Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 26-11-2019, Commissie Omgeving
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Spreekrecht inwoners


F.J. Kist - GroenLinks

Overeenkomstig wil ik beginnen met een aantal insprekers het woord te geven. Er hebben zich twee insprekers gemeld voor het onderwerp duurzaamheidsagenda en een inspreker over Stompwijk. Ik wil de heren van de duurzaamheidsagenda als eerste het woord geven en dan begin ik bij de heer Oord. Meneer Voorzitter.

Onbekende spreker

Voorzitter, geachte aanwezigen, goedenavond, mijn naam is Hank Ort en ik ben hier met mijn collega's, de heer Guus Goris en Thijs Aarten. Wij zijn alle drie bewoners van Leidschendam-Voorburg en wij zijn ook alle drie leden van het bestuur van de Energy Common Leidschendam-Voorburg. Waarom zijn we hier vanavond? U zei het al, u praat later op de avond over het uitvoeringsprogramma duurzaamheid en met name het hoofdstuk energie. En in dat hoofdstuk, een mooi hoofdstuk trouwens, wordt gerefereerd aan een aantal pilotprojecten en samenwerking met burgers. Wij zijn er daar één van en we zijn buitengewoon verheugd dat wij vanavond hier aanwezig kunnen zijn om dit initiatief in dit forum een gezicht te geven. En dat Energy Common Leidschendam-Voorburg, ik hoor u denken, wat is nu weer een Common? Nou, dat is een begrip dat uit de Angelsaksische literatuur komt, wat overigens steeds vaker wordt gebruikt, bijvoorbeeld ook bij de Europese Unie in Brussel. En dat gaat eigenlijk over een gedeeld eigenaarschap, een gedeelde verantwoordelijkheid en het delen van baten. Dat is het gedachtegoed van de Common. En wij als Energy Common Leidschendam-Voorburg richten ons specifiek op energie, op de energietransitie en de maatschappelijke ontwikkeling. En wij bieden een platform voor bewoners waar zij kunnen samenwerken en waar zij onafhankelijk zijn, zonder enige lock-in en waar zij de regie kunnen houden, aansluitend bij de wijk of de buurt. En waarom is dit zo belangrijk? Nou, we hebben enige dagen geleden gehoord dat binnenkort waarschijnlijk alle grootschalige opwek van energie in buitenlandse handen komt. Overigens gefeliciteerd met de financiële gevolgen daarvan. Maar wat wij voor ogen hebben, is dat wij ervoor gaan zorgen dat alle kleinschalige opwek van energie in handen komt van de bewoners. En daarmee beogen we het besteedbaar inkomen van de huishoudens te verhogen. Dit is ook interessant omdat in het klimaatakkoord is afgesproken dat 50% van de energie opgewekt of eigenlijk eigendom zal zijn van de lokale omgeving. Dat is een streven. Maar u kunt zich voorstellen met die aanstaande verkoop dat er wel werk aan de winkel is om dat te realiseren. Excuses meneer.

F.J. Kist - GroenLinks

Meneer Oort, u weet dat u 5 minuten hebt.

Onbekende spreker

Hebben, en daar zijn er nog 2,5 van.

Onbekende spreker

Klopt ja, ik ben ook op de helft. Onze sleutel tot succes is samenwerken. Samenwerking in de coalitie die in aanbouw is. U ziet hier een aantal partners. We hebben landelijke partners. Belangrijk daarvan is het Energy Commons Institute. Daarvan is de heer Aarten zojuist geïntroduceerd. De voorzitter en een andere belangrijke is het Institute for The Future of Living. Dat kent u waarschijnlijk omdat die onlangs een smart cities roadmap voor het Koninkrijk der Nederlanden hebben aangeboden aan minister-president Rutte en dat zijn geen kleine jongens. Die geven ons de expertise die we nodig hebben, maar we zijn bezig met het opbouwen van een lokale coalitie. U ziet hier ook de gemeente staan. We hebben een goed gesprek met wethouder Van Eekelen gevoerd over dit onderwerp en we zijn in voortgezet gesprek met ambtenaren van de gemeente over een eventueel partnership dat wij aangaan met de gemeente. Dit is mijn laatste slide, een inkijkje zonder dat ik op details kan ingaan in onze plannen. Van begin af aan hebben wij twee pijlers gekend. Eentje is korte termijn. Wat kan iedereen nu doen zonder spijt te krijgen? En wij brengen daar ook innovatieve techniek in die beschikbaar komt via die coalitie. Details kunnen we later bespreken en de tweede pijler is het lokaal opwekken en delen van buurtenergie. En daarmee is ons initiatief eigenlijk een voorbeeld van wat gisteravond besproken is in de commissie samenleving toen het ging over burgerparticipatie. Dit is nu een voorbeeld van een complex bewonersinitiatief waar wij samen met de gemeente zoeken naar een nieuwe manier van samenwerken. Waarom? Dat is een te snel. Dank voor uw aandacht. Als er nu vragen zijn, wil ik ze graag beantwoorden en anders zijn wij in de toekomst altijd bereid om in meer detail op onze ideeën in te gaan. Meneer

F.J. Kist - GroenLinks

De Voorzitter, dank u wel, meneer Oorts, ik kijk even de Commissie langs om te zien of er vragen zijn. Ik zie mevrouw Bosch, ik zie de heer Blokland. Dan geef ik u het woord, mevrouw Bosch. Ja, dank.

Onbekende spreker

Dank u wel, meneer Van Oord, voor uw presentatie. Kunt u ook zeggen hoe uw initiatief zich verhoudt tot de Stichting Leidschendam Duurzaam?

Onbekende spreker

Ja, ja, dat is een goed voorbeeld van het bouwen van de lokale coalitie waar we nog mee bezig zijn. Dat is in volle gang, dus we hebben gesprekken met mevrouw Van Giessen, de huidige voorzitter, en de doelstellingen zijn zeer complementair. Waar de stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg zich breder richt op duurzaamheid, richt ons initiatief zich specifiek op energie en de energietransitie.

F.J. Kist - GroenLinks

Dank u wel, meneer Blokland. Ja, meneer, het is een hartstikke mooi initiatief. Als er nou mensen in onze gemeente heel enthousiast zijn en die willen ook meedoen of meedenken, is dat dan mogelijk en hoe, hoe kunnen ze dat doen? Ja, dat...

Onbekende spreker

Is zeker mogelijk. De Energy Common wordt opgericht op coöperatieve grondslag en het is de bedoeling dat inwoners van Leidschendam-Voorburg en eventueel van aangrenzende gemeenten, als ze interesse zouden hebben, lid kunnen worden van die coöperatie en daarmee toegang krijgen tot de adviezen en de samenwerkingsmogelijkheden en uiteindelijk ook in de langetermijnplannen om energie slim te delen. Dus het antwoord is ja. En onze uitdaging nu is om aan de weg te timmeren en bekendheid te krijgen. Misschien heeft u gezien dat de duurzame huizenroute een succesvol initiatief was, twee weken geleden, en op die manier willen wij mensen werven die meedoen.

F.J. Kist - GroenLinks

Dank u wel meneer de voorzitter. Dank u wel.

Onbekende spreker

Dank u wel voor uw bijdrage en een hele concrete vraag. Is er iets op dit moment wat u van ons als raad vraagt? Wat kunnen wij doen voor u? Nou, ik noemde...

Onbekende spreker

De gesprekken die gaande zijn met de wethouder en met de ambtenaren van de gemeente. Wat ons voor ogen staat is om een partnerschap te definiëren. Zowel de gemeente als wij zelf denken op dit moment na over hoe dat er precies uitziet. Het is ons helder wat we in de aanbieding hebben en het lijkt ons een uitstekend idee voor de gemeente om daarin mee te gaan en op dit moment zou ik eigenlijk van de raadsleden steun willen vragen voor die ontwikkeling. En ja, verder loopt het gesprek nu met de gemeente hè? En.

F.J. Kist - GroenLinks

Dank u wel, meneer Eleveld. Dank u.

D.A. Blokland - PvdA

U wel voorzitter, bedankt voor het verhaal, super interessant initiatief. Ik ga toch een hele inhoudelijke vraag stellen, als het mag. Is het de bedoeling in de toekomst dat jullie naast het elektriciteitsnet van steden lokaal energie opwekken en opslaan en dat dus buiten steden in of Eneco om lokaal gebruiken? Heb ik dat goed begrepen, dus of de grid van het netwerk?

Onbekende spreker

Nou, allereerst Stedin, dat Stedin blijft de netwerkbeheerder. Daar komen we niet aan. Dat is geen onderdeel van wat wij ondernemen, maar het is wel de bedoeling dat we in toenemende mate slim de lokaal opgewekte energie koppelen en gaan delen en dat het mogelijk wordt voor leden van de Energy Common om over te stappen op buurtenergie. En dat is een proces met een langere adem en dat kent een aantal stappen en dat kan ons dan uiteindelijk inderdaad in een situatie brengen dat we concurreren, hè? Dat leden overstappen van de traditionele aanbieder naar de Energy Common. En dan al die baten dus binnenhalen dat we door op die manier slim onze energie te delen, dat de baten daarvan ook in de wijk blijven en een belangrijk uitgangspunt is dat we niemand willen achterlaten en dus onze benadering op coöperatieve grondslag kent ook een belangrijk sociaal aspect. We willen zorgen dat iedereen mee kan doen.

F.J. Kist - GroenLinks

De heer Mathot, die toch nog eventjes het 11e uur in vraag heeft. Ja, dank u wel. U had het aan het begin van uw betoog over pilootprojecten. Heeft u ideeën daarvoor ook al neergelegd bij de wethouder?

Onbekende spreker

We zijn concreet in gesprek met de gemeente over mogelijke pilotprojecten. U weet misschien van het programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken, dat begin december weer geopend wordt voor nieuwe aanvragen en ons doel is om samen met de gemeente een aanvraag voor die subsidie te doen. Overigens is ons werk niet afhankelijk van die subsidies, hè? Wij willen op eigen benen kunnen staan, maar het zou mooi zijn om daarbij aan te sluiten. En we zijn dus nu met de gemeente in overleg om geschikte projecten te identificeren die daarvoor in aanmerking komen.

F.J. Kist - GroenLinks

Ontzettend bedankt voor dit mooie initiatief. Je hebt gehoord dat er voldoende belangstelling is van de Raad, dus ik denk dat er hier nog wel een vervolg op gaat komen. Dank u wel, dan wil ik graag de heer Van Workum vragen om zijn inspraak te doen. Wij hebben bij de stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg waardering voor het plan dat nu voorligt. Daar staat een heleboel in en tegelijkertijd is het grootste deel van die heleboel wat nog uitgewerkt moet worden. En dat is wel een aspect waar we ons zorgen over maken. Vooral ook omdat er nu heel veel momentum is, met name als het om energie en transitie gaat, dat merken wij ook. Bijvoorbeeld de vraag of het ook mogelijk zou zijn om warmtepompen per buurt of per wijk te hebben in plaats van dat elk huis daar afzonderlijk mee aan de slag gaat. Dat zijn dus mensen die dat willen en die staan nu voor de beslissing om daarover een beslissing te nemen en er is dus geen plek bij de gemeente om daar een vraag over te stellen. Hoe gaat dat nou, wat zijn de mogelijkheden? Zullen we daarop wachten? Wij vinden het dus nodig om met name wat die energietransitie betreft om zo snel mogelijk een advies- en informatiepunt te hebben bij de gemeente. Daar staat ook wat over in dat plan, maar daar staat 1.2 1000 20 2 1021 bij, maar er moet nu al iets komen, laat niet het betere wat in het plan staat de vijand zijn van het goede, want die behoefte aan die informatie en de rol van de gemeente is daar nu. De is al even herinnerd aan Eneco. Die transitie gaat ook de gemeentes allemaal heel veel geld kosten. Daar ligt al een aangenomen motie om daar ook de Eneco-miljoenen voor te gebruiken. Die mogelijkheid wordt nu dus nog iets groter. Een ander punt waar wij ons zorgen over maken, dat is bewoners van Verenigingen van Eigenaren en vooral van de woningbouwcorporaties die dreigen achter te blijven, omdat het voor eigen woningbezitters gemakkelijker is om eigen initiatief te nemen en wat te gaan doen en zij als ze willen zijn afhankelijk van de andere mensen van de vereniging of van de corporatie. Daar moet echt snel meer gaan gebeuren. Ook druk gezet vanuit de gemeente veel meer dan nu. We zien best de problemen. Kijk of er een mogelijkheid is voor een duurzaamheidsconvenant met de corporaties. Daar heb je de meeste drukmogelijkheden en zoek ook uit of er mogelijkheden zijn om de corporaties te verplichten om duurzaamheidsmaatregelen, energiebesparing met name, aan hun woningen te gaan waarmaken. Dan de kwestie van de mobiliteit ook. Dat is een van de onderdelen hiervan. Wij willen dat er meer aandacht komt voor veilig kunnen fietsen naar school. Kijk of er mogelijkheid is om bij scholen parkeerplaatsen te verbieden, dus niet geen vaste parkeerders bij de school. Dat maakt het allemaal veel onoverzichtelijker. Een ander punt ook bij die mobiliteit. Kijk meer naar voor- en natransport van onze stations met de rest van het openbaar vervoer. Het is allemaal heel centraal gericht, maar als je bijvoorbeeld vanuit Voorburg West de trein wil nemen vanaf Mariahoeve, dan is daar geen mogelijkheid voor de bus of de tram. Dat is daar niet op ingesteld. Groen heeft ook een goede aandacht in het plan. Maar wij vinden het groen zoals het daar wordt gepresenteerd en zoals het ook feitelijk nu is, dat is, heeft een lage natuurwaarde. Dat is veel te aangeharkt. Daar is een spanningsveld tussen mooi netjes eruitzien en natuur groen. Dat is belangrijk juist ook uit ecologisch oogpunt. En als het om klimaat gaat, dan moet er dus wat aan gebeuren, dan moet je niet zomaar accepteren en moeten echt meer wilde bloemen en planten komen. Ook voor insecten en voor bijen en dat behoeft educatie naar de mensen toe en met name ook op buurtniveau als daar wordt geklaagd dat het zo'n rotzooi is en waarom het niet gemaaid is in begin juni? Dat heeft allemaal belangrijke natuurwaarde redenen om niet dan al te maaien, zorgt dat mensen dat weten. Verharding van de eigen tuinen ook zo'n gevoelig punt. Ook daar botst het dan weer tegen wat mensen zelf belangrijk vinden. Kijk of er onderzoek, laat het onderzoeken of er een mogelijkheid is om een opslag te zetten op de OZB naarmate er onnodig veel verhard is bij de particuliere tuin. Klinkt heel ingrijpend, maar ga eens praten met Delfland. Daar zit iemand waar ik een half jaar of zo geleden mee sprak en die vertelde in Duitsland waar vergelijkbare belastingen zijn. Daar bestaat dat. Daar doen ze zoiets, zoek dat uit, daar kunnen we heel veel aan hebben. Ben ik door de 5 minuten? Nee, je hebt nog 20. Ik ga er snel doorheen. Een vaste grofvuildag, zou dat terug kunnen komen, met name door Voorburg Noord, waar ik heel vaak fiets, staat bijna altijd grofvuil, met name bij de containerramp plekken. Als er nou een vaste dag is zoals dat was, hoeveel gaat dat kosten? Zoek dat uit, kan dat en waar blijft een nieuwe kringloopwinkel? Nou, het Goed ermee is gestopt wat op zich een hele treurige zaak is, maar daar moeten we ons niet bij neerleggen. Fastfood en enorme ongezonde business hoor je vaak. Ik weet dat niet zo, kan best waar zijn, maar het is in elk geval een heel groot milieuprobleem wat de afvalproductie betreft ook op gemeentelijk niveau waar je met het opruimen te maken hebt. Van al dat afval is ook een reden nog los van de natuur. Reden van de kringloop reden om meer druk uit te oefenen is vooral een ander punt natuurlijk. We hebben het verpakkingenconvenant. Meer druk uit te oefenen naar boven via de VNG naar de regering dat er wat aan gedaan moet worden. En tenslotte, verder om het af te hebben, ja, de luchtvervuiling er staat ook veel over in, dan wordt almaar dat standaard in het beleid uitgegaan bij gemiddelde op jaarbasis. Dat is niet de werkelijkheid. Dat is als je ziet waar er gemeten wordt in Leidschendam, dat wordt er niet, wordt allemaal berekend aan de hand van RIVM machines op zichzelf heel goed, kruispunten waar veel gestopt wordt. Daar wijkt het echte vanaf en daar moet wat aan gebeuren. Geef nou bijvoorbeeld ook fietsers voordeel bij het oversteken. En zorgt dat er minder gestopt en opgetrokken moet worden. En verder wens ik u veel succes en de stichting Duurzaam wil graag betrokken blijven bij als het gaat om initiatieven op wijk- en buurtniveau. Gespreksbijeenkomsten, dan willen we graag ook aan meedoen. Dank u meneer Van Workum. Vraag aan de heer Van Mark. Meneer Van Maldegem, mevrouw Bosch. Mevrouw Bosch. Dank.

Onbekende spreker

U wel bedankt van Workum voor uw heldere presentatie. U noemde vrij veel punten. Kunt u ook zeggen welke twee maatregelen volgens u het belangrijkste zijn om mee te nemen?

F.J. Kist - GroenLinks

Oh, dat vind ik veel te moeilijk om dat zo te zeggen. Ja, dan zou ik ze eerst op een rijtje moeten zetten. Wat ik wel heel belangrijk vind, dat is waar ik mee begon, om te zorgen dat potentiële early adopters als het gaat om de klimaattransitie aan de slag kunnen, dat vind ik echt heel belangrijk. Laat dat momentum niet verloren gaan.

Onbekende spreker

Dus dat dit de voorlichting en adviesfunctie bij de gemeente, bedoelt u dat? Ook

F.J. Kist - GroenLinks

De gemeente, ook als makelaar om dingen mogelijk te maken. Het zal de gemeente dwingen als je die vragen toelaat en geen nee meer antwoordt, dan zal dat de gemeente dwingen om die mensen nu al de gelegenheid te geven om aan de slag te gaan met die collectieve, die gezamenlijke warmtepomp. Dan zal er dus iets voor moeten gebeuren en dan moet infrastructuur voor worden aangelegd. En dan is de eerste die daar actie moet ondernemen of dat kan, dat is de gemeente. Meneer Van Maldegem, hebt u uw beurt aan mevrouw Bosch overgegeven? Nee, ga uw gang. Nee.

Onbekende spreker

Ik wilde graag en voorzitter dames en heren, dank u wel. Ik had nog een vraag, u stipte de belastingheffing in de gemeente Delfland aan als ik het goed herinner. Er is

F.J. Kist - GroenLinks

Is een deskundige bij Delfland waarmee ik over dat idee stond te praten. Zou je nou niet, als je maatregelen wil nemen tegen de verharding, er ook een prijskaartje aan kunnen hangen, zodat het ook uitvoerbaar is? En dat hoeft helemaal geen hoog prijskaartje te zijn. Een klein beetje meer is vaak al voldoende om mensen een prikkel te geven. Die man vertelde, ik dacht dat ik met een heel werelds idee kwam. Is helemaal niet zo'n gek idee. In Duitsland bestaat het bij bepaalde deelstaten of in bepaalde steden. Dat heb ik hem niet doorgevraagd, maar dat is te achterhalen.

Onbekende spreker

Ik had mijn vraag niet gesteld, meneer de Voorzitter.

F.J. Kist - GroenLinks

Ik wilde even kijken. Dit is natuurlijk een redelijk technische aangelegenheid. Is het iets wat jullie buiten de vergadering kunnen doen? Of heeft iedereen, hè dat?

Onbekende spreker

Wilde de inspreker nog een vraag stellen, namelijk, dat heb ik nog niet gedaan. Heeft deze persoon ook kennis van de belasting via de WOZ op zonnepanelen die in deze gemeente wel plaatsvindt? Want zo ja, dan wil ik graag inderdaad in contact komen hiermee. Ik denk

F.J. Kist - GroenLinks

Denk dat die over de hele tijd is verder iemand. Ik weet niet of hij in onze gemeente woont, maar hij woont er in elk geval in ons gebied in Delfland. Daar twijfel ik niet aan.

F.J. Kist - GroenLinks

Gaat u zitten. Meneer van Woerkom, ontzettend bedankt voor uw bijdrage. Dan komt de heer inspreken over een aantal Stompwijkse aangelegenheden. Meneer Luk, wat goed u hier in deze raad te zien. Gaat uw gang. Geachte aanwezigen.

Onbekende spreker

Patrick Lückt namens de adviesraad Stompwijk naar aanleiding van onze open brief aan B en W. Met betrekking tot de ontwikkellocaties in Stompwijk zijn er vele gesprekken geweest met de wethouders, ambtenaren en ontwikkelaars inmiddels. Ook zijn er diverse voorlichtingssessies geweest aan de bewoners met mogelijke plannen. Het lijkt erop dat iedereen wel wil. Maar wij zien geen zichtbare vooruitgang, vandaar onze open brief louter als doel om de urgentie nogmaals aan te kaarten. We hebben vier verschillende bouwlocaties en zouden graag meer concrete plannen en acties zien. Westeinderweg. Is er al bekend wanneer het ruimtelijk kader door het college wordt behandeld? In de reactie op onze brief staat eind 2019. Vandaag, eind november. Locatie naast dorpspunt: is het overleg met de ontwikkelaar zover dat de intentieverklaring dit jaar getekend kan gaan worden? De ontwikkeling van de Verzendhuisstraat: is er al een intentieverklaring die dit jaar nog met Vidomes getekend gaat worden? Dan hebben we nog de oude dorpshuislocatie. Kunnen we hierop een bevestiging krijgen wat de bestemming is en wat nu de stand van zaken is, omdat de locatie helemaal niet meer genoemd wordt? Kortom, Stompwijk heeft dringend behoefte aan woningen. Wij vinden dat Stompwijk, gezien de lange tijd dat er niet gebouwd is, prioriteit verdient. Het is maar weer eens gezegd. Dit was uw bijdrage.

Onbekende spreker

5 minuten is veel te lang, kort en krachtig praten we over 2 à 5 jaar. Dus dan kijk ik.

F.J. Kist - GroenLinks

Even de commissie rond. We gaan er zo over hebben, dus ik kan me voorstellen dat er minder vragen zijn. Meneer Van Dijk, ik zie u uw vingertje opsteken. Gaat uw gang. Ja, dank u voorzitter.

Onbekende spreker

Voorzitter. Wat mij, nee wat, wat de vraag van mij is, is vooral hoe de communicatie met de collegeambtenaren, wethouders et cetera is. Komen er snel genoeg antwoorden? Krijgen jullie snel genoeg reacties, et cetera et cetera.

Onbekende spreker

Maar de communicatie is op zich goed, alleen er komen maar geen antwoorden of een antwoord met een open eind. Enkele maanden, enkele jaren, volgend jaar. Ja, zeg het maar, geen concrete stappen. En ik denk dat we nu wel eens tijd hebben gehad dat we nu wel die stappen kunnen maken. Ik denk...

F.J. Kist - GroenLinks

Dat dat een helder antwoord is als het betoog, meneer Lekker, ontzettend bedankt voor het.

F.J. Kist - GroenLinks

Dan wil ik even met u de besluitenlijst vaststellen. Kijk even of