Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
En ik ga eerst nog even naar een ander onderwerp en dat is het vragenrecht vanuit de gemeenteraad. De fractie van Gemeentebelangen wil een vraag stellen over de kinderopvang, dus ik geef de heer Rozenberg het woord en ik nodig wethouder Rouwendal uit voor de beantwoording om ook alvast plaats te nemen. De heer Rozenberg: Voorzitter, dank.
U wel voorzitter, de Opstandingskerk krijgt, als het aan het college ligt, een nieuwe bestemming. Een kinderopvangorganisatie uit Amsterdam gaat daar aan de slag. Het leest toevallig, ze Vlietkinderen was eerder te verstaan gegeven door het college dat een kinderopvanglocatie daar vanwege een hogedruk gasleiding af te raden was. En Vlietkinderen heeft de veiligheid van de kinderen hoog in het vaandel staan en zag af van de locatie die pal naast de kerk gelegen is. Voorburgs Dagblad opende vervolgens een objectief en gedegen journalistiek onderzoek vol de aanval op het college en collega Matteucci van D66 stelde vragen aan het college over deze kwestie en kreeg trouwens snel antwoord op vanuit Gemeentebelangen. Wij contact gezocht met Vlietkinderen en daarin zagen gekregen in zeer interessante correspondentie. Dit leidt ons tot de volgende vragen. Was de wethouder bekend met het advies uit 2014 aan Vlietkinderen? Hoe groot is volgens de wethouder de afstand in meters tussen de locatie, de mantel waar Vlietkinderen zich wilden vestigen en de Opstandingskerk? Die afstand is verwaarloosbaar, maar toch kan nu ineens wel een vergunning worden verstrekt. Waarom heeft de wethouder geen contact gezocht met Vlietkinderen over deze nieuwe situatie? En tot slot, voorzitter, durft de wethouder dan wel het college de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van de kinderen die in de voormalige Opstandingskerk naar de kinderopvang zullen gaan? Dank u wel wethouder.
U wel, voorzitter. Er is zowel in 2014 als in de recente situatie advies gevraagd aan de veiligheidsregio. U had het over het advies uit 2014? Dat is dan wat u bedoelt met dat advies. De heer Rozenberg, kort.
Dat is gebaseerd op het advies van de veiligheidsregio dat de gemeente zelf heeft gekregen. En de gemeente, nou, ik ken het advies, laat ik het zo zeggen. En dan kan ik gelijk een bruggetje maken naar de tweede vraag. De afstand in meters is volgens u verwaarloosbaar, maar volgens de veiligheidsregio was dat dus niet zo. In de oude situatie, waar Vlietkinderen wilden zitten, was precies op de hoek van de Rembrandtlaan en de Prinses Margrietlaan. En die gasleiding loopt daar zo in het hoekje omheen, maakt ook zijn bocht, zat je aan beide kanten heel dicht tegen de gasleiding aan en het verschil in de tekeningen, zoals de veiligheidsregio die in de latere situatie maakte, was dat de Opstandingskerk aan de ene kant verder van afstaat, aan de andere kant er zelfs een gebouw, het Anker, zelf tussen staat en dat het daarom dus daar veiliger wordt geacht. En daarom kreeg ik dus in die situatie een ander advies van de veiligheidsregio dan dat we dat in de eerdere situatie kregen. Dat is voor ons maatgevend geweest om nu te zeggen, van nou kunnen we de vergunning wel verlenen. We hebben ons gerealiseerd dat dat voor Vlietkinderen vreemd overkomt, dus voordat we dat naar buiten hebben gebracht, hebben we Vlietkinderen uitgenodigd en hebben we uitgelegd waarom het zo is gegaan, zoals het nu is gegaan. Dus dat is contact met Vlietkinderen. En ja, we hebben de afweging gemaakt van, is het veilig? De veiligheidsregio zei van nou, het is hier verantwoord, mits je een aantal maatregelen neemt. De voornaamste was dat zo'n leiding die ligt diep onder de grond. Daar kan alleen maar iets mee gebeuren als je in de grond gaat graven. Dus een van de voorwaarden aan de vergunning moet zijn dat het kinderdagverblijf dicht gaat op dagen dat er in de grond gewerkt wordt en die voorwaarde is ook aan de vergunning verleend. Dank.
Het is fijn om te constateren dat de gemeente zelf weet dat ze iets hebben geadviseerd. De vraag is of u het wist. En het tweede wat mij nu opvalt, is dat u zegt dat aan de kinderopvangorganisatie vergunning is verleend onder de voorwaarde dat zij dicht moeten op het moment dat de werkzaamheden worden verricht. Hoe wordt dat gecommuniceerd? Hoe? Hoe werkt dat? Want zij zijn toch niet verantwoordelijk voor die werkzaamheden aan die leidingen dan? Zijn
Nee, die werkzaamheden worden uiteraard niet door de organisatie zelf gedaan. Maar als je in de grond gaat graven, en dat is boven die gasleiding, heb je ook een vergunning van de gemeente nodig. De gemeente weet precies wanneer er gegraven wordt, dus kan het ook communiceren. Op die dagen wordt er gegraven. Moet het kinderdagverblijf dicht?
Dank u wel. Daarmee sluit ik dit vragenuurtje af. U ziet hoe snel we door dat uurtje heen kunnen gaan. We gaan nu naar de andere onderwerpen waar ook inspraak over geweest is. En