Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 27-11-2018, Raadsforum
Met elkaar in debat zijn
  • Ph. van Veller - VVD
  • Th.J. Visser - CDA
  • J. Streefkerk - PvdA
  • W.F. Steutel - GBLV

Nieuw Re-integratiebeleid Leidschendam-Voorburg: Focus op Maatwerk en Menselijke Benadering


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een nieuw re-integratie- en participatiebeleid voor 2019-2022 besproken. Het beleid, dat de deelname van inwoners aan de arbeidsmarkt en maatschappij moet bevorderen, richt zich op maatwerk voor verschillende doelgroepen. Tijdens het debat kwamen zowel lof als zorgen naar voren over de uitvoering en de menselijke benadering van het beleid.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg werd het nieuwe re-integratie- en participatiebeleid gepresenteerd, dat zich richt op het bevorderen van de arbeidsmarktdeelname van inwoners. Het beleid onderscheidt twee hoofdtrajecten: re-integratie naar regulier werk voor inwoners met een korte afstand tot de arbeidsmarkt, en maatschappelijke participatie voor degenen met een grotere afstand. Het doel is om het bijstandsbestand te verkleinen, wat financiële voordelen kan opleveren.

Tijdens het debat spraken raadsleden hun steun uit voor de focus op maatwerk en de specifieke aandacht voor doelgroepen zoals vijftigplussers, jongere werklozen en statushouders. "Niemand wil aan de kant staan," benadrukte een raadslid, dat blij was met de doorontwikkeling van het oude beleid. Er was echter ook bezorgdheid over de nadruk op financiële aspecten. "Ik zie de focus op de euro's toch wel doorsijpelen," merkte een ander raadslid op.

GroenLinks uitte zorgen over de bejegening van cliënten door de gemeente. "Mensen die geen uitzicht hebben op betaald werk moeten we niet opjagen, maar helpen om een bijdrage te leveren aan de samenleving," stelde een raadslid. GroenLinks diende moties in om de bejegening te verbeteren en stelde voor om de lokale ombudsman een onderzoek te laten doen naar de ervaringen van cliënten met de gemeente.

Het CDA toonde zich redelijk tevreden met het plan, maar pleitte voor extra contactmomenten en een aandachtsfunctionaris voor cliënten. "Inwoners van onze mooie gemeente zijn trotse mensen die graag willen deelnemen aan onze maatschappij," aldus een CDA-raadslid.

De VVD uitte kritiek op het gebrek aan urgentie in het plan. "Het straalt niet de urgentie uit om mensen aan het werk te krijgen en het miljoenentekort te bestrijden," stelde een VVD-raadslid. Er werd gepleit voor meer concrete acties en een snellere uitvoering van het beleid.

D66 en de Partij van de Arbeid benadrukten het belang van een menselijke benadering en vroegen om zorgvuldige communicatie met cliënten. "Het gaat erom dat mensen kunnen meedoen in onze samenleving," aldus een PvdA-raadslid.

Wethouder Stemerdink verdedigde het beleid als ambitieus en benadrukte dat er al hard wordt gewerkt om mensen aan het werk te helpen. "We hebben deze aanpak nodig om ook in de komende jaren die focus aan te brengen," stelde de wethouder. Ze gaf aan open te staan voor de moties van GroenLinks en beloofde jaarlijks de voortgang te monitoren.

Het debat maakte duidelijk dat er brede steun is voor het nieuwe beleid, maar ook dat er aandachtspunten zijn die de komende jaren nauwlettend gevolgd zullen worden.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van de gemeente Leidschendam-Voorburg betreft het vaststellen van het re-integratie- en participatiebeleid voor de periode 2019-2022, evenals de bijbehorende Re-integratieverordening Participatiewet. Dit nieuwe beleid volgt op het aflopen van eerdere plannen en is ontwikkeld om de deelname van inwoners aan de arbeidsmarkt en maatschappij te bevorderen. Het beleid richt zich op twee hoofdtrajecten: re-integratie naar regulier werk voor inwoners met een korte afstand tot de arbeidsmarkt, en maatschappelijke participatie voor degenen met een grotere afstand. Het beleid ondersteunt de doelen van het Sociaal Kompas en het coalitieakkoord, en streeft naar een reductie van het bijstandsbestand, wat financiële voordelen kan opleveren. Het beleid wordt jaarlijks geëvalueerd en er is aandacht voor samenwerking met andere arbeidsmarktregio’s. De Re-integratieverordening moet worden aangepast om het nieuwe beleid te ondersteunen.

Documenten