Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 09-07-2024, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
  • W.E.J. Jorissen - D66
  • M.W. Vroom - Burgemeester
  • R. van Duffelen - CDA

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg omarmt Duisenberg-methode voor betere beleidscontrole


Tijdens een levendige raadsvergadering op 9 juli 2024 heeft de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg een motie besproken om de Duisenberg-methode te implementeren. Deze methode moet de verbinding tussen beleidsuitvoering, politieke sturing en financiële controle inzichtelijker maken. De raad erkent de waarde van deze aanpak en wil deze integreren in hun werkwijze.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de raadsvergadering werd de motie, ingediend door leden van D66, PvdA, GroenLinks, GBLV, VVD en ChristenUnie, uitgebreid besproken. De Duisenberg-methode is bedoeld om de discussie over planning en control producten, zoals de Kadernota en de Begroting, te verbeteren. Een werkgroep van zeven raadsleden heeft al enkele verbeteringen voor de jaarstukken 2023 voorgesteld.

De vergadering begon met een punt van orde van de voorzitter van de Commissie Rekening en Audit, die benadrukte dat de behandeling van de jaarrekening traditioneel begint met een advies van de commissie. "Gewoontes zijn er soms ook om vanaf te stappen," merkte hij op, maar hij stond open voor suggesties om de traditie voort te zetten.

De commissie had op 19 juni het conceptverslag van de accountant over de jaarrekeningcontrole 2023 besproken. De accountant verklaarde dat hij een goedkeurende verklaring voor getrouwheid en rechtmatigheid zou afgeven. De commissie adviseerde echter om meer aandacht te besteden aan beheersmaatregelen, zoals klachtenregistratie en het vierogenprincipe bij de energietoeslag, om problemen met rechtmatigheid te voorkomen.

Meneer Streefkerk van de PvdA benadrukte dat 2023 het jaar had moeten zijn waarin de coalitie het verschil zou maken. "Deze coalitie zou gaan verbinden in vertrouwen en gericht op vooruitgang," stelde hij. Hij uitte zijn zorgen over de lange lijst van doorgeschoven activiteiten en benadrukte dat de verbinding tussen beleidsuitvoering, politieke sturing en financiële controle beter kan.

De motie die de werkgroep opvolging geeft, werd door de raad ondersteund. "De waarde van een sterke rapportagediscipline zien wij wel," aldus Streefkerk, "maar wij hechten er ook aan te benadrukken dat het een relatieve waarde is." Hij waarschuwde dat de raad niet moet verworden tot een technische toezichthouder en benadrukte het belang van politieke sturing.

De vergadering eindigde met een oproep aan het college om specifieke aanpassingen door te voeren in de eerstvolgende begroting, zoals het opnemen van streefresultaten in de programma's Veiligheid en Economie. De raad verwacht dat het college alert blijft op planningsoptimisme en dat uitglijders, zoals onjuiste passages in de jaarstukken, niet meer voorkomen. "Toon doet ertoe," concludeerde Streefkerk, "en beeldvorming ook."

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft tijdens een vergadering op 9 juli 2024 een motie besproken over de implementatie van de Duisenberg-methode. Deze methode is bedoeld om de discussie over planning en control producten (zoals de Kadernota, Begroting, Tussentijdse Rapportages en Jaarstukken) te verbeteren door de verbinding tussen beleidsuitvoering, politieke sturing en financiële controle inzichtelijker te maken. Een werkgroep van zeven raadsleden heeft al enkele verbeteringen voor de jaarstukken 2023 voorgesteld. De raad erkent de waarde van de methode en wil deze integreren in hun werkwijze. Het college wordt verzocht om verder in gesprek te gaan over mogelijke verbeteringen en om specifieke aanpassingen door te voeren in de eerstvolgende begroting, zoals het opnemen van streefresultaten in de programma's Veiligheid en Economie, en het inzichtelijk maken van uitgaven en activiteiten. De motie is ingediend door leden van D66, PvdA, GroenLinks, GBLV, VVD en ChristenUnie.

Documenten