28-10-2020 Raadsvergadering
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 1.a Opening, mededelingen en vaststelling agenda. - 19:30
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 28 oktober 2020 een motie besproken, ingediend door Arnold Brans van GBLV/Gemeentebelangen. De motie stelt vast dat de gemeenteraad momenteel geen automatische inzage krijgt in privaatrechtelijke overeenkomsten, zoals intentie- en anterieure overeenkomsten, die verband houden met bouw- en ontwikkelprojecten. Hoewel belangstellenden deze documenten via een WOB-verzoek kunnen verkrijgen, belemmert het gebrek aan directe toegang de raad in het adequaat beoordelen van bouw- en bestemmingsplannen. De motie verzoekt het college om dergelijke overeenkomsten direct na afsluiting aan de gemeenteraad te sturen. De motie is medeondertekend door Peter Van Dolen van D66.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie draagt de titel "Toezenden intentie- en anterieure overeenkomsten aan de raad". Het voorstel beoogt dat de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg automatisch op de hoogte wordt gesteld van intentie- en anterieure overeenkomsten die worden afgesloten in het kader van bouw- en ontwikkeltrajecten. Momenteel moeten belangstellenden een WOB-verzoek indienen om deze informatie te verkrijgen. De motie stelt dat de raad deze documenten nodig heeft om bouwplannen en bestemmingsplannen adequaat te kunnen beoordelen. Het college wordt verzocht om deze overeenkomsten direct na afsluiting aan de raad te sturen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt en duidelijk in haar verzoek, maar mist details over de implementatie en eventuele gevolgen van het voorstel. Er is geen toelichting op hoe de informatieverstrekking praktisch zal worden georganiseerd.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om te beslissen over de motie en daarmee over de wijze waarop zij geïnformeerd wil worden over privaatrechtelijke overeenkomsten die relevant zijn voor bouw- en ontwikkeltrajecten.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij de transparantie en informatievoorziening wil vergroten door het college te verplichten deze overeenkomsten automatisch toe te sturen. Dit kan invloed hebben op de verhouding tussen de raad en het college en op de administratieve lasten.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en meetbaar in haar verzoek, maar mist tijdsgebonden elementen en een duidelijke verantwoording van de haalbaarheid (achievable) en relevantie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou baat hebben bij meer context.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college wil verplichten om intentie- en anterieure overeenkomsten direct na afsluiting aan de raad te sturen.
Participatie:
De motie zelf zegt niets over participatie van inwoners of andere belanghebbenden, maar impliceert een verbetering van de informatievoorziening aan de raad, wat indirect de transparantie naar de gemeenschap kan vergroten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie en lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De motie bespreekt geen financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het is onduidelijk of er extra kosten zijn verbonden aan het verstrekken van deze informatie aan de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Intentieovereenkomsten Anterieure overeenkomsten Bouwplannen Bestemmingsplannen Privaatrechtelijke overeenkomsten WOB-verzoek Inwoners Bedrijven College ToezendenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.b Raadsvoorstel: Vaststellen Lijst van Ingekomen Stukken (LIS) en Schriftelijke vragen en/of beantwoording raad 28 oktober 2020 (1806). - 19:50
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel Vaststellen Lijst van Ingekomen Stukken (LIS) en stand van zaken Schriftelijke vragen en/of beantwoording". Het voorstel vraagt de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om de Lijst van Ingekomen Stukken en de stand van zaken van schriftelijke vragen en beantwoording voor de periode van 11 september 2020 tot en met 8 oktober 2020 formeel vast te stellen. Dit is een standaardprocedure waarbij de raad de afdoening van ingekomen stukken en vragen formeel moet goedkeuren, aangezien de gemeenteraad verantwoordelijk is voor de wijze van afdoening.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, aangezien het de benodigde informatie bevat over de periode en de specifieke documenten die moeten worden vastgesteld. Er is ook een duidelijke uitleg waarom de raad dit besluit moet nemen.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om de afdoening van de ingekomen stukken en schriftelijke vragen formeel vast te stellen. Dit is een controle- en goedkeuringsfunctie die de raad vervult.
Politieke Keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien dit een procedurele kwestie betreft. De raad moet echter wel beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde wijze van afdoening.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen, aangezien het een procedureel besluit betreft. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de Lijst van Ingekomen Stukken en de stand van zaken van schriftelijke vragen en beantwoording formeel vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie, wat logisch is gezien de procedurele aard van het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het gaat om administratieve vaststellingen.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, aangezien het een administratieve procedure betreft zonder directe kostenimplicaties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ingekomen Stukken Schriftelijke vragen Afdoening Vaststellen Advies Doelenboom Begroting Inwoners Ondernemers Maatschappelijke organisatiesVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.d Raadsvoorstel: Vaststellen vergaderschema 2021+2022-eerste kwartaal (1950). - 19:50
Samenvatting
De tekst betreft een raadsvoorstel voor de gemeente Leidschendam-Voorburg om het vergaderschema voor het jaar 2021 en het eerste kwartaal van 2022 vast te stellen. Dit voorstel is opgesteld door het presidium op 24 september en houdt rekening met de vastgestelde vakanties en vrije dagen in de regio, maar niet met afwijkingen van individuele scholen. Het doel van het voorstel is om bij te dragen aan een goed functionerend bestuur en gemeentelijke organisatie ten behoeve van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Het voorstel is geadresseerd aan de gemeenteraad en wordt behandeld door S. Jagesar.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Raadsvoorstel Vaststellen vergaderschema 2021-2022 (eerste kwartaal)." Het doel is om het vergaderschema voor het jaar 2021 en het eerste kwartaal van 2022 vast te stellen. Dit schema houdt rekening met regionale vakanties en vrije dagen, maar niet met afwijkingen van individuele scholen. Het voorstel is opgesteld door de griffie van Leidschendam-Voorburg en wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de context van zijn doelstelling, namelijk het vaststellen van een vergaderschema. Het bevat de benodigde informatie over de planning en de overwegingen die zijn gemaakt.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorgestelde vergaderschema goed te keuren of aan te passen. Dit is een standaardprocedure die de raad helpt bij het plannen van zijn activiteiten.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel voornamelijk administratief van aard is. De raad kan echter overwegen om rekening te houden met afwijkingen van individuele scholen als dat als belangrijk wordt gezien.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen, aangezien het een administratief schema betreft. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het voorgestelde vergaderschema voor 2021 en het eerste kwartaal van 2022 vast te stellen of aan te passen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of andere belanghebbenden, wat logisch is gezien de administratieve aard van het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op het vaststellen van een vergaderschema.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen verbonden aan het vaststellen van een vergaderschema, en er wordt geen dekking aangegeven, wat passend is gezien de aard van het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vergaderschema Presidium Vakanties Vrije dagen Inwoners Ondernemers Maatschappelijke organisaties Griffie Begroting DoelenboomVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.e Raadsvoorstel: Objectieve en meetbare doelen in begroting en jaarrekening (1625). - 19:50
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Leidschendam-Voorburg richt zich op het verbeteren van de formulering van speerpunten in de begroting en jaarrekening. De raad wordt gevraagd om verbeterpunten vast te stellen en het college de opdracht te geven om in de begroting van 2021 met scherper geformuleerde speerpunten te komen. Dit voorstel komt voort uit een motie van november 2019, waarin werd opgeroepen tot objectieve en meetbare doelen. De huidige speerpunten zijn vaak vaag geformuleerd, wat het debat in de raad bemoeilijkt en de transparantie over gemeentelijke doelen vermindert. De commissie Rekening & Audit heeft enkele vuistregels opgesteld voor betere speerpunten: ze moeten kort en bondig zijn, een tijdsbepaling en kwantitatieve doelen bevatten, en de doelgroep omschrijven. Het doel is om de politieke discussie te verbeteren en effectiever beleid te voeren. Het college moet in de begroting van 2021 met een voorstel komen voor verbeterde speerpunten, die vooraf door de commissie getoetst kunnen worden.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel voor het verbeteren van de speerpunten (doelen) in begroting en jaarrekening". Het voorstel beoogt de formulering van speerpunten in de gemeentelijke begroting en jaarrekening te verbeteren. Dit moet leiden tot duidelijkere en meetbare doelen, waardoor de gemeenteraad beter kan debatteren over beleidsdoelen en de effectiviteit van ingezette instrumenten. De commissie Rekening & Audit heeft enkele vuistregels opgesteld voor het formuleren van speerpunten en stelt voor dat het college deze toepast in de begroting van 2021.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de noodzaak voor scherpere speerpunten en biedt concrete richtlijnen voor verbetering. Echter, het mist specifieke voorbeelden van huidige speerpunten die verbeterd moeten worden.
Rol van de Raad:
De raad moet het voorstel goedkeuren en het college opdracht geven om de speerpunten in de begroting 2021 te verbeteren. De raad speelt ook een rol in het controleren van de uiteindelijke formuleringen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze de voorgestelde vuistregels voor speerpunten willen aannemen en of ze het college willen opdragen deze toe te passen. Dit kan invloed hebben op hoe beleidsdoelen worden geprioriteerd en gemeten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel streeft ernaar om speerpunten SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) te maken. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar het succes hangt af van de uitvoering door het college.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de verbeterpunten voor speerpunten vast te stellen en het college opdracht te geven om deze toe te passen in de begroting 2021.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van inwoners of andere belanghebbenden wordt meegenomen in het proces van het formuleren van speerpunten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet specifiek genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel, maar kan impliciet een onderdeel zijn van de speerpunten afhankelijk van de beleidsdoelen.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel bespreekt geen directe financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het richt zich meer op de verbetering van de formulering van doelen dan op financiële implicaties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Speerpunten Begroting Transparantie Doelen Commissie Rekening & Audit Meetbare doelen Verbeterpunten Beleidsdoelen Inwoners Politiek debatVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.f Raadsvoorstel: Huisvesting SB (1827). - 19:50
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft een haalbaarheidsonderzoek naar de huisvesting van de Buitendienst Stadsbeheer (SB) in Leidschendam-Voorburg. Er worden drie varianten onderzocht: minimale renovatie van twee locaties, renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw op twee locaties, en huisvesting op één locatie. Voor het onderzoek is een krediet van €50.000 nodig. De huidige huisvesting is inefficiënt en voldoet niet aan moderne eisen, zoals duurzaamheid. Het onderzoek moet de ruimtelijke en financiële gevolgen van de varianten in kaart brengen, inclusief de impact op verkeersbewegingen en de mogelijkheid van een afvalbrengstation. De resultaten van het onderzoek zullen leiden tot een voorstel voor de toekomstige huisvesting van SB.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Visie op buitendienst Stadsbeheer Leidschendam-Voorburg Augustus 2020". Het voorstel richt zich op de toekomstvisie voor de buitendienst van Stadsbeheer in Leidschendam-Voorburg. Het document beschrijft de transitie van een uitvoerende naar een regie-voerende rol, waarbij veel werkzaamheden worden uitbesteed. De visie benadrukt de noodzaak van adequate huisvesting, betrokkenheid bij de gemeenschap, duurzaamheid, en het benutten van speciale doelgroepen. Het doel is om een flexibele, deskundige en sociaal betrokken buitendienst te creëren die effectief samenwerkt met burgers en andere organisaties, en die inspeelt op klimaatverandering en veranderende maatschappelijke behoeften.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is uitgebreid en gedetailleerd, met een duidelijke beschrijving van de huidige situatie, uitdagingen en toekomstvisie. Het bevat relevante input van verschillende onderzoeken en plannen, en biedt een uitgebreide context voor de voorgestelde veranderingen.
Rol van de raad:
De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren en ondersteunen van de visie en de bijbehorende plannen. Ze moeten beslissen over de strategische richting en de benodigde middelen om de visie te realiseren.
Politieke keuzes:
De raad moet keuzes maken over de mate van uitbesteding versus interne uitvoering, de investering in huisvesting en infrastructuur, en de prioritering van duurzaamheid en sociale inclusie binnen de buitendienst.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Hoewel het duidelijke doelen en richtlijnen biedt, ontbreken specifieke meetbare doelen en tijdlijnen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar verdere specificatie zou de implementatie kunnen verbeteren.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde visie en de bijbehorende veranderingen in de organisatie en werkwijze van de buitendienst willen goedkeuren en ondersteunen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door samenwerking met burgers en het betrekken van speciale doelgroepen, zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bij het onderhoud van de openbare ruimte.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, met aandacht voor klimaatbestendigheid, CO2-reductie, en het bevorderen van een groene leefomgeving.
Financiële gevolgen:
Het voorstel impliceert financiële investeringen in huisvesting en mogelijk in personeel en uitrusting. Er is echter geen gedetailleerde financiële analyse of dekking aangegeven, wat een aandachtspunt is voor verdere besluitvorming. -
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel Huisvesting Stadsbeheer
Samenvatting: Het voorstel betreft een haalbaarheidsonderzoek naar drie varianten voor de huisvesting van de Buitendienst Stadsbeheer (SB) in Leidschendam-Voorburg. De varianten zijn: minimale renovatie van twee locaties, renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw op twee locaties, en volledige huisvesting op één locatie. Het onderzoek vraagt om een krediet van €50.000. De huidige locaties zijn inefficiënt en voldoen niet aan moderne eisen, waaronder duurzaamheid. Het doel is om de efficiëntie te verhogen en kosten te beheersen. De raad moet beslissen over de financiering en uitvoering van het onderzoek, waarna een definitief huisvestingsvoorstel volgt.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is redelijk volledig, met een duidelijke beschrijving van de varianten en de noodzaak voor het onderzoek. Het bevat financiële ramingen en houdt rekening met duurzaamheidseisen. Echter, gedetailleerde financiële onderbouwing en participatie-informatie ontbreken.
Rol van de Raad
De raad moet beslissen over het beschikbaar stellen van het krediet voor het haalbaarheidsonderzoek en later over de uiteindelijke huisvestingsoplossing.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen tussen verschillende huisvestingsopties, rekening houdend met kosten, efficiëntie, duurzaamheid en mogelijke overlast voor de omgeving.
SMART-Analyse en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de varianten en het kredietbedrag. Het is echter minder specifiek over tijdsplanning en concrete duurzaamheidsdoelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar verdere detaillering is nodig.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het krediet van €50.000 beschikbaar te stellen voor het haalbaarheidsonderzoek.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van belanghebbenden of de gemeenschap in het proces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien de noodzaak om aan duurzaamheidslabel C te voldoen en de focus op efficiëntere huisvesting.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen omvatten een krediet van €50.000 voor het onderzoek en geschatte jaarlijkse meerkosten van €200.000 voor de uiteindelijke huisvestingsoplossing. De dekking van deze kosten moet verder worden onderzocht en opgenomen in de meerjarenbegroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Haalbaarheidsonderzoek Huisvesting Buitendienst Stadsbeheer Renovatie Veurse Achterweg Einddorpstraat Verduurzaming Investeringen Ruimtelijke vertaling AfvalbrengstationVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.h Raadsvoorstel: Ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het oprichten van 48 appartementen en 6 bedrijfsunits aan de Van Alphenstraat 60A in Voorburg - 19:50
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor de bouw van 48 appartementen en 6 bedrijfsunits aan de Van Alphenstraat 60A in Voorburg. Dit project vervangt voormalige autobedrijven en omvat ook parkeerplaatsen, bergingen en een gemeenschappelijke binnentuin. Het plan is in strijd met het huidige bestemmingsplan, waardoor een projectafwijkingsbesluit nodig is. Het project draagt bij aan de doelstelling van een groene, duurzame woongemeente met een gevarieerd woningaanbod. Het perceel is geschikt voor de bouw en het plan voorziet in 14 sociale huurwoningen, waarmee aan de verplichting van 30% sociale huur wordt voldaan. De gemeentelijke kosten worden gedekt door bouwleges en verhaalskosten, en eventuele planschade wordt afgewenteld op de ontwikkelaar. Na publicatie van de ontwerpbesluiten kunnen zienswijzen worden ingediend, waarna een definitief besluit volgt. Omwonenden zijn geïnformeerd via informatieavonden.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het oprichten van achtenveertig appartementen en zes bedrijfsunits aan de Van Alphenstraat 60A in Voorburg." Het voorstel betreft de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van 48 appartementen en 6 bedrijfsunits op een terrein waar voorheen autobedrijven gevestigd waren. Het project omvat ook de aanleg van parkeerplaatsen, bergingen en een gemeenschappelijke binnentuin. Omdat het plan in strijd is met het bestemmingsplan "Voorburg Noord," is een verklaring van geen bedenkingen van de raad vereist om een projectafwijkingsbesluit te kunnen nemen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de context, doelstellingen, financiële implicaties, en communicatieplannen omvat. Het biedt een duidelijke uitleg van de noodzaak voor een verklaring van geen bedenkingen en de procedure die gevolgd moet worden.
Rol van de Raad:
De raad moet een ontwerp verklaring van geen bedenkingen afgeven, wat een essentiële stap is in het proces om de omgevingsvergunning te kunnen verlenen. De raad speelt een beslissende rol in het al dan niet doorgaan van het project.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of het project in lijn is met de gemeentelijke doelstellingen voor woningbouw en of het past binnen de ruimtelijke en sociale context van de omgeving. Er moet ook een afweging worden gemaakt tussen de voordelen van nieuwe woningen en eventuele bezwaren van omwonenden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), maar mist specifieke tijdslijnen voor de bouwfase. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij de ontwerp verklaring van geen bedenkingen afgeven en deze definitief maken indien er geen zienswijzen worden ingediend.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de initiatiefnemer omwonenden heeft geïnformeerd via informatieavonden en contact heeft gehad met meerdere omwonenden en bedrijven over het bouwplan.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd als een relevant onderwerp, aangezien het project bijdraagt aan het doel van een "groene, duurzame woongemeente."
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen voor de gemeente zijn beperkt, aangezien de kosten worden gedekt door bouwleges en verhaalskosten. Eventuele planschade wordt afgewenteld op de ontwikkelende partij via een planschade-verhaalsovereenkomst.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Van Alphenstraat 60A Appartementen Bedrijfsunits Bestemmingsplan Sociale huurwoningen Omgevingsvergunning Projectafwijkingsbesluit Ruimtelijke onderbouwing Parkeervoorzieningen Gemeenschappelijk binnentuinVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.i Raadsvoorstel: Ontwerpverklaring van geen bedenkingen deelgebied 1b van Klein Plaspoelpolder (1793). - 19:50
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd een ontwerp verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de bouw van veertien eengezinswoningen aan de Dokter van Zeelandstraat in Leidschendam, binnen het projectgebied Klein Plaspoelpolder. Deze ontwikkeling is in strijd met het huidige bestemmingsplan en vereist daarom een projectafwijkingsbesluit. Het voorstel draagt bij aan het doel van een groene, duurzame woongemeente met een variatie aan woningen. Hoewel het plan geen sociale huurwoningen bevat, draagt de ontwikkelaar financieel bij aan sociale woningbouw in andere deelgebieden. De kosten voor de herontwikkeling worden verhaald op de ontwikkelende partijen, en het risico van planschade ligt bij de ontwikkelaar. Na goedkeuring worden de ontwerpbesluiten gepubliceerd en ter inzage gelegd. Indien er geen zienswijzen worden ingediend, wordt de verklaring automatisch definitief. De communicatie over het project verloopt via de gemeentelijke kanalen en een klankbordgroep van bewoners is betrokken bij de planvorming.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het oprichten van veertien eengezinswoningen aan de Dokter van Zeelandstraat in Leidschendam (Klein Plaspoelpolder)." Het voorstel vraagt de gemeenteraad om een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor de bouw van veertien eengezinswoningen in strijd met het huidige bestemmingsplan. De ontwikkeling past binnen de Ontwikkelvisie en spelregelkaart voor het gebied, maar bevat geen sociale huurwoningen. De kosten voor de herontwikkeling worden verhaald op de ontwikkelaar, en de communicatie verloopt via diverse kanalen, inclusief een klankbordgroep.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat informatie over de context, de financiële afspraken, en de betrokkenheid van de gemeenschap. Echter, het mist specifieke details over de impact op de infrastructuur en milieuaspecten.
Rol van de Raad:
De raad moet een ontwerpverklaring van geen bedenkingen afgeven, wat essentieel is voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor de bouw.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze de afwijking van het bestemmingsplan willen toestaan zonder sociale huurwoningen in dit deelgebied, en of ze akkoord gaan met de financiële afspraken.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het mist specifieke tijdlijnen en meetbare doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van sociale huurwoningen kan als een gemiste kans worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of ze de ontwerpverklaring van geen bedenkingen willen afgeven en deze definitief willen maken als er geen zienswijzen worden ingediend.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er participatie is geweest via een klankbordgroep, die heeft ingestemd met het ontwerp. Dit suggereert enige mate van betrokkenheid van de gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd als een hoofddoel, maar er zijn geen specifieke maatregelen of doelen opgenomen in het voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen voor de gemeente zijn beperkt, aangezien de kosten worden verhaald op de ontwikkelaar. Er zijn afspraken gemaakt over de kostenverhaalbijdrage en planschade, waardoor de financiële risico's voor de gemeente minimaal zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Klein Plaspoelpolder Eengezinswoningen Ontwikkelvisie Bestemmingsplan Sociale woningbouw Kostenverhaalbijdrage BPD Ontwikkeling B.V. Spelregelkaart Omgevingsvergunning KlankbordgroepVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.j Raadsvoorstel: Toevoegen Triadome locatie aan de Grondexploitatie Klein Plaspoelpolder (KPP) (1537). - 19:50
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om de Triadome locatie toe te voegen aan de grondexploitatie van het project Klein Plaspoelpolder (KPP). Dit verzoek volgt uit een eerder vastgesteld bestuurlijk handelingskader dat bepaalt dat de raad betrokken moet worden bij de toevoeging van nieuwe deellocaties aan KPP. Kingsbridge Investment B.V., de eigenaar van de Triadome locatie, wil deze herontwikkelen volgens vastgestelde spelregelkaarten. Deze kaarten, die zijn opgesteld in samenwerking met bewoners en de initiatiefnemer, bieden richtlijnen voor zowel transformatie als sloop/nieuwbouw, met aandacht voor diversiteit in woningaanbod en sociale huurwoningen. De herontwikkeling draagt bij aan het doel van een groene, duurzame woongemeente met een variatie aan woningen. De kosten voor de herontwikkeling worden verhaald op de ontwikkelende partijen, en de financiële gevolgen worden bij de volgende herziening van de grondexploitatie inzichtelijk gemaakt. De klankbordgroep en buurtbewoners hebben positief gereageerd op de spelregelkaarten, die aansluiten bij hun wensen.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Toevoegen van de Triadome locatie aan de grondexploitatie Klein Plaspoelpolder
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het toevoegen van de Triadome locatie aan de grondexploitatie van Klein Plaspoelpolder (KPP). Kingsbridge Investment B.V. wil de Triadome locatie herontwikkelen, waarvoor spelregelkaarten zijn opgesteld. Deze kaarten bieden kaders voor transformatie en sloop/nieuwbouw, met aandacht voor woningdiversiteit en sociale huur. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de toevoeging van de locatie aan de grondexploitatie, zodat kostenverhaal kan plaatsvinden. Participatie met bewoners en de initiatiefnemer heeft plaatsgevonden, en de klankbordgroep heeft ingestemd met de spelregels.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat informatie over de context, de betrokken partijen, de spelregelkaarten, en de participatie. Echter, gedetailleerde financiële gevolgen worden pas bij de herziening van de grondexploitatie inzichtelijk gemaakt.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met het toevoegen van de Triadome locatie aan de grondexploitatie KPP. Dit is een formele stap die nodig is om de herontwikkeling financieel en juridisch mogelijk te maken.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de toevoeging van de locatie aan de grondexploitatie, rekening houdend met de voorgestelde spelregels en de participatie-uitkomsten. Er moet ook worden overwogen of de voorgestelde woningdiversiteit en sociale huurpercentages voldoen aan de gemeentelijke doelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART. Het is specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid en haalbaarheid van de financiële gevolgen zijn nog niet volledig inzichtelijk. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële details ontbreken.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met het toevoegen van de Triadome locatie aan de grondexploitatie KPP.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie met bewoners, omwonenden, en de initiatiefnemer. De klankbordgroep heeft unaniem ingestemd met de spelregelkaarten, wat duidt op een breed draagvlak.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien het hoofddoel van een "groene, duurzame woongemeente". De spelregelkaarten moeten bijdragen aan een duurzame ontwikkeling, hoewel specifieke duurzaamheidsmaatregelen niet worden genoemd.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden nog niet volledig gespecificeerd. De kosten voor de herontwikkeling worden verhaald op de ontwikkelende partijen, en de exacte financiële impact zal bij de herziening van de grondexploitatie inzichtelijk worden gemaakt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Triadome locatie Klein Plaspoelpolder (KPP) Kingsbridge Investment B.V. Herontwikkeling Spelregelkaarten Ontwikkelvisie Sociale huurwoningen Klankbordgroep Grondexploitatie WoningbouwVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.k Raadsvoorstel benoeming lid commissie Rekening & Audit, benoeming lid Geloofsbrievencommissie, aanwijzing lid Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH en ontslag commissielid (1992). - 19:50
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een voorstel ontvangen voor de benoeming en ontslag van verschillende commissieleden. De heer Knoester van GroenLinks is voorgedragen als lid van de Commissie Rekening en Audit. De heer Steutel van GBLV is voorgedragen als lid van de Geloofsbrievencommissie. De heer Hendriks van het CDA is voorgedragen als lid van de Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH. Daarnaast heeft mevrouw Dominicus van GroenLinks ontslag genomen als commissielid. Het voorstel omvat de benoeming van de voorgedragen leden en het ontslag van mevrouw Dominicus.
-
Raadsvoorstel ben. lid cie RA aanw. lid cie vervoersautoriteit ontslag cie.lid.docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel benoeming lid commissie Rekening & Audit, benoeming lid Geloofsbrievencommissie, aanwijzing lid Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH en ontslag commissielid." Het voorstel betreft de benoeming van nieuwe leden in verschillende commissies binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg. De heer Knoester (GroenLinks) wordt voorgedragen voor de Commissie Rekening en Audit, de heer Steutel (GBLV) voor de Geloofsbrievencommissie, en de heer Hendriks (CDA) voor de Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH. Daarnaast wordt het ontslag van mevrouw Dominicus (GroenLinks) als commissielid voorgesteld.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft welke benoemingen en ontslagen worden voorgesteld. Er zijn geen aanvullende details of contextuele informatie die ontbreken voor het nemen van een besluit.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om de voorgestelde benoemingen en het ontslag te beoordelen en goed te keuren. Dit is een standaardprocedure binnen gemeentelijke organisaties.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel voornamelijk administratief van aard is. De raad moet echter wel overwegen of de voorgestelde kandidaten geschikt zijn voor hun respectieve rollen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van benoemingen en ontslag. Het is tijdgebonden, aangezien het een specifieke raadsvergadering betreft. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de benoemingen van de heer Knoester, de heer Steutel, en de heer Hendriks, en het ontslag van mevrouw Dominicus.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden, wat logisch is gezien de interne aard van de benoemingen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het gaat om personele benoemingen binnen commissies.
Financiële gevolgen:
Er worden geen financiële gevolgen genoemd in het voorstel, wat suggereert dat de benoemingen en het ontslag geen directe financiële impact hebben op de gemeentebegroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Commissie Rekening & Audit Geloofsbrievencommissie Adviescommissie Vervoersautoriteit MRDH Knoester Steutel Hendriks Dominicus GroenLinks GBLV CDAVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.a Motie GBLV inzake handhavingsstrategie rond afvalproblematiek (ID 516). - 20:00
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft tijdens een vergadering op 22 april 2020 een motie besproken met betrekking tot de afvalproblematiek, specifiek de bijplaatsing van afval. De motie, ingediend door de leden Hartsinck en Duijvestijn, benadrukt dat handhaving op dit gebied een terugkerend onderwerp is binnen de raad, waarbij instrumenten zoals cameratoezicht en bestuurlijke boetes worden overwogen. De motie verzoekt de burgemeester en, indien nodig, het college om voor de komende begrotingsraad een effectieve en efficiënte handhavingsstrategie te ontwikkelen om de afvalproblematiek aan te pakken.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie handhavingsstrategie rond afvalproblematiek
Samenvatting: De motie, ingediend door de leden Hartsinck en Duijvestijn, richt zich op de voortdurende problematiek van afvalbijplaatsing in de gemeente Leidschendam-Voorburg. De raad constateert dat handhaving via middelen zoals cameratoezicht en bestuurlijke boetes een terugkerend thema is. De motie verzoekt de burgemeester en, indien nodig, het college om voor de komende begrotingsraad een sluitende handhavingsstrategie te presenteren die effectief en efficiënt is in het aanpakken van de afvalproblematiek.
Oordeel over de volledigheid
De motie is beknopt en richt zich specifiek op het ontwikkelen van een handhavingsstrategie. Echter, het biedt weinig details over hoe deze strategie eruit zou moeten zien of welke specifieke maatregelen overwogen moeten worden.
Rol van de Raad
De raad speelt een toezichthoudende en sturende rol door het college en de burgemeester te verzoeken een strategie te ontwikkelen. De raad moet de voorgestelde strategie beoordelen en goedkeuren.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen welke handhavingsmaatregelen effectief en haalbaar zijn, zoals het gebruik van cameratoezicht of het opleggen van bestuurlijke boetes. Er moet ook een balans worden gevonden tussen handhaving en preventie.
SMART en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Het verzoek om een "sluitende" strategie is vaag en biedt geen specifieke criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke deadlines of meetbare doelen opgenomen.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij instemt met de motie en de voorgestelde strategie van de burgemeester en het college goedkeuren zodra deze is gepresenteerd.
Participatie
De motie vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het ontwikkelen van de handhavingsstrategie.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, maar het aanpakken van afvalproblematiek kan bijdragen aan een duurzamere leefomgeving.
Financiële Gevolgen
De motie geeft geen inzicht in de financiële gevolgen of hoe eventuele kosten gedekt zullen worden. Het is belangrijk dat de strategie ook financieel haalbaar is en dat de raad inzicht krijgt in de kosten en baten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Handhavingsstrategie Afvalproblematiek Mobiel camerasysteem Cameratoezicht Bestuurlijke boete Begrotingsraad Bijplaatsing van afval Motie Hartsinck DuijvestijnVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.1 Raadsvoorstel: Bereikbaarheid Damcentrum (1331). - 20:20
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om in te stemmen met de verdere voorbereiding en aanleg van een nieuwe brug bij Klein Plaspoelpolder. Dit besluit maakt deel uit van een breder plan om de verkeersdoorstroming en leefbaarheid in het Damcentrum en Leidschendam-Zuid te verbeteren. De nieuwe brug moet bijdragen aan een betere verdeling van het verkeer over de Vlietbruggen en voorkomen dat deze bruggen een aantrekkelijk alternatief worden voor de N14-tunnel. Er wordt een voorbereidingsbudget van €800.000 en een participatiebudget van €50.000 voorgesteld, gefinancierd uit de Algemene reserve. Daarnaast wordt een bedrag van €19,7 miljoen gereserveerd voor toekomstige afschrijvingslasten.
Het voorstel is onderdeel van een procesplan dat sinds 2018 loopt en richt zich op vier thema's: parkeren, verkeersmaatregelen, bereikbaarheid en leefbaarheid. De aanleg van de brug en de bijbehorende verkeersmaatregelen zijn bedoeld om de verkeersintensiteit te verminderen, de verkeersveiligheid te verbeteren en de leefomgeving aantrekkelijker te maken. De totale kosten voor de nieuwe brug worden geraamd op €21,1 miljoen, met jaarlijkse kapitaallasten van €650.000 en onderhoudskosten van €190.000.
Er zijn ook aanvullende verkeersmaatregelen nodig, zoals selectieve toegang voor ontheffinghouders, om de verkeersintensiteit verder te reguleren. De kosten voor deze maatregelen worden geschat op €82.000 voor investeringen en €225.000 voor voorbereidingskosten. De planning voorziet in een participatieproces met inwoners en ondernemers om de meest optimale verkeersmaatregelen te bepalen. De uiteindelijke besluitvorming zal in een gecoördineerde procedure plaatsvinden om efficiëntie te bevorderen.
Het voorstel draagt bij aan de doelen van een verkeersveilige en bereikbare gemeente, een gezond woon- en leefklimaat, en een levendige leefomgeving. De gemeenteraad wordt gevraagd om een coördinatiebesluit te nemen op basis van de Wet ruimtelijke ordening om de benodigde planologische besluiten en vergunningen te coördineren.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie:
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de aanleg van een nieuwe brug bij Klein Plaspoelpolder en de implementatie van verkeersmaatregelen om de verkeersdrukte op de Vlietbruggen te reguleren. Het doel is om de verkeersbewegingen te beperken tot maximaal 6000 per dag, de bruggen minder aantrekkelijk te maken als alternatief voor de N14-tunnel, en de leefbaarheid en bereikbaarheid van het Damcentrum en Leidschendam-Zuid te verbeteren. Het voorstel omvat ook een voorbereidingsbudget en een participatiebudget, en stelt een coördinatiebesluit voor om de benodigde planologische besluiten te stroomlijnen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is uitgebreid en gedetailleerd, met aandacht voor financiële, juridische en participatieve aspecten. Het biedt een gedegen basis voor besluitvorming, hoewel de uiteindelijke effectiviteit van de verkeersmaatregelen nog verder moet worden uitgewerkt.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om in te stemmen met de verdere voorbereiding en uiteindelijke aanleg van de brug, het nemen van een coördinatiebesluit, en het beschikbaar stellen van budgetten. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de plannen en het monitoren van de voortgang.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de prioriteit van bereikbaarheid versus leefbaarheid, de financiële investeringen in infrastructuur, en de mate van participatie van de gemeenschap. Er moet ook een afweging worden gemaakt tussen de verschillende verkeersmaatregelen en hun impact op de omgeving.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke doelen en tijdlijnen. Er zijn echter onzekerheden, zoals de exacte vorm van de verkeersmaatregelen en de impact op stikstofdepositie, die nog verder moeten worden uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten over de goedkeuring van de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de brug, de toewijzing van budgetten, en de instemming met het coördinatiebesluit.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van participatie en stelt een budget beschikbaar voor participatieactiviteiten. Er wordt een gemeente brede participatie gepland om input van inwoners en ondernemers te verzamelen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, vooral in termen van luchtkwaliteit en geluidsoverlast. De impact op stikstofdepositie en de noodzaak van een milieueffectrapportage zijn belangrijke aandachtspunten.
Financiële gevolgen:
De totale kosten voor de brug bedragen € 21,1 miljoen, met jaarlijkse kapitaallasten van € 650.000 en onderhoudskosten van € 190.000. Er is een voorbereidingsbudget van € 800.000 en een participatiebudget van € 50.000. De financiële dekking komt deels uit de Algemene reserve, maar er is een tekort dat nog gedekt moet worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bereikbaarheid Verkeersmaatregelen Brug Vliet Verkeersintensiteit Doorstroming Leefbaarheid Verkeersveiligheid Ontheffinghouders StikstofdepositieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.1a Amendement GBLV definitief geen extra brug ID 159 - 21:05
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Raadsvoorstel Bereikbaarheid Damcentrum (1331)" en is ingediend door M. van Wijk van GBLV/Gemeentebelangen. Het amendement stelt voor om het raadsbesluit te wijzigen door af te zien van de aanleg van een nieuwe brug over de Vliet ter hoogte van Klein Plaspoelpolder. De toelichting benadrukt dat er al jaren discussie en dure onderzoeken zijn geweest over de brug, zonder dat er een definitieve beslissing is genomen. Het college heeft herhaaldelijk uitstel gevraagd voor een finale beslissing. Het amendement stelt dat een extra brug weinig effect heeft op de bereikbaarheid van het Damcentrum en de leefbaarheid in andere wijken kan verslechteren door extra verkeer.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is duidelijk in zijn doelstelling om de aanleg van de brug te stoppen. Het biedt een beknopte toelichting op de redenen hiervoor, maar mist gedetailleerde informatie over alternatieve oplossingen voor de bereikbaarheid van het Damcentrum.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement steunt en daarmee de aanleg van de brug definitief afwijst. Dit betekent dat de raad een standpunt moet innemen over de prioriteiten voor bereikbaarheid en leefbaarheid in de gemeente.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van verdere onderzoeken naar de brug of het afsluiten van het dossier. Dit impliceert een keuze tussen mogelijke verbeteringen in bereikbaarheid en de impact op leefbaarheid in andere wijken.
SMART en Inconsistenties:
Het amendement is specifiek en tijdgebonden in zijn doel om de aanleg van de brug te stoppen. Het is echter niet meetbaar of realistisch in termen van alternatieve oplossingen voor de bereikbaarheid. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar het mist een bredere context.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het amendement aanneemt en daarmee de aanleg van de brug afwijst.
Participatie:
Het amendement vermeldt geen specifieke participatie van burgers of belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar de leefbaarheid van wijken kan als een duurzaamheidsaspect worden beschouwd.
Financiële gevolgen:
Het amendement wijst op de kosten van verdere onderzoeken, maar geeft geen gedetailleerde financiële analyse of dekking. Het impliceert dat stoppen met de brug kosten bespaart.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bereikbaarheid Damcentrum Nieuwe brug Vliet Klein Plaspoelpolder College Onderzoeken Verkeer Leefbaarheid Wijken Dossier sluitenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.1b Amendement GBLV D66 geen ruimtereservering brugtracé ID 158 - 21:05
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Amendement Raadsvergadering 28-10-2020 Agendapunt: 4.a.1 Onderwerp: Raadsvoorstel Bereikbaarheid Damcentrum (1331)." Het amendement stelt voor om de ruimtereservering voor een brugtracé in Klein Plaspoelpolder definitief te laten vervallen en de vrijgekomen ruimte te bestemmen voor sociale woningbouw. Dit moet voor 1 juli 2021 worden gerealiseerd door een voorstel van het college. Het besluit om geen nieuwe brug aan te leggen over de Vliet maakt de ruimtereservering overbodig, en het amendement beoogt deze ruimte nuttig te gebruiken voor woningbouw.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn opzet, aangezien het zowel een duidelijke actie (het laten vervallen van de ruimtereservering) als een bestemming voor de vrijgekomen ruimte (sociale woningbouw) voorstelt. Echter, details over de uitvoering en eventuele gevolgen ontbreken.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of zij instemt met het laten vervallen van de ruimtereservering en de herbestemming van de ruimte. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren en sturen van de voorgestelde wijzigingen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het behouden van de ruimtereservering voor toekomstige infrastructuurprojecten of het benutten van de ruimte voor sociale woningbouw. Dit vraagt om een afweging tussen bereikbaarheid en woningnood.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar (voor 1 juli 2021), en tijdgebonden. Echter, het is minder duidelijk hoe het voorstel precies gerealiseerd zal worden (haalbaar en relevant). Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de uitvoering is afhankelijk van een nader voorstel van het college.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met het amendement om de ruimtereservering te laten vervallen en de ruimte te bestemmen voor sociale woningbouw.
Participatie:
Het amendement vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar sociale woningbouw kan bijdragen aan duurzame stedelijke ontwikkeling door het bieden van betaalbare huisvesting.
Financiële gevolgen:
Het amendement geeft geen specifieke financiële gevolgen aan, noch hoe deze gedekt zouden worden. De financiële implicaties van het ontwikkelen van sociale woningbouw op de vrijgekomen ruimte zijn niet uitgewerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Amendement Bereikbaarheid Damcentrum Brugtracé Klein Plaspoelpolder Ruimtereservering Sociale woningbouw Vliet College Bestemmingsplan WoningbouwontwikkelingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.2 Raadsvoorstel: Bereikbaarheid Damcentrum: Benutten zoals bedoeld (1841). - 21:05
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft het verbeteren van de bereikbaarheid van het Damcentrum en Leidschendam-Zuid door middel van diverse maatregelen. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de plaatsing van Dynamische Route-informatiepanelen (DRIPs) en displays voor brugsignalering, waarvoor investeringskredieten van respectievelijk € 278.000 en € 80.000 worden vastgesteld. De afschrijvingstermijnen zijn 10 jaar voor de DRIPs en 8 jaar voor de displays. Deze maatregelen maken deel uit van een breder procesplan dat de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid moet verbeteren. De DRIPs zijn bedoeld om de routekeuze van weggebruikers te beïnvloeden en verkeershinder bij brugopeningen te beperken. De financiële gevolgen zijn gedekt in de begroting, en de raad moet expliciet besluiten over de afschrijvingstermijnen. Na goedkeuring volgt een aanbestedingstraject met een doorlooptijd van ongeveer 12 maanden. Communicatie over het voorstel vindt plaats via persberichten en diverse media om inwoners te informeren.
-
1841 Raadsvoorstel Bereikbaarheid Damcentrum - Benutten zoals bedoeld_2 sept.docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel Bereikbaarheid Damcentrum: Benutten zoals bedoeld
Samenvatting: Het voorstel richt zich op het verbeteren van de bereikbaarheid en doorstroming in het Damcentrum en Leidschendam-Zuid door de implementatie van verkeersmaatregelen. Het omvat de plaatsing van Dynamische Route-informatiepanelen (DRIPs) en displays voor brugsignalering. Deze maatregelen zijn onderdeel van een breder procesplan dat vier hoofdonderwerpen behandelt: parkeren, benutten van bestaande infrastructuur, onderzoek naar bereikbaarheid en doorstroming, en verbetering van leefbaarheid. Het voorstel vraagt om een investeringskrediet van € 358.000 en stelt afschrijvingstermijnen voor de nieuwe infrastructuur vast. De financiële dekking is aanwezig in de begroting.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de maatregelen, de financiële implicaties, en de verwachte impact op de verkeerssituatie. Echter, meer informatie over de langetermijnimpact en eventuele alternatieven zou nuttig zijn.
Rol van de Raad
De raad moet instemmen met de voorgestelde maatregelen, de investeringskredieten goedkeuren, en de afschrijvingstermijnen vaststellen. Daarnaast moet de raad de bijbehorende begrotingswijziging goedkeuren.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de prioritering van verkeersmaatregelen en de toewijzing van financiële middelen. Er moet ook een afweging worden gemaakt tussen de kosten en de verwachte voordelen voor de verkeersdoorstroming en leefbaarheid.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is gedeeltelijk SMART: het is specifiek, meetbaar (via reistijdmetingen), en tijdgebonden (12 maanden doorlooptijd). Echter, de haalbaarheid en relevantie zijn minder duidelijk uitgewerkt. Er zijn geen grote inconsistenties, maar de langetermijnimpact is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om al dan niet in te stemmen met de plaatsing van de DRIPs en displays, de investeringskredieten goed te keuren, en de afschrijvingstermijnen vast te stellen.
Participatie
Het voorstel vermeldt dat bewoners tijdens de Vlietdagen en via een website hun voorkeuren konden aangeven voor de locaties van de DRIPs. Dit wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt voornamelijk op verkeersdoorstroming en bereikbaarheid.
Financiële Gevolgen
De totale investering bedraagt € 358.000, met jaarlijkse structurele lasten van € 93.000. De financiële dekking is aanwezig in de begroting, en de afschrijvingstermijnen zijn gebaseerd op de verwachte technische levensduur. De raad moet expliciet instemmen met deze afschrijvingstermijnen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
DRIPs (Dynamische route-informatiepanelen) Bereikbaarheid Damcentrum Brugsignalering Verkeersveiligheid Doorstroming Leefbaarheid Investeringskrediet Verkeersmaatregelen Afschrijvingstermijn CommunicatieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.2a Amendement D66 aanvullende verkeersmaatregelen bereikbaarheid Damcentrum ID 156 - 21:50
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Raadsbesluit 1841 over Bereikbaarheid Damcentrum: Benutten zoals bedoeld". Het amendement, ingediend door lid Bos van D66, stelt voor om een uitwerking van selectieve toegang te ontwikkelen die het aantal verkeersbewegingen op bruggen over de Vliet (met uitzondering van de Oude Tolbrug) beperkt tot maximaal 6000 per dag. Dit moet voorkomen dat deze bruggen een aantrekkelijk alternatief worden voor de tunnel van de N14. Het amendement vraagt om deze uitwerking zo snel mogelijk aan de raad voor te leggen en over te gaan tot invoering zodra de optimale vorm is vastgesteld.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn doelstelling om verkeersbewegingen te beperken. Het geeft echter weinig details over hoe de selectieve toegang precies zal worden gerealiseerd en welke specifieke maatregelen overwogen worden.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met de voorgestelde uitwerking van selectieve toegang en de uiteindelijke invoering ervan goedkeuren. De raad speelt een beslissende rol in het al dan niet aannemen van het amendement en het sturen van de verdere uitwerking.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze de voorgestelde beperking van verkeersbewegingen ondersteunen en of ze de voorgestelde maatregelen als effectief en haalbaar beschouwen. Er moet ook een afweging worden gemaakt tussen verkeersdoorstroming en leefbaarheid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het aantal verkeersbewegingen. Het is echter minder specifiek over de tijdlijn (tijdgebonden) en de haalbaarheid (realistisch). Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde maatregelen kan een punt van discussie zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze instemmen met het amendement en de voorgestelde uitwerking van selectieve toegang goedkeuren.
Participatie:
Het amendement vermeldt niets over participatie van bewoners of andere belanghebbenden in het proces van besluitvorming of uitvoering.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het beperken van verkeersbewegingen kan bijdragen aan een vermindering van uitstoot en verbetering van de leefomgeving, wat indirect bijdraagt aan duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
Het amendement geeft geen specifieke informatie over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zullen worden. Dit kan een belangrijk punt van overweging zijn voor de raad bij het nemen van een besluit.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Selectieve toegang Verkeersbewegingen Brug over de Vliet Oude Tolbrug Tunnel van de N14 Antea rapport Uitwerking Maatregelen Verkeer D66 Charlotte BosVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.2b Amendement D66 GBLV participatiebudget bereikbaarheid Damcentrum ID 157 - 21:50
-
Amendement D66 GBLV participatiebuget bereikbaarheid Damcentrum ID 157 (versie 2).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft "Raadsbesluit 1841 over Bereikbaarheid Damcentrum: Benutten zoals bedoeld". Het amendement stelt voor om een participatiebudget van € 50.000 beschikbaar te stellen voor de implementatie van verkeersmaatregelen, ten laste van de Algemene reserve. Daarnaast wordt gevraagd om een opzet van het participatietraject tijdig aan de Raad te verstrekken. Het doel is om de betrokkenheid van inwoners en ondernemers te waarborgen bij het ontwikkelen van de meest effectieve verkeersmaatregelen, zoals aanbevolen in het rapport van Antea (maart 2020).
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn opzet, aangezien het zowel financiële als participatieve aspecten adresseert. Echter, details over hoe het participatietraject precies vormgegeven zal worden, ontbreken.
Rol van de Raad:
De Raad moet beslissen over de toewijzing van het participatiebudget en de goedkeuring van het participatietraject. De Raad heeft ook een toezichthoudende rol om ervoor te zorgen dat het traject tijdig en effectief wordt uitgevoerd.
Politieke keuzes:
De Raad moet kiezen of ze prioriteit geven aan participatie en betrokkenheid van de gemeenschap bij verkeersmaatregelen, en of ze bereid zijn om hiervoor middelen uit de Algemene reserve vrij te maken.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek (beschikbaar stellen van € 50.000), meetbaar (budget), en tijdgebonden (verwerking in begroting 2021-2024). Echter, het is minder specifiek over de uitvoerbaarheid en relevantie van het participatietraject. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar meer details over de uitvoering zouden nuttig zijn.
Besluit van de Raad:
De Raad moet besluiten of ze het amendement aannemen, inclusief de toewijzing van het budget en de vereiste voor een participatietraject.
Participatie:
Het amendement benadrukt het belang van participatie door een budget toe te wijzen en een opzet voor het traject te eisen. Dit onderstreept de betrokkenheid van inwoners en ondernemers bij de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan impliciet relevant zijn als de verkeersmaatregelen bijdragen aan een duurzamere infrastructuur.
Financiële gevolgen:
Het amendement vraagt om € 50.000 uit de Algemene reserve, wat een directe financiële impact heeft. Er wordt aangegeven dat dit bedrag in de begroting 2021-2024 moet worden verwerkt, maar verdere details over de dekking ontbreken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Participatiebudget Verkeersmaatregelen Algemene reserve Begroting 2021-2024 Participatietraject Inwoners Ondernemers Antea rapport Aanvullende maatregelen Optimale vormVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.2c Amendement GBLV Monitoring participatie selectieve toegang ID 160
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Bereikbaarheid Damcentrum, Benutten zoals bedoeld (1841) Selectieve toegang." Het amendement stelt voor om een extra punt toe te voegen aan het raadsbesluit over de bereikbaarheid van het Damcentrum. Het beoogt een besluit te nemen over het invoeren van selectieve toegang tot het gebied, gebaseerd op permanente monitoring van het aantal voertuigbewegingen over de sluisbrug. Als het aantal voertuigbewegingen niet onder de 6.000 per dag daalt, moet er uiterlijk bij de begrotingsbehandeling in 2021, na een participatietraject met de gemeenteraad, een besluit worden genomen over het toevoegen van selectieve toegang als maatregel.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het duidelijke criteria stelt voor het nemen van een besluit (het aantal voertuigbewegingen) en een tijdlijn biedt (uiterlijk bij de begrotingsbehandeling in 2021). Het benadrukt ook het belang van participatie en monitoring.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te besluiten of het toegevoegd moet worden aan het raadsbesluit. Daarnaast moet de raad betrokken zijn bij het participatietraject en het uiteindelijke besluit over selectieve toegang.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met het toevoegen van selectieve toegang als mogelijke maatregel en of ze de voorgestelde monitoring en participatie voldoende vinden om een weloverwogen besluit te nemen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar (6.000 voertuigbewegingen), en tijdgebonden (besluit bij begrotingsbehandeling 2021). Het is minder specifiek over de haalbaarheid en relevantie van de maatregelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde maatregelen (zoals DRIP’s en brugdisplays) kan verder worden uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het amendement willen aannemen en daarmee akkoord gaan met de voorgestelde monitoring en mogelijke invoering van selectieve toegang.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van een participatietraject met de gemeenteraad voordat een besluit wordt genomen over selectieve toegang.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien het verminderen van verkeersdruk kan bijdragen aan een betere leefomgeving en minder uitstoot.
Financiële gevolgen:
Het amendement zelf bespreekt geen directe financiële gevolgen of dekking. De implementatie van DRIP’s, brugdisplays en monitoring kan echter financiële implicaties hebben, die verder uitgewerkt moeten worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bereikbaarheid Damcentrum Selectieve toegang Voertuigbewegingen Sluisbrug Monitoring Participatietraject Verkeersdruk DRIP’s (Dynamische Route Informatie Panelen) Brugdisplays MaatregelenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Bijlage bij Amendement Selectieve Toegang". Het amendement stelt voor om meer DRIP's (Dynamische Route Informatie Panelen) en BRUG-displays te plaatsen op strategische locaties om verkeersstromen beter te reguleren en te informeren over brugopeningen. Het beoogt ook aanpassingen aan kruispunten en verkeerslichten om de doorstroming te verbeteren. Verder wordt er gepleit voor monitoring van verkeersbewegingen en mogelijke invoering van selectieve toegang indien nodig. Het amendement verwijst naar een eerdere visie op parkeren en bereikbaarheid voor aanvullende oplossingen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt redelijk volledig in termen van het identificeren van specifieke locaties en maatregelen. Echter, het mist gedetailleerde informatie over de implementatie, kosten en tijdlijnen.
Rol van de Raad:
De raad moet het amendement beoordelen, overwegen of de voorgestelde maatregelen effectief en haalbaar zijn, en beslissen over de goedkeuring ervan.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de prioritering van verkeersmanagementmaatregelen, de balans tussen kosten en baten, en de impact op lokale bewoners en bedrijven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke tijdlijnen of meetbare doelen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van sommige maatregelen kan in twijfel worden getrokken zonder verdere details.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen of ze het amendement goedkeuren, afwijzen of aanpassen op basis van aanvullende informatie of overwegingen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of belanghebbenden in de besluitvorming of implementatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar verbeterde verkeersstromen kunnen indirect bijdragen aan minder uitstoot en een beter milieu.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel geeft geen gedetailleerde financiële gevolgen of dekkingsmogelijkheden aan. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de raad bij de besluitvorming.
Agendapunt 4.b Aangehouden Motie GBLV D66 Intentie- en anterieure overeenkomsten ID 518
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 28 oktober 2020 een motie besproken, ingediend door Arnold Brans (GBLV/Gemeentebelangen) en Peter van Dolen (D66). De motie stelt vast dat de gemeenteraad momenteel geen automatische inzage krijgt in privaatrechtelijke overeenkomsten, zoals intentie- en anterieure overeenkomsten, die verband houden met bouw- en ontwikkeltrajecten. Hoewel belangstellenden deze documenten via een WOB-verzoek kunnen verkrijgen, is de raad van mening dat zij deze informatie nodig heeft om bouw- en bestemmingsplannen adequaat te kunnen beoordelen. Daarom verzoekt de motie het college om dergelijke overeenkomsten direct na afsluiting aan de gemeenteraad toe te sturen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie: Toezenden intentie- en anterieure overeenkomsten aan de raad
Samenvatting: De motie, ingediend door Arnold Brans (GBLV/Gemeentebelangen) en Peter van Dolen (D66), verzoekt het college van Leidschendam-Voorburg om de gemeenteraad automatisch te voorzien van intentie- en anterieure overeenkomsten met betrekking tot bouw- en ontwikkeltrajecten. Momenteel ontvangen raadsleden deze documenten niet automatisch, terwijl belangstellenden ze via een WOB-verzoek kunnen opvragen. De indieners stellen dat de raad zonder deze informatie bouwplannen en bestemmingsplannen niet adequaat kan beoordelen. De motie vraagt het college om deze overeenkomsten direct na afsluiting aan de raad te sturen.
Oordeel over de Volledigheid
De motie is beknopt maar duidelijk in zijn doelstelling. Het geeft een helder beeld van het probleem en de gewenste oplossing. Echter, het biedt geen uitgebreide context of achtergrondinformatie over de huidige procedures en waarom deze niet voldoen.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om toezicht te houden op bouw- en ontwikkeltrajecten binnen de gemeente. Door deze motie aan te nemen, versterkt de raad zijn positie in het besluitvormingsproces door toegang te krijgen tot essentiële documenten.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of het noodzakelijk is om meer directe toegang te hebben tot privaatrechtelijke overeenkomsten. Dit kan een afweging zijn tussen transparantie en administratieve belasting voor het college.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en meetbaar in zijn verzoek om overeenkomsten "terstond" toe te sturen. Het is echter niet tijdgebonden in termen van implementatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie mist een tijdspad voor uitvoering.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij het college wil verplichten om deze overeenkomsten automatisch toe te sturen, wat een verandering in de huidige procedure zou betekenen.
Participatie
De motie zelf zegt niets over participatie van burgers, maar impliceert dat de raad beter geïnformeerd kan deelnemen aan besluitvorming, wat indirect de participatie van burgers kan bevorderen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie en lijkt geen direct relevant onderwerp in deze context.
Financiële Gevolgen
De motie bespreekt geen financiële gevolgen. Het is onduidelijk of het toezenden van deze documenten extra kosten met zich meebrengt of hoe deze eventueel gedekt zouden worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Intentieovereenkomsten Anterieure overeenkomsten Privaatrechtelijke overeenkomsten Bouwplannen Bestemmingsplannen WOB-verzoek College Inwoners Bedrijven ToezendenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.c Raadsvoorstel: Actualisatie overzicht toezeggingen per september 2020 (1921).
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg: Toezeggingen Formeel Afgehandeld
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft unaniem ingestemd met een voorstel om toezeggingen van het college formeel af te handelen. Dit besluit moet bijdragen aan een transparante en goed functionerende democratie.
Samenvatting
De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om een besluit te nemen over het formeel afdoen van toezeggingen die door het college als afgehandeld zijn gemarkeerd. Dit voorstel komt voort uit de praktijk dat collegeleden regelmatig toezeggingen doen tijdens raadscommissies en raadsvergaderingen, die vervolgens via mails, raadsbrieven of raadsvoorstellen worden afgehandeld. Het formeel afdoen van deze toezeggingen draagt bij aan een goed functionerende democratie. Het bijgevoegde overzicht toont welke toezeggingen zijn afgehandeld en hoe dit is gebeurd. Het besluit heeft geen financiële gevolgen of risico's en wordt ondersteund door burgemeester Tigelaar en secretaris A. van Mazijk.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel Actualisatie overzicht toezeggingen per september 2020". Het voorstel vraagt de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om de door het college als afgedaan beschouwde toezeggingen formeel af te doen. Dit betreft toezeggingen die door collegeleden zijn gedaan tijdens raadscommissies en raadsvergaderingen en die inmiddels zijn afgehandeld via mails, raadsbrieven of raadsvoorstellen. Het doel is om de administratieve afhandeling van deze toezeggingen te formaliseren en bij te dragen aan een goed functionerende democratie.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijk overzicht biedt van de afgedane toezeggingen en de wijze waarop deze zijn afgehandeld. Er is echter geen gedetailleerde informatie over de inhoud van de toezeggingen zelf in de samenvatting.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het besluit te nemen om de afgedane toezeggingen formeel af te doen. Dit is een administratieve handeling die bijdraagt aan de transparantie en verantwoording binnen de gemeentelijke organisatie.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel voornamelijk administratief van aard is. De raad moet echter wel overwegen of zij akkoord gaat met de wijze waarop de toezeggingen zijn afgehandeld.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het afhandelen van toezeggingen. Het is echter niet tijdgebonden, aangezien er geen specifieke deadlines worden genoemd voor toekomstige toezeggingen. Er lijken geen directe inconsistenties te zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de door het college als afgedaan aangegeven toezeggingen formeel als afgedaan te beschouwen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden. Dit is begrijpelijk gezien de administratieve aard van het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op administratieve afhandeling van toezeggingen.
Financiële gevolgen:
Er worden geen financiële gevolgen genoemd in het voorstel, wat logisch is gezien de administratieve aard van de beslissing. Er is geen sprake van kosten of dekking die besproken moet worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Toezeggingen College Raadscommissies Raadsvergaderingen Mails Raadsbrieven Democratie Overzicht Afgedaan ActualisatieVerfijning van de zoekopdracht: