Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-07-2021, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • N.A. van Weers - GroenLinks
  • S.R. Paltansing - PvdA
  • R. van Duffelen - CDA

Jongerenoverlast aan de Vliet: Stadsstrand als mogelijke oplossing


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Leidschendam-Voorburg op 13 juli 2021 werd een voorstel besproken om jongerenoverlast aan de Vliet aan te pakken door een stadsstrand te creëren. Het idee, ingediend door Frank Rozenberg van GBLV/Gemeentebelangen, stuitte op zowel enthousiasme als praktische bezwaren.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de raadsvergadering werd een motie besproken die pleit voor de oprichting van een stadsstrand als pilotproject om jongeren een alternatieve recreatiemogelijkheid te bieden. De motie constateert dat jongeren overlast veroorzaken door hun recreatie aan de Vliet en dat er geen alternatieve buitenrecreatiemogelijkheden voor hen zijn. Het voorstel is om, naar voorbeeld van andere gemeenten, een stadsstrand te creëren, waarbij zwemwater niet noodzakelijk is. De motie verzoekt het college om nog in het huidige zomerseizoen een stadsstrand als pilot in te richten met voldoende toezicht en duidelijke huisregels.

Wethouder Rouwendal reageerde op de motie door te benadrukken dat het realiseren van een stadsstrand deze zomer niet haalbaar is. "Het is gewoon heel lastig, want ga maar eens een goede plek vinden," aldus Rouwendal. Hij gaf aan dat er praktische beperkingen zijn en dat er goed moet worden nagedacht over de locatie en de voorzieningen, zoals toezicht en afvalbeheer.

Frank Rozenberg, indiener van de motie, benadrukte het belang van snelle actie. "De coalitie heeft al zijn afspraken gemaakt over het realiseren van jeugdvoorzieningen voor september 2020. Dus ik neem aan dat er ook een budget voor is," stelde Rozenberg. Hij uitte zijn zorgen over het gebrek aan voorzieningen voor jongeren en drong aan op een snelle oplossing.

Mevrouw Van Weers van GroenLinks uitte haar twijfels over de effectiviteit van het stadsstrand als oplossing voor de overlast. "Het probleem is namelijk niet dat we geen zwemwater hebben in onze gemeente. Het probleem is dat we overlast hebben van jongeren," zei Van Weers. Ze pleitte voor een breder jongerenbeleid om de overlast structureel aan te pakken.

De discussie leidde tot een stemming over de motie, waarbij 31 van de 35 raadsleden voor stemden. De motie werd aangenomen, met de toezegging dat het college de haalbaarheid van een stadsstrand verder zal onderzoeken en daarbij ook andere recreatiemogelijkheden in overweging zal nemen. De wethouder gaf aan dat de dekking van de kosten nog nader bekeken zal worden.

De vergadering eindigde met de afspraak dat de resultaten van het onderzoek naar het stadsstrand en andere recreatiemogelijkheden voor jongeren voor de begrotingsbehandeling van 2022 gepresenteerd zullen worden. Het stadsstrand als oplossing voor jongerenoverlast blijft voorlopig een onderwerp van discussie en onderzoek binnen de gemeente.

Samenvatting van het voorstel


De motie, ingediend door Frank Rozenberg van GBLV/Gemeentebelangen, werd besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering van Leidschendam-Voorburg op 13 juli 2021. De motie constateert dat jongeren overlast veroorzaken door hun recreatie aan de Vliet en dat er geen alternatieve buitenrecreatiemogelijkheden voor hen zijn. Er wordt overwogen om, naar voorbeeld van andere gemeenten, een stadsstrand te creëren, waarbij zwemwater niet noodzakelijk is. De motie verzoekt het college om nog in het huidige zomerseizoen een stadsstrand als pilot in te richten met voldoende toezicht en duidelijke huisregels. Daarnaast wordt gevraagd om voor de begrotingsbehandeling van 2022 verslag uit te brengen over deze pilot en de kosten hiervan ten laste van het budget voor jeugdvoorzieningen te brengen.

Documenten