3.c.6 Raadsvoorstel: Zienswijze jaarrekening 2019 en begroting 2021 DSW
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om een zienswijze vast te stellen over de conceptjaarrekening 2019 en de conceptbegroting 2021 van de Gemeenschappelijke Regeling DSW. Dit is in lijn met de afspraken binnen de Gemeenschappelijke Regeling, waarbij deelnemende gemeenten hun zienswijze kunnen geven. De gemeente Leidschendam-Voorburg is voor 23,2% eigenaar van DSW, dat de Wet sociale werkvoorziening uitvoert voor Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. De uitvoering van de Wsw wordt vanaf 2021 overgenomen door een nieuw Werkbedrijf, waardoor de Gemeenschappelijke Regeling DSW wordt opgeheven.
De jaarrekening 2019 van DSW toont een veel kleiner tekort dan begroot, dankzij verbeterde contractafspraken en lagere loonkosten. Het Dagelijks Bestuur van DSW stelt voor om een deel van het positieve resultaat te reserveren voor de algemene reserve, mede om de financiƫle gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De coronacrisis heeft namelijk een grote impact op de bedrijfsvoering van DSW, met verlies van productieve uren en omzet als gevolg.
De conceptbegroting 2021 van DSW gaat uit van een hogere gemeentelijke bijdrage dan eerder geraamd, voornamelijk door een verslechtering van het subsidieresultaat. De overgang naar het nieuwe Werkbedrijf betekent dat Leidschendam-Voorburg verantwoordelijk blijft voor het tekort op het subsidieresultaat, maar niet voor het bedrijfsresultaat. De gemeente betaalt een inkooptarief voor de Wsw-dienstverlening.
De concept zienswijze benadrukt de positieve resultaten van DSW in 2019 en de inspanningen om werknemers regulier aan het werk te helpen. De raad kan de zienswijze naar eigen inzicht aanpassen. De overgang naar het nieuwe Werkbedrijf biedt kansen voor een toekomstbestendige organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt blijft ondersteunen.