Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-01-2020, Commissie Samenleving
Met elkaar in debat zijn
  • H.P. Klazenga - GBLV
  • Ph. van Veller - VVD
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

1.b Spreekrecht burgers


H.P. Klazenga - GBLV

U wel mevrouw Dijkstra, zijn er commissieleden die een korte vraag hebben aan mevrouw Dijkstra? Ik zie de heer Strauss, ik zie de heer van Rossem en ik zag de heer Rosenberg, de heer Strauss aan u het woord.

A.H.M. Strous - CDA

Dank u, voorzitter mevrouw Tiekstra, dank u wel voor uw mooie bijdrage. Mijn vraag is eigenlijk, wat heeft u als WMO nodig om de ouderensoos te kunnen voortzetten?

Onbekende spreker

Daar kan ik heel kort over zijn. We zouden natuurlijk graag zien dat wij een bedrag tot onze beschikking houden om deze zaak te kunnen voortzetten.

J. van Rossum - GroenLinks

Dank voorzitter, wat ik me afvraag, een van de doelen van de subsidietafels was om alle partners om tafel te zetten en met elkaar een beter domein te maken en wat innovatie toe te passen. Ik ben benieuwd of u het gevoel heeft dat er iets voor in de plaats is gekomen waardoor de soos nu verdwijnt. Is er een andere slimme innovatie gedaan om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden? Aan de tafel zelfredzaamheid.

Onbekende spreker

Zelfredzame inwoners als zodanig denk ik niet. Het was natuurlijk totaal van, maar dat heeft u ook in de brief kunnen lezen waar een tekort aan budget uiteindelijk leidt tot ingrepen en ten aanzien van de ouderensoos heeft het college natuurlijk de conclusie getrokken dat daar alternatieven voor vindbaar zijn in deze gemeente. En ja, over de vraag of dat alternatieven zijn die echt goed aansluiten bij de behoefte van de doelgroep die nu gebruik maakt van de ouderensoos. Daar heb ik vrees ik enkel ernstige twijfels bij, maar in het kader van innovatie is er helaas niet iets gekomen in het kader van subsidie taalsteun vervanging. De heer

P.F. Rozenberg - GBLV

Ik heb drie vragen, mevrouw Tiekstra. De eerste is: wat is het bedrag dat u nodig heeft, eigenlijk in aanvulling op wat de heer Strauss zei? De vragen die beantwoord zijn door het college, zijn die vooraf met u afgestemd, de beantwoording daarvan? En ik had nog eentje, maar die kon ik me nog wel weer te binnen schieten.

Onbekende spreker

Wij hebben als doel in het uitvoeringsplan zelfredzame inwoners gevraagd om een bedrag van € 56.000 ter realisering van de ouderensoos. De deelnemers van de ouderensoos doen ook een bijdrage. Dat is een bescheiden bijdrage en veel bewoners of bezoekers hebben ook al aangegeven bereid te zijn om meer bij te dragen als dat echt noodzakelijk zou zijn. Ik wil zeker de bezoekers geen poot uitdraaien, maar ik denk dat we met een bedrag en mogelijk ook door extern nog wat fondsen te werven van rond de 40 à 45.000, dus wat minder dan die 56, ook een heel eind zouden kunnen komen. Ten aanzien van uw tweede vraag, nee, er is geen afstemming geweest rondom de beantwoording van de vragen.

P.F. Rozenberg - GBLV

Voorzitter, de derde vraag is ook binnengekomen. De

P.F. Rozenberg - GBLV

Ik gaf net aan dat ik weer aan een subsidietafel heb aangeschoven. Hoeveel vergaderingen heeft u gehad in het afgelopen jaar en hoeveel gaat u er nog krijgen?

Onbekende spreker

Ontelbaar zeg ik dan maar even. Ik denk dat ik in het afgelopen jaar aan 4 subsidietafels heb deelgenomen. Die subsidietafels waren ook voor een belangrijk deel onderverdeeld in subtafels. Ik heb een kleine berekening gemaakt voor mezelf en ik denk dat ik gedurende 5 à 6 maanden vrijwel fulltime met de tafels bezig ben geweest en ook een aantal van mijn medewerkers heeft daar een substantieel aandeel in uren in moeten maken voor het komende jaar. Ja, het wordt boeiend in die zin dat we de lopende tafels dus 2020 voor onze rekening zullen moeten gaan nemen. Op 4,5 maart starten de nieuwe tafels, dus dat wordt een dubbel circuit. Nou, niet zo erg misschien als ik het nu zeg, maar het zal een forse investering worden. Dank u.

H.P. Klazenga - GBLV

U wel dan dank ik u voor uw inspraak en de beantwoording van de vragen. En dan geef ik het woord graag aan de heer Smit, de directeur-bestuurder van de bibliotheek. En ik kan melden aan de regietafel dat het geluid hier vrij slecht is, maar nee, is dat niet zo?

Onbekende spreker

Goedenavond leden van de Commissie Samenleving, fijn om hier te kunnen staan. Goed om te kunnen spreken over toch een belangrijk onderwerp als de bibliotheek. Want er staat natuurlijk toch wel het een en ander te gebeuren. Afgelopen donderdag tijdens de bijeenkomst met de inwoners en de organisatie zijn belangrijke zaken genoemd. Zaken die zeker worden ingevlochten in de uitvoering van de bibliotheekwerken omdat het hele goede signalen waren. De bibliotheek wil inwoners kansen bieden om verder te komen. Taal en digitaal zijn daarbij van wezenlijk belang.

Onbekende spreker

De bibliotheek is wat dat betreft een onmisbare schakel voor een vitale samenleving. Het gaat om het verbinden van mensen en kennis en het verbinden van mensen en organisaties. Een aantal zaken die donderdag bij de bijeenkomst aan de orde kwamen, komen overeen met de koers die de bibliotheek vaart: samenwerken met partners om in te spelen op de behoeften die spelen in de maatschappij en die van de inwoners. Sociale cohesie, eenzaamheid bestrijding, laaggeletterdheid en het vergroten van digitale vaardigheden. Maatwerk leveren voor het onderwijs en het VVE. De discussie over de bezuinigingen heeft natuurlijk het een en ander teweeggebracht. Ik denk dat het ook goed is om hier te melden dat nader onderzoek als het gaat om de locatie Leidschendam, dat die ver achterblijft bij de doelen die we hadden gesteld en dat voor ons wat dat betreft niets doen geen optie is. En tegen die achtergrond willen we ook het een en ander met elkaar delen en kijken waar we dan uiteindelijk kunnen komen. Voor ons in ieder geval in deze fase, waarin de discussie zich nu afspeelt, is het heel wezenlijk dat we willen weten wat er speelt in de maatschappij. Dat we daar als bibliotheek al onze nek voor uitgestoken hebben om daar formatie voor vrij te maken, dat we bij het tot stand komen van het beleidsplan ook allerlei stappen gezet hebben in de vorm van het organiseren van focusgroepen, gespreksgroepen, individuele enquêtes en dat we ook de beschikking hebben over heel veel data ter onderbouwing van onze gegevens. Samen met partners willen we inspelen op die maatschappelijke thema's. En dat is een logisch vervolg en dat levert resultaat op voor iedereen. Samenwerking met het primair onderwijs is wat dat betreft voor ons ook heel belangrijk. Wij kunnen hen ondersteunen en wij kunnen bijdragen leveren aan het bevorderen van lezen, leesbeleving en het vergroten van digitale vaardigheden. En we zijn er ook achter gekomen dat de ene school de andere niet is. De bibliotheek is van harte bereid en beschikbaar voor overleg in de toekomst met iedereen: met inwoners, met leden, met partners en met de gemeente. Ik denk dat ik het gezien de situatie daarbij nu zo kan laten. Dank.

H.P. Klazenga - GBLV

U wel, meneer Smit, zijn er commissieleden die een vraag hebben aan de heer Smit? Ik zie mevrouw Bosch, ik zie de heer Van Rossum, de heer Rozenberg, mevrouw Bosch.

Onbekende spreker

Dank u, voorzitter, dank u, heer Smit, dat u bent gekomen, dank u voor uw presentatie. Ik had een paar vragen. Ten eerste, u zegt wat u ook al eerder hebt gezegd, dat de verhuizing naar Fluitpolderplein niet heeft gebracht wat gehoopt was, en ik vroeg me ook af, u zit bij scholen, hè? De middelbare scholen, en ik zag bijvoorbeeld in het jaarverslag dat er minder activiteiten worden gedaan voor de scholen, waren er welgeteld. Ik kan me voorstellen dat als er weinig activiteiten worden georganiseerd, dat er dan ook minder komt, dat wij het ook, hè? Activiteiten bijvoorbeeld voor inwoners voor. Dit jaar staat ervoor Leidschendam twee noteert, terwijl in Voorburg 17. Dus is het niet een soort kip-ei-kwestie dat de daling in het aantal bezoekers van leerlingen of van bewoners hiermee te maken heeft? Dat is de eerste vraag. Ten tweede is er ook gesuggereerd dat bijvoorbeeld een sterfhuisconstructie daarmee is gecreëerd. Ik wil graag uw mening daarover en als laatste zag ik dat de doelgroep vanaf 12 tot 65 niet echt een doelgroep is. Het primair onderwijs van nul tot 12 of de ouderen en andere zwakkeren in de samenleving. Maar juist, hè? De 12 tot 18 jaar zijn geen doelgroep en we hebben net geconstateerd, ook uit een OESO-rapport, dat 15-jarigen 25% van de lees van de. Deze groep niet leesvaardig is, dus niet mee kunnen doen in de samenleving. Ik hoor graag uw reactie waarom deze doelgroep niet tot de doelgroep van de bibliotheek hoort. Dank u wel.

Onbekende spreker

Ik zit even te denken omdat dit behoorlijk inhoudelijke vragen zijn of dit nu hoort bij het hele spel wat we vanavond spelen, maar. Dat

Onbekende spreker

Dat weet ik ook niet, maar het hoort bij mij. Oh, pardon, voorzitter.

H.P. Klazenga - GBLV

Nee, gaat u rustig uw gang, dan kan ik naar huis, wou ik zeggen, maar u had nog een toelichting op de vragen die u stelde, of niet, meneer Smit? Kunt u iets beantwoorden of zegt u van nou?

Onbekende spreker

Nou, ik kan er een aantal dingen over zeggen. Volgens mij is het aanbod voor met name het primaire onderwijs in de hele gemeente precies hetzelfde, dus voor het basisonderwijs en het VVE. Daar steken we heel veel tijd in om daar leesbevordering en mediawijsheid te bevorderen. Voor het voortgezet onderwijs is dat inderdaad lastig, maar dat is ook een situatie die van alle kanten moet komen. We zitten in het gebouw met twee soorten verschillend voortgezet onderwijs met leerlingen die bij lange na niet allemaal uit de directe omgeving komen. Dat schakelt allemaal een stuk lastiger dan dat het gewoon lokaal georganiseerd is en dat maakt het heel moeilijk. En dat...

H.P. Klazenga - GBLV

U had nog een slotzin? Goed, de heer Van Rossum. Dank u, voorzitter, ja.

J. van Rossum - GroenLinks

Ja, ik snap dat het een vervelende vraag is, maar ik deel wel de zorgen van mijn collega van D66, want ik heb ook van meerdere kanten wel de vraag gekregen. Ja, dat is leuk dat er teruglopende bezoekersaantallen zijn en dat geldt natuurlijk ook en ik geloof dat. Maar de vraag die collega Bos stelde, die leeft bij mij ook. Lopen de aantallen nou terug omdat er minder activiteiten zijn of zijn er minder activiteiten omdat het aantal bezoekers terugloopt? De discussie wat doen we in Voorburg en wat doen we in Leidschendam is volgens mij een hele relevante en ik denk dat dat een belangrijk aspect is om mee te nemen in deze discussie. En een vervolgvraag daarop zou ook zijn, als er nou wel over 4 maanden een mooi besluit komt en de bibliotheek verhuist, wat verandert er dan in die ratio? Want als we dan nog steeds alle activiteiten in Voorburg gaan doen en twee in Leidschendam, dan hebben we de volgende lege bibliotheek in Leidschendam nu al geregeld. Ik...

Onbekende spreker

Denk dat het absoluut niet aan de orde is en één belangrijk element wat we in Leidschendam missen is dat we daar gewoon een slecht of helemaal geen. Om te hebben voor het organiseren van activiteiten en dat is eigenlijk een engeltje die daarin zit waar we naar zouden moeten kijken waar ook plannen voor lagen, maar die door de aankondiging van de bezuinigingen toen in een ijskastje zijn beland en ja, we leven inmiddels bijna 1,5 jaar verder en dat is spijtig. Dank u wel.

P.F. Rozenberg - GBLV

Ja voorzitter, ik heb een viertal vragen, waarschijnlijk vijf. Heeft u als bibliotheek als bestuurder met het college afgesproken dat het Fluitpolderplein moet sluiten? De tweede is: u heeft vorige week donderdag laten zien aan uitleencijfers wat er gebeurt. Maar dat is dus eigenlijk stuurinformatie een beetje uit de oude doos, want u geeft zelf aan dat een bieb veel meer doet dan alleen maar uitlenen. Dus hoe zit het met uw prestaties op de andere vlakken van uw takenpakket? Heeft u daar cijfers over? En wat vorige week donderdag ook opviel, was dat u als bibliotheek geen contact heeft gezocht met uw leden. U heeft geen mail gestuurd. U heeft geen uitvraag gedaan onder uw leden. Wat leeft er bij u? Bent u van plan om dat straks wel te gaan doen? Even los van wat de wethouder gaat zeggen. En tot slot was ik benieuwd wanneer de jaarrekening 2018 verschijnt of die ergens beschikbaar is.

Onbekende spreker

Met de laatste jaarrekening 2018, die staat op de website, maar dat was een omissie dat dat er niet eerder op heeft gestaan, dus die is snel beantwoord. Er is op dit moment niet anders afgesproken met het college. De bibliotheek is bereid na te denken over een andere locatie en het Fluitpolderplein dus te sluiten, mits die voldoet aan de eisen die we daarvoor in een programma van eisen hebben opgesteld. U vraagt de cijfers. Dan gaat het niet alleen om uitleningen, maar het gaat ook om bezoekers en die cijfers hebben wij donderdag gepresenteerd. Dan zie je dat het aantal bezoekers aan de bibliotheek in Leidschendam met 15% in twee jaar is gedaald, terwijl er in Voorburg maar 1,5% is en hetzelfde ook het geval was in Rijswijk. Maar goed, dat doet hier niet ter zake. Als je kijkt naar het aantal ingeschreven gebruikers, dan is dat in Leidschendam-Voorburg 6300. Dat is 18% van het aantal inwoners, terwijl dat in Voorburg 26% van de inwoners is. Dus dat is een significant verschil dat volgens mij niet uitsluitend toe te rekenen is aan of daar wel of niet activiteiten voor volwassenen in een locatie worden gehouden. En dan vraagt u te betrekken van inwoners. We hebben daar inderdaad een beetje een terughoudende rol in gespeeld, omdat er ook al een heleboel lag. We hebben wel op onze website onze mening daarover gegeven, ons standpunt. Maar ik denk dat we uiteindelijk samen met de wethouder tot een heel helder beeld zijn gekomen waar we nu ongeveer staan en wat er speelt.

H.P. Klazenga - GBLV

Oké, dank u wel, ik zag dat mevrouw Arends bij nader inzien toch ook nog een vraag had. Mag dat?

H.P. Klazenga - GBLV

Omdat ik u zo mag? Nou, dankjewel. Ja.

Onbekende spreker

Ja, we gaan afspraken maken over het participatietraject. Wat zou u nou willen dat daaruit komt uit een participatietraject? Ziet u dat voor zich?

Onbekende spreker

Nou, uiteindelijk moet daaruit komen volgens mij dat er een bibliotheek uitkomt waar de inwoners zoveel mogelijk data bij hebben en die past bij de opgave die wij uiteindelijk als bibliotheek hebben voor de maatschappij en dat zijn die zaken die ik noemde. Ja, kennis is macht, mensen vooruithelpen, samenwerken met partners bewerkstelligen om die antwoorden te geven op de maatschappelijke onderwerpen die er zijn. Mensen verder helpen en de mensen die in kwetsbare posities zitten, zoals het slecht kunnen lezen en schrijven, dus taal en digitaal, dat we daar heel veel aandacht aan schenken.

H.P. Klazenga - GBLV

Oké, dank u wel. Ik denk dat we dit onderwerp nu voldoende behandeld hebben. Dank meneer Smit voor uw toelichting en het beantwoorden van de vragen, dan geef ik nu graag het woord aan de heer Van Vlier. Geachte dames...

Ph. van Veller - VVD

Dames en heren, ik ben een van de acht ouders die de initiatiefnemers zijn van de petitie Red de Bieb. Ik krijg een nieuw pasje, geloof ik. Moet ik dat nog herhalen? Ik ben dus een van de initiatiefnemers, geachte dames en heren. Afgelopen zaterdag kreeg ik een verontrustend telefoontje, een van mijn allerbeste vrienden Olivier is begenadigd kunstenaar en zelfstandig kok belde me op en verkeerde in alle staten van boosheid, frustratie, maar ook een lichte paniek. Na drie uur ploeteren had hij het nog steeds niet voor elkaar gekregen om zijn draadloze printer met zijn computer te verbinden. Hij belt mij niet omdat ik zelf zo ontzettend goed ben met computers, maar het is voor hem eenvoudigweg niet mogelijk om de handleidingen en de menu's van zijn printer goed te lezen en goed te kunnen begrijpen. Een volwassen man die met pijn en moeite een hbo-opleiding heeft behaald, die te kampen heeft met laaggeletterdheid. Hij moet een drempel over om mij om hulp te vragen. Voor hem is de laaggeletterdheid een gevolg van een stukje dyslexie, maar vooral ook van een vrije opvoeding zonder heel veel boeken. Zoals Olivier zijn er helaas heel veel mensen in Nederland. Mensen die daardoor in de problemen komen met onder andere de Belastingdienst, met hun werk en ook problemen met het verkrijgen van werk. Ik werd er dit weekend door dit telefoontje aan herinnerd hoe ontzettend belangrijk het is om te leren lezen. Dan heb ik het nog niet eens over lezen voor je plezier, maar over de taalvaardigheid die nodig is om je door het leven heen te kunnen worstelen. Het is wellicht niet het meest sexy betoog van deze avond, maar laaggeletterdheid is echt een heel groot probleem in ons land en dat speelt ook in deze gemeente. Zo'n 2,5 miljoen Nederlanders heeft hiermee te maken en dat is schrikbarend veel. De Bibliotheek aan de Vliet biedt er onder andere via Taalhuis met taalmaatjes en spreekuren kansen voor mensen om zich te ontwikkelen. De bibliotheek aan het Fluitpolderplein is een locatie waar mensen vanuit allerlei achtergronden makkelijk naartoe kunnen voor boeken en voor hulp. Dit feit is eerder onderstreept, zo ook aan de hand van een brief van Stichting Eenheid aan het college en de raad. Voor deze brief is tot nu toe maar bar weinig aandacht geweest. In het rapport van Berenschot lezen we ook niet terug wat de kosten voor onze gemeenschap in de nabije toekomst zijn wanneer dit probleem niet aangepakt wordt. Wellicht is dat lastig om uit te rekenen, maar ik denk heel erg noodzakelijk. Met een dreigende sluiting zie ik zelfs een verergering van dit probleem en ik vrees dat de kosten voor onze maatschappij flink hoger zullen uitpakken dan dat deze bezuiniging kan doen opleveren. Ik verzoek u bij deze om meer aandacht voor deze groep mensen in dit dossier. Graag zie ik bij een volgende uitwerking, en ik begrijp van de wethouder dat die er komt, een serieuze en financiële onderbouwing voor dit onderwerp en ik kijk daarom uit naar het verbeterde raadsvoorstel waarvoor nu even de tijd kan worden genomen. Waar de inzichten die vorige week zijn verzameld, kunnen worden meegenomen. En daar bedoel ik geen armzalige satellietboekenkasten mee, maar echt een serieuze aanpak voor dit probleem. Ik dank u voor uw aandacht.

H.P. Klazenga - GBLV

Er zijn commissieleden die een vraag hebben aan de heer Van Vlier? Geen vragen, dank u vriendelijk. Dan geef ik het woord graag aan de heer Bakker. U ziet dat het systeem nog niet helemaal optimaal functioneert, dus excuus daarvoor. Ik had u al gewaarschuwd. De mensen doen hun uiterste best. Daar ga ik althans van uit. Gelukkig.

Onbekende spreker

Ja, ook dank voor de gelegenheid om het woord te voeren. Ik heb afgelopen donderdag bij de participatieavond ook al een verhaal afgestoken. Dat wil ik niet helemaal herhalen hier. Ik wil een aantal kleine punten of een aantal punten uit mijn betoog daar herhalen en allereerst is het ja, de zorg om een bibliotheek aan de Damlaan te vestigen, omdat dat naar onze mening. Ik ben ook een van de 8 ouders van de petitie Red de Bieb. Ja, wij zijn van mening dat die Damlaan voor kleine kinderen en jonge kinderen onveilig is om te fietsen. Het probleem is een beetje, ik heb er 4 jaar lang overheen gefietst, dagelijks heen en weer en daarmee werkend in Zoetermeer destijds. En het probleem is dat daar auto's dubbel parkeren en daardoor andere auto's over de fietsstrook komen rijden en soms met hoge snelheid en kleine kinderen. Jonge kinderen kunnen snelheid niet goed inschatten, dus dat lijkt mij een probleem. Een ander probleem is dat het Damplein en dan noem ik het stukje naar de brug toe van de sluisjes, dat dat veel te smal is, dus je wordt als fietser eigenlijk gedwongen om op de stoep te gaan fietsen. Het grappige is dat mijn vrouw afgelopen vrijdag dus een dag na de participatieavond bij de Chinees zat te eten op de hoek met een goede vriendin en dat zij eigenlijk constant werd afgeleid door de verkeerssituatie daar op het kruispunt. Want het is zo onduidelijk dat er diverse bijna-aanrijdingen plaatsvonden. En dat nou ja, voor kinderen dus onverantwoord wat ons betreft. Het Fluitpolderplein daarentegen is goed toegankelijk en veilig bereikbaar, ook voor kleine kinderen. Een ander aspect is dat het idee wat dan nu van tafel is, maar ik wil er toch nog even op ingaan. De bibliotheek in de scholen, een groot aantal schooldirecteuren heeft in een brief aangegeven dat zij daar niets voor voelen, omdat er allereerst geen ruimte is, geen geld en geen tijd en afgezien daarvan maken wij ons zorgen over het feit dat het zou kunnen betekenen dat een deel van de bibliotheek naar de scholen verdwijnt en dus niet openbaar toegankelijk is, want scholen zijn immers geen openbaar toegankelijke instelling. En het laatste punt wat ik nogmaals wil aanhalen, het is ook al hier eerder besproken, heb ik begrepen bij eerdere commissievergaderingen, is dat in het coalitieakkoord staat dat letterlijk het volgende: we behouden de twee vestigingen in Voorburg en Leidschendam van de bibliotheek en het servicepunt in Stompwijk en het staat er ook letterlijk in het verkiezingsprogramma van het CDA zelf, die na een onderzoek te hebben verricht, waaruit bleek dat de bibliotheek in Leidschendam goed functioneert na een aantal mensen te hebben geïnterviewd daarover. Dus het verbaast ons dat dat al te makkelijk wordt losgelaten, kennelijk. Dat is het, dank u wel. Dank.

H.P. Klazenga - GBLV

U wel, meneer Bakker, zijn er commissieleden die een vraag hebben aan de heer Bakker? Ik kijk even rond, mevrouw Bosch. Gaat uw gang.

Onbekende spreker

Dank u, voorzitter. Dank u, heer Bakker, voor uw inbreng. Ik had een vraag: u memoreerde de onveilige fietssituatie voor kinderen om naar eventueel een nieuwe locatie Damcentrum Damplein te komen. Is het ook een optie om met het OV daar naartoe te gaan? Voeren kinderen, denkt u, tot 12 jaar? Dank u wel.

Onbekende spreker

Nou, ik denk niet dat het vanuit alle wijken in Leidschendam heel makkelijk is en zou kunnen betekenen dat ze een aantal keer moeten overstappen, maar afgezien daarvan stimuleer ik mijn eigen kinderen niet om in het OV te stappen daar waar ze kunnen fietsen. En ik denk dat het ook belangrijk is dat dat geen afweging zou moeten zijn.

H.P. Klazenga - GBLV

Helder, dank u wel. Dan dank ik u ook voor uw toelichting en het beantwoorden van de vragen. Dan geef ik nu graag het woord aan de heer Schut.

Onbekende spreker

Goedenavond, u heeft mij hier al een keer eerder gezien. Ook een van de initiatiefnemers van de petitie en daarmee is het voor hier nu driemaal scheepsrecht. Maar ik denk dat er al wel wat gras voor de voeten is weggemaaid. Maar ik weet ook wel zeker dat dat ook wel even goed glad geschoren is. Vandaag lag er een voorstel van de wethouder en de opdracht was onder druk van een motie om met de uitwerking van 3 opties te komen. En wij zijn als initiatiefnemers van de petitie zeer teleurgesteld over wat er nu lag. De voorkeursoptie van de wethouder, optie twee, gericht op het sluiten van de vestiging op het Fluitpolderplein, kenden we al en staat te prominent in. Om toch aan 3 opties te komen, zijn er nu twee toegevoegd. Optie 3, ook nog een vestiging in Voorburg sluiten, is echter duurder en zal zo mogelijk op nog veel meer weerstand stuiten. Deze optie is kennelijk niet bedoeld om de blik te verruimen en dat draagt dus niet bij aan een goede discussie in deze commissie. Optie een, behoud van de vestiging Fluitpolderplein, was ook toegevoegd. Maar tegelijk al weggezet als de referentieoptie waarmee er niet zou veranderen. Wij vinden het onbegrijpelijk. Er is geen enkele moeite gedaan om na te denken over hoe er wel op een goede manier invulling gegeven kan worden aan de rol van de bibliotheek op de huidige locatie. Wethouder en bibliotheekbestuur hadden kennelijk hun oogstklepper nog niet afgezet en willen koste wat kost hun optie twee doordrukken tegen de wil van leden en ingezetenen van de gemeente. Uit het jaarverslag blijkt ook dat er jaren nauwelijks geïnvesteerd wordt. De activa zijn allang afgeschreven. De voorzieningen voor herinrichting zijn inmiddels al opgelopen tot € 260.000. Dat betekent dat er dus al wel de kosten genomen zijn, maar de uitgaven of steeds niet gedaan zijn. Daarnaast is er nog een bestemmingsreserve van ruim 1/2 ton en draait de bibliotheek bovendien jaar in jaar uit een aanzienlijke winst. Denk toch eens na over wat er met dat geld mogelijk is om op de huidige locatie de zaken te bereiken in plaats van het over de balk te smijten met een verhuizing naar een locatie waar het bezoekersaantal nog veel harder zal teruglopen. Doe wat meer activiteiten, het is net al genoemd. Deze maand waren er ook weer veel activiteiten in Voorburg en nauwelijks in Leidschendam. Dit roept het beeld op dat het bibliotheekbestuur al lang besloten heeft om het Fluitpolderplein te gaan verlaten. Ik hoorde meneer Smit net zeggen in antwoord over of dat al besloten is. Ik overweeg onderhand een Wob-verzoek om dan toch maar eens even helder te hebben met elkaar. Wij adviseren de commissie om de wethouder te verzoeken meer werk te maken van optie een. Laat een aparte werkgroep hieraan werken die niet vooringenomen is om het geen succes te laten worden. Meneer Smit noemde dat hij een hoop data had. Nou, dat lijkt me bij uitstek geschikt om dat als open data beschikbaar te stellen en laat de creativiteit van ook andere mensen daar eens op los. Verder vraag ik mij af de doelstelling van het hele plan. Het lijkt een beetje een bewegend doel. Enerzijds een kostenbesparing, tegelijkertijd heeft deze commissie gevraagd aan de wethouder om toch eerst eens met een plan te komen om er echt wat van te maken. Een bibliotheek van de toekomst, maar dat is feitelijk wel een heel ander type vraag. En dan hebben we nog het derde punt wat vanuit de bibliotheek naar voren gebracht wordt: het bezoekersaantal te verhogen. Ik vind het bizar om te denken van een plek waar bezoekersaantallen kennelijk lager zijn, oh, dan gaan we daar maar weg, terwijl het daar misschien het zendingswerk, het doel van de bibliotheek juist gerealiseerd zal moeten worden. Wij zijn erg benieuwd hoe het volgende plan eruit zal zien, maar we zullen graag zien dat hier een fatsoenlijk plan komt te liggen. Meneer Schut.

H.P. Klazenga - GBLV

Dank u wel. Zijn er commissieleden die een vraag hebben aan de heer Schut? Ik kijk smachtend rond. Ik zie niemand. Dank u wel voor uw inbreng, dan geef ik het woord graag aan mevrouw Esau-Raoul. Zo wil ik me uitdrukken.

Onbekende spreker

Ja, hij doet het al. Goedenavond heren en dames. Ik ben Aysrauwe. Ik sta hier als burger van Voorburg. Ik woon in Voorburg, ik ben alleenstaande moeder van drie jongetjes en ik sta hier voor de bibliotheek. De bibliotheek is voor mij enorm belangrijk, altijd al geweest. Het is de plek waar ik, zeg maar, de taal geleerd heb, maar niet alleen dat. Het is ook eigenlijk de plek waar ik op twaalfjarige leeftijd ook leerde hoe ik eigenlijk het gezin moest besturen als dochter van gastarbeiders die de taal niet beheersten. Ja, oversteeg ik mijn ouders eigenlijk al op twaalfjarige leeftijd. Dus dat was eigenlijk de plek waar ik de boeken ging halen om de wetten, gemeentewetten, bijstandswet, kinderbijslagwet, bedenk het maar, alles wat ik wilde weten. Daar ging ik voor naar de bibliotheek. Daarnaast was de bibliotheek ook een plek waar ik heel graag kwam, waar ik me veilig voelde, geborgen, waar ik leerde fantaseren, waar ik leerde dromen, waar ik leerde dat het leven zoveel te bieden heeft. En nu ben ik moeder. Ik heb drie kleine jongetjes. Ik weet dat we leven in een tijd van social media en toch denk ik dat boeken onmisbaar zijn. Ik denk dat boeken de basis zijn voor een goed leven. Ik denk dat zonder boeken, durf ik eigenlijk bijna te zeggen, het leven een stuk minder interessant is. Ik leer mijn kinderen om wel te lezen. Zij moeten ook verplicht lezen. En doordat ik dat op die manier heb gedaan, lezen ze ook gewoon en vinden ze lezen leuk. Dus in die zin denk ik dat je in deze tijd jongeren moet activeren om te gaan lezen. Daarnaast kom ik drie keer per week in de bibliotheek in Voorburg, waar heel veel wordt georganiseerd, waar ik ook heel erg tevreden over ben. Alleen in Voorburg vind ik dat de ruimte eigenlijk te klein is. Ik doe acht uur per week aan vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk, daar doe ik aan maatschappelijke belangenbehartiging, dus ik begeleid mensen. Dat zijn mensen uit Syrië, uit Eritrea. Dat zijn allemaal mensen die ik doorverwijs naar bibliotheken, naar mensen binnen de bibliotheekwezen om taallessen te krijgen van burgers, om samen te converseren, om hulp te krijgen bij boodschappen, bij andere dingen. Die mensen zijn dagelijks in de bibliotheek. Dus je hebt dagelijks mensen in de bibliotheek die andere mensen de taal proberen te leren. Daarnaast doe ik een keer per maand, kook ik voor ouderen in Voorburg in de voetbalclub Forum Sport, excuses. Eén keer per maand doe ik dat. Waarom? Omdat ik zie dat er heel veel ouderen zijn die zich eenzaam voelen, die eigenlijk aan hun lot worden overgelaten. Ik vind echt dat we sinds we een participatiemaatschappij tussen haakjes wilden worden, of waar we al negen jaar mee bezig zijn, dat we eigenlijk alles hebben laten liggen. Alles wat belangrijk is, alles wat goed is, alles wat een samenleving maakt en verbindt, dat hebben we eigenlijk kapotgemaakt. Dus wat mij betreft moet die bibliotheek juist veel groter en misschien zou je hem Community House kunnen noemen en misschien zou je daar bijles kunnen geven, dat ouderen die eenzaam zijn, maar nog wel heel erg veel kennis hebben, dat zij jongeren begeleiden. Misschien zou je er, hoe heet het, zou je er een boekenclub kunnen organiseren, ook om eenzaamheid tegen te gaan. Je zou er disco-avonden kunnen houden. Je zou de ruimte 's avonds kunnen verhuren aan instellingen. Er zijn zoveel mogelijkheden, zoveel ideeën. Ik zou daar heel graag aan mee willen helpen. Ik ben heel erg betrokken. Ik wil graag wat teruggeven. Ik heb enorm veel kansen gehad hier in Nederland en ik hoop eigenlijk dat de mensen die nu komen, hè, mensen dus ook dochters van gastarbeiders, van vluchtelingen, dat ze ook diezelfde kansen krijgen, want je merkt dat het klimaat is veranderd, dat we eigenlijk niet meer zitten te wachten op mensen van buiten en dat vind ik jammer, want ik ben hier opgegroeid. Ik ben projectmanager, ik werk, ik ben moeder, ik doe mijn best om straks drie goede mensen af te leveren die straks ook weer gaan werken. Dus in die zin zou je kunnen zeggen dat als wij ons best doen en als we dat samen doen en als we die mensen wel de juiste hulp en mogelijkheden bieden, dat het juist alleen maar positief is en dat het juist alleen maar meer gaat opleveren in de toekomst. Dus dat is wat ik eigenlijk wilde zeggen. Nou, mevrouw.

H.P. Klazenga - GBLV

Mevrouw, ik zei dank voor uw vlammende betoog en ik denk dat we u hier nog wel vaker gaan zien. Althans, dat is een wens misschien wel van mij, maar dat mag ik natuurlijk niet noemen. Als onafhankelijk voorzitter zijn er commissieleden die een reactie willen. Ik zie de heer Rozenberg en ik zie mevrouw Bosch, de heer Rozenberg aan u het woord.

P.F. Rozenberg - GBLV

Voorzitter, dank u wel voor dit inderdaad prachtige betoog. En ik heb maar één vraag aan u: doet u zometeen mee met dat participatietraject, alstublieft? Het geeft meer visie en inhoud dan ik in de afgelopen tijd heb gezien.

Onbekende spreker

Dat wil ik heel graag doen. Ik hou me aanbevolen, dus ik weet ook niet wat ik gemerkt heb, hè? Want ik wil heel actief worden. Er zijn heel veel dingen waar ik tegenaan ben gelopen waar ik eigenlijk heel erg boos ook over ben geworden. Dus ik heb ook nog een andere vergadering voor de gemeenteraad, daar heb ik ook een presentatie klaarstaan. Maar ik merk als burger van Voorburg dat je eigenlijk helemaal niet snel weet waar je moet zijn als je actief wil worden.

H.P. Klazenga - GBLV

Oké, uw antwoord is helder en fantastisch. Dank alvast. Mevrouw Bosch had ook nog een vraag aan u. Hetzelfde is...

Onbekende spreker

Het is een zeer inspirerend betoog, dank u wel voor uw komst en ik hoop van harte, maar dat geldt ook voor de andere insprekers natuurlijk, dat u zich ook aansluit bij dit mooie participatietraject. Dank u wel. Bedankt.

H.P. Klazenga - GBLV

Mag ik nog? Mag ik nog een opmerking hebben? Natuurlijk. Misschien nog een vraag, mevrouw Eshuis, ja, misschien niet zozeer een vraag, maar wel een opmerking. Ik vond het een enorm mooi betoog van mevrouw Ezzeroili en eigenlijk is dat een pleidooi om te gaan investeren in onze bibliotheek in plaats van te gaan bezuinigen. En ik denk dat we daar eens heel goed over moeten nadenken. Volgens mij gaan we het daar straks nog met elkaar over hebben. Toch? Dus het was geen vraag.

Onbekende spreker

Goed punt, hè? Want ik wil eigenlijk zeggen dat als we wel gaan bezuinigen, dan ga ik mezelf vastketenen aan die bibliotheek, hè? Nee hoor, nee, maar ik wilde eigenlijk nog wel een puntje maken.

Onbekende spreker

Puntje, ik ben heel actief op social media en er zijn steeds meer economisch daklozen. Ik weet niet of je daar ooit van gehoord hebt. Dat zijn mensen met een baan, maar geen woning. Dat zijn mensen die ook in de bibliotheek komen, hè, om alles te regelen, om iets te printen omdat ze gewoon niet de mogelijkheid hebben om dat thuis te doen omdat ze gewoon geen woning hebben. Dus ik denk dat we ons ook moeten realiseren wat die bibliotheek voor functie heeft binnen een samenleving. Dat is eigenlijk de enige plek waar je nog terecht kan als je het ook financieel heel moeilijk hebt, ja. Ik ben

H.P. Klazenga - GBLV

Ben niet snel op mijn mondje gevallen, maar nu wel. Nee, goed. Goed, dan geef ik nu graag het woord aan de heer Schipperus. Gaat uw gang, de microfoon staat aan.

Onbekende spreker

Goedenavond allemaal, dank u wel voor de mogelijkheid om even in te spreken naar dit plan met het betoog. Ik zal proberen daar wat aan toe te voegen. Mijn naam is Hans Schipperus, mijn voorgaande spreekster uit Voorburg en ikzelf kom uit Leidschendam en ik kom zeer regelmatig in de bibliotheek te Leidschendam. Voor mij en vele met mij is niet duidelijk welk probleem of welke problemen opgelost zouden moeten worden met de voorstellen. Is het de bedoeling dat de bibliotheek wordt omgevormd tot een maatschappelijke huiskamer in de verschillende wijken? Of is het plan eigenlijk een bezuinigingsoperatie? Of is het de bedoeling het Damcentrum weer wat in de vaart der volkeren op te stuwen? Dat is voor ons een onduidelijkheid in het hele verhaal. Enerzijds staat in de vergaderstukken wel een gewenste bezuiniging van € 75.000 in 2020 tot circa € 300.000 in 2024. Anderzijds zijn er ook veel nieuwe wensen en we hebben ze net al langs horen komen. Er zijn er nog een aantal aan toegevoegd, maar onder andere is een van de gewenste nieuwe zaken de scholen te betrekken en daar op scholen meer te gaan doen. Het is nu een school werd ook genoemd en in de stukken staat een wens om naar 21 scholen toe te gaan. Dat lijkt eigenlijk haast meer op bezuiniging, want als we even uitgaan van ongeveer 100 leerlingen per school, dat is toch niet al te veel? En wat rekenen de kosten die in het stuk staan? Die zijn tussen de 35 en de € 50. Dan zou je toch weer op 1 ton extra per jaar in de exploitatie komen. Dat is natuurlijk hartstikke goed om meer te doen, maar zoals u net ook zei, dan zouden we inderdaad moeten investeren. Ik ben heel blij dat de wethouder inderdaad na donderdag ook gezegd heeft van nou wacht, we moeten inderdaad nog eens even verder met elkaar in gesprek, dus daar ben ik heel erg blij mee. Super. In mijn voorbereiding heb ik ook nog even gekeken naar het Berenschot rapport. Dat heeft de heer Feller mij toegestuurd en in het rapport staat dat de gemeente niet vindt dat de bibliotheek zijn werk niet goed doet, dus dat is positief. In het rapport staat wel dat de medewerkers meer initiatief zouden kunnen nemen bij het uitvoeren van door de gemeente gewenste aanvullende maatschappelijke activiteiten. In mijn voorbereiding voor deze commissievergadering zijn mijn vrouw en ik nog even in gesprek geweest met een aantal medewerksters op de bibliotheek van het Fluitpolderplein. En deze hebben we gemeld en ook aan de directie gemeld. Meneer Smit, u weet waarschijnlijk dat zij zeggen van nou, wij zouden inderdaad graag meer willen doen. We hebben een aantal concrete ideeën. Een heel concreet idee is inderdaad om de eerste verdieping, die nu vrij onhandig is, in te richten als vergaderzaal. Dan zou je dus inderdaad dezelfde functies hebben als in Voorburg. Zou je dus inderdaad heel makkelijk de teruglopende bezoekersaantallen wellicht kunnen opvangen? Waarbij je dus een belangrijke driver voor het discussiëren over deze bibliotheek zou kunnen oplossen. Ja, kortom samenvattend vragen wij inderdaad de gemeenteraad. Kijk hier nog eens goed naar en wij zouden inderdaad graag, en ik ben ook graag zelf bereid om in zo'n participatiecommissie mee te denken. Ik vind het ook graag plezierig om naar een zakelijk voorstel te komen. We willen graag iets bereiken met zijn allen. Heel veel dingen onderschrijf ik uiteraard van wat u net vertelde, fantastisch verhaal, maar dan moeten we ook kijken welke financiering is daarvoor nodig en kunnen we die ambitie waarmaken? Als ik nu kijk dat de huidige bibliotheek werd vergeleken, ook even in het Berenschot rapport, met de landelijke bibliotheek en dan springen we er niet zo heel verschrikkelijk slecht uit. Wij kosten € 40 per medewerker per inwoner in Leidschendam-Voorburg per jaar en landelijk is dat ongeveer 35. Dus daar zit een klein verschil tussen. Nou, daar zou dan misschien in de efficiency of wat ook nog wat te vinden zijn, zonder dat gelijk een sluiting nodig is. Dat is mijn betoog.

H.P. Klazenga - GBLV

Dank u wel. Zijn er commissieleden die een vraag hebben? Geen vragen, dan dank ik u wel voor uw inbreng. Goed, dan hebben we de...