Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Voorzitter, dank u wel. Ook voor GroenLinks is het een wat snel voorstel dat hier komt te liggen en je vraagt je af: waarom heb je stedenbanden? Stedenbanden zijn juist om een aantal mensen en culturen te verbinden. En wat mij vooral trof in het verhaal van mevrouw Zwartepoorte was natuurlijk de politieke situatie in beide landen waar we nu stedenbanden mee hebben in Oost-Europa, dat op nationaal niveau daar toch wat getornd wordt aan de democratische waarden en dat het juist op dat soort momenten van belang is om die banden op lokaal niveau goed met elkaar vast te houden, omdat je daarmee gewoon zorgt dat mensen op lokaal niveau wel weten dat ze democratisch moeten handelen en hoe ze met die waarden om moeten gaan. Dus ook wat ons betreft vinden we het van belang dat we nog eens een keertje goed kijken naar wat nou de waarde is van die stedenbanden. En voor GroenLinks is het evident dat daar een democratische waarde in zit. Daarom steunen we het voorstel van de heer Klazinga om gewoon eens even een moment te prikken om nog eens goed te kijken naar wat we met deze stedenbanden zouden kunnen.
Ik ga een ander geluid laten horen. Ik heb wel begrip voor de wens om de formele gemeentelijke deelname aan de stedenbanden te beëindigen. Maar wat ik in de stukken heb gemist, is eigenlijk de nette manier om die officiële stedenband tot een net einde te brengen. En dan zou ik graag willen inzoomen op de stedenband met de Poolse stad, waar we ook een verklaring van vriendschap die nog in 2016 getekend is hebben. Gezien. Ik zou graag aan het college van burgemeester en wethouders willen vragen, presenteren wij de Poolse betrokkenen straks met een voor hen onverwacht voldongen feit? Of bestaat er aan Poolse kant al enig begrip voor het willen beëindigen van de gemeentelijke bestuurlijke deelname aan de stedenband? En ja, ik wil dus eigenlijk vooral vragen om een nette afronding als we tot afronding komen. Dank u wel. Dank.
Dank u wel. Dank ook aan de inspreekster op dit onderwerp. Voorzitter, na de omwenteling van eind jaren 80, begin jaren 90 van de vorige eeuw, en dat klinkt alweer heel ver weg, ontstonden er stedenbanden tussen gemeenten in West-Europa en gemeenten in Midden- en Oost-Europa. Het doel hiervan, zoals ook in het raadsvoorstel beschreven, was om de Europese eenheid en solidariteit te bevorderen en opkomende democratieën te stimuleren. Ook onze gemeente heeft hieraan een bijdrage geleverd en ging stedenbanden aan met Vranovice in Tsjechië en Konstancin-Jeziorna in Polen. Later ontstond nog een vriendschapsband met Simla in de Verenigde Staten. Het CDA dankt de stichting stedenbanden en alle inwoners, instellingen en ondernemers die zich in de afgelopen jaren voor de vriendschapsbanden met deze steden hebben ingezet. Voorzitter, vanavond is aan de orde het voorstel om de deelname aan de stedenband met deze gemeenten te beëindigen. Het CDA heeft begrip voor dit voorstel. Anno 2018 ligt de omwenteling ver achter ons. De oorspronkelijke doelstellingen zijn niet meer actueel. Daar komt bij dat er tegenwoordig een waaier aan samenwerkingscontracten is met deze landen die van allerlei aard en niveaus zijn. Dit geldt ook voor onze gemeente; bedrijven, organisaties en verenigingen zijn vrij in het al dan niet leggen van internationale contacten. De gemeente zit daar wat het CDA betreft niet tussen, maar faciliteert of ondersteunt initiatieven wel. We weten van de burgemeester dat hij bij gelegenheid zijn protocollaire taken keurig vervult. Het CDA heeft lof voor de stichting stedenbanden en alle betrokken vrijwilligers die zich sinds de val van de muur hebben ingezet. Wellicht dat op basis van eigen initiatieven nog contacten worden voortgezet? Dat is natuurlijk mooi. Maar wat het CDA betreft kan op bestuurlijk niveau het onderhouden van de stedenband worden beëindigd. De facto is dit jaren geleden al gedaan doordat de gemeente geen financiële en ambtelijke ondersteuning aan de stedenband meer levert. Voorzitter, een toezegging wil het CDA wel van de burgemeester horen en wij hechten eraan dat de communicatie zorgvuldig gebeurt. Geen koud briefje en dan doei. Eind oktober bracht de burgemeester een bezoek aan Vranovice. Het CDA kan zich voorstellen dat de burgemeester ter afronding van de gemeentelijke betrokkenheid bij de stedenbanden nog een bezoek brengt aan Konstancin-Jeziorna. De stedenband en allen die zich daarvoor hebben ingezet, verdienen het dat er op een nette manier op bestuurlijk niveau aan een afronding wordt gewerkt. Dank u wel. Dank u.
Dank, laat ik beginnen met het uitspreken van waardering voor alle activiteiten die rondom de stedenbanden nu nog worden georganiseerd. Dat is nuttig en ook waardevol in hun bijdrage aan internationale samenwerking en ook begrip van gedeelde waarden. Waardering dus voor de activiteiten die nu nog worden uitgevoerd. Waardering ook voor het verleden en welke functie de stedenbanden hebben vervuld. De redenen die in het verleden aan de stedenbanden ten grondslag hebben gelegen. Daar is ook zeker een link naar het heden te trekken en collega Kist heeft daar al een opmerking over gemaakt. Maar tegelijkertijd is het ook een terechte vraag om als iets geen geld en geen ondersteuning krijgt te vragen wat dat iets dan nog eigenlijk is. Zonder af te doen aan de private initiatieven die er zijn, de private activiteiten die er zijn, begrijpen we wel de analyse die in het raadsbesluit of in het raadsvoorstel wordt voorgelegd. Maar we zijn ook benieuwd naar de reactie van de burgemeester op de mogelijkheid om te verkennen wat er nog aan intensivering mogelijk is. We begrijpen de redenering in het raadsvoorstel, maar zijn ook benieuwd naar de reactie op het ingebrachte voorstel vanuit de raad. Als we dan toewerken naar een beëindiging van de stedenbanden, dan, en het is al gezegd, hechten wij eraan dat dat zorgvuldig gebeurt en zorgvuldig richting de nu nog collega-steden, partnersteden, maar ook richting de private initiatieven die hier en ook daar worden georganiseerd. En als dat zou gebeuren, is de vraag aan de burgemeester hoe die dat zou doen. Dank u wel, voorzitter. Meneer.
Mevrouw Zwartepoorte heeft aangegeven dat de stedenband tussen twee besturen nodig is om gewoon door te kunnen gaan met de werkzaamheden. Ik hoor de heer Streefkerk zeggen dat hij de stedenbanden wil beëindigen, want de vraag is wat je doet met een stedenband als je daar geen geld in stopt, geen tijd. Als ik de gemeente instel, maar de vraag ligt voor hoe die stedenband de situatie zoals die is, zodat de activiteiten kunnen doorgaan. Hoe staat de heer Streefkerk daar tegenover? Nou, ik...
Yes, dank u wel, voorzitter. Ja, de wereld globaliseert, hè? We hebben verregaande internationalisering en internationale verwevenheid. Dat is een heel andere situatie dan destijds, toen stedenbanden begonnen en het nog een hele andere wereld was. Dus je kunt je afvragen of die stedenbanden in de huidige vorm inderdaad nog moeten bestaan. Afgezien van het particuliere initiatief van de particuliere elementen erin, hè? Van de stichting van de vrijwilligers en iedereen die daar die stedenband onderhoudt. Daar hebben we ook heel grote waardering voor, hartstikke goed, maar dat is wat mij betreft onafhankelijk van of dat nou met geld moet gebeuren. Het is voor ons niet dat het geld leidend is, maar die activiteiten zijn hartstikke goed. Maar je kunt je afvragen of stedenbanden nog steeds diezelfde doelstelling dienen of dat het nog steeds nodig is in deze tijd. En daarover hadden Hans Peter Klazinga en overigens ook het destijds raadslid Bouw en ik het over op een terrasje in Brielle in 2016, toen de VNG met een bundel uitkwam getiteld "Nieuw Elan in Internationale Samenwerking" en dat ging over het feit dat die oude stedenbanden goed konden worden vervangen door strategische opstelling van gemeenten in internationale contacten, hè? We zijn natuurlijk nog steeds niet alleen op de wereld en er is een internationale verwevenheid waar je ook heel veel van kan leren, heel veel van kunt opsteken. Onze gemeente kan best een stedenband of een ander partnerschap aangaan met steden waar we wat kunnen leren, bijvoorbeeld steden aan de rand van een hele grote stad of gemeenten met een hele grote mall of Poland of een mall of Hungary bijvoorbeeld. Je zou ervan kunnen leren en dat is misschien wel een nieuwe strategische insteek van internationale contacten en dat mis ik een beetje in dit voorstel. En daarom, nou ja, initiatief is een groot woord, maar wat collega Klazinga en in ieder geval mij voor ogen staat, is dat we een keer praten over hoe die internationale contacten van onze gemeente strategisch ingestoken er dan wel uitzien als we dit verlaten of dit niet meer officieel als gemeente doen. Nou, oude schoenen weggooien kan altijd. Maar hoe zien die nieuwe schoenen eruit in deze nieuwe tijd? Daar zou ik graag een keer over willen praten en misschien met wat mensen die betrokken waren bij dat initiatief "Nieuw Elan in Internationale Samenwerking". Maar in ieder geval, hoe ga je nou strategisch als gemeente die internationalisering misschien daarvan profiteren? Er is een mooi boek uitgekomen een paar jaar geleden, "If Mayors Ruled the World" en het zou zomaar kunnen dat dat inderdaad een nieuwe werkelijkheid is. We zijn niet alleen op de wereld en we zullen het best strategisch vorm kunnen geven en daarover wil ik een keer het gesprek aangaan, onafhankelijk van of we nou doorgaan met deze stedenband of niet, dank u wel.
Kwartetten met die pasjes hier. Voorzitter, leden van de Raad, ook dank voor uw inbreng en de punten die u naar voren brengt. Het voorstel dat vanavond voorligt is om inderdaad ook in gesprek met de Raad om daar ook standpunten in te nemen. En een standpuntbepaling van wat willen we nu met de stedenband? Dat is geen beleidsnotitie en dat klopt. Daar heb ik ook nooit over gesproken dat het een hele beleidsnotitie gaat worden, maar wel een afwegingskader dan wel richting van wat we daar nu mee willen. Het klopt dat in de afgelopen jaren sinds 2011 in de gemeenteraad hier is besloten om de subsidie voor de stedenbanden af te bouwen. Dat hebt u ook in de stukken gezien. Dat is in 3 jaar afgebouwd. Daarmee is ook de ambtelijke capaciteit die daarvoor ingezet werd, er niet en die is er nu ook niet. Dat neemt niet weg dat er natuurlijk vanuit stedenbanden als dat er nog steeds is, altijd wel een beroep doet op ambtelijke capaciteiten. Is dat structureel? Nee, dat is niet structureel. Dat is wel als er activiteiten omheen zijn dan wel gevraagd wordt of er een bezoek gebracht kan worden, etcetera. Dat vraagt altijd capaciteit. Wat het ook heeft gevraagd in de afgelopen jaren, hebt u ook in de stukken gezien, is feitelijk ook de onduidelijkheid waar mevrouw Zwartepoorte ook over sprak. Het is financieel afgebouwd, maar vervolgens heeft het college toentertijd wel initiatief genomen om daar toch weer een soort van nieuw leven in te blazen en het te koppelen. Ook met het Huygens Festival om daar duidelijkheid in te geven, geeft ook deze notitie aan dat dat wat ons betreft niet aan de orde is. En natuurlijk kunnen initiatieven ontstaan. Dat werd ook al door sommigen van u zo genoemd. Er vinden op tal van terreinen initiatieven plaats in internationale contacten. En dat is niet alleen maar met deze steden, dat is op vele terreinen zo. Het zijn verenigingen die contacten onderhouden, internationale bedrijvigheid. Maar dat is natuurlijk logisch, maar dat zit meer in de economische hoek. Dan komt de vraag, wat wilt u nu met de stedenband en als je dan ziet dat je twee jaar geleden tegen het gemeentebestuur in Constantine Jetse Jorna hebt gezegd met een vriendschapsverklaring om daar verdere invulling aan te geven en je kijkt terug of je daar vanuit de gemeente ook verdere invulling aan hebt gegeven, moet je concluderen dat dat niet gebeurd is. Er is geen bestuurlijk contact en daarmee is er dus ook geen bestuurlijke uitwisseling en bestuurlijk contact met de andere steden tijdens het bezoek. Op uitnodiging van Radice met een nationale feestdag, eigenlijk over het honderdjarige bestaan van de Republiek Tsjechië Slowakije ben ik in Ranitz geweest en heb ik ook daar, want ook voordat ik daar naartoe ging. Dat had ook enige voet in de aarde om dat allemaal goed af te spreken. En dat zegt ook iets over hoe snel de uitwisseling daarmee is, heb ik gezegd. Prima om daar ook van de gelegenheid dan ook gebruik te maken om te spreken over hoe zij kijken ten aanzien van de stedenband. En dat neemt niet weg dat in de afgelopen jaren altijd verschillende activiteiten geweest zijn, maar de intensiteit van die activiteiten is niet meer dusdanig, zoals je dat in de jaren 90 had. Als het gaat over toen de stedenbanden overal in ons land ook op initiatief vanuit de VNG werden opgezet als het ging over hulpprogramma's dat te ondersteunen en het opbouwwerk in Oost-Europese steden. Dat is nu niet meer aan de orde. Dan kom je op een ander niveau en dan ga je ook kijken van wat bindt ons daarin. En dat is een stukje historie van het vriendschappelijk contact wat je had. Maar bijvoorbeeld de historie van die gemeente is een geheel andere historie dan onze gemeente. Daar zitten niet direct verbindingen om met elkaar, ook vanuit die historie het een en ander in contact op te bouwen. En ja, er is gevraagd van ja, maar waar kunnen we naar kijken om het te intensiveren? Zitten bedrijvigheid wat aansluiting heeft, dan moet je de conclusie trekken dat dat niet zo is. En dan kom je slechts op eventuele uitwisseling op cultureel vlak dan wel dat scholen eventueel contact kunnen hebben of vanuit sport. Maar wat altijd daarin speelt, is ook de afstand. En kijk je dan naar onze samenleving hier in Leidschendam-Voorburg. Dan zie je dat die heel internationaal gericht is. Dat heeft te maken met mensen die ook internationaal werken, heeft te maken met ook veel expats. In onze gemeente is daarmee een geheel ander profiel. En het is natuurlijk heel goed om verder door te spreken over als het gaat over internationalisering, ook in onze samenleving, de globalisering en ook hoe vanuit scholen of vanuit verenigingen wordt gewerkt in een internationale samenleving om vandaaruit ook verder te kijken naar wat zouden we daar in onze gemeentelijke rol überhaupt hebben we daar een rol aan moeten bijdragen. Om daar verder over door te spreken, dat is prima. Maar dan nog blijft de vraag en die zie ik los eigenlijk van de situatie rondom de stedenband om die duidelijkheid gewoon te geven, hoe staan we daar nu in? En je ziet dat het daarmee een veel smallere basis heeft dan het ooit toentertijd gestart is.
Nee, voorzitter, volgens mij niet op het moment dat je hebt uitgesproken als gemeenteraad. Ook wij besteden daar geen geld en ambtelijke tijd en capaciteit aan. Dan ga je daar ook geen invulling meer aan geven. Want dan wordt het een hele bijzondere situatie. En daarmee vind ik dat je duidelijkheid moet creëren en die vraag is ook zo gesteld om duidelijk te zijn, wat willen we nu met de stedenband? Dat is de vraag die ook hier aan de Raad voorligt. En het college vond het verstandig om dat niet bij het college te houden, maar dat aan de Raad voor te leggen en daar een uitspraak over te doen.
Voor het compliment, voorzitter. Ik vind het ook logisch dat als je als raad en als gemeente daar je standpunt in bepaald hebt, om dan vanuit die standpuntbepaling verder in gesprek te gaan in de stedenband, dus ook richting die steden daar waar het gaat over ons standpunt om dat af te bouwen. En dan heb je het contact over hoe je dat ook met elkaar doet. Volgens mij heb ik hiermee alle punten benoemd en behandeld, voorzitter, in de eerste termijn. Dank u wel.
Misschien maar beter ook, meneer Brands is veel knapper dan ik. Goed, het zij zo. Misschien zijn er nog meer sprekers, mevrouw de Voorzitter, ik weet het niet. Ik zie verder.
Nou, ik heb de burgemeester horen zeggen dat hij bereid is om ook hierna verder te kijken naar internationalisering, dus wat dat betreft, daar ben ik tevreden mee.
Dat is prima, dan zet ik alleen even te kijken. Kijk het raadsvoorstel. Daar zou dan besluitvorming op moeten volgen, alleen proef ik dat er nog gesproken moet worden over wat er gaat. Nee. Niet.
Ik peil dat eventjes, want dan kunnen we concluderen dat dit raadsvoorstel klaar is voor besluitvorming. Nee precies, ik zie meneer Roosenberg knikken. Ik denk dat hij dan nog voor een tweede keer in oordeelsvorming moet komen, als wij er nog niet over uitgepraat zijn. Voorzitter, dat is mijn voorstel. Dan hadden we...
Voorzitter, nou ja, het is een beetje een ordevoorstel, maar als er nog iets te bespreken was, hadden we de tweede termijn kunnen gebruiken, dus dat vind ik een beetje gek om die niet te benutten en dan weer op een andere oordeelsvormende raad erop terug te komen. Dat ben ik met...
Volgens mij ligt er een initiatief vanuit in ieder geval de heer Van Veller en de heer Klazinga en dat initiatief luidt volgens mij dat men eerst wil kijken wat er aan de hand is met die stedenbanden en wat er aan mogelijkheden is. Als we nu tot besluitvorming overgaan in de eerste ronde raadsvergadering, dan gooi je dus volgens mij, waren dat de woorden, zelfs wanneer vallen de oude schoenen weg voordat je nieuwe schoenen hebt? En dat lijkt niet de bedoeling, dus ik zou zeggen: even pas op de plaats. We gaan het initiatief in wat de heren hebben aangegeven, maar heeft daar steun voor gevraagd bij de raad. En als dat zo is, dan wordt dus daarna pas besloten over de stedenbanden. Nou, dat lijkt...
Mij helder. Ik heb het woord samen nog gehoord van de heer Klazinga. Dan denk ik dat we even inderdaad moeten gaan kijken waar de heer Van Veller en de heer Klazinga mee gaan komen. En dan ga ik dit agendapunt afsluiten tot zover. Nou wat mij
Ik wil die internationalisering bekijken. Ik zou daar graag, en ik heb de burgemeester gehoord dat hij daar inderdaad ook dat gesprek over wil voeren. Dus het lijkt me goed om daar een keer goed over te spreken. Maar wat mij betreft kan dit ook gewoon doorgaan voor besluitvorming in de Raad. Nou, daar
Zijn de meningen dus over verdeeld. Ik denk dat we hem even moeten laten staan zoals hij nu staat en daar toch later dan even op terugkomen. Want we kijken of je naar besluitvorming kan, want ik merk dat er nu meningen verdeeld zijn. De één zegt besluitvorming. De ander zegt nog even verder kijken. Ik zie geen vragen meer in de tweede termijn, dus dat maakt het lastig om te zeggen van doe maar naar besluitvorming. Ik zie meneer Dupon ook nog nee, niet meer. Van Duffelen.
Ja voorzitter, wat ons betreft kan die ook door voor besluitvorming en spreken qua partner een keer over internationalisering. Want sowieso, zoals ik het voorstel heb begrepen.
Gaan? Nee, want dat is nou juist precies waar het om gaat. Dan wordt het dus de oude schoenen al weggegooid door het CDA. In plaats van dat men eerst kijkt naar wat er nog zou kunnen in die nieuwe rol. Ook voor de huidige stedenbanden. En ik zou het heel raar vinden dat je zometeen besluit om iets op te heffen en daarna misschien achteraf beseft dat het heel onverstandig is geweest.
Ja, dat wordt een beetje lastig omdat ik van meerdere partijen hoor dat die zeggen, ga maar naar de besluitvorming, dus ik denk dat we dan een soort status quo hebben en dat we dan het agendapunt nog maar even aan moeten houden. Ja, nou dat de conclusie zijnde, dan wordt dit agendapunt nog even aangehouden om te kijken of die naar besluitvorming gaat of dat er nog nader over gesproken gaat worden. En dan. Ja, maar dat is voor later. Ik sluit hierbij het agendapunt af en ik ga het stokje weer overdragen aan de burgemeester. Mevrouw Veluw.