Groen licht voor bouwproject Molenpad: Raad stemt in met plannen ondanks zorgen over parkeren
De gemeenteraad van Leidschendam heeft unaniem ingestemd met het raadsvoorstel voor de bouw van twee winkelruimten en dertig woningen aan het Molenpad. Ondanks 49 ingediende zienswijzen over parkeerproblemen en de toevoeging van winkelruimten, blijft het ontwerpbesluit ongewijzigd. Het project draagt bij aan de groene en duurzame ambities van de gemeente.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd er uitgebreid gedebatteerd over het voorstel voor het Molenpad-project. Het plan omvat de bouw van 26 eengezinswoningen en 4 maisonnettes, naast twee nieuwe winkelruimten. Hoewel er tijdens de inzageperiode veel bezwaren werden ingediend, met name over de parkeerdruk en de noodzaak van extra winkelruimte, besloot de raad dat deze bezwaren niet zwaar genoeg wogen om het ontwerpbesluit aan te passen.Een belangrijk onderdeel van de vergadering was de behandeling van een amendement dat opriep tot een herijking van de parkeerbalans in het Damcentrum vóór november 2018 en de bespreking van een parkeerplan vóór maart 2019. Dit amendement werd aangenomen met steun van de fracties van de VVD, Gemeentebelangen, CDA, D66 en de Partij van de Arbeid. GroenLinks en de ChristenUnie/SGP stemden tegen. "We moeten de parkeerproblematiek serieus nemen en concrete stappen zetten," aldus een raadslid van de VVD.
Na de goedkeuring van het amendement werd het geamendeerde voorstel unaniem aangenomen door de raad. Dit betekent dat de weg vrij is voor de afgifte van de definitieve verklaring van geen bedenkingen, waarna de omgevingsvergunning kan worden verleend. De ontwikkelende partij zal alle kosten dragen.
Daarnaast werd er een motie ingediend door de VVD, CDA, D66, Partij van de Arbeid, ChristenUnie en SGP, die specifiek inging op de parkeergarage en het stappenplan. Hoewel de heer Rosenberg de motie als mogelijk overbodig beschouwde, benadrukte de heer Eleveld dat de motie noodzakelijk was voor een scherpere focus op de parkeergarage. De motie werd aangenomen, met alleen GroenLinks die tegenstemde.
Belanghebbenden hebben nog zes weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen de beslissing. De gemeente hoopt echter dat het project bijdraagt aan de doelstelling van een groene, duurzame woongemeente met een variatie aan woningen en een versterkt winkelgebied.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel betreft het afgeven van een definitieve verklaring van geen bedenkingen (vvgb) voor het project aan het Molenpad in Leidschendam, waar twee winkelruimten en dertig woningen (26 eengezinswoningen en 4 maisonnettes) worden gepland. Het college had eerder al medewerking verleend aan de afwijkingsprocedure van het bestemmingsplan. Tijdens de inzageperiode zijn 49 zienswijzen ingediend, voornamelijk over parkeerproblemen en de toevoeging van winkelruimten. Deze zienswijzen leiden echter niet tot herziening van het ontwerpbesluit. Het project draagt bij aan de doelstelling van een groene, duurzame woongemeente met een variatie aan woningen. De bouwplannen voldoen aan de parkeerbalans en de commerciële ruimten versterken het winkelgebied. De hoogte van een hoekwoning voldoet aan de bestemmingsplanvoorschriften. Alle kosten worden door de ontwikkelende partij gedragen, en na goedkeuring van de vvgb kan de omgevingsvergunning verleend worden. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie beroep aantekenen.