15-01-2007 Commissie MA
Agendapunt Bespreekpunten
Agendapunt 5 Raadsvoorstel tot vaststelling van de nota Integraal jeugdbeleid 2006-2010 Leidschendam-Voorburg (2006/24779).
Agendapunt 1 Opening, mededelingen en vaststelling agenda.
Agendapunt Agendapunten die niet besproken worden
Agendapunt 12 Actiepuntenlijst voortvloeiend uit de toezeggingen uit commissievergaderingen (wordt nagezonden).
Agendapunt 10 Raadsbrief: inzake betrekken van de DSW bij de uitvoering van het gemeentelijk groenonderhoud (2006/28746).
Agendapunt Bespreekpunten
Agendapunt 9 Raadsvoorstel inzake evaluatie van het Instituut Sociaal Raadsman en tot structurele voortzetting van het ISR Leidschendam-Voorburg (2006/19284).
Agendapunt Agendapunten die niet besproken worden
Agendapunt 11 Besluitenlijst van de vergadering van 27 november 2006. (2006/31193)
Agendapunt 8 Raadsvoorstel inzake lokale invoering WMO (2006/31242).
Samenvatting
Het raadsvoorstel informeert de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg over de lokale invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die op 1 januari 2007 van kracht wordt. Het voorstel vraagt de raad om het Wmo-budget voor 2007 over te hevelen van het programma Bestuur naar het programma Dienstverlening en om kennis te nemen van de Tussenrapportage project Wmo van december 2006. De Wmo maakt gemeenten medeverantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning, en bundelt bestaande wetten en regelingen. De lokale invoering kent uitdagingen, zoals juridische procedures rond de aanbesteding van huishoudelijke hulp en problemen met klantgegevens. Er zijn tijdelijke maatregelen getroffen om zorgverlening te garanderen. Het Zorgloket wordt voorbereid op de nieuwe taken. Het communicatietraject naar burgers is gestart. Het Wmo-budget wordt in de gemeentebegroting aangepast om de nieuwe taken te dekken, met een focus op budgettaire neutraliteit.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Lokale invoering Wmo". Het voorstel informeert de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg over de voortgang van de lokale invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die op 1 januari 2007 van kracht wordt. Het voorstel vraagt de raad om een begrotingswijziging goed te keuren, waarbij het Wmo-budget van het programma Bestuur naar het programma Dienstverlening wordt overgeheveld. Daarnaast wordt de raad gevraagd kennis te nemen van de Tussenrapportage project Wmo van december 2006, die de stand van zaken en de uitdagingen bij de invoering van de Wmo beschrijft.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in termen van het informeren van de raad over de voortgang en uitdagingen van de Wmo-invoering. Het bevat details over de juridische en administratieve stappen die zijn genomen, evenals de financiële implicaties. Echter, er kan meer gedetailleerde informatie worden gegeven over de specifieke maatregelen die worden genomen om de uitdagingen aan te pakken.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om een begrotingswijziging goed te keuren en kennis te nemen van de tussenrapportage. Dit impliceert dat de raad een toezichthoudende en goedkeurende rol heeft in het proces van de Wmo-invoering.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de herallocatie van het Wmo-budget binnen de gemeentebegroting. Dit kan politieke implicaties hebben, vooral als er zorgen zijn over de toereikendheid van de middelen voor de uitvoering van de Wmo.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Hoewel er specifieke data en financiële cijfers worden genoemd, ontbreken er duidelijke meetbare doelen en tijdlijnen voor de implementatie van de Wmo. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de afhankelijkheid van externe factoren zoals gerechtelijke procedures kan een risico vormen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde begrotingswijziging goed te keuren en kennis te nemen van de tussenrapportage.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er communicatie naar klanten, mantelzorgers en burgers plaatsvindt, maar er wordt weinig gezegd over actieve participatie van deze groepen in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp binnen dit voorstel, aangezien de focus ligt op de administratieve en financiële aspecten van de Wmo-invoering.
Financiële gevolgen:
Het voorstel beschrijft de financiële gevolgen en de dekking ervan. Er wordt een begrotingswijziging voorgesteld om het Wmo-budget van het programma Bestuur naar het programma Dienstverlening over te hevelen. De financiële impact wordt als budgettair neutraal gepresenteerd, maar er wordt erkend dat de uitvoeringskosten hoger kunnen zijn dan verwacht. In de Voorjaarsnota 2007 zal verdere financiële rapportage plaatsvinden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Invoering Hulp bij het huishouden Zorgloket Begrotingswijziging Tussenrapportage Aanbesteding Gemeentebegroting Zorgaanvragen SubsidieregelingenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt Bespreekpunten
Agendapunt 6 Raadsbrief: over uitvoering motie GroenLinks van 15 juni 2005 inzake niet gebruik sociale voorzieningen.
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft in juni 2005 een motie van GroenLinks aangenomen om de toegang tot sociale voorzieningen te verbeteren. Het college heeft daarop de Armoedemonitor 2005 gepresenteerd en drie onderzoeken laten uitvoeren: een minima-effect-rapportage door NIBUD, een onderzoek naar de omvang van doelgroepen door KWIZ, en een onderzoek naar het niet-gebruik van voorzieningen. De Armoedemonitor toont dat 9% van de huishoudens in de gemeente tot de minima behoort, met een hoog percentage eenoudergezinnen en niet-westerse allochtonen. Het gebruik van voorzieningen varieert, met de Ooievaarspas als meest gebruikte. Het college wil het niet-gebruik van voorzieningen verminderen door proactieve benadering van doelgroepen en samenwerking met de Sociale Verzekeringsbank. Het NIBUD onderzoekt momenteel de bekendheid en het niet-gebruik van voorzieningen, met resultaten verwacht in januari 2007. De bevindingen zullen bijdragen aan een nieuw minimabeleid.
Agendapunt 4 Raadsvoorstel tot beschikbaarstelling van een krediet voor de aanleg van een skatepark op het terrein Pr. Bernardlaan / Gr. Zijdepark (2006/25740).
Samenvatting
De gemeente Leidschendam-Voorburg is van plan een skatepark aan te leggen op het terrein Prins Bernardlaan/Groot Zijdepark. Dit initiatief komt voort uit herhaalde verzoeken van inwoners en heeft geleid tot een gereserveerd budget van € 350.000, zoals vastgesteld in de Voorjaarsnota 2006. Het skatepark is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden en zal voldoen aan relevante veiligheids- en bouwvoorschriften. Er zijn al gesprekken gevoerd met jongeren om hun wensen in het ontwerp te verwerken. Het definitieve ontwerp wordt in januari 2007 gepresenteerd. De communicatie richt zich voornamelijk op de lokale jeugd, maar er zijn ook informatieavonden voor omwonenden en belanghebbenden georganiseerd. De verwachting is dat het skatepark ook skaters van buiten de gemeente zal aantrekken. Het college adviseert de gemeenteraad om het benodigde krediet beschikbaar te stellen voor de aanleg van het skatepark.