Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 10-11-2021, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • N.A. van Weers - GroenLinks
  • W.F. Steutel - GBLV
  • M. Mathlouti - D66
  • J. Streefkerk - PvdA
  • S.D. van den Heuvel - VVD
  • Th.J. Visser - CDA

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert Heftig over "Sterk voor Noord"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een langdurige en soms chaotische raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg het programma "Sterk voor Noord" besproken. Het programma, dat zich richt op de financiële zelfredzaamheid van inwoners, leidde tot een levendig debat met diverse moties en amendementen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de raadsvergadering van Leidschendam-Voorburg stond het ambitieuze programma "Sterk voor Noord" centraal. Dit programma, met een looptijd van 16 jaar, heeft als doel de financiële zelfredzaamheid van inwoners te bevorderen, met een sterke focus op werkgelegenheid en het verhogen van het inkomensgemiddelde in de gemeente. Echter, de overgang van minima naar een hoger inkomen kan leiden tot het verlies van subsidies, zoals de Ooievaarspas, wat resulteert in een lager besteedbaar inkomen en een mogelijke armoedeval.

Freek Steutel van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) diende een motie in om de Ooievaarspas beschikbaar te maken voor alle basisschoolkinderen in de gemeente, om zo de armoedeval te verminderen. "We moeten voorkomen dat mensen financieel worden gestraft voor hun vooruitgang," aldus Steutel. De motie werd echter verworpen, met 24 stemmen tegen en slechts 10 voor.

Het debat kende meerdere interrupties en schorsingen, vooral rondom de motie om een raadswerkgroep in te stellen. Deze motie leidde tot stakende stemmen, waardoor de beslissing werd uitgesteld naar de volgende vergadering. "We moeten niet moeilijk doen met procesargumenten," stelde een raadslid, in een poging om de besluitvorming te bespoedigen.

Wethouder Bouw benadrukte het belang van samenwerking met partners in de wijk en gaf aan dat de gemeenteraad weliswaar suggesties kan doen, maar dat de uitvoering in samenspraak met de wijk moet gebeuren. "We willen samen met de inwoners en partners werken aan de verbetering van de wijk," aldus de wethouder.

Ondanks de vele discussies en enkele verworpen moties, werd het programma "Sterk voor Noord" uiteindelijk met algemene stemmen aangenomen, inclusief een amendement dat deelname aan verenigingen beter moet monitoren. De wethouder kreeg de opdracht om met de partners in de wijk te overleggen over de uitvoering van de verschillende onderdelen van het programma.

Het debat toonde de betrokkenheid van de raadsleden bij de toekomst van Leidschendam Noord, maar ook de uitdagingen die gepaard gaan met het maken van beleid dat zowel ambitieus als haalbaar is. De komende maanden zullen uitwijzen hoe de plannen in de praktijk worden gebracht en welke impact ze zullen hebben op de inwoners van de wijk.

Samenvatting van het voorstel


De motie van Freek Steutel (GBLV) betreft het raadsvoorstel "Sterk voor Noord" van de gemeente Leidschendam-Voorburg, dat een programma met een doorlooptijd van 16 jaar omvat. Het programma richt zich op financiële zelfredzaamheid van inwoners, met nadruk op werkgelegenheid en het bereiken van het gemeentelijk inkomensgemiddelde. Echter, de overgang van minima naar een hoger inkomen kan leiden tot het wegvallen van subsidies, zoals de Ooievaarspas, wat resulteert in een lager besteedbaar inkomen en een mogelijke armoedeval. De motie stelt voor om de Ooievaarspas beschikbaar te maken voor alle basisschoolkinderen in de gemeente om deze armoedeval te verminderen en roept het college op tot een integrale aanpak van financiële zelfredzaamheid.

Documenten