- J. Brokke - VVD
- J. Streefkerk - PvdA
- M.J.R. Hartsinck - GBLV
- N.A. van Weers - GroenLinks
- W.E.J. Jorissen - D66
- Ph. van Veller - VVD
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg: Pin Only-beleid onder vuur
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een motie aangenomen om het Pin Only-beleid te herzien. Dit beleid, dat sinds 2014 van kracht is, staat alleen pinbetalingen toe voor gemeentelijke diensten. De motie, ingediend door M.J.R. Hartsinck van GBLV/Gemeentebelangen, stelt dat het beleid in strijd is met Europees recht en mensen uitsluit die moeite hebben met digitaal betalen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 5 oktober 2021 werd het Pin Only-beleid uitvoerig besproken. De motie van Hartsinck kreeg brede steun, ondanks de bezwaren van enkele partijen. "Het is niet fatsoenlijk en in strijd met het recht," stelde Hartsinck. Hij benadrukte dat de huidige communicatie op de gemeentelijke website, die alleen pinbetalingen vermeldt, een afschrikwekkend effect kan hebben op mensen die niet digitaal kunnen betalen.De portefeuillehouder verdedigde het beleid door te wijzen op de praktische uitvoering ervan. "In de afgelopen zeven jaar hebben we slechts één uitzondering per maand nodig gehad," legde hij uit. "De dienstverlening is nooit belemmerd geweest." Hij waarschuwde echter dat het herinvoeren van contante betalingen extra kosten met zich mee zou brengen, zoals beveiliging en accountantscontroles.
Toch vonden veel raadsleden dat de huidige situatie niet houdbaar is. Mevrouw van Weers benadrukte: "Het is inwoner-onvriendelijk als mensen zelf moeten uitzoeken hoe ze kunnen betalen." Ook de Partij van de Arbeid gaf aan de motie te steunen, met de opmerking dat het beleid beter als een "less cash" beleid gecommuniceerd zou kunnen worden.
Niet alle partijen waren overtuigd. De VVD en de ChristenUnie/SGP stemden tegen de motie. "Zolang de garantie er is dat mensen die niet kunnen pinnen geholpen worden, zien wij geen noodzaak om het beleid om te gooien," aldus de VVD.
Uiteindelijk werd de motie aangenomen met 24 stemmen voor en 9 tegen. Het college heeft nu de opdracht om te onderzoeken hoe contante betalingen weer mogelijk gemaakt kunnen worden en hierover te rapporteren aan de raad. "Onze dienstverlening is er voor de inwoners, niet andersom," concludeerde mevrouw van Leersum, waarmee ze de kern van de discussie samenvatte.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 5 oktober 2021 een motie besproken over het Pin Only-beleid, waarbij inwoners alleen met pin kunnen betalen voor gemeentelijke diensten. De motie, ingediend door M.J.R. Hartsinck van GBLV/Gemeentebelangen, constateert dat dit beleid in strijd is met Europees recht, zoals aangegeven door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Europese Centrale Bank. Het beleid sluit mensen uit die moeite hebben met digitaal betalen, zoals ouderen en laaggeletterden. De motie verzoekt het college om het beleid aan te passen door contante betalingen mogelijk te maken voor degenen die niet kunnen of willen pinnen, en hierover duidelijk te communiceren op de gemeentelijke website.