- B.B.M. Bremer - Wethouder
- J.M. van Wissen - GBLV
- M.W. Vroom - Burgemeester
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
- M.W. Belt - Wethouder
Lokale Omroep Leidschendam-Voorburg: Nieuwe Criteria voor Toekomstige Zendmachtiging
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een voorstel besproken om nieuwe toetsingscriteria vast te stellen voor de lokale omroep na 2026. Dit is noodzakelijk omdat de huidige zendmachtiging van omroep Midvliet dan afloopt. Het Commissariaat voor de Media heeft de gemeente gevraagd om deze criteria te formuleren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het belang van duidelijke en objectieve criteria benadrukt. "Het is goed dat we als gemeente duidelijke criteria vaststellen, zodat onze lokale omroep optimaal kan bijdragen aan de informatievoorziening van onze inwoners," aldus raadslid Van der Linden van VVD. Hij sprak zijn waardering uit voor de rol die Midvliet al jaren vervult in de gemeente.Een belangrijk punt van discussie was de borging van redactionele onafhankelijkheid en het behoud van een lokaal kanaal. Mevrouw Bos van D66 onderstreepte het belang van onafhankelijke en kritische journalistiek. "We zijn blij dat de wethouder het belang van een lokaal kanaal onderschrijft," zei ze. D66 is ook geïnteresseerd in de mogelijkheid van een eigen streekomroep.
De discussie over de regio-indeling voor streekomroepen was eveneens een belangrijk onderwerp. Raadslid Klazenga van GBLV benadrukte dat de redactionele onafhankelijkheid gewaarborgd moet blijven. "De maatschappelijke functie van de lokale omroep en de journalistieke functie van lokale media moeten niet door elkaar gehaald worden," waarschuwde hij.
Wethouder Belt informeerde de raad dat er gesprekken gaande zijn met buurgemeenten over een mogelijke herindeling van de streekomroepen. "We moeten snel handelen, want het verzoek voor een andere streekindeling moet voor 29 maart ingediend zijn," aldus de wethouder.
De motie van het CDA, die opriep tot een brede maatschappelijke discussie over de rol van de lokale omroep, kreeg geen steun van de andere partijen. "De journalistiek is er om de politiek te controleren, en als dat andersom gebeurt, heeft het al snel de schijn van censuur," waarschuwde raadslid Streefkerk van PvdA.
Het raadsvoorstel werd uiteindelijk met algemene stemmen aangenomen, terwijl de motie van het CDA werd verworpen. De gemeente zal de nieuwe criteria uiterlijk in maart 2025 vaststellen en doorgeven aan het Commissariaat voor de Media.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een raadsvoorstel opgesteld om aanvullende toetsingscriteria vast te stellen voor de aanwijzing van een lokale omroep voor de periode na 9 januari 2026. Dit is nodig omdat de huidige zendmachtiging van de lokale omroep Midvliet dan afloopt. Het Commissariaat voor de Media heeft de gemeente gevraagd om deze criteria vast te stellen en kenbaar te maken. De criteria moeten objectief meetbaar zijn en mogen de inhoud van het media-aanbod niet beïnvloeden. Belangrijke nieuwe criteria zijn het behoud van een lokaal kanaal en de borging van redactionele onafhankelijkheid. De gemeente moet uiterlijk in maart 2025 de criteria vaststellen en aan het Commissariaat doorgeven. De nieuwe Mediawet, die in 2028 van kracht wordt, zal de structuur van lokale omroepen veranderen, maar tot die tijd blijft de huidige wet van toepassing. Het besluit heeft geen significante financiële gevolgen, en de betrokken omroepen worden geïnformeerd over de procedure.