Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 26-03-2019, Raadsforum

Gemeenteraad Debatteert Heftig over Samenwerking Gemalendiensten


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een verhitte discussie gevoerd over een voorstel voor samenwerking met de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Delft voor het beheer van stedelijke afvalwatergemalen. Het voorstel, dat op 1 april 2019 van start zou moeten gaan, stuitte op veel vragen en twijfels.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om een gemeenschappelijke regeling aan te gaan voor het beheer en onderhoud van stedelijke afvalwatergemalen en persleidingen uitgebreid besproken. Pijnacker-Nootdorp zou als centrumgemeente fungeren. Het doel van de samenwerking is om de kwaliteit van de dienstverlening te behouden, de kwetsbaarheid te verminderen en een toekomstbestendige voorziening te creëren. Echter, niet alle raadsleden waren overtuigd van de noodzaak en de gekozen aanpak.

De heer Van Maldegem van D66 uitte zijn zorgen over het verlies van zeggenschap en de kosten die met de samenwerking gepaard gaan. "Waarom moeten wij, 730 jaar na de oprichting van ons waterschap, een nieuw overheidslichaam oprichten om te gaan over onze persleidingen en gemalen?" vroeg hij zich af. Hij vond de argumenten voor de samenwerking karig en miste een gedegen analyse van de huidige situatie.

Ook de heer Van Veller van de VVD had zijn twijfels. Hij vond het opmerkelijk dat er een groot construct werd opgetuigd voor een relatief klein aantal monteurs. "We gaan hier €70.000 extra uitgeven per jaar aan de overheid voor drie monteurs. Dat vind ik nogal schieten met een prachtig goud glanzend kanon op een mugje," aldus Van Veller.

Wethouder Stemerdink probeerde de zorgen weg te nemen door te benadrukken dat het slechts om operationele taken ging en dat de zeggenschap over beleid behouden zou blijven. "We hebben echt wel een probleem naar waar het gaat over het vinden van mensen die dit nu en in de toekomst kunnen blijven doen," legde hij uit. Volgens de wethouder is de samenwerking noodzakelijk om de dienstverlening op peil te houden.

Toch bleven er vragen hangen, vooral over de financiële aspecten en de keuze voor deze specifieke samenwerkingsvorm. De raad besloot dat er aanvullende informatie nodig is voordat er een definitief besluit kan worden genomen. De wethouder zegde toe om binnen twee weken met meer duidelijkheid te komen, zodat de fracties een weloverwogen beslissing kunnen maken.

Het debat toonde aan dat er binnen de raad nog veel onduidelijkheid en verdeeldheid bestaat over de voorgestelde samenwerking. De komende weken zullen cruciaal zijn om tot een consensus te komen en te bepalen of de samenwerking daadwerkelijk van start kan gaan.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad wordt gevraagd om toestemming te verlenen aan het college voor het aangaan van de gemeenschappelijke regeling "Centrumregeling samenwerking gemalendiensten", met een startdatum van 1 april 2019. Deze regeling is een vervolg op een eerder intentiebesluit uit 2018 en beoogt een samenwerking tussen de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Delft en Leidschendam-Voorburg voor het beheer en onderhoud van stedelijke afvalwatergemalen en persleidingen. Pijnacker-Nootdorp zal als centrumgemeente fungeren. Het doel van de samenwerking is om de kwaliteit van de dienstverlening te behouden, de kwetsbaarheid te verminderen en een toekomstbestendige voorziening te creëren. De samenwerking draagt bij aan een gezond woon- en leefklimaat door effectief afvalwaterbeheer. De voordelen van de samenwerking zijn onder andere een toekomstbestendige organisatie, behoud van praktijkkennis en betere mogelijkheden voor personeelsontwikkeling. Er zijn geen extra structurele kosten, maar wel eenmalige frictiekosten voor Leidschendam-Voorburg. De samenwerking kan leiden tot een tijdelijke lichte daling in de bedrijfszekerheid van gemalen, maar blijft voldoen aan de eisen van het Water- en Rioleringsplan.

Documenten