Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg: Verhit debat over LHBTQI-beleid
Tijdens de raadsvergadering van 10 juli 2018 stond het LHBTQI-beleid hoog op de agenda. Een motie van de Partij van de Arbeid, gesteund door meerdere partijen, riep op tot concrete actie. Maar niet iedereen was het eens met de voorgestelde aanpak.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg werd dinsdagavond een motie besproken die oproept tot een actieprogramma voor LHBTQI-acceptatie. De motie, ingediend door raadslid Willemse-Jacobson, benadrukt dat er nog €30.000 aan gereserveerde middelen beschikbaar is voor dit beleid. Het voorstel kreeg steun van partijen als de PvdA, VVD, CDA, D66 en CU-SGP, maar stuitte ook op weerstand.GroenLinks-raadslid Van Rossum gaf een stemverklaring af waarin hij zijn twijfels uitte over de motie. "Het beleid wordt opgepoetst en in de etalage gezet, maar wat GroenLinks betreft hadden we meer moeten doen," aldus Van Rossum. Hij pleitte voor meer aandacht voor de verschillende groepen binnen de LHBTQI-gemeenschap en benadrukte dat het beleid verder moet gaan dan alleen homoseksualiteit. Ondanks zijn bezwaren besloot GroenLinks de motie toch te steunen, onder het motto 'beter iets dan niets'.
De fractie van Gemeentebelangen stemde tegen de motie. Raadslid Rozenberg vond dat de motie weinig nieuws bracht en vooral voortborduurde op bestaand beleid. Hij uitte zijn ongenoegen over het feit dat de motie niet vooraf met zijn fractie was gedeeld. "Het pronken met andermans veren en deze uitsluiting zouden we bij mij thuis een valse nicht de streek hebben kunnen noemen," merkte Rozenberg op.
VVD-raadslid Van den Heuvel verklaarde waarom haar partij de motie van de PvdA wel steunde, maar die van D66 en Gemeentebelangen niet. "Als je een wethouder vraagt om met een plan te komen, moet zij ook de ruimte krijgen om dit zelf te bedenken," legde ze uit. Ze was benieuwd naar de reactie van de wethouder op de motie, maar die werd niet gegeven tijdens de vergadering.
De stemming over de motie van de PvdA en andere partijen resulteerde in een meerderheid voor, met steun van de VVD, CDA, D66, GroenLinks en CU-SGP. De motie van D66 en Gemeentebelangen, die een ander aspect van het LHBTQI-beleid wilde benadrukken, werd verworpen.
Met de aangenomen motie ligt er nu een duidelijke opdracht voor het College om in het najaar met een actieprogramma te komen dat de acceptatie van seksuele diversiteit in Leidschendam-Voorburg moet bevorderen. De raad kijkt uit naar de voortgang en hoopt op concrete stappen richting een inclusievere gemeente.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft tijdens een vergadering op 10 juli 2018 een motie besproken over het LHBTQI-beleid, ingediend door raadslid Willemse-Jacobson. De motie benadrukt dat er in de vorige bestuursperiode inspanningen zijn geleverd om de acceptatie en emancipatie van LHBTQI-inwoners te bevorderen. Uit de jaarstukken blijkt echter dat er nog €30.000 aan gereserveerde middelen voor dit beleid niet is besteed. De motie roept het College op om deze middelen daadwerkelijk te gebruiken voor LHBTQI-beleid en een actieprogramma te ontwikkelen met concrete acties om de acceptatie van seksuele diversiteit te vergroten. Dit programma moet onder andere aandacht besteden aan voorlichting op scholen, sociale veiligheid van roze ouderen, een veilig sportklimaat, en zichtbaarheid in de openbare ruimte. Het College wordt verzocht om de raad in het najaar te informeren over de voortgang. De motie wordt gesteund door verschillende partijen, waaronder PvdA, VVD, CDA, D66, en CU-SGP.