02-07-2013 Raad
Agendapunt 14 Raadsvoorstel verrekening bestuurlijke boete bij recidive (846921).
Samenvatting
Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 2 juli 2013 werd agendapunt 14 besproken, dat betrekking had op het raadsvoorstel voor de verrekening van bestuurlijke boetes bij recidive. Dit voorstel is een gevolg van de Wet aanscherping sanctiebeleid SZ-wetgeving, die sinds 1 januari 2013 van kracht is. Gemeenten moeten nu in een verordening vastleggen hoe zij omgaan met boetes bij herhaalde overtredingen. Het college stelde voor om in te stemmen met de verordening Verrekening bestuurlijke boete bij recidive. De commissie adviseerde de raad om dit voorstel als hamerstuk aan te nemen. Er wordt samengewerkt met de afdeling communicatie om de invoering van de verordening bekend te maken, onder andere via een nieuwsbrief voor uitkeringsgerechtigden. Wethouder G.G.J. Rensen is de portefeuillehouder en A. Steeg van de afdeling Werk en Inkomen is de behandelend ambtenaar.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive". Het voorstel betreft de implementatie van een verordening die de verrekening van bestuurlijke boetes bij recidive regelt, in lijn met de Wet aanscherping sanctiebeleid SZ-wetgeving. Gemeenten moeten vastleggen hoe boetes voor herhaalde schending van de inlichtingenplicht worden verrekend met uitkeringen. De verordening biedt een gedifferentieerde aanpak op basis van het vermogen van de uitkeringsgerechtigde, om ernstige gevolgschade te voorkomen. De verordening wordt later geïntegreerd in een bredere verordening voor afstemming en anti-misbruik.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is gedetailleerd en behandelt de verschillende aspecten van de verordening, inclusief de juridische context, financiële implicaties en toekomstige ontwikkelingen. Het lijkt volledig in de context van de gestelde eisen en de wetgeving.
Rol van de raad:
De raad moet de verordening vaststellen. Hun rol is om te beoordelen of de verordening in lijn is met de wetgeving en de lokale beleidsdoelen, en om te zorgen dat de implementatie geen onbedoelde negatieve gevolgen heeft voor de betrokkenen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de mate van strengheid en de duur van de boeteverrekening, rekening houdend met de balans tussen handhaving en sociale rechtvaardigheid. Er moet ook worden overwogen hoe de verordening past binnen bredere beleidsdoelen zoals armoedebestrijding en sociale inclusie.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de boeteverrekening en de tijdsduur. Het is haalbaar binnen de wettelijke kaders en relevant voor de beleidsdoelen. De tijdsgebondenheid is duidelijk aangegeven. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de verordening vast te stellen, zodat deze kan worden geïmplementeerd vanaf de publicatiedatum.
Participatie:
Er is beperkte participatie, aangezien de ontwerpverordening niet is vrijgegeven voor inspraak. Wel is er advies van de Klankbordgroep en de Participatieraad betrokken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op sociale zekerheid en handhaving.
Financiële gevolgen:
Het voorstel schetst de financiële implicaties van de boeteverrekening en de verwachte "opbrengsten" in termen van teruggevorderde bedragen. Er wordt aangegeven dat de boetes en benadelingsbedragen volledig worden teruggevorderd, maar er is geen specifieke dekking voor eventuele kosten genoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Wet aanscherping sanctiebeleid Inlichtingenplicht Recidive Boete Verrekening Uitkeringsgerechtigden Beslagvrije voet Klankbordgroep Afstemmingsverordening FraudeVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Verordening Verrekening Bestuurlijke Boete bij Recidive". Het doel is om de gemeentelijke aanpak van bestuurlijke boetes bij herhaalde overtredingen vast te leggen, zoals vereist door de Wet aanscherping sanctiebeleid SZ-wetgeving sinds 1 januari 2013. Het college vraagt de gemeenteraad om goedkeuring van deze verordening, die richtlijnen biedt voor het verrekenen van boetes bij recidive. Er zijn geen directe financiële consequenties vermeld, en de communicatie over de verordening zal via een nieuwsbrief aan uitkeringsgerechtigden plaatsvinden.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de context van de wettelijke verplichting en de implementatie daarvan. Het biedt een duidelijke richtlijn voor de verrekening van boetes bij recidive.
Rol van de Raad:
De raad moet instemmen met de voorgestelde verordening. Het is een hamerstuk, wat betekent dat er geen uitgebreide discussie wordt verwacht.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde verordening. Dit kan politieke implicaties hebben voor hoe streng de gemeente omgaat met recidive en handhaving.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, gezien de wettelijke verplichting. Het is echter niet volledig meetbaar of realistisch zonder verdere details over de implementatie en handhaving.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de verordening goed te keuren, zoals voorgesteld door het college en geadviseerd door de commissie.
Participatie:
Er is geen specifieke vermelding van participatie van burgers of belanghebbenden in het voorstel. De communicatie richt zich op het informeren van uitkeringsgerechtigden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp binnen dit voorstel, aangezien het zich richt op bestuurlijke boetes en handhaving.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen vermeld in het voorstel. Er is ook geen informatie over hoe eventuele kosten gedekt worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verordening VBBR Bestuurlijke boete Recidive Wet aanscherping sanctiebeleid SZ-wetgeving Sloopmelding Asbesthoudende materialen Handhaving Uitkeringsgerechtigden CommunicatieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 15 Raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan 't Loo (839108).
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft besloten om het bestemmingsplan "'t Loo" niet te behandelen tijdens de vergadering van 14 mei 2013, maar door te schuiven naar de commissie Openbaar Gebied op 11 juni en de raadsvergadering op 2 juli. Het college heeft een afwijkingsmogelijkheid toegevoegd aan het plan, waardoor een hogere milieucategorie dan 2 kan worden toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Het ontwerpbestemmingsplan heeft tweemaal ter inzage gelegen, waarbij acht zienswijzen zijn ingediend. Deze zienswijzen hebben geleid tot enkele aanpassingen in het plan. De raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen en geen exploitatieplan op te stellen, aangezien het plan voornamelijk consoliderend is en geen nieuwe kosten met zich meebrengt. Na vaststelling wordt het plan zes weken ter visie gelegd, waarbij belanghebbenden beroep kunnen instellen. De communicatie over het vaststellingsbesluit en de beroepsmogelijkheden zal schriftelijk plaatsvinden.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Vaststelling bestemmingsplan "'t Loo"
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van het bestemmingsplan "'t Loo" in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het plan is eerder besproken en opnieuw ter inzage gelegd vanwege wijzigingen en zienswijzen. Het bestemmingsplan omvat een afwijkingsmogelijkheid voor een hogere milieucategorie op het bedrijventerrein, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Acht zienswijzen zijn ingediend, wat heeft geleid tot enkele aanpassingen in het plan. Het voorstel vraagt de raad om het bestemmingsplan en de bijbehorende zienswijzennota vast te stellen. Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente, en er wordt geen exploitatieplan vastgesteld.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een samenvatting van de procedure, de zienswijzen, en de wijzigingen die zijn doorgevoerd. Het biedt ook inzicht in de juridische en financiële aspecten van het bestemmingsplan.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad moet het bestemmingsplan en de zienswijzennota vaststellen. Dit is een formele stap in de procedure van ruimtelijke ordening en vereist een besluit van de gemeenteraad.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde wijzigingen en de vaststelling van het bestemmingsplan. Dit omvat het accepteren van de afwijkingsmogelijkheid voor een hogere milieucategorie en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen. Er zijn geen duidelijke doelen of evaluatiecriteria opgenomen. Er lijken geen grote inconsistenties te zijn, maar de SMART-criteria zijn niet volledig toegepast.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten om het bestemmingsplan "'t Loo" en de zienswijzennota vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen voor de betrokken gronden.
Participatie
Het voorstel vermeldt dat belanghebbenden hun zienswijzen konden indienen en dat deze zijn behandeld. De communicatie over de vaststelling en beroepsmogelijkheden is ook beschreven.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt meer op ruimtelijke ordening en juridische aspecten.
Financiële gevolgen
Er zijn geen directe financiële gevolgen voor de gemeente, aangezien het bestemmingsplan consoliderend van aard is. Er worden geen nieuwe kosten verwacht, en er is geen exploitatieplan nodig. De ontwikkeling van nieuwe woningen valt onder een particulier initiatief, waarvoor een anterieure overeenkomst zal worden afgesloten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Zienswijzennota Ontwerpbestemmingsplan Zienswijzen Milieucategorie Plangebied Goede Herderkerk Afdeling bestuursrechtspraak Exploitatieplan TervisieleggingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan "t Loo" (839108)
Samenvatting: Het bestemmingsplan 't Loo heeft ter inzage gelegen in 2012, waarbij zienswijzen zijn ingediend. Deze zienswijzen hebben geleid tot wijzigingen in het ontwerpbestemmingsplan. Het college stelt voor om het bestemmingsplan met deze wijzigingen vast te stellen. Er is geen exploitatieplan nodig, omdat het plan voornamelijk consoliderend is. Bij eventuele ontwikkeling van de 'Locatie Goede Herderkerk' zal een anterieure overeenkomst worden opgesteld. De commissie adviseert de raad om het voorstel inclusief de gewijzigde plankaart als hamerstuk vast te stellen. Na vaststelling wordt het plan zes weken ter visie gelegd en worden indieners van zienswijzen geïnformeerd.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke beschrijving van de procedure, de wijzigingen naar aanleiding van de zienswijzen, en de vervolgstappen na vaststelling. Er is ook aandacht voor communicatie met betrokkenen.
Rol van de Raad
De raad moet het bestemmingsplan vaststellen. De commissie heeft geadviseerd om dit als hamerstuk te doen, wat betekent dat er geen verdere discussie nodig is en het voorstel direct kan worden goedgekeurd.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan en of zij het plan zonder verdere discussie willen vaststellen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, met duidelijke stappen voor vaststelling en communicatie. Het is echter minder meetbaar en haalbaar, omdat er geen concrete doelen of resultaten zijn gedefinieerd. Er lijken geen grote inconsistenties te zijn.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het bestemmingsplan 't Loo gewijzigd vast te stellen, zoals voorgesteld door het college en geadviseerd door de commissie.
Participatie
Het voorstel vermeldt dat de indieners van zienswijzen worden geïnformeerd over het vaststellingsbesluit en de beroepsmogelijkheden, wat wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het plan is voornamelijk consoliderend van aard, wat kan betekenen dat er weinig ruimte is voor nieuwe duurzaamheidsinitiatieven.
Financiële Gevolgen
Er worden geen directe financiële gevolgen genoemd, omdat er geen exploitatieplan wordt opgesteld. Bij ontwikkeling van de 'Locatie Goede Herderkerk' zal een anterieure overeenkomst worden opgesteld, wat financiële afspraken met de initiatiefnemer inhoudt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan 't Loo Zienswijzennota Wijzigingen Exploitatieplan Locatie Goede Herderkerk Anterieure overeenkomst Vaststellingsbesluit Beroepsmogelijkheden Hamerstuk Commissie Openbaar GebiedVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 16 Raadsvoorstel tot vaststellen van een zienswijze op de begroting 2014 van de Omgevingsdienst Haaglanden (864501).
-
Raadsvoorstel Zienswijze op de ontwerpbegroting 2014 van de omgevingsdienst Haaglanden.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Zienswijze op de ontwerpbegroting 2014 van de Omgevingsdienst Haaglanden
Samenvatting: Het voorstel betreft de zienswijze van de gemeente Leidschendam-Voorburg op de ontwerpbegroting 2014 van de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). De begroting biedt een vooruitblik tot 2017 en moet voldoen aan de financiële uitgangspunten van het bedrijfsplan: projectkosten moeten in vier jaar worden terugverdiend en een structureel efficiencyvoordeel moet vanaf 2017 worden gerealiseerd. De raad wordt gevraagd om een zienswijze vast te stellen, waarin enkele kanttekeningen worden geplaatst. De begroting is gebaseerd op aannames, en de werkelijke loonkosten blijken hoger dan geraamd. De raad wordt voorgesteld om de ODH te verzoeken met dekkingsvoorstellen te komen voor deze hogere kosten.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig in de context van de beschikbare informatie. Het biedt een overzicht van de financiële uitgangspunten en de uitdagingen met betrekking tot de loonkosten. Echter, de exacte financiële gevolgen voor de gemeente zijn nog niet duidelijk, wat een beperking vormt in de volledigheid.
Rol van de raad bij het voorstel
De rol van de raad is om een zienswijze te geven op de ontwerpbegroting van de ODH. Deze zienswijze wordt meegenomen in de besluitvorming door het algemeen bestuur van de ODH.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde zienswijze en de daarin opgenomen kanttekeningen. Er moet ook een keuze worden gemaakt over hoe om te gaan met de hogere loonkosten en of de ODH moet worden gevraagd om dekkingsvoorstellen te doen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat de financiële gevolgen nog niet exact zijn en er geen concrete maatregelen worden voorgesteld. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de onzekerheid over de financiële impact is een aandachtspunt.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten of zij de voorgestelde zienswijze met kanttekeningen goedkeurt en deze aan het algemeen bestuur van de ODH wil doorgeven.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen en dekking
De financiële gevolgen zijn nog niet volledig duidelijk, vooral vanwege de hogere loonkosten. Het voorstel vraagt de ODH om met dekkingsvoorstellen te komen, maar biedt zelf geen concrete oplossingen voor de dekking van deze kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsdienst Haaglanden Ontwerpbegroting 2014 Voorjaarsnota 2013 Financiële uitgangspunten Kostentoerekening Personele kosten Normbedrag Deelnemersbijdragen Bedrijfsplan EfficiencyvoordeelVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 17 Raadsvoorstel: Bekrachtigen zienswijze ontwerp-begroting 2013 Stadsgewest Haaglanden (857171).
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de "Begroting 2014 Stadsgewest Haaglanden". Het Stadsgewest Haaglanden vraagt de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om een oordeel over de ontwerp-begroting 2014. Het college adviseert positief te oordelen, ondanks een nadelig verschil van € 120.000 ten opzichte van de gemeentelijke meerjarenbegroting 2013-2016. Dit nadeel komt voornamelijk door een gemeentelijke taakstelling op de bijdrage aan het Mobiliteitsfonds. Het college stelt voor om de taakstelling te heroverwegen en de budgettaire ruimte te gebruiken om het nadeel te compenseren door vervroegd afschrijven van investeringen met maatschappelijk nut.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met een duidelijke uitleg van de financiële implicaties en de voorgestelde oplossingen. Echter, er ontbreekt gedetailleerde informatie over de impact van de beleidsarme begroting op toekomstige projecten.
Rol van de raad:
De raad moet een oordeel geven over de ontwerp-begroting 2014 en beslissen over de voorgestelde heroverweging van de taakstelling op het Mobiliteitsfonds.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze akkoord gaan met het vervroegd afschrijven van investeringen om de financiële nadelen te compenseren en of ze de beleidsarme benadering van de begroting accepteren.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn geen duidelijke meetbare doelen of tijdlijnen aangegeven. Er zijn geen grote inconsequenties, maar de impact van de beleidsarme begroting is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze de ontwerp-begroting 2014 voor kennisgeving aannemen en of ze instemmen met de voorgestelde financiële compensatiemaatregelen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft een nadelig financieel effect van € 120.000 op de gemeentebegroting. Het college stelt voor om dit te dekken door vervroegd afschrijven van investeringen met maatschappelijk nut, waardoor budgettaire ruimte ontstaat.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ontwerp-begroting 2014 Stadsgewest Haaglanden Mobiliteitsfonds Kadernota 2013 Algemene bijdrage Groenfonds Bezuinigingen Taakstelling Looncompensatie Investeringen maatschappelijk nutVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 18 Raadsbrief: Zienswijze op de update van de Regionale Nota Mobiliteit Haaglanden (857333).
Agendapunt 19 Raadsvoorstel Buurtvisie De Groene Heuvel en inspraakverslag (857474).
Samenvatting
De gemeenteraad heeft op 2 juli 2013 een vergadering gehouden over de buurtvisie voor De Groene Heuvel, een plan gericht op het verbeteren van de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van de buurt De Heuvel. Deze visie is onderdeel van het programma Stedelijke Vernieuwing 2010-2014 en zal verder worden uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. De commissie adviseert de raad om het voorstel als hamerstuk goed te keuren. Er is een inloopavond georganiseerd voor bewoners en belanghebbenden, en de ontvangen reacties geven geen aanleiding tot aanpassingen van de visie, maar zullen wel worden meegenomen in het uitvoeringsprogramma. Wethouder G.G.J. Rensen is de portefeuillehouder en A. Schoemaker van het Projectbureau is de behandelend ambtenaar.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Buurtvisie De Groene Heuvel en inspraakverslag". Het voorstel betreft de vaststelling van een buurtvisie voor De Groene Heuvel, gericht op het verbeteren van de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van de buurt. Deze visie is onderdeel van het programma Stedelijke Vernieuwing 2010-2014 en zal worden uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. De visie omvat thema's zoals jeugd, zorg, welzijn, wonen, ondernemen en duurzaamheid. Het inspraakproces heeft plaatsgevonden, en de ontvangen reacties leiden niet tot aanpassingen in de visie. De uitvoering van de activiteiten zal in samenwerking met bewoners en andere partijen plaatsvinden.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de visie als het inspraakverslag omvat. Het biedt een overzicht van de planning en de betrokkenheid van verschillende partijen.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van het inspraakverslag en de buurtvisie vast te stellen. Dit impliceert een goedkeuringsrol voor de raad.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde visie en de wijze van uitvoering. Politieke keuzes betreffen de prioritering van thema's zoals duurzaamheid en welzijn, en de mate van participatie van bewoners.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het bevat specifieke thema's en een tijdsgebonden planning, maar mist meetbare doelen en concrete resultaten. Er zijn geen duidelijke inconsistenties vermeld.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de buurtvisie en het inspraakverslag vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door het betrekken van bewoners en andere partijen bij de uitvoering van de activiteiten. Er is een inspraakproces geweest, maar de invloed van de reacties op de uiteindelijke visie lijkt beperkt.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een van de thema's in de buurtvisie, wat aangeeft dat het een relevant onderwerp is binnen dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel verwijst naar een raadsbrief waarin financiële toelichting en risico's worden besproken, maar specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen worden in de samenvatting niet genoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Buurtvisie De Groene Heuvel Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid Toekomstbestendigheid Stedelijke Vernieuwing Inspraakverslag Reacties Planning Bewoners ActiviteitenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Buurtvisie De Groene Heuvel en inspraakverslag". Deze visie richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van de buurt De Heuvel. Het is een onderdeel van het programma Stedelijke Vernieuwing 2010-2014 en zal verder worden uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. De visie heeft ter inzage gelegen en er is een inloopavond georganiseerd voor bewoners en belanghebbenden. De ontvangen reacties geven geen aanleiding tot aanpassingen, maar worden wel meegenomen in het uitvoeringsprogramma.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de achtergrond, doelstellingen en de inspraakprocedure beschrijft. Echter, er ontbreken specifieke details over de inhoud van de buurtvisie en het uitvoeringsprogramma.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het voorstel goed te keuren als een hamerstuk, wat betekent dat er geen uitgebreide discussie nodig is en het voorstel als vanzelfsprekend wordt aangenomen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde buurtvisie en de wijze waarop de inspraak is verwerkt. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen over prioriteiten in stedelijke vernieuwing en participatie.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen concrete doelen, tijdlijnen of meetbare resultaten bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de buurtvisie goed te keuren als een hamerstuk, wat betekent dat er geen verdere discussie of aanpassingen nodig zijn.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er inspraak is geweest via een inloopavond en dat de reacties worden meegenomen in het uitvoeringsprogramma. Dit suggereert een zekere mate van participatie, hoewel de invloed van de inspraak op de uiteindelijke visie beperkt lijkt.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een onderwerp in het voorstel, maar gezien de focus op toekomstbestendigheid kan het een impliciet onderdeel zijn.
Financiële gevolgen:
Er worden geen specifieke financiële consequenties genoemd in het voorstel, noch hoe eventuele kosten gedekt zullen worden. Dit is een belangrijk aspect dat verder verduidelijkt zou moeten worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Buurtvisie De Groene Heuvel Leefbaarheid Toekomstbestendigheid Stedelijke Vernieuwing Uitvoeringsprogramma Inspraakverslag Inloopavond Bewoners BelanghebbendenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 20 Raadsvoorstel: Herziening grondexploitaties per 1-1-2013 (858673).
Samenvatting
Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 2 juli 2013 werd agendapunt 20 besproken, dat betrekking had op de herziening van grondexploitaties per 1 januari 2013. Het betrof de grondexploitaties van de Rozenlaan en de Duivenvoordecorridor. Het voorstel was om de herzieningen en de bijbehorende begrotingswijziging vast te stellen. De bijlagen met financiële consequenties zijn geheim verklaard en kunnen alleen bij de griffie worden ingezien. De commissie adviseerde de raad om het voorstel als hamerstuk aan te nemen. Wethouder M.A. Houtzager is de portefeuillehouder. Er werd ook opgemerkt dat de grondexploitatie van de Vof Leidschendam Centrum nog niet was toegevoegd aan het voorstel, hoewel dit eerder was toegezegd. De provincie Zuid-Holland heeft daarnaast bijeenkomsten georganiseerd om de gevolgen van de economische crisis en veranderende demografie op de grondexploitaties te bespreken.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Herziening grondexploitaties per 1-1-2013
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Herziening grondexploitaties per 1-1-2013". Het voorstel betreft de jaarlijkse herziening van de gemeentelijke grondexploitaties, specifiek voor de projecten Rozenlaan en Duivenvoordecorridor. Het doel is om de actuele financiële stand van zaken te evalueren en eventuele verliesvoorzieningen aan te passen. De herziening toont een negatief resultaat, waarvoor een verliesvoorziening moet worden getroffen. De raad wordt gevraagd om de herzieningen en de bijbehorende begrotingswijziging vast te stellen. De financiële rapportages zijn deels geheim om de strategische en financieel-economische belangen van de gemeente te beschermen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in termen van de informatie die wordt verstrekt over de herziening van de grondexploitaties. Het bevat gedetailleerde financiële gegevens en een toelichting op de risico's en verliesvoorzieningen. Echter, sommige details zijn geheim en alleen toegankelijk voor raadsleden, wat de transparantie beperkt.
Rol van de raad:
De raad moet de herzieningen van de grondexploitaties en de bijbehorende begrotingswijziging vaststellen. Daarnaast moet de raad de geheimhouding van bepaalde financiële rapportages bekrachtigen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van de herzieningen en de begrotingswijziging. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de mate van risicoacceptatie en de hoogte van de verliesvoorzieningen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële resultaten en verliesvoorzieningen. Het is echter minder specifiek over de tijdlijn voor toekomstige acties en de evaluatie van risico's. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de geheimhouding kan als een beperking worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de herzieningen en de begrotingswijziging vast te stellen en de geheimhouding te bekrachtigen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden. De focus ligt op interne gemeentelijke processen en financiële evaluaties.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op financiële aspecten.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft aanzienlijke financiële gevolgen, met name door de negatieve resultaten van de grondexploitaties. De benodigde verliesvoorzieningen worden gedekt door onttrekkingen aan de Algemene Reserve Grondexploitaties (ARG). De exacte impact op de gemeentelijke begroting is nog niet volledig zichtbaar en zal in toekomstige rapportages worden verwerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Grondexploitaties Herziening Verliesvoorziening Rozenlaan Duivenvoordecorridor Risicoanalyse Algemene Reserve Grondexploitaties (ARG) VOF Leidschendam Centrum Begrotingswijziging GeheimhoudingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Herziening grondexploitaties per 1-1-2013". Het gaat om de jaarlijkse herziening van de gemeentelijke grondexploitaties voor de locaties Rozenlaan en Duivenvoordecorridor. Het voorstel omvat een toelichting op de herzieningen en stelt voor om deze vast te stellen, inclusief de bijbehorende begrotingswijziging. De bijlagen met financiële consequenties zijn geheim verklaard en alleen in te zien bij de griffie. De commissie adviseert de raad om het voorstel als hamerstuk te behandelen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in termen van de noodzakelijke informatie voor besluitvorming, hoewel de geheimhouding van de financiële bijlagen de transparantie beperkt. De ontbrekende toevoeging van de grondexploitatie van de Vof Leidschendam Centrum is een gemis.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel beoordelen en besluiten over de vaststelling van de herzieningen en de bijbehorende begrotingswijziging. De raad wordt geadviseerd om het voorstel als hamerstuk te behandelen, wat betekent dat er geen uitgebreide discussie nodig is.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de herzieningen en de begrotingswijziging. Dit kan politieke implicaties hebben, vooral gezien de economische context en de mogelijke impact op toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid en haalbaarheid zijn moeilijk te beoordelen vanwege de geheimhouding van de financiële details. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de ontbrekende informatie over de Vof Leidschendam Centrum kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de herzieningen van de grondexploitaties en de bijbehorende begrotingswijziging vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden. De focus ligt op interne besluitvorming en financiële herziening.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt voornamelijk op financiële en ruimtelijke aspecten.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden genoemd, maar de details zijn geheim en alleen in te zien bij de griffie. Er is geen informatie over hoe eventuele financiële tekorten worden gedekt, wat de beoordeling van de financiële haalbaarheid bemoeilijkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Grondexploitaties Herziening Duivenvoordecorridor Rozenlaan Begrotingswijziging Geheimhouding Economische crisis Demografie Programmering Wethouder HoutzagerVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 21 Raadsvoorstel: Oprichten ondernemersfonds ten behoeve van de winkelgebieden Oud Voorburg, De Julianabaan en Leidschendam-Centrum (852739).
Samenvatting
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 2 juli 2013 werd agendapunt 21 besproken, dat betrekking had op het oprichten van een ondernemersfonds voor de winkelgebieden Oud Voorburg, De Julianabaan en Leidschendam-Centrum. Dit verzoek kwam vanuit de drie winkeliersverenigingen. Het fonds kan alleen worden opgericht als er voldoende draagvlak onder de ondernemers is. Hiervoor moet een Verordening Reclameheffing worden opgesteld. Het college zal een raadsvoorstel uitwerken zodra er voldoende draagvlak is. De gemeente heeft geen financiële verplichtingen, aangezien het fonds door de ondernemers zelf wordt gefinancierd. De gemeente speelt een faciliterende rol en de kosten voor de gemeente zijn beperkt tot administratieve taken. De commissie adviseert de raad om het voorstel goed te keuren. Communicatie met de ondernemers zal plaatsvinden via de ondernemersverenigingen, terwijl de gemeente pas communiceert na een positieve draagvlakmeting. Het raadsbesluit is niet verplichtend.
-
Raadsvoorstel oprichten ondernemersfonds ten behoeve van de winkelgebieden Oud Voorburg, De Julianab.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Oprichten ondernemersfonds ten behoeve van de winkelgebieden Oud Voorburg, De Julianabaan en Leidschendam-Centrum
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de oprichting van een ondernemersfonds voor de winkelgebieden Oud Voorburg, De Julianabaan en Leidschendam-Centrum. Dit fonds, gefinancierd door ondernemers via een reclameheffing gebaseerd op de WOZ-waarde, is bedoeld om gezamenlijke activiteiten te bekostigen die de aantrekkelijkheid van de winkelgebieden vergroten. Het fonds moet voldoende draagvlak onder de ondernemers hebben en is aanvullend op gemeentelijke inspanningen. Het doel is om 'free-riders' te voorkomen en de lasten eerlijk te verdelen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het beschrijft de aanleiding, het doel, de financieringsmethode, en de voorwaarden voor draagvlak. Echter, details over de exacte uitvoering en evaluatie ontbreken nog.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met de vorming van het ondernemersfonds, onder voorbehoud van voldoende draagvlak. De raad zal ook moeten besluiten over de Verordening Reclameheffing.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de lastenverzwaring voor ondernemers ondersteunt en of zij de voorgestelde methode van draagvlakmeting en financiering via reclameheffing acceptabel vindt.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek en tijdgebonden (richtdatum 1 januari 2014), maar mist meetbare doelen en concrete evaluatiecriteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoeringsdetails zijn nog niet uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met de verdere uitwerking van het ondernemersfonds, onder voorbehoud van voldoende draagvlak.
Participatie:
Het voorstel benadrukt dat het initiatief en draagvlak vanuit de ondernemers zelf moeten komen. De gemeente faciliteert het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, hoewel het verbeteren van de aantrekkelijkheid van winkelgebieden indirect kan bijdragen aan economische duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
De financiële middelen komen van de ondernemers zelf en zijn aanvullend op gemeentelijke inspanningen. De kosten voor de gemeente zijn beperkt tot administratieve taken, die worden afgetrokken van de opbrengst van de reclameheffing. De precieze financiële uitwerking moet nog plaatsvinden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ondernemersfonds Draagvlak Winkeliersverenigingen Reclamebelasting WOZ-waarde Free-riders Collectieve activiteiten Gemeentelijke belastingen Economische kansen Bedrijveninvesteringszone (BIZ)Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de oprichting van een ondernemersfonds voor de winkelgebieden Oud Voorburg, De Julianabaan en Leidschendam-Centrum. Het initiatief komt van drie winkeliersverenigingen en is afhankelijk van voldoende draagvlak onder de ondernemers. Het fonds wordt gefinancierd door een Verordening Reclameheffing. De gemeente faciliteert en regisseert, maar draagt geen financiële lasten. Het college vraagt de raad om in te stemmen met de oprichting, onder voorbehoud van voldoende draagvlak.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, maar mist specifieke details over hoe het draagvlak wordt gemeten en wat de exacte criteria zijn voor de oprichting van het fonds.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met de oprichting van het ondernemersfonds, onder voorbehoud van voldoende draagvlak, en het voorstel verder uitwerken.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij het ondernemersinitiatief ondersteunt en of zij akkoord gaat met de voorwaarden waaronder het fonds wordt opgericht.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART geformuleerd. Er zijn geen specifieke, meetbare doelen of tijdlijnen genoemd. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de voorwaarden voor draagvlak zijn vaag.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met de oprichting van het ondernemersfonds, onder voorbehoud van voldoende draagvlak.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat communicatie en draagvlakmeting plaatsvinden via de ondernemersverenigingen. Gemeentelijke communicatie volgt pas na een positieve draagvlakmeting.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen voor de gemeente. De kosten voor perceptie en inning worden van de fondsbijdragen afgetrokken. De gemeente heeft een faciliterende rol, met beperkte kosten in ambtelijke uren en administratieve taken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ondernemersfonds Draagvlak Winkeliersverenigingen Reclameheffing Financiële consequenties Gemeentelijke belastingen Faciliterende rol Perceptie en inning Communicatie Wethouder P.M.M. van OstaijenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 22 Zondagopenstelling voor winkels.
Agendapunt 23 Raadsvoorstel: Uitwerking amendement indicatoren jongeren in bijstand bij programmabegroting 2013-2016.
Samenvatting
Op 2 juli 2013 bespreekt de gemeenteraad een voorstel over de uitwerking van een eerder aangenomen amendement bij de programmabegroting 2013-2016. Dit amendement, samen met zes moties, werd tijdens de behandeling van de begroting aangenomen. Het huidige voorstel legt de uitwerking van het amendement voor aan de raad ter besluitvorming en geeft aan hoe de rapportage over de uitvoering van de moties zal worden aangepakt. De commissie adviseert de raad om het voorstel goed te keuren als een hamerstuk. De rapportage van het college over de voortgang van de moties wordt uiterlijk 7 juni naar de raad gestuurd. Wethouder M.A. Houtzager is de portefeuillehouder en M.J. Rombout van Concerncontrol is de behandelend ambtenaar.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Addendum Programmabegroting 2013 Meerjarenramingen 2014-2016 Indicatoren College Openbare vergadering Griffier Voorzitter Vaststellen Registratienummer 793932Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Uitwerking amendement bij programmabegroting 2013-2016". Het voorstel betreft de uitwerking van een amendement dat is aangenomen tijdens de behandeling van de programmabegroting 2013-2016. Het amendement "Behoud indicatoren" vraagt om de toevoeging van vier indicatoren met betrekking tot de in- en uitstroom van jongeren tot 27 jaar in de Wet Werk en Bijstand (WWB). Het voorstel presenteert deze indicatoren in een addendum en vraagt de raad om dit addendum vast te stellen. Daarnaast wordt aangegeven dat de uitwerking van zes aangenomen moties in kwartaalrapportages zal worden gerapporteerd.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de gevraagde indicatoren presenteert en een structuur biedt voor rapportage over de moties. Echter, zonder de bijlage zelf te zien, is het moeilijk te beoordelen of de indicatoren voldoende gedetailleerd zijn.
Rol van de raad:
De raad moet het addendum met de indicatoren vaststellen en toezien op de uitvoering van de moties via de kwartaalrapportages.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of de voorgestelde indicatoren adequaat zijn voor het monitoren van de in- en uitstroom van jongeren in de WWB en of de rapportagestructuur voldoet aan hun verwachtingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het vaststellen van indicatoren. Het is tijdgebonden door de kwartaalrapportages. Zonder de exacte inhoud van de indicatoren te kennen, is het moeilijk te beoordelen of het voorstel volledig haalbaar en relevant is. Er lijken geen duidelijke inconsistenties te zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het addendum met de indicatoren vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of belanghebbenden in de ontwikkeling van de indicatoren of de rapportagestructuur.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft geen specifieke financiële gevolgen aan, noch hoe eventuele kosten gedekt zouden worden. Het richt zich voornamelijk op de vaststelling van indicatoren en rapportagestructuur.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting 2013-2016 Amendement "Behoud indicatoren" Indicatoren In- en uitstroom jongeren WWB (Wet Werk en Bijstand) Moties Kwartaalrapportages Addendum Uitwerking RapportageVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Uitwerking amendement bij programmabegroting 2013-2016". Het raadsvoorstel presenteert de uitwerking van een eerder aangenomen amendement en zes moties bij de programmabegroting 2013-2016. Het doel is om de raad te laten besluiten over de voorgestelde uitwerking en om de aanpak voor de rapportage over de uitvoering van de moties vast te stellen. De financiële consequenties worden niet expliciet genoemd in het voorstel.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de uitwerking van het amendement en de aanpak voor de rapportage van de moties behandelt. Echter, er ontbreekt gedetailleerde informatie over de financiële consequenties.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel beoordelen en besluiten of zij akkoord gaan met de voorgestelde uitwerking van het amendement en de aanpak voor de rapportage van de moties.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de voorgestelde uitwerking van het amendement en de aanpak voor de rapportage van de moties steunen. Dit kan politieke keuzes omvatten over prioriteiten en de toewijzing van middelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke doelen of meetbare resultaten bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van financiële details is een tekortkoming.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemmen met de uitwerking van het amendement en de voorgestelde aanpak voor de rapportage van de moties.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden niet expliciet besproken in het voorstel, wat een belangrijk gemis is. Het is onduidelijk hoe eventuele kosten worden gedekt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting 2013-2016 Amendement Moties Uitwerking Rapportage Financiële consequenties Commissie Wethouder M.A. Houtzager M.J. Rombout ConcerncontrolVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 24 Raadsvoorstel tot vaststellen aanbevelingen accountant.
Samenvatting
De commissie Rekening en Audit van de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft de jaarrekening en het accountantsverslag van 2012 besproken en geeft een positief advies aan de raad. De commissie complimenteert de wethouder en medewerkers voor de duidelijke jaarrekening en de solide financiële positie van de gemeente. De commissie ondersteunt de aanbevelingen van de accountant, die prioriteit geeft aan vier onderwerpen voor 2013: grondexploitaties, rijksbezuinigingen, nieuwe taken en Europese aanbestedingen. De accountant adviseert onder andere om de waardering van een complex met hoge boekwaarde te volgen, de bezuinigingen voort te zetten en nieuwe opties te overwegen, organisatorische en financiële voorbereidingen te treffen voor nieuwe taken, en de impact van nieuwe aanbestedingsrichtlijnen te inventariseren. Daarnaast adviseert de commissie om het aantal programma’s in de begroting te evalueren voor de nieuwe raadsperiode. Het voorstel is om de aanbevelingen van de accountant over te nemen, het college te verzoeken deze uit te voeren, en de raad te informeren over de voortgang en resultaten.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel tot vaststellen aanbevelingen accountant
Samenvatting: Het raadsvoorstel betreft de goedkeuring van de aanbevelingen van de accountant met betrekking tot de jaarrekening 2012 van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De commissie Rekening en Audit heeft de jaarrekening en het accountantsverslag besproken en adviseert positief. De aanbevelingen richten zich op vier prioritaire onderwerpen: grondexploitaties, rijksbezuinigingen, nieuwe taken en Europese aanbestedingen. De commissie adviseert ook om het aantal programma’s in de begroting te evalueren voor de nieuwe raadsperiode. Het voorstel vraagt de raad om de aanbevelingen over te nemen en het college te verzoeken deze uit te voeren.
Oordeel over de Volledigheid
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de aanbevelingen van de accountant en de aanvullende adviezen van de commissie Rekening en Audit beschrijft. Het biedt een overzicht van de prioritaire onderwerpen en de te nemen stappen.
Rol van de Raad
De rol van de raad is om de aanbevelingen van de accountant te beoordelen en goed te keuren. Daarnaast moet de raad het college verzoeken om de aanbevelingen uit te voeren en de raad te informeren over de voortgang.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij de prioriteiten zoals voorgesteld door de accountant en de commissie willen overnemen. Dit omvat keuzes over hoe om te gaan met grondexploitaties, rijksbezuinigingen, nieuwe taken en Europese aanbestedingen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en relevant, maar mist concrete meetbare doelen en tijdsgebonden elementen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoeringstermijnen en meetbare resultaten kunnen beter worden gedefinieerd.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de aanbevelingen van de accountant over te nemen en het college te verzoeken deze uit te voeren. Tevens moet de raad beslissen over de evaluatie van het aantal programma’s in de begroting.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen
Het voorstel bespreekt de financiële positie van de gemeente en de noodzaak van stringent begrotingsbeheer, maar geeft geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Het benadrukt wel het belang van het volgen van de waardering van grondexploitaties en het voorbereiden op rijksbezuinigingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarrekening 2012 Accountantsverslag 2012 Aanbevelingen accountant Grondexploitaties Rijksbezuinigingen Nieuwe taken Europese aanbestedingen Financieel beheer Programmabegroting Evaluatie programma’sVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Raadsvoorstel tot vaststellen aanbevelingen accountant". De commissie Rekening en Audit heeft de jaarrekening 2012 en het bijbehorende accountantsverslag besproken. Ze adviseren de gemeenteraad positief over de jaarrekening en ondersteunen de aanbevelingen van de accountant. De commissie benadrukt het belang van de prioritering van onderwerpen voor 2013 en stelt voor om het aantal programma’s te evalueren bij de start van de nieuwe raadsperiode.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de context van de gegeven informatie. Het bevat een samenvatting van de bevindingen en aanbevelingen van de accountant en de commissie.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel beoordelen en besluiten of ze de aanbevelingen van de accountant en de commissie willen overnemen. Ze spelen een beslissende rol in het vaststellen van de jaarrekening en het evalueren van de programma’s.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze de prioriteiten en aanbevelingen van de accountant willen volgen. Dit kan invloed hebben op de focus en middelenverdeling voor het komende jaar.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke doelen en tijdlijnen voor de evaluatie van programma’s. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar meer details zouden de uitvoering kunnen verbeteren.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de aanbevelingen van de accountant en de commissie willen vaststellen en of ze akkoord gaan met de voorgestelde evaluatie van programma’s.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Er worden geen directe financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen genoemd in het voorstel. Het richt zich voornamelijk op de evaluatie en prioritering van programma’s.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarrekening 2012 Accountantsverslag 2012 Aanbevelingen accountant Commissie Rekening en Audit Positief advies Prioritering onderwerpen Evaluatie programma's Nieuwe raadsperiode Financiële consequenties Behandelvoorstel commissieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 25 Raadsvoorstel tot ontslag van de heer Wagner (PvdA) als lid van de commissie AZ.
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt voorgesteld om de heer H. Wagner (PvdA) te ontslaan als lid van de commissie Algemene Zaken (AZ). De heer Wagner heeft op 23 mei aangegeven zijn functie als toegevoegd commissielid per direct neer te leggen vanwege zijn benoeming tot burgemeester van Albrandswaard. Het voorstel is opgesteld door het presidium, de griffier, en de voorzitter.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel tot ontslag van de heer Wagner als lid van de commissie AZ." Het voorstel betreft het formele ontslag van de heer H. Wagner als lid van de commissie Algemene Zaken (AZ) van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De heer Wagner heeft zijn functie neergelegd vanwege zijn benoeming tot burgemeester van Albrandswaard. Het voorstel vraagt de raad om het ontslag van de heer Wagner te bekrachtigen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is beknopt maar volledig in de context van de situatie. Het bevat de noodzakelijke informatie over de reden voor het ontslag en de formele procedure die moet worden gevolgd.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het ontslag van de heer Wagner formeel te bekrachtigen. Dit is een standaardprocedure bij het vertrek van een commissielid.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het ontslag een gevolg is van de benoeming van de heer Wagner tot burgemeester, wat een externe factor is.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in de zin dat het een duidelijk doel heeft: het ontslag van de heer Wagner. Het is relevant en tijdgebonden, maar niet specifiek actiegericht omdat het slechts een formele bekrachtiging betreft. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het ontslag van de heer Wagner als lid van de commissie AZ te bekrachtigen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie, wat logisch is gezien de aard van het voorstel dat betrekking heeft op een interne personeelswijziging.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een administratieve aangelegenheid betreft.
Financiële gevolgen:
Er worden geen financiële gevolgen genoemd in het voorstel, wat aannemelijk is gezien de aard van het ontslag. Het betreft een personele wijziging zonder directe financiële implicaties voor de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ontslag Wagner Commissie AZ PvdA Toegevoegd commissielid Benoeming Burgemeester Albrandswaard Algemene Zaken PresidiumVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 26 Raadsvoorstel tot verlenging ontheffing van het vereiste van ingezetenschap van de gemeente voor wethouder Bruines.
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de verlenging van de ontheffing van het vereiste van ingezetenschap voor wethouder S. Bruines, die sinds 25 september 2012 deze ontheffing heeft omdat zij in Amsterdam woont. De ontheffing was oorspronkelijk voor een jaar verleend en Bruines heeft verzocht om verlenging tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Volgens de Gemeentewet kan de ontheffing in bijzondere gevallen met maximaal een jaar worden verlengd. De bijzondere omstandigheid is dat er in maart 2014 verkiezingen zijn en een nieuw college zal aantreden. Het voorstel is om de ontheffing te verlengen tot uiterlijk 25 september 2014.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ontheffing Ingezetenschap Wethouder S. Bruines Gemeenteraadsverkiezingen Gemeentewet Verlenging Bijzondere omstandigheid Collegeperiode AmsterdamVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 27 Lijst van ingekomen stukken (872256).
Agendapunt 28 Vaststellen besluitenlijst vergadering 14 mei jl. (859857).
Agendapunt Bespreekpunten
Agendapunt 4 Raadsvoorstel tot vaststelling van de gebiedsvisie Herontwikkeling Leidsenhage: ruimtelijk kader en haalbaarheidstoets (857215).
Samenvatting
De vergadering van de Commissie Algemene Zaken op 18 juni 2013 besprak het raadsvoorstel voor de vaststelling van de gebiedsvisie voor de herontwikkeling van winkelcentrum Leidsenhage. Deze gebiedsvisie, ontwikkeld door Unibail-Rodamco in samenwerking met de gemeente en eigenaren, werd op 12 april 2013 ter toetsing aangeboden aan de gemeente. Het gemeentelijk projectteam heeft de visie getoetst op haalbaarheid volgens de Integrale Uitgangspunten 2011. De gebiedsvisie, de haalbaarheidstoets en het ruimtelijk kader zijn nauw met elkaar verbonden en vereisen goedkeuring van de gemeenteraad. De financiële paragraaf van de gebiedsvisie is nog in ontwikkeling, en een aparte notitie beschrijft de huidige stand van zaken. Tijdens het opstellen van de gebiedsvisie is er regelmatig gecommuniceerd met belanghebbenden, met als laatste een informatieavond op 25 april. De reacties van deze avond zijn verwerkt in de gebiedsvisie. De commissie adviseert de raad over het voorstel, en er volgt nog een behandelvoorstel.
-
857215 RV vaststelling van de gebiedsvisie Herontwikkeling Leidsenhage ruimtelijk kader en haalbaarheidstoets.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Gebiedsvisie Herontwikkeling Leidsenhage: Ruimtelijk Kader en Haalbaarheidstoets." Het document is het resultaat van een samenwerking tussen Unibail-Rodamco, de gemeente en eigenaren, en biedt een visie voor de herontwikkeling van winkelcentrum Leidsenhage. De visie is getoetst op haalbaarheid en moet worden vastgesteld door de gemeenteraad. Het Ruimtelijk Kader en de Haalbaarheidstoets zijn integraal onderdeel van de visie. De financiële paragraaf is nog in ontwikkeling, en de raad moet instemmen met de visie en toets om het Ruimtelijk Kader vast te stellen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt over het algemeen volledig, maar de financiële paragraaf is nog niet afgerond, wat een belangrijk onderdeel is voor de uiteindelijke besluitvorming.
Rol van de Raad:
De raad heeft de taak om het Ruimtelijk Kader vast te stellen, wat inhoudt dat zij moeten instemmen met de Gebiedsvisie en de Haalbaarheidstoets.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaan met de voorgestelde visie en de bijbehorende haalbaarheidstoets, ondanks de onvolledige financiële paragraaf.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) vanwege de ontbrekende financiële details. Dit kan leiden tot onzekerheden in de besluitvorming.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij instemmen met de Gebiedsvisie en de Haalbaarheidstoets, en daarmee het Ruimtelijk Kader vaststellen.
Participatie:
Er is sprake van participatie, aangezien Unibail-Rodamco met belanghebbenden heeft gecommuniceerd en reacties heeft verzameld tijdens een informatieavond.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel, maar kan impliciet een rol spelen in de herontwikkeling van het winkelcentrum.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn nog niet volledig in kaart gebracht, aangezien de financiële paragraaf nog in ontwikkeling is. Dit kan een risico vormen voor de haalbaarheid van het project.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsvisie Herontwikkeling Leidsenhage Ruimtelijk Kader Haalbaarheidstoets Unibail-Rodamco Financiële paragraaf Intentieovereenkomst Communicatie Projectteam BelanghebbendenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Raadsvoorstel Gebiedsvisie Herontwikkeling Leidsenhage Ruimtelijk Kader en Haalbaarheidstoets.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Gebiedsvisie Herontwikkeling Leidsenhage: Ruimtelijk Kader en Haalbaarheidstoets". Het voorstel betreft de herontwikkeling van winkelcentrum Leidsenhage, waarbij een gebiedsvisie is opgesteld door Unibail-Rodamco in samenwerking met de gemeente en eigenaren. Deze visie is getoetst op haalbaarheid aan de Integrale Uitgangspunten 2011. Het Ruimtelijk Kader, dat samen met de Gebiedsvisie en Haalbaarheidstoets de basis vormt voor een nieuw bestemmingsplan, ligt ter vaststelling bij de gemeenteraad. Het voorstel vraagt de raad in te stemmen met de Gebiedsvisie en de Haalbaarheidstoets, onder voorbehoud van de financiële haalbaarheid.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de gebiedsvisie, de haalbaarheidstoets als het ruimtelijk kader omvat. Het biedt een gedetailleerde beschrijving van de stappen die zijn genomen en de documenten die zijn opgesteld.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het Ruimtelijk Kader vast te stellen en in te stemmen met de Gebiedsvisie en de Haalbaarheidstoets. Dit is een cruciale stap in de herontwikkeling van het winkelcentrum.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde plannen en de financiële haalbaarheid ervan. Dit omvat het afwegen van belangen van verschillende stakeholders en de langetermijnvisie voor het gebied.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar de financiële paragraaf is nog niet volledig uitgewerkt, wat een mogelijke inconsistentie vormt. Dit kan de haalbaarheid en tijdigheid van de uitvoering beïnvloeden.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het Ruimtelijk Kader vast te stellen en in te stemmen met de Gebiedsvisie en de Haalbaarheidstoets, onder voorbehoud van de financiële haalbaarheid.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er communicatie is geweest met belanghebbenden, waaronder een informatieavond voor omwonenden. Dit wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, zoals blijkt uit de Visie duurzaam energiegebruik en de BREEAM Pre-scan die zijn uitgevoerd.
Financiële Gevolgen:
De financiële paragraaf is nog in ontwikkeling, waardoor de financiële gevolgen nog niet volledig zijn beoordeeld. Dit vormt een risico voor de besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsvisie Ruimtelijk Kader Haalbaarheidstoets Unibail-Rodamco Winkelcentrum Leidsenhage Integrale Uitgangspunten 2011 Herontwikkeling Intentieovereenkomst Bestemmingsplan CommunicatieplanVerfijning van de zoekopdracht:
-
Voorblad raad 857215 RV vaststelling van de gebiedsvisie Herontwikkeling Leidsenhage ruimtelijk kader en haalbaarheidstoets.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Raadsvoorstel tot vaststelling van de gebiedsvisie Herontwikkeling Leidsenhage: ruimtelijk kader en haalbaarheidstoets." Het document omvat de herontwikkeling van winkelcentrum Leidsenhage, waarbij Unibail-Rodamco in samenwerking met de gemeente en eigenaren een gebiedsvisie heeft opgesteld. Deze visie is getoetst op haalbaarheid door het gemeentelijk projectteam. De gemeenteraad moet instemmen met de gebiedsvisie en de bijbehorende haalbaarheidstoets om het ruimtelijk kader vast te stellen. De financiële paragraaf is nog in ontwikkeling en wordt apart behandeld. Communicatie met belanghebbenden heeft plaatsgevonden, met reacties die zijn verwerkt in de visie.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt grotendeels volledig, maar de financiële paragraaf is nog niet afgerond, wat een belangrijk aspect is voor de haalbaarheid van het project.
Rol van de Raad:
De raad heeft de taak om het ruimtelijk kader vast te stellen door in te stemmen met de gebiedsvisie en de haalbaarheidstoets.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde gebiedsvisie en de bijbehorende haalbaarheidstoets, ondanks de onvolledige financiële paragraaf.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) vanwege de ontbrekende financiële details. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële onzekerheid kan als een zwakte worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de gebiedsvisie en de haalbaarheidstoets, en daarmee het ruimtelijk kader vaststelt.
Participatie:
Er is sprake van participatie, aangezien Unibail-Rodamco met belanghebbenden heeft gecommuniceerd en hun feedback heeft verwerkt in de visie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel, maar kan impliciet een rol spelen in de herontwikkeling.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn nog niet volledig in kaart gebracht, aangezien de financiële paragraaf nog in ontwikkeling is. Er is geen duidelijke dekking aangegeven, wat een risico vormt voor de haalbaarheid van het project.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsvisie Herontwikkeling Ruimtelijk Kader Haalbaarheidstoets Unibail-Rodamco Financiële paragraaf Intentieovereenkomst Communicatie Integrale Uitgangspunten InformatieavondVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5 Raadsvoorstel concept Strategische agenda en ontwerp gemeenschappelijke regeling voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (862597).
Samenvatting
De gemeenteraad heeft op 2 juli 2013 een vergadering gepland met als agendapunt het raadsvoorstel voor de concept Strategische agenda en de ontwerp gemeenschappelijke regeling voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Na beraadslagingen in de commissie Algemene Zaken op 20 juni, hebben de fracties van de PvdA, D66 en Gemeentebelangen een zienswijze opgesteld en op bepaalde punten aangescherpt. Het raadsbesluit is hierop aangepast. Er is echter nog geen overeenstemming over de uitbreiding van het Dagelijks Bestuur van 3 naar 5 leden. De financiële consequenties zijn nog niet concreet, afhankelijk van een kader dat door de deelnemers moet worden onderschreven. De commissie heeft besloten het raadsvoorstel als bespreekpunt te agenderen voor de raad.
-
Raadsvoorstel Concept strategische agenda en ontwerp gemeenschappelijke regeling voor de Metropoolr.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie:
1. Titel en samenvatting:
- Titel: Concept strategische agenda en ontwerp gemeenschappelijke regeling voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
- Samenvatting: Het voorstel betreft de vorming van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, een samenwerking tussen 24 gemeenten om de economische groei en bereikbaarheid in de regio te verbeteren. Het document vraagt de raad om in te stemmen met de concept strategische agenda en de gemeenschappelijke regeling, onder voorbehoud van de intrekking van de Wgr-plus. De agenda richt zich op het verbinden van kwaliteiten in de regio, met nadruk op economie, bereikbaarheid, ruimte, wonen en groen. De samenwerking moet efficiënt zijn, met een kleine organisatie en gebruik van gemeentelijke capaciteit.
2. Oordeel over de volledigheid:
- Het voorstel is uitgebreid en gedetailleerd, met duidelijke beschrijvingen van de structuur, doelen en verwachte uitkomsten. Het biedt een goed overzicht van de voorgestelde organisatie en de strategische agenda.
3. Rol van de raad:
- De raad heeft een belangrijke rol in het goedkeuren van de strategische agenda en de gemeenschappelijke regeling. Ze moeten ook hun standpunten kenbaar maken in het bestuursforum en kunnen invloed uitoefenen via zienswijzenprocedures.
4. Politieke keuzes:
- De raad moet beslissen over de mate van betrokkenheid en de thema's die prioriteit krijgen binnen de metropoolregio. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de samenwerking met de provincie Zuid-Holland en de rol van de Vervoersautoriteit.
5. SMART en inconsequenties:
- Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat specifieke meetbare doelen en tijdlijnen ontbreken. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de effectiviteit van de samenwerking hangt af van de uitvoering.
6. Besluit van de raad:
- De raad moet besluiten om in te stemmen met de ontwerp-Gemeenschappelijke regeling en de strategische agenda, en om het college te machtigen om de standpunten van de raad in het bestuursforum te vertegenwoordigen.
7. Participatie:
- Het voorstel benadrukt de betrokkenheid van de raden en de noodzaak van samenwerking met maatschappelijke partners en andere overheden. Er is echter weinig detail over directe participatie van burgers.
8. Duurzaamheid:
- Duurzaamheid wordt impliciet genoemd in termen van groen en ruimtelijke ordening, maar het is geen centraal thema in het voorstel.
9. Financiële gevolgen:
- De financiële gevolgen omvatten een lagere bijdrage per inwoner vergeleken met de huidige stadsregio's, met kosten gedekt door de brede doeluitkering verkeer en vervoer en aanvullende middelen. Er is sprake van mogelijke frictiekosten tijdens de overgangsperiode.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Metropoolregio Rotterdam Den Haag Strategische Agenda Vervoersautoriteit Economisch Vestigingsklimaat Samenwerking Bereikbaarheid Wgr-plus Bestuursforum Provincie Zuid-Holland MobiliteitsfondsVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Raadsvoorstel concept Strategische agenda en ontwerp gemeenschappelijke regeling voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag". Het document is opgesteld naar aanleiding van beraadslagingen in de commissie Algemene Zaken en is aangescherpt door de fracties van de PvdA, D66 en Gemeentebelangen. Het raadsbesluit is aangepast, maar er is nog geen overeenstemming over de uitbreiding van het Dagelijks Bestuur van 3 naar 5 leden. De financiële consequenties zijn nog niet concreet, afhankelijk van een te onderschrijven kader door de deelnemers.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt redelijk volledig, maar mist concrete financiële details en een duidelijke uitwerking van de gevolgen van de uitbreiding van het Dagelijks Bestuur.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel bespreken en een besluit nemen over de strategische agenda en de gemeenschappelijke regeling, inclusief de samenstelling van het Dagelijks Bestuur.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de uitbreiding van het Dagelijks Bestuur en de prioriteiten binnen de strategische agenda van de Metropoolregio.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het ontbreekt aan specifieke financiële details en meetbare doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de onduidelijkheid over de financiële consequenties is een aandachtspunt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de strategische agenda en de gemeenschappelijke regeling, inclusief de samenstelling van het Dagelijks Bestuur.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn nog niet concreet aangegeven en zijn afhankelijk van een kader dat door de deelnemers moet worden onderschreven. Er is geen duidelijkheid over hoe deze kosten gedekt zullen worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Strategische agenda Ontwerp gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag Zienswijze Dagelijks Bestuur Financiële consequenties Commissie Algemene Zaken PvdA D66 GemeentebelangenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 6 Raadsvoorstel: Concept financieel jaarverslag 2012 (incl. jaarrekening) en concept begroting 2014 DSW Rijswijk e.o. (857442).
Samenvatting
De gemeenteraad bespreekt op 2 juli 2013 het concept financieel jaarverslag 2012 en de conceptbegroting 2014 van de DSW Rijswijk e.o. Het college stelt voor om kennis te nemen van deze documenten en de financiële gevolgen voor 2014 te verwerken in de meerjarenbegroting. Er wordt een exploitatietekort van € 800.000,- verwacht voor 2014, waarvan € 179.820,- voor rekening van Leidschendam-Voorburg komt. De concept zienswijze brief, die na bespreking in de commissie op 10 juni wordt verzonden, moet worden vastgesteld. Mevrouw Aris-Van Neuren (VVD) en de heer Steutel (Gemeentebelangen) willen de brief aanpassen. De documenten worden op 3 juli 2013 door het Algemeen Bestuur vastgesteld. Op 23 mei is er een raadsbijeenkomst over de DSW en de herstructurering.
-
Raadsvoorstel Concept financieel jaarverslag 2012 (inclusief jaarrekening) en conceptbegroting 2014.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Concept financieel jaarverslag 2012 (inclusief jaarrekening) en conceptbegroting 2014 DSW Rijswijk e.o." Het document presenteert de financiële resultaten van 2012 en de begroting voor 2014 voor de Dienst Sociale Werkvoorziening (DSW) Rijswijk en omstreken. Het jaarverslag toont een beter dan verwacht resultaat met een tekort van €333.000, terwijl de begroting voor 2014 een exploitatietekort van €800.000 voorspelt. De gemeentelijke bijdragen blijven gehandhaafd om het weerstandsvermogen te versterken. De meerjarenraming laat echter een verslechtering zien, met een verwacht structureel tekort vanaf 2018.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met gedetailleerde financiële gegevens en een meerjarenperspectief. Echter, er zijn opmerkingen over de begrijpelijkheid van de cijfers en de verrekening van kosten en baten.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd kennis te nemen van het jaarverslag en de begroting, en een zienswijze te geven op de conceptbegroting. De zienswijze wordt samen met de jaarstukken naar Gedeputeerde Staten gestuurd.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de zienswijze en de verwerking van de financiële gevolgen in de meerjarenbegroting. Er moet ook worden nagedacht over de aanpak van het verwachte structurele tekort vanaf 2018.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn inconsistenties in de begrijpelijkheid van de financiële cijfers en de toerekening van kosten.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om kennis te nemen van de stukken en akkoord te gaan met de concept zienswijze.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel beschrijft een exploitatietekort en de noodzaak om het weerstandsvermogen te versterken. De gemeentelijke bijdragen blijven gehandhaafd, en er is een verwachte structurele tekort vanaf 2018. De dekking wordt deels gevonden in de gemeentelijke bijdragen en het weerstandsvermogen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
DSW Rijswijk Wet sociale werkvoorziening (Wsw) Concept financieel jaarverslag 2012 Conceptbegroting 2014 Weerstandsvermogen Exploitatietekort Gemeentelijke bijdragen Herstructurering Re-integratie ParticipatiewetVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Concept financieel jaarverslag 2012 (incl. jaarrekening) en concept begroting 2014 DSW Rijswijk e.o." Het college vraagt de raad om kennis te nemen van het financieel jaarverslag 2012 en de conceptbegroting 2014 van DSW Rijswijk e.o., en om de financiële gevolgen van de begroting 2014 te verwerken in de meerjarenbegroting 2014. Daarnaast wordt de raad gevraagd om een zienswijze op de jaarrekening 2012 en de begroting 2014 kenbaar te maken via een conceptbrief aan het Dagelijks Bestuur van DSW Rijswijk e.o.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in termen van de informatie die nodig is voor de raad om een geïnformeerde beslissing te nemen. Het bevat zowel het financieel jaarverslag als de begroting en biedt een meerjarenperspectief.
Rol van de raad:
De raad moet kennisnemen van de documenten en een zienswijze formuleren. Daarnaast moet de raad de financiële gevolgen van de begroting 2014 verwerken in de meerjarenbegroting.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde zienswijze en of er aanpassingen nodig zijn. Er moet ook een keuze worden gemaakt over hoe het exploitatietekort gedekt wordt.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid en haalbaarheid zijn afhankelijk van de financiële situatie en de keuzes die de raad maakt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de concept zienswijze brief vaststellen en verzenden.
Participatie:
Er is geen specifieke vermelding van participatie van burgers of andere belanghebbenden in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Er is een exploitatietekort van € 800.000,- voor 2014, waarvan € 179.820,- ten laste komt van Leidschendam-Voorburg. Er is al rekening gehouden met een bijdrage van € 252.000,- in de gemeentelijke begroting voor 2014. Het voorstel geeft geen specifieke dekking voor het tekort, wat een punt van aandacht is voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Concept financieel jaarverslag 2012 Conceptbegroting 2014 DSW Rijswijk e.o. Meerjarenperspectief 2015-2018 Exploitatietekort Zienswijze brief Financiële gevolgen Meerjarenbegroting 2014 Herstructurering RaadsbijeenkomstVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7 Stand van zaken Rotterdamsebaan/Raadsbrief: Ontwerp Bestemmingsplan en concept MER Rotterdamsebaan (866165).
Agendapunt 8 Raadsvoorstel Bekostigingsbesluit Duivenvoordecorridor (857543).
Samenvatting
De gemeenteraad heeft een voorstel besproken over de bekostiging van de transformatie van de Duivenvoordecorridor tot een groen- en recreatiegebied. Dit project wordt gefinancierd door beperkte woningbouw, waarbij de kosten deels door de gemeente worden gedragen en deels worden doorberekend aan perceeleigenaren die hun grond willen ontwikkelen. De totale kosten voor de gemeente worden geraamd op € 52.656.428, met een kostenverhaal tot maximaal 100%. De fracties van VVD, CDA en D66 steunen het voorstel, hoewel D66 het liever samen met het stedenbouwkundig plan behandeld ziet. Gemeentebelangen, PvdA en GroenLinks willen het voorstel als bespreekpunt agenderen voor verdere discussie. Na goedkeuring wordt het besluit zes weken ter inzage gelegd en via verschillende kanalen gecommuniceerd.
-
Analyse van het document
Analyse van het Bekostigingsbesluit Duivenvoordecorridor
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Bekostigingsbesluit Duivenvoordecorridor". Het plangebied Duivenvoordecorridor wordt getransformeerd tot een groen- en recreatiegebied, gefinancierd door beperkte woningbouw in de vorm van buitenplaatsen. De gemeente heeft kosten gemaakt voor de aanleg van voorzieningen van openbaar nut, die geheel of gedeeltelijk worden doorberekend aan perceeleigenaren bij zelfrealisatie. Het bekostigingsbesluit stelt de gemeente in staat om kosten te verhalen op marktpartijen. De raad moet dit besluit vaststellen om het kostenverhaal te waarborgen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een samenvatting, een inleiding, een inhoudelijke toelichting, een financiële toelichting, en een communicatieplan. Het biedt inzicht in de wettelijke kaders en de financiële implicaties.
Rol van de Raad:
De raad moet het bekostigingsbesluit vaststellen. Dit is essentieel om het kostenverhaal op marktpartijen te waarborgen en de financiële haalbaarheid van het project te garanderen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het bekostigingsbesluit en de bijbehorende financiële verplichtingen. Er moet ook worden overwogen hoe de kostenverdeling tussen de gemeente en de perceeleigenaren wordt geregeld.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van kosten en verantwoordelijkheden. Het is tijdgebonden met een vastgestelde periode voor inzage. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de flexibiliteit in de begroting kan tot onzekerheden leiden.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het bekostigingsbesluit vast te stellen, inclusief de bijbehorende kaart en begroting.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of belanghebbenden, behalve de inzageperiode na vaststelling.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, gezien de transformatie naar een groen- en recreatiegebied en de milieutechnische maatregelen die worden genoemd.
Financiële Gevolgen:
De totale kosten worden geraamd op €52.656.428. Deze kunnen worden verhaald via samenwerkingsovereenkomsten of baatbelasting. De begroting kan worden aangepast bij loon- of prijswijzigingen. Het voorstel biedt geen specifieke dekking, maar stelt dat kostenverhaal maximaal 100% kan zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Duivenvoordecorridor Woningbouw Groen- en recreatiegebied Zelfrealisatie Exploitatiegebied Voorzieningen Kostenverhaal Exploitatieovereenkomst Baatbelasting PlankostenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Bekostigingsbesluit Duivenvoordecorridor". Het doel is om de transformatie van de Duivenvoordecorridor tot een groen- en recreatiegebied te financieren door beperkte woningbouw. De gemeente heeft kosten gemaakt voor planning en openbare voorzieningen, die geheel of gedeeltelijk worden doorberekend aan perceeleigenaren bij ontwikkeling van hun gronden. De raad wordt gevraagd een bekostigingsbesluit te nemen om bijdragen van marktpartijen te verkrijgen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in termen van financiële raming en de mechanismen voor kostenverhaal. Echter, er is kritiek dat het beter zou zijn om het bekostigingsvoorstel samen met het stedenbouwkundig plan te behandelen, wat suggereert dat er mogelijk een gebrek aan integratie met andere plannen is.
Rol van de raad:
De raad moet het bekostigingsbesluit goedkeuren, wat essentieel is voor het verkrijgen van bijdragen van marktpartijen. De raad heeft ook de taak om te overwegen of het voorstel samen met het stedenbouwkundig plan behandeld moet worden.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze het voorstel als hamerstuk willen behandelen of als bespreekpunt willen agenderen. Er zijn ook keuzes te maken over de mate van kostenverhaal en de timing van de behandeling in relatie tot andere plannen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële doelen, maar er zijn vragen over de tijdigheid en relevantie (SMART-criteria) vanwege de suggestie om het samen met het stedenbouwkundig plan te behandelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is ruimte voor verbetering in de integratie met andere plannen.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het bekostigingsbesluit goedkeuren, mogelijk als hamerstuk of na verdere bespreking.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat het besluit na vaststelling ter inzage wordt gelegd, wat enige mate van participatie en transparantie biedt. Er is echter geen uitgebreide participatie van belanghebbenden voorafgaand aan de besluitvorming beschreven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, aangezien het voorstel betrekking heeft op de transformatie naar een groen- en recreatiegebied. Echter, specifieke duurzaamheidsmaatregelen worden niet gedetailleerd besproken.
Financiële gevolgen:
De totale kosten voor de gemeente worden geraamd op € 52.656.428, met een kostenverhaal tot maximaal 100%. Het voorstel geeft aan dat de kosten geheel of gedeeltelijk worden doorberekend aan perceeleigenaren, maar verdere details over de dekking worden niet gespecificeerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Duivenvoordecorridor Woningbouw Groen- en recreatiegebied Plankosten Openbaar nut Kostenverhaal Marktpartijen Exploitatiegebied Stedenbouwkundig plan Exploitatieverordening 2003Verfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 9 Raadsvoorstel tot vaststelling van een zienswijze op de gewijzigde begroting 2013 en ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 van Avalex (857401).
Samenvatting
Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 2 juli 2013 werd agendapunt 9 besproken, dat betrekking had op het raadsvoorstel voor een zienswijze op de gewijzigde begroting 2013 en de ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 van Avalex. Het college heeft in een concept-zienswijze opmerkingen gemaakt over de bedrijfsvoering van Avalex en de invloed van eerdere afspraken op de DVO-bijdrage. Financieel gezien worden de mee- en tegenvallers verrekend met de egalisatiereserve afvalstoffenheffing, waarbij in 2013 een bedrag van € 37.354 aan de reserve wordt onttrokken. De commissie adviseert de raad over het voorstel en vraagt het college om de zienswijze aan te scherpen. GroenLinks wil het voorstel als bespreekpunt in de raad, en de PvdA vraagt om de DVO te agenderen voor de eerste commissievergadering na het zomerreces. Wethouder S. Bruines is de portefeuillehouder en Mw. I. van Fessem is de behandelend ambtenaar.
-
Raadsvoorstel Zienswijze op de gewijzigde begroting 2013 en ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 van Av.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Zienswijze op de gewijzigde begroting 2013 en ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 van Avalex
Samenvatting: Het voorstel betreft de zienswijze van de gemeente Leidschendam-Voorburg op de gewijzigde begroting 2013 en de ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 van Avalex. Avalex heeft hogere kosten door begrotingsonvolkomenheden en vraagt een hogere bijdrage van de gemeenten. De gemeente Leidschendam-Voorburg kan de financiële gevolgen opvangen met de egalisatiereserve, waardoor een verhoging van de afvalstoffenheffing niet nodig is. Er zijn kritische kanttekeningen gemaakt over de bedrijfsvoering van Avalex en de gemaakte afspraken, die zijn opgenomen in de concept zienswijze. De raad wordt gevraagd deze zienswijze vast te stellen en te zenden aan Avalex.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig, maar er zijn enkele kritische kanttekeningen en opmerkingen over de bedrijfsvoering van Avalex en de gemaakte afspraken die verdere verduidelijking en onderbouwing vereisen.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad moet de zienswijze op de gewijzigde begroting en de meerjarenraming vaststellen en deze zenden aan de voorzitter van het bestuur van Avalex.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde zienswijze en de financiële consequenties voor de gemeente, inclusief het gebruik van de egalisatiereserve om de hogere kosten op te vangen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn enkele inconsistenties, zoals de onduidelijkheid over de structurele versus incidentele bijdragen en de afspraken over de beheerskosten.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten om de zienswijze op de gewijzigde begroting 2013 en de ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 van Avalex vast te stellen en te verzenden.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen en dekking
De financiële gevolgen voor de gemeente bedragen een extra bijdrage van €394.443 aan Avalex. Deze kosten worden gedekt door de egalisatiereserve afvalstoffenheffing, waardoor een verhoging van de afvalstoffenheffing niet nodig is.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Avalex Begroting 2013 Ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 Beheerskosten Gemeentelijke bijdrage Inzameling Egalisatiereserve Indexering Minicontainers ExploitatietekortVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel tot vaststelling van een zienswijze op de gewijzigde begroting 2013 en ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 van Avalex.
Samenvatting: Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van een zienswijze op de gewijzigde begroting van 2013 en de ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 van Avalex. Het college geeft in een concept-zienswijze commentaar op de bedrijfsvoering van Avalex en bespreekt de invloed van eerdere afspraken op de DVO-bijdrage. Financiële consequenties worden verrekend met de egalisatiereserve afvalstoffenheffing, waarbij een bedrag van € 37.354 aan de reserve wordt onttrokken. De commissie adviseert de raad over het voorstel en vraagt om aanscherping van de zienswijze. GroenLinks en de PvdA hebben specifieke verzoeken voor verdere bespreking.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel lijkt volledig in termen van het adresseren van de financiële aspecten en de bedrijfsvoering van Avalex. Echter, de commissie vraagt om aanscherping, wat suggereert dat er ruimte is voor verbetering in de details of argumentatie.
Rol van de Raad
De raad moet een zienswijze vaststellen op de gewijzigde begroting en de meerjarenraming van Avalex. Dit omvat het beoordelen van de financiële en operationele aspecten en het geven van feedback aan het college.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde zienswijze en of zij de financiële strategie en bedrijfsvoering van Avalex ondersteunen. Er moeten keuzes worden gemaakt over de mate van controle en invloed die de gemeente wil uitoefenen op Avalex.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de commissie vraagt om aanscherping, wat kan wijzen op onduidelijkheden.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij de concept-zienswijze goedkeuren en of zij aanvullende eisen of wijzigingen willen doorvoeren.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, wat een gemiste kans kan zijn voor bredere betrokkenheid.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel, hoewel afvalbeheer een intrinsiek duurzaamheidsaspect heeft.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen worden gedekt door de egalisatiereserve afvalstoffenheffing. Er wordt een bedrag van € 37.354 aan de reserve onttrokken, wat binnen de beschikbare middelen valt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Avalex Gewijzigde begroting 2013 Ontwerpmeerjarenraming 2014-2017 Zienswijze Bedrijfsvoering Egalisatiereserve afvalstoffenheffing DVO bijdrage Financiële consequenties GroenLinks PvdAVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 10 Raadsvoorstel tot vaststellen van de jaarstukken 2012 (852889).
Samenvatting
Op 2 juli 2013 bespreekt de gemeenteraad het raadsvoorstel om de jaarstukken van 2012 vast te stellen. Deze jaarstukken omvatten zowel het beleidsmatige jaarverslag als de jaarrekening. Het college heeft verbeteringen in de presentatie doorgevoerd om de verantwoording compacter en kernachtiger te maken. Het rekeningresultaat is €93.000 voordelig. De accountantscontrole was nog niet afgerond bij het opstellen van de conceptjaarstukken, waardoor er nog geen controleverklaring is toegevoegd. De bevindingen van de accountant worden in een conceptrapport aan de raad gepresenteerd en besproken met de commissie R&A op 12 juni. De financiële consequenties, zoals resultaatbestemming en budgetoverheveling, zijn opgenomen in de 13e begrotingswijziging van 2013. De commissies hebben besloten het raadsvoorstel als bespreekpunt te agenderen. Voor burgers en belanghebbenden is een "Rekening in één oogopslag" opgesteld. Er is een schriftelijke vragenronde ingelast, waarbij fracties hun vragen voor 20 mei moeten indienen en het college deze op 6 juni beantwoordt. De commissiebehandeling van de jaarstukken vindt plaats op verschillende data in juni, met een uiteindelijke behandeling in de raad op 2 juli.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Jaarstukken 2012
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Jaarstukken 2012". Het voorstel legt verantwoording af over het financiële en beleidsmatige jaar 2012 van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het bevat het jaarverslag en de jaarrekening, die inzicht geven in de gerealiseerde doelstellingen en het financiële resultaat. Het jaarrekeningresultaat bedraagt € 93.000 positief. Het voorstel omvat de bestemming van dit resultaat, de opheffing van diverse bestemmingsreserves, en de overheveling van budgetten naar 2013. De raad wordt gevraagd de jaarstukken vast te stellen en akkoord te gaan met de voorgestelde financiële wijzigingen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met gedetailleerde informatie over de financiële resultaten en de voorgestelde bestemmingen van middelen. Echter, de accountantscontrole is nog niet afgerond, wat een belangrijk ontbrekend element is.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de jaarstukken vast te stellen, de voorgestelde financiële wijzigingen goed te keuren, en toezicht te houden op de financiële verantwoording van het college.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de bestemming van het positieve rekeningresultaat, de opheffing van bestemmingsreserves, en de overheveling van budgetten. Dit vereist een afweging van prioriteiten en financiële strategieën.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat de accountantscontrole nog niet is afgerond. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van de nog te ontvangen accountantsverklaring is een aandachtspunt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de jaarstukken 2012 vast te stellen en akkoord te gaan met de voorgestelde financiële wijzigingen, inclusief de begrotingswijziging.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten de bestemming van het positieve resultaat van € 93.000 en de overheveling van budgetten naar 2013. De dekking van deze financiële wijzigingen wordt deels gevonden in de reserve recessie en andere bestemmingsreserves.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarstukken 2012 Jaarrekening Rekeningresultaat Accountantscontrole Bestemmingsreserves Budgetoverheveling Reserve recessie Vrijval Begrotingswijziging Rekening in één oogopslag (RIEO)Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel tot vaststellen van de jaarstukken 2012
Samenvatting: Het college presenteert de jaarstukken 2012 aan de gemeenteraad ter vaststelling. Deze stukken omvatten zowel het beleidsmatige jaarverslag als de financiële jaarrekening. Er zijn verbeteringen doorgevoerd in de presentatie om de verantwoording compacter en kernachtiger te maken. Het rekeningresultaat is €93.000 voordelig. De accountantscontrole was nog niet afgerond bij het opstellen van de conceptjaarstukken, waardoor er nog geen controleverklaring is toegevoegd. De bevindingen van de accountant worden in een conceptrapport aan de raad gepresenteerd en besproken met de commissie R&A. De financiële consequenties zijn verwerkt in de 13e begrotingswijziging van 2013.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het zowel de inhoudelijke als financiële aspecten van de jaarstukken behandelt. Echter, de afwezigheid van een controleverklaring bij de conceptjaarstukken kan als een tekortkoming worden gezien.
Rol van de Raad
De raad heeft de taak om de jaarstukken 2012 vast te stellen. Dit omvat het beoordelen van de financiële resultaten en de beleidsmatige verantwoording. De raad moet ook de bevindingen van de accountant in overweging nemen.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de bestemming van het rekeningresultaat, de budgetoverheveling en het al dan niet opheffen of afromen van bestemmingsreserves. Deze keuzes kunnen politieke implicaties hebben, afhankelijk van prioriteiten en beleidsdoelen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat de controleverklaring ontbreekt. Er zijn geen duidelijke doelen of tijdlijnen aangegeven voor de implementatie van de voorgestelde financiële wijzigingen.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij de jaarstukken 2012 vaststellen, inclusief de voorgestelde financiële wijzigingen en de bestemming van het rekeningresultaat.
Participatie
Het voorstel vermeldt dat er een "rekening in één oogopslag" is opgesteld voor burgers en belanghebbenden, wat wijst op enige mate van participatie en transparantie richting de gemeenschap.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het lijkt geen directe focus te hebben binnen de jaarstukken.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen omvatten de bestemming van het rekeningresultaat, budgetoverheveling en de vrijval van reserves. Deze zijn verwerkt in de 13e begrotingswijziging van 2013, maar het voorstel geeft geen gedetailleerde uitleg over hoe deze wijzigingen precies gedekt worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarstukken 2012 Rekeningresultaat Accountantscontrole Begrotingswijziging Resultaatbestemming Budgetoverheveling Bestemmingsreserves P&C cyclus Controleverklaring Commissie R&AVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 11 Raadsvoorstel tot vaststellen van de 1e tussentijdse rapportage (862620).
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Eerste Tussentijdse Rapportage 2013". Het voorstel betreft een rapportage waarin het college verantwoording aflegt aan de gemeenteraad over de eerste vier maanden van het begrotingsjaar 2013. Het document bespreekt afwijkingen van de programmabegroting 2013 en biedt actuele informatie voor de kadernota 2013 en de programmabegroting 2014. De rapportage toont zowel financiële meevallers als tegenvallers, resulterend in een voorlopig voordeel van € 1,3 miljoen. Er is een bijbehorende begrotingswijziging voorgesteld, en de raad wordt gevraagd deze rapportage en wijziging vast te stellen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het zowel financiële als beleidsmatige aspecten van de eerste vier maanden van 2013 behandelt. Het biedt inzicht in de voortgang van de programmabegroting en de financiële situatie van de gemeente.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de tussentijdse rapportage en de bijbehorende begrotingswijziging vast te stellen. Dit houdt in dat de raad de financiële en beleidsmatige verantwoording van het college beoordeelt en goedkeurt.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde begrotingswijzigingen en de financiële verantwoording zoals gepresenteerd in de rapportage. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen, vooral als er afwijkingen zijn die beleidsmatige implicaties hebben.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële resultaten en afwijkingen. Het is tijdgebonden omdat het betrekking heeft op de eerste vier maanden van 2013. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in de informatie die wordt gepresenteerd.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de 1e tussentijdse rapportage 2013 en de bijbehorende begrotingswijziging al dan niet vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces van de tussentijdse rapportage.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in deze rapportage.
Financiële Gevolgen:
De rapportage laat een voorlopig financieel voordeel van € 1,3 miljoen zien. Er is sprake van zowel mee- als tegenvallers, en er is een begrotingswijziging voorgesteld om deze te dekken. De financiële gevolgen worden dus erkend en er zijn maatregelen voorgesteld om hiermee om te gaan.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Tussentijdse rapportage Programmabegroting Meevallers Tegenvallers Investeringsplan Begrotingswijziging Kadernota Realisatie Conceptbegroting KapitaallastenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt Hamerstukken
Agendapunt 12 Raadsvoorstel rekeningcommissie DSW Rijswijk e.o. (846845).
Samenvatting
Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 2 juli 2013 wordt het voorstel besproken om een rekeningcommissie in te stellen voor de DSW Rijswijk e.o. Het Algemeen Bestuur van de DSW heeft om instemming en benoeming van kandidaten gevraagd. Het college adviseert de raad om akkoord te gaan met de instelling van deze commissie en om twee leden uit de gemeenteraad te benoemen. Het voorstel wordt als bespreekpunt geagendeerd. Mevrouw Aris-Van Neuren (VVD) heeft zich aangemeld als lid en de heer Steutel (Gemeentebelangen) als plaatsvervangend lid. Fractievoorzitters worden verzocht om kandidaten aan te dragen voorafgaand aan het presidium op 19 juni, zodat de raad op 2 juli een besluit kan nemen.
-
Motie Instellen rekeningcommissie in Gemeenschappelijke Regelingen DSW Rijswijk e.o., GGD ZHW en Av.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Instellen Rekeningcommissie Gemeenschappelijke Regelingen (GR) DSW Rijswijk e.o., GGD ZHW, Avalex
Samenvatting: De motie, ingediend door de leden P.F. Rozenberg en H.I. Aris – Van Neuren, roept de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg op om een Rekeningcommissie in te stellen voor de gemeenschappelijke regelingen DSW Rijswijk e.o., GGD ZHW en Avalex. Dit is ingegeven door de ingrijpende ontwikkelingen en financiële risico's die deze regelingen met zich meebrengen. De raad heeft eerder besloten tot een bezuiniging van 10% op deze regelingen en is niet langer vertegenwoordigd in het Algemeen Bestuur. De motie vraagt het college om de wens van de raad te bespreken in het Algemeen Bestuur en terug te koppelen over het standpunt.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het schetsen van de context en de noodzaak voor een Rekeningcommissie. Het benoemt de financiële risico's en de afwezigheid van raadsvertegenwoordiging in het Algemeen Bestuur als belangrijke overwegingen. Echter, details over de exacte werking en samenstelling van de voorgestelde Rekeningcommissie ontbreken.
Rol van de raad
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Het is aan de raad om de wens voor een Rekeningcommissie kenbaar te maken en het college op te dragen deze wens te bespreken in het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regelingen.
Politieke keuzes
De raad moet kiezen of zij de controle op de financiële risico's van de gemeenschappelijke regelingen willen versterken door een Rekeningcommissie in te stellen. Dit kan politieke implicaties hebben, zoals de noodzaak tot extra middelen of een herziening van de huidige bezuinigingsdoelstellingen.
SMART en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en acceptabel, maar mist meetbare doelen, een tijdsgebonden kader en een realistische inschatting van de benodigde middelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoering is afhankelijk van de medewerking van het Algemeen Bestuur.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten of zij het college de opdracht geven om de wens voor een Rekeningcommissie te bespreken in het Algemeen Bestuur en om terugkoppeling te vragen over het standpunt van het Algemeen Bestuur.
Participatie
De motie zegt weinig over participatie van andere belanghebbenden buiten de raad en het Algemeen Bestuur. Er wordt geen directe betrokkenheid van burgers of andere stakeholders genoemd.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in deze motie. De focus ligt voornamelijk op financiële controle en risicobeheer.
Financiële gevolgen
De motie benoemt de financiële risico's van de gemeenschappelijke regelingen, maar geeft geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen voor de instelling van een Rekeningcommissie. Het is onduidelijk of er extra kosten zijn en hoe deze gedekt zouden worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Rekeningcommissie Gemeenschappelijke Regelingen Financiële risico’s Jaarrekening Jaarverslag Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Haaglanden Doelmatigheid Bezuiniging TerugkoppelingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Rekeningcommissie Algemeen Bestuur (AB) DSW Rijswijk e.o. Gemeenschappelijke Regeling Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) Toezicht Motie Rozenberg/Aris-van-Neuren Financiële ontwikkelingen Verbonden Partijen Kandidaten benoemenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Raadsvoorstel rekeningcommissie DSW Rijswijk e.o." Het Algemeen Bestuur van de DSW Rijswijk e.o. heeft de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met het instellen van een rekeningcommissie en kandidaten te benoemen. Het college stelt voor om akkoord te gaan met de oprichting van deze commissie en twee leden uit de gemeenteraad te benoemen. Dit voorstel is geagendeerd als bespreekpunt voor de gemeenteraadsvergadering.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het duidelijk de intentie en de procedure voorstelt voor het instellen van de rekeningcommissie. Echter, er ontbreekt gedetailleerde informatie over de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de commissie.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met het instellen van de rekeningcommissie en twee leden benoemen. Daarnaast moeten zij het voorstel bespreken en goedkeuren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaan met het instellen van de commissie en welke raadsleden zij willen benoemen als leden van deze commissie.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er ontbreken specifieke doelen en tijdlijnen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van gedetailleerde informatie over de taken van de commissie kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemmen met het instellen van de rekeningcommissie en welke leden zij benoemen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden. Het richt zich voornamelijk op de interne besluitvorming binnen de raad.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Er worden geen specifieke financiële gevolgen genoemd in het voorstel, noch wordt er aangegeven hoe eventuele kosten gedekt zouden worden. Dit kan een punt van zorg zijn dat de raad moet adresseren.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Rekeningcommissie DSW Rijswijk e.o. Instellen Kandidaten Benoemen Gemeenschappelijke Regelingen GGD ZHW Av Wethouder G.G.J. Rensen FractievoorzittersVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 13 Raadsvoorstel: Convenant, financieel en beleidsmatig kader 2013 t/m 2017 Stichting Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (841541).
Samenvatting
Op 2 juli 2013 besprak de gemeenteraad een voorstel over het convenant en het financieel en beleidsmatig kader voor de Stichting Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (JGZ) voor de periode 2013-2017. Sinds 1 januari 2013 functioneert de JGZ onafhankelijk van de GGD ZHW, met een privaat besturingsmodel en een directe subsidierelatie met de gemeenten. Hierdoor moet het subsidiebeleidskader 2010-2014 worden aangevuld met wettelijke taken voor jeugdgezondheidszorg. Het subsidiebedrag is al opgenomen in de begroting van 2013. Het financiële kader van het convenant is gebaseerd op het aantal kinderen van 0-19 jaar in de gemeente. De commissie adviseert de raad om het voorstel goed te keuren. Het convenant wordt naar verwachting medio mei 2013 ondertekend, waarna een persbericht wordt verzonden.
-
Voorblad raad 841541 RV convenant financieel en beleidsmatig kader stichting jeugdgezondheidszorg.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Convenant, financieel en beleidsmatig kader 2013 t/m 2017 Stichting Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Convenant, financieel en beleidsmatig kader 2013 t/m 2017 Stichting Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West". Het raadsvoorstel beoogt de aanvulling van het subsidiebeleidskader 2010-2014 met wettelijke taken voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) na de statutaire wijziging die de JGZ onafhankelijk maakt van de GGD ZHW. Dit houdt in dat de JGZ nu een directe subsidierelatie heeft met gemeenten en zich jaarlijks moet verantwoorden volgens de Algemene Subsidie Verordening. Het voorstel omvat ook een financieel kader gebaseerd op het aantal kinderen in de gemeente.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de beleidsmatige als financiële aspecten van de nieuwe relatie tussen de gemeenten en de JGZ behandelt. Het bevat een duidelijk financieel kader en verwijst naar relevante documenten zoals het JGZ productenboek en het convenant.
Rol van de Raad:
De raad moet het voorstel goedkeuren om het subsidiebeleidskader aan te vullen met de wettelijke taken van de JGZ. Dit is een formele stap die nodig is om de nieuwe subsidierelatie te bekrachtigen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de directe subsidierelatie en de bijbehorende verantwoordelijkheden voor de JGZ. Dit kan implicaties hebben voor de controle en verantwoording van de JGZ.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de financiële kaders en verantwoordelijkheden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar het succes hangt af van de jaarlijkse verantwoording door de JGZ.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het subsidiebeleidskader aan te vullen met de wettelijke taken van de JGZ, zoals voorgesteld.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere stakeholders, behalve de betrokkenheid van de acht gemeenten en de JGZ.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn duidelijk uiteengezet; het subsidiebedrag is gebaseerd op het aantal kinderen in de gemeente. Het voorstel geeft aan dat de JGZ voor elke gemeente hetzelfde tarief hanteert, wat consistentie in de kostenstructuur biedt. Er is geen specifieke dekking genoemd, maar het subsidiebedrag is al opgenomen in de begroting van 2013.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jeugdgezondheidszorg Subsidiebeleidskader Convenant Financieel kader Privaat besturingsmodel Wettelijke taken Subsidierelatie Basistakenpakket CBS cijfers PersberichtVerfijning van de zoekopdracht: