Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-07-2021, Raadsvergadering

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg zet zich unaniem in tegen energiearmoede


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft unaniem een motie aangenomen om energiearmoede in de gemeente aan te pakken. De motie, ingediend door een brede coalitie van partijen, roept het college op om te onderzoeken hoeveel huishoudens in de gemeente moeite hebben met stijgende energiekosten en welke maatregelen effectief kunnen zijn.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering op 13 juli 2021 werd een belangrijke stap gezet in de strijd tegen energiearmoede. De motie, ondertekend door leden van de ChristenUnie-SGP, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en GBLV, benadrukt dat de energietransitie alleen succesvol kan zijn als deze betaalbaar is voor iedereen. "De energietransitie is niet alleen voor dikke portemonnees," stelde de heer Van Walsem van GroenLinks. "We moeten ervoor zorgen dat niemand achterblijft."

De motie verzoekt het college om in kaart te brengen hoeveel huishoudens in Leidschendam-Voorburg geen financiële ruimte hebben om stijgende energiekosten op te vangen. Daarnaast wordt het college aangemoedigd om samen te werken met onderwijsinstellingen, kennisinstellingen, andere gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om effectieve aanpakken te ontwikkelen.

Het college reageerde positief op de motie. "Het probleem van energiearmoede is evident," erkende de wethouder. "We gaan ermee aan de slag, al vergt het aan de uitvoeringskant nog wel wat uitzoekwerk."

De heer Heil benadrukte het belang van de motie voor zowel lage inkomens als middeninkomens. "Mensen moeten niet op hoge kosten worden gejaagd door de energietransitie," zei hij. "Ook middeninkomens krijgen veel op hun bordje."

De samenwerking tussen de verschillende partijen werd geprezen. De heer Verschoor van de ChristenUnie-SGP sprak zijn dank uit aan mevrouw Bosch van D66 en de heer Hendriks van het CDA voor hun bijdrage aan de motie. "We hebben samengewerkt om deze motie tot stand te brengen," aldus Verschoor.

Met de unanieme steun van de raad is de motie aangenomen. De heer Hendriks van het CDA hoopt dat de uitkomsten van het onderzoek kunnen bijdragen aan de lokale energiestrategie. "Dank aan de heren Wilschut en Verschoor voor het vele werk dat ze hieraan hebben verricht," voegde hij toe.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft met deze motie een duidelijke boodschap afgegeven: energiearmoede moet worden aangepakt, zodat de energietransitie eerlijk en inclusief kan verlopen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft tijdens de vergadering op 13 juli 2021 een motie ingediend over energiearmoede. De motie is ondertekend door leden van verschillende politieke partijen, waaronder ChristenUnie-SGP, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en GBLV. De raad constateert dat de energietransitie alleen succesvol kan zijn als deze betaalbaar is voor iedereen, en dat 8% van de Nederlandse huishoudens energiearm is. Er is een gebrek aan financiële ruimte voor veel huishoudens om stijgende energiekosten op te vangen. Gemeenten hebben een regierol in de energietransitie en zijn medeverantwoordelijk voor het realiseren van landelijke en lokale beloftes. De motie verzoekt het college om te onderzoeken hoeveel huishoudens in Leidschendam-Voorburg geen financiële ruimte hebben voor energiekostenverhogingen en welke aanpakken het meest effectief zijn om energiearmoede te bestrijden. Het college wordt aangemoedigd om samen te werken met onderwijsinstellingen, kennisinstellingen, andere gemeenten en de VNG voor dit onderzoek.

Documenten