen. Maar het gaat natuurlijk om een heel bijzonder stuk vastgoed dat je niet voor het gemiddelde kantoor kunt inzetten. Dus het gaat om gefinancierde inzet, dus betalende partijen, zodat die ruimtes wel gebruikt zullen worden. Daar ben ik niet zo bang voor, maar het gaat om het financiële risico daarachter, dat er geen betalende partijen zijn die dan de plek overnemen van zo'n kinderopvangorganisatie. Ja
Kijk, wij, wij, ik. Ik denk dat we verplicht zijn om gewoon bij elke klasse opnieuw te kijken, niet alleen naar de bouwkundige invulling van het gebouw, is de ruimte weer goed te gebruiken, maar dat we ook moeten kijken naar de prognose van de kinderaantallen en dat we moeten kijken met welke partner een school aankomt waar ze mee moeten samenwerken. Dus dat zorgt ervoor dat wij niet maar met Jan en alleman in zee gaan, maar u zou graag willen dat we nog kijken naar, in algemene zin, risico's beperken als het gaat om de bouw van een IKC. Zo zie ik uw vraag. Nou, we kunnen daar zeker nog een keer over nadenken. Ik wist daarvoor dat we dat bij de eerstvolgende IKC, wat komt, dat we daar uitgebreider bij stilstaan hoe we die risico's kunnen minderen. Interruptie deed straks.
Is het mogelijk om dat ook mee te nemen in het integrale huisvestingsplan? Daar staat nu een klein stuk over de financiering in en de vorige integrale huisvestingsplan. We willen alleen met dat nou juist het moment om te kijken naar en daar kan vast nog wel een stuk aan toegevoegd zijn. Misschien heeft u het al geschreven.
En, ik heb net aan meneer Streefkerk uitgelegd dat de laatste klap er eigenlijk al opgegeven is. We kunnen natuurlijk wel, als het bespreken in de Raad nog opnieuw bij stil gaan staan. Maar om nou teksten die al met een heleboel partners besproken zijn nog weer opnieuw nieuwe dingen toe te voegen, dat vind ik gewoon niet zo handig. Maar ik ben bereid om op het onderwerp nog een keer naar te kijken. Is er zeker. Dat was uw reactie op de eerste termijn. Dan ga ik even kijken wie nog in tweede termijn wil reageren. Of de heer Van Maldegem nog in tweede termijn een reactie wilde geven. Verder geen reacties voor de tweede termijn, dan sluit ik hier de bespreking van dit agendapunt af en ik vraag u of deze ook rijp is om daar vanavond de besluitvorming over te doen. Ik kijk even naar alle fracties, dat kunnen wij doen vanavond. Dan gaan we dat zo meteen meenemen bij de agenda voor de besluitvormende raad. Dan het laatste bespreekpunt is de vaststelling van de ruimtelijke visie.