Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 11-09-2018, Raadsforum

Burgemeester krijgt nieuwe bevoegdheid: Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg stemt in met wijziging APV


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met een wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (APV), waardoor de burgemeester de bevoegdheid krijgt om bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast een gedragsaanwijzing op te leggen. Deze maatregel, mogelijk gemaakt door de Wet aanpak woonoverlast, biedt een extra middel om de veiligheid in de gemeente te waarborgen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd het voorstel om de APV te wijzigen uitvoerig besproken. Het nieuwe artikel 2:79 geeft de burgemeester de mogelijkheid om in te grijpen bij ernstige woonoverlast, maar alleen als andere methoden niet effectief blijken. De Lokale Kamer, een samenwerking tussen politie, woningcorporaties en zorginstellingen, zal meldingen van woonoverlast behandelen.

Hoewel de meeste fracties instemden met het voorstel, waren er ook kritische geluiden. GroenLinks en D66 uitten hun zorgen over de inbreuk op grondrechten. "We geven deze bevoegdheid niet alleen aan de huidige burgemeester, maar ook aan alle toekomstige burgemeesters," benadrukte GroenLinks-raadslid mevrouw Reinders. "Dit is een te sterke strafmaatregel om zonder tussenkomst van een rechter toe te passen."

D66-raadslid de heer Van Maldegem deelde deze zorgen, maar gaf aan dat zijn fractie uiteindelijk akkoord ging met het voorstel, mits de toezeggingen van de burgemeester goed werden verwerkt. "Het is een grote inbreuk op het recht op wonen, maar met de juiste waarborgen kunnen we ermee instemmen," aldus Van Maldegem.

Tijdens de vergadering ontstond er enige verwarring over de procedurele gang van zaken. Mevrouw Bremer van Gemeentebelangen vroeg om opheldering over de aanpassingen die waren toegezegd. De voorzitter verduidelijkte dat de wijzigingen, zoals de maximale tijdsduur van de oplegging en de verantwoording over de toepassing van de bevoegdheid, onderdeel zijn van de beleidsregels en niet van de APV-tekst zelf.

Uiteindelijk stemde de meerderheid van de raad in met de wijziging van de APV, met uitzondering van GroenLinks, dat tegenstemde. De burgemeester zal nu beleidsregels opstellen voor het gebruik van deze nieuwe bevoegdheid, met als doel bij te dragen aan een veilige en leefbare gemeente.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om een wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (APV) vast te stellen, zodat de burgemeester de bevoegdheid krijgt om bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast een gedragsaanwijzing op te leggen aan de overlastgever. Dit is mogelijk sinds de inwerkingtreding van de Wet aanpak woonoverlast op 1 juli 2017. De wijziging voegt een nieuw artikel 2:79 toe aan de APV, en de burgemeester zal beleidsregels vaststellen voor het gebruik van deze bevoegdheid. Het doel van het voorstel is bij te dragen aan een veilige gemeente. De wet biedt een extra middel naast bestaande instrumenten om woonoverlast aan te pakken, maar mag alleen worden ingezet als andere methoden niet geschikt zijn. De Lokale Kamer, een samenwerking tussen politie, woningcorporaties en zorginstellingen, zal meldingen van woonoverlast behandelen. Er is een risico dat de nieuwe bevoegdheid leidt tot extra administratieve lasten voor de gemeente. In de regio hebben Den Haag en Zoetermeer deze bevoegdheid al toegekend aan hun burgemeesters, en Rijswijk overweegt dit ook te doen.

Documenten