Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Dan sluit ik dit agendapunt af en dan ga ik door naar het volgende agendapunt 3f Raadsvoorstel vaststellen zienswijze, ontwerpbegroting van de gemeenschappelijke regeling Emmer DA 2019. Nou, de vraagstelling is precies hetzelfde, zoals de vorige zienswijze. Ik heb hier staan en ik hoop dat dat klopt. De aanmeldingen van de heer Streefkerk, mevrouw De Pree, mevrouw Bosch, mevrouw Veluwe en de heer Duin. Kloppen die? Oké, dan is nu het woord aan de heer Streefkerk. Ja, dank u.
U wel voorzitter, eigenlijk maar één vraag. We zien, we lezen dat de zienswijze kritisch is over het risicomanagement. Nou, dat onderschrijven we. De ene vraag die daarop volgt: vindt de portefeuillehouder dat wij als gemeente voldoende betrokken zijn bij de verkenningen rondom het gebied, de ontwikkelingen van het gebied Binckhorst en de OV-verbindingen die daar komen? Nou, zo ja, kunnen we de zienswijze onverkort onderschrijven? Zo nee, dan moeten we daar misschien nog wat over opnemen.
Ja, dank u wel, voorzitter. Al vanaf dat ik een baby was, ging ik met mijn ouders al mee met het openbaar vervoer en vanaf dat ik kon fietsen, fietste ik overal waar ik maar kon naartoe. En nog steeds doe ik dit. Als ik ergens naartoe moet, dan pak ik of de fiets of ik ga met het openbaar vervoer en ik word dan ook erg vrolijk van de ambitieuze plannen die ik lees van de MRDH. Ik kijk uit naar de snelle fietsroutes en de mooie openbaar vervoerverbindingen. Met deze ambitieuze plannen is het ook niet heel gek dat er overbesteding plaatsvindt voor een goed bereikbare gemeente. Moeten we wel iets over hebben? Daarnaast zijn wij het ook eens met de zienswijze. Er is wel nog een punt wat naar mijn mening te weinig naar voren komt en dat is de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in onze gemeente. Bij toegankelijkheid van openbaar vervoer denk ik aan toegankelijke voertuigen, voldoende fietsparkeerplekken, overdekte haltes en kloppende reizigersinformatie. En, we hebben het wat ons betreft in de gemeente niet slecht met het openbaar vervoer, maar er zijn nog wel wat verbeterpunten. Op de korte termijn kan daarbij gedacht worden aan kloppende reizigersinformatie. Dit betekent dat er wat mij betreft bij elke halte een digitaal bord komt, maar ook de dienstregeling voor het geval de borden even niet werken. Het moet gewoon mogelijk zijn dat ook als iemand geen mobiel heeft, dat hij direct kan zien waar die aan toe is. Daarnaast zou ik graag betere informatievoorziening zien bij omleidingen. Een groter punt is wat mij betreft de slecht toegankelijke voertuigen van lijn 6. Ik vind 2024 echt te laat om daarmee nieuwe voertuigen in te zetten. En daarnaast is het voor inwoners nog steeds niet mogelijk om op het station Leidschendam-Voorburg met een rolstoel een voertuig binnen te gaan. Ik zag in de plannen dat er gekeken wordt om meerdere voertuigen achter elkaar te laten stoppen. Wellicht kan er ook gekeken worden om het makkelijker te maken om met een rolstoel een voertuig binnen te rijden. Ik zou graag zien dat de toegankelijkheid van openbaar vervoer beter tot zijn recht komt in de plannen van de MRDH en daarom zullen we ook een amendement indienen om dit ook tot de zienswijze op te nemen. Daarnaast wil ik het college oproepen om samen met maatschappelijke organisaties en inwoners te kijken naar hoe de toegankelijkheid van het openbaar vervoer verbeterd kan worden in onze gemeente. Hier zullen wij ook een motie voor indienen, zodat hopelijk zo snel mogelijk alle openbaar vervoer toegankelijk is voor iedereen in onze gemeente. Dank u wel, voorzitter. Mevrouw...
De Pree, dank voor uw mededeling, volgens mij dus gefeliciteerd daarmee. En dan gaan we door naar de volgende, die volgens mij ook naar voren komt, mevrouw Bosch. Ja.
De Voorzitter, dank u wel. Een jaar geleden heb ik me gekandideerd bij D66 voor een plek op de kieslijst. Een belangrijke overweging was en is dat ik als moeder van twee studerende kinderen de wereld beter wil achterlaten dan ze nu is. Een groene, duurzame, gezonde leef- en woonomgeving met een toekomstbestendige economie. En laten deze majeure thema's nu niet alleen in het D66-programma voorkomen, maar ook centraal staan in mijn werk als projectleider bij Duurzaam Den Haag. Ik zet mij samen met bewoners en ondernemers in om een klimaatneutrale stad te realiseren en morgen praat ik niet geheel toevallig met Provinciale Staten om over dezelfde thema's te praten als bestuurslid van Natuurmonumenten, waar ik 150.000 leden in Zuid-Holland vertegenwoordig. Het zal u dan ook niet verbazen dat ik deze raadsperiode mij vol wil inzetten voor deze thema's en ik ben ook erg content mee dat precies deze onderwerpen samenkomen in de zienswijze van de ontwerpbegroting 2019 en het meerjarenbeeld 2020-2022 Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Voorzitter, wij onderschrijven net als de mhhh een goed openbaar vervoer. Activiteiten in het investeringsprogramma vervoersautoriteit betreffen verdere uitbouw en verbeteringen van het fietsnetwerk, het verhogen van de frequentie van RandstadRail tussen Den Haag en Zoetermeer immers. De woningbouwopgave is enorm groot en dan zal veel binnenstedelijk worden gebouwd. Goed en grootschalig OV is hard nodig om mensen te verleiden de auto te laten staan. En mijn dochter, die in Rotterdam woont en studeert, komt vast vaker thuis om dan een hapje mee te eten. Kortom, de D66-fractie werkt graag mee aan deze ambities. Met veel effort van mijn voorgangers in de adviescommissies heeft in december 2017 een eerste tussenevaluatie plaatsgevonden. Versterking van het democratisch gehalte is een belangrijk ontwikkelpunt voor het MRH, zo bleek. U begrijpt, Voorzitter, dat ik als D66-fractielid de voortgang hiervan nauwlettend zal volgen. Kijk ik vooruit naar de vijf werkvelden van het programma Economisch Vestigingsklimaat, dan ben ik minder positief gestemd. De afzonderlijke werkvelden worden niet voorzien van een uitgesplitste financiële raming. Alleen dan kan immers een inschatting worden gemaakt, want betekenis omdat de hele begroting immers de drie W-vragen wil behandelen.
Wat willen we bereiken? En, wat gaan we ervoor doen en wat mag het kosten? Deze zijn voor EV wellicht nog belangrijker, omdat de waarde van innovatie altijd al zo lastig aan te tonen is. Ook al heeft Emmen de H. voor het economisch vestigingsklimaat geen bevoegdheden, maar voor een faciliterend en stimulerend karakter dan juist moet een regionale energiestrategie concreet worden, waarbij ambities worden geformuleerd, inclusief een financieringsstrategie. Ik geef u een voorbeeld. Het regionale investeringsprogramma wil de economische groei en de werkgelegenheid stimuleren, zowel onder de vervoersautoriteit als het economisch vestigingsklimaat wordt hier naar verwezen, want wat niet concreet wat de plannen zijn en welke activiteiten daaraan gekoppeld worden. Er wordt bijvoorbeeld ten laste van het economisch vestigingsklimaat 8 miljoen uitgetrokken. Maar wat willen we met die 8 miljoen bereiken? Wat doen we er precies mee? En D66 zou graag zien dat er meer aandacht besteed wordt aan economische groei die hand in hand gaat met behoud van natuur, luchtkwaliteit en grondstoffen. Want onderdeel van het vestigingsklimaat van deze regio is ook wat degelijk de grote natuurwaarde. Afrondend, voorzitter, D66 is dan ook eens met de zienswijze de ontwerpbegroting 2019, waarin om een begrijpelijke en toegankelijke financiële raming wordt gevraagd. Dank u wel.
Nou, ik wil wel doen alsof hoor, maar. Dank u, voorzitter. Ik heb mooie wensenlijstjes voorbij horen komen en als ik naar de zienswijze kijk die tenslotte over de ontwerpbegroting gaat, ja, dan is dat toch een somber beeld. De BU-gelden, oftewel wat we van het rijk krijgen, worden minder en de begroting staat dus behoorlijk onder druk. We willen heel veel, maar er komt geen extra geld bij en we willen ook meer service, maar er is geen geld voor. En wat mijn... Ik heb eigenlijk een heel belangrijk punt en waar ik een beetje schrik van krijg en het is... Op zich is het goed dat het in onze zienswijze staat, maar het mag voor mij best wel een beetje aangescherpt worden, maar het gaat namelijk om de emmer. DH heeft een tekort. En dat tekort, dat loopt op over 3 jaar naar 79 miljoen. Het is zo wettelijk geregeld dat je 3 jaar rood mag staan. Maar goed, in het jaar daarop, en dat is dan moet ik even spieken volgens mij 2022. Dan even kijken vanaf... Ja, vanaf 2022 is er dan sprake van een overschot, maar zoals wij het in onze zienswijze kunnen lezen, daar moet geld voor geleend worden. En daar zit bij mij de schrik. Ik heb in de adviescommissie daar al een keer het een en ander over gezegd, want het klinkt mij als het ene gat met het andere vullen. Als je op een gegeven moment tekort komt, dan kun je gaan lenen, maar ook dat moet ooit een keer betaald worden. En wat zijn de risico's daarvan en wat zijn de risico's voor ons als inwoners om straks in rekening te krijgen? Dus ik vind eerlijk gezegd dat wij daar best nog iets scherper in mogen zitten om toch goed duidelijk te maken dat het weinig zinvol is om een overschot te creëren door geleend geld. Voor wat het wensenlijstje betreft. Ja, we hebben hier inderdaad binnen de gemeente ook wat zaken zoals openbaar vervoer in Leidschendam-Zuid, een halte bij tram 19 bij het Overgoo. Maar goed, dit zijn zaken die wij intern in deze gemeente moeten regelen en ook moeten betalen, dus ik ga binnenkort schriftelijke vragen stellen om een onderzoek te gaan doen wat dat gaat kosten, want dat is iets voor de toekomst, maar iets waar we zelf naar moeten kijken. En daar wilde ik het even bij laten. Dank u, mevrouw.
Dank u wel, voorzitter, en dank aan de portefeuillehouder voor deze ontwerpzienswijze. Ik ben blij met het debat tot zover, want ik hoor vorige sprekers enkele inspirerende woorden spreken over het OV en daar kunnen wij als fractie ons bij aansluiten. Ik hoor ook tegelijkertijd woorden over donkere wolken die hangen boven de Metropoolregio en met name in financiële zin en ook daar moeten wij ons helaas bij aansluiten. De zienswijze bevat een aantal keer het woord risicomanagement en wellicht een compliment dan dat de portefeuillehouder dit benoemt en ook vraagt om een nadere analyse van waar die risico's dan zitten. Maar tegelijkertijd is het niet alleen een financieel verhaal. Eerder vandaag in de avond hebben we gesproken over verbonden partijen en ook gesproken over de vraag, wat willen we nou bereiken met de deelname van deze gemeenten die verbonden partijen dus voorlicht ook de beleidsbegroting en het werkplan. Daar zegt deze zienswijze nog weinig over, dus ik ben heel benieuwd naar de ontwerp-motie van GroenLinks ten aanzien van het OV, maar ik heb daarover ook een vraag aan de portefeuillehouder. Als het gaat om het bereiken van verdere efficiëntie, is hij dan eens met het CDA dat dat niet ten koste mag gaan van het OV-netwerk in onze gemeente? Een andere vraag die ik heb is ook een beetje over de controle die we hebben, niet alleen aan de zeg maar risicomanagementkant, maar ook de vraag wat we nou bereiken. En ik vraag me af of deze gemeente er niet een beetje bekaaid van afkomt bij de verdeling van de middelen. Hoe ziet de portefeuillehouder dat? En tenslotte nog een vraag over niet alleen de voordelen van samenwerking in de regio, maar ook de nadelen, want onze wegen worden voller, de sporen worden voller, het wordt lawaaieriger, het wordt viezer en wat doet de Metropoolregio daaraan? We hebben weliswaar een mooi rapport van CE Delft, maar dat wijst vooral naar wat gemeentes kunnen doen. Maar mijn vraag is, wat kan de Metropoolregio daaraan doen? Dank u wel.
Voorzitter, dank u wel. Alle keren dat wij hier in deze Raad met elkaar gesproken hebben over de MRDH hebben we inderdaad altijd een kritische houding over hoe dat functioneert. En dat was natuurlijk ook best logisch in de afgelopen jaren dat de MRDH ook werd opgebouwd rondom de thema's economie en als vervoersautoriteit. We hebben vorig jaar ook met elkaar gesproken over de evaluatie van de MRDH, dus de komende tijd zullen wij ook zeer nauwkeurig met elkaar daarnaar gaan kijken hoe dat vanuit die evaluatie de verbeterslagen ook in het bestuur, maar ook de betrokkenheid vanuit de Raden bij de MRDH. Maar ik kan u zeggen, in vergelijking met vele andere gemeenten is deze Raad wel degelijk zeer betrokken en ook met een aantal raadsleden betrokken bij de adviescommissies en daar ook zeer trouw in om daar de bijdrage in te leveren. En dat is een goede zaak, want ook vanavond weer hoorde ik vanuit uw midden een aantal thema's die belangrijk zijn voor onze gemeente om daar in ieder geval aandacht voor te hebben. En als je kijkt naar de vervoersautoriteit en het openbaar vervoer, dan hebben we de slagkracht van de MRDH nodig om ook met elkaar die vervoersautoriteit op een goede manier in te vullen en zeker ook onze belangrijke punten. En daarbij bent u ook als Raad aan zet om die te blijven aandragen wat voor ons van belang is. Binnen het openbaar vervoer, dat wat we geregeld willen hebben, dus ik hoor ook alweer van mevrouw De Bree goede dingen die we ook in de Raad hier kunnen bespreken als het gaat onder andere over die informatievoorziening of over de toegankelijkheid. Dus dat beveel ik van harte aan om daar ook een gesprek over te blijven voeren. En daarmee ook onze vertegenwoordiging vanuit de Raad bij de adviescommissies daarmee te voeden om daar ook de goede inbreng te kunnen geven. Dus dat is vind ik alleen maar winst dat we op deze manier daar met elkaar over spreken. Vanuit het risicomanagement heeft de heer Streefkerk een vraag gesteld, zijn wij voldoende betrokken bij de ontwikkeling op de Binckhorst? Daar kan ik volmondig ja op zeggen, want als het gaat over de ontwikkeling van de Rotterdamsebaan, zijn we daar voldoende bij betrokken als het gaat over de ruimtelijke ordeningsontwikkelingen. Daar zijn we ook zowel bestuurlijk als ambtelijk goed bij betrokken en dat geldt ook voor de openbaar vervoersvoorziening, dus ik kan daar volledig volmondig ja op zeggen op die vraag die u daar bij stelt. Verder, voorzitter, ja, ik heb veel bevestiging gehoord van datgene wat ook in de zienswijze is opgenomen. En ik denk dat mevrouw Velu daar ook zeker een belangrijk punt nog noemt. Wat wat nou? Ik hoor dat er nog een aanscherping zou worden voorgesteld om in de zienswijze. Volgens mij is dat niet een heel andere zienswijze, maar vooral een aanscherping rondom de begroting die onder druk staat. Dat heeft natuurlijk wel te maken met een systematiek die daarbij is afgesproken, de BU-gelden en ook met de systematiek van dat inderdaad, later de of eerder de investeringen zijn en later daarmee de dekking in die begroting wordt opgenomen. Maar ik vind het geheel passend bij onze reactie die we vanuit Leidschendam-Voorburg altijd hebben gegeven, daar heel secuur naar te kijken, maar ook kritisch op te zijn om dat ook in die zienswijze daarmee op te nemen. En de heer Duin die ja, u noemt daar die nadere analyse op de risico's dat dat hebben we inderdaad opgenomen in de zienswijze en het bereiken van de efficiency. Zonder daar heel technisch in te worden dat dat zal in mijn oordeel niet ten koste gaan van het openbaar vervoer, maar die zal ook veel meer moeten gevonden worden in de manier waarop we met elkaar daarin werken als MRDH-organisatie en dat is juist ook een punt vanuit de evaluatie die daarbij van belang is. Wij als gemeenten zijn aan zet en dat betekent dus de onderwerpen die we daar ook inhoudelijk willen agenderen of waarop we willen samenwerken. Daar zullen we ook zelf onze capaciteit voor moeten geven. En dat moet niet zo zijn dat daar een MRDH-organisatie voor wordt opgetuigd en die kan zo efficiënt mogelijk worden ingericht. Nou, dat zijn wat mij betreft even de punten in reactie op datgene wat genoemd is in de eerste termijn. Dank.
U wel meneer portefeuillehouder, goed dat u uw knopje heeft ingedrukt, want u bent de laatste 38 seconden ingegaan. De heer namens het college is. Ga ik door richting de tweede termijn. Ik weet niet of daar nog vragen zijn of opmerkingen. Ik inventariseer, ik zie mevrouw Veluw. Nou
Eigenlijk een kleinigheid. Ik hoor de burgemeester zeggen van het aanscherpen van de brief op het moment dat er een tekstvoorstel komt. Dat wil ik best doen, maar dan wordt het weer een amendement en ik weet al dat de zienswijze op 30 mei binnen moet zijn, dus ik denk dat dat een beetje krap wordt in de tijd. Mijn opmerking was hierin bedoeld dat de tekst gewoon wat aangescherpt moet worden, dat lenen niet altijd het gewenste resultaat op lange termijn oplevert in ieder geval. Maar ik wil me daar best over buigen, dus dank u.
Concludeer ik af. Ik heb begrepen dat er een motie en een amendement vanuit GroenLinks gaan komen, met de aanscherping vanuit Gemeentebelangen daarin. Ik wil iedereen in ieder geval verzoeken om zaken betreffende de zienswijze, of tenminste aanscherpingen en aanvullingen, zo snel mogelijk richting de griffie te doen toekomen, zodat iedereen daar tijdig kennis van kan nemen en ze volgende week in de besluitvormende raad door kunnen en geaccordeerd weggestuurd kunnen worden. Tot zover, dan geef ik in ieder geval nog een rondje maken naar iedereen die heeft gegeven.
Meneer Rozenberg, in aanvulling op uw oproep, mij is opgevallen dat de zienswijzen nogal afwijkend afsluiten. We zijn allemaal gelijk in de afsluiting. Sommige worden ondertekend door de griffier, andere door de gemeenteraad, de burgemeester en de griffier. Ik wil voorstellen dat we het respect tonen wat aan deze regio's gemeenschappelijke regelingen past. Denk ik dat we gewoon als gemeenteraad ondertekenen.
Dat lijkt mij een prima voorstel. En ja, ik wil dan ook voorstellen, die in ieder geval in die zin aan te passen. Ik neem aan dat iedereen daarmee instemt, dan gaan we die invoeren of doorvoeren daarin. Nou ja, dan rest mij niets anders dan ja, de vergadering te sluiten en iedereen te danken voor de bijdrage die hij of zij vanavond geleverd heeft. Dank u.