07-11-2023 Raadsvergadering
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 2.c Raadsvoorstel: Vaststellen actualisatie toezeggingen oktober 2023. - 20:05
Samenvatting
Het voorgestelde raadsbesluit betreft het formeel afdoen van toezeggingen die door het college als afgehandeld zijn gemarkeerd. Collegeleden doen regelmatig toezeggingen tijdens raadscommissies en vergaderingen, en deze worden na verloop van tijd afgehandeld. Het college vraagt de raad om deze afgehandelde toezeggingen formeel te erkennen. In het bijgevoegde geactualiseerde overzicht van toezeggingen per oktober 2023 is per toezegging aangegeven waarom het college vindt dat deze al dan niet is afgehandeld. Het besluit heeft geen financiële gevolgen. Inwoners en belanghebbenden zijn afhankelijk van de toezegging betrokken, zoals vermeld in het geactualiseerde overzicht. Het voorstel is ingediend door de burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel draagt de titel "Raadsvoorstel Vaststellen actualisatie toezeggingen oktober 2023". Het betreft een verzoek van het college aan de gemeenteraad om formeel de toezeggingen die door het college als afgedaan zijn gemarkeerd, ook als zodanig te beschouwen. Deze toezeggingen zijn eerder gedaan tijdens raadscommissies en raadsvergaderingen en zijn inmiddels verwerkt. Het bijgevoegde geactualiseerde overzicht per oktober 2023 geeft inzicht in de status van elke toezegging.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijk overzicht biedt van de afgedane toezeggingen en de redenen waarom deze als zodanig worden beschouwd. Het verwijst naar een geactualiseerd overzicht dat gedetailleerde informatie bevat.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en te besluiten of zij akkoord gaat met het formeel afdoen van de door het college als afgedaan gemarkeerde toezeggingen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij het eens is met de beoordeling van het college over de afgedane toezeggingen. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen als er discussie is over de afhandeling van specifieke toezeggingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar het is moeilijk te beoordelen of het meetbaar, acceptabel en realistisch is zonder inzicht in de specifieke toezeggingen. Er lijken geen directe inconsistenties te zijn in het voorstel zelf.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met het formeel afdoen van de door het college als afgedaan gemarkeerde toezeggingen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de betrokkenheid van inwoners en belanghebbenden afhankelijk is van de specifieke toezeggingen. Er wordt verwezen naar het geactualiseerde overzicht voor details.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, zoals expliciet vermeld in het document.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Toezeggingen College Afgedaan Overzicht Inwoners Belanghebbenden Geactualiseerd Stand van zaken Formeel AfwegingenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.d Raadsvoorstel: Vaststellen 4e wijziging Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). - 20:05
Samenvatting
Het voorgestelde raadsbesluit betreft het verlenen van toestemming voor het definitieve ontwerp van de 4e wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Deze wijziging is noodzakelijk vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024. De aanpassingen zijn voornamelijk technisch van aard en hebben geen beleidsmatige, financiële of juridische gevolgen voor de gemeente. Het college van Leidschendam-Voorburg legt de wijziging voor aan de raad voor goedkeuring. Na toestemming zal het college de wijziging vaststellen en publiceren. Inwoners zijn niet betrokken bij deze wijziging, aangezien het een administratieve aanpassing betreft.
-
3522 Raadsvoorstel Verlenen toestemming voor 4e wijziging gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst Haaglanden.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel Verlenen toestemming met 4e wijziging GR ODH
Samenvatting: Het voorstel betreft de goedkeuring van de 4e wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) in verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024. De wijzigingen zijn voornamelijk technisch van aard en hebben tot doel de GR ODH in overeenstemming te brengen met de nieuwe wetgeving. Er zijn geen beleidsmatige, financiële of juridische gevolgen voor de gemeente. Het college vraagt de raad om toestemming, waarna de wijziging wordt vastgesteld en gepubliceerd.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de aanleiding, inhoud en gevolgen van de wijziging beschrijft. Het bevat alle noodzakelijke informatie voor de raad om een beslissing te nemen.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad heeft de rol om toestemming te verlenen voor de voorgestelde wijziging van de GR ODH. Dit is een formele stap die nodig is voordat het college de wijziging kan vaststellen.
Politieke keuzes
Er zijn geen significante politieke keuzes te maken, aangezien de wijzigingen technisch en administratief van aard zijn en geen beleidswijzigingen inhouden.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) in de context van de administratieve wijziging. Er zijn geen inconsistente elementen in het voorstel.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten om toestemming te verlenen voor de 4e wijziging van de GR ODH.
Participatie
Er is geen participatie van inwoners of belanghebbenden geweest, aangezien de wijzigingen beleidsarm zijn en geen directe impact hebben op de gemeenschap.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een administratieve aanpassing betreft zonder beleidsmatige implicaties.
Financiële gevolgen
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente, zoals expliciet vermeld in het document. Er is geen noodzaak voor dekking van kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingswet Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) Gemeenschappelijke Regeling (GR) Wetswijziging Administratieve wijziging Algemeen Bestuur (AB) Unanimiteit Nationale wetgeving Beleidsarm PublicatiebladVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.e Raadsvoorstel: Vaststellen zienswijze gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). - 20:05
Samenvatting
Het voorgestelde raadsbesluit betreft het vaststellen van een zienswijze op de ontwerp-wijziging van de Gemeenschappelijke regeling (GR) van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Deze zienswijze moet voor 12 november 2023 worden toegezonden aan het algemeen bestuur van de MRDH. De aanleiding voor de wijziging is de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) die per 1 juli 2022 is ingegaan, waardoor gemeenschappelijke regelingen hun teksten moeten aanpassen. De wijzigingen zijn beleidsarm en betreffen voornamelijk uittredingsregels en evaluatie van de GR. De adviescommissies van de MRDH hebben positief gereageerd op de wijzigingen. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan het besluit en participatie van inwoners is niet mogelijk vanwege de wettelijke aard van de wijzigingen. Het besluit is voorbereid door burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg. Documenten zoals het concept-raadsbesluit en diverse bijlagen zijn bij het voorstel gevoegd.
-
3517 Raadsvoorstel Vaststellen zienswijze gewijzigde gemeenschappelijke regeling MRDH.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel heet "Raadsvoorstel Vaststellen zienswijze ontwerp-wijziging GR MRDH". Het betreft een verzoek aan de gemeenteraad om een zienswijze vast te stellen op de ontwerp-wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Deze wijziging is noodzakelijk vanwege de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) die per 1 juli 2022 is ingegaan. De wijzigingen zijn beleidsarm en omvatten onder andere regels voor uittreding van gemeenten en evaluatie van de GR. De raad moet zijn zienswijze voor 12 november 2023 indienen, waarna de definitieve wijziging begin 2024 kan worden vastgesteld.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met bijlagen die de wijzigingen en adviezen van commissies toelichten. Er is een duidelijke structuur en alle relevante documenten zijn bijgevoegd.
Rol van de raad:
De raad moet een zienswijze vaststellen op de ontwerp-wijziging van de GR MRDH. Dit is een formele stap voordat het college de wijzigingen kan vaststellen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes zijn beperkt, aangezien de wijzigingen beleidsarm zijn en voortkomen uit landelijke wetgeving. De raad kan echter wel overwegen hoe zij zich positioneren ten opzichte van de uittreedregels en evaluatieprocessen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden (SMART) met een duidelijke deadline voor het indienen van de zienswijze. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de zienswijze op de ontwerp-wijziging van de GR MRDH vast te stellen en deze tijdig in te dienen.
Participatie:
Er is geen participatie van inwoners of belanghebbenden, omdat de wijziging een direct gevolg is van landelijke wetgeving.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet als relevant onderwerp genoemd in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, zoals expliciet vermeld in het document.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
MRDH Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) Gemeenschappelijke regeling Zienswijze Uittreding Evaluatie Adviescommissies Wijzigingen Concept-ontwerpregeling BeleidsarmVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.f Raadsvoorstel: Aanwijzen secretaris rekenkamercommissie Wassenaar Voorschoten Oegstgeest Leidschendam-Voorburg. - 20:05
Samenvatting
Het voorgestelde raadsbesluit betreft de benoeming van de heer B. Simon als secretaris van de rekenkamercommissie voor de gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg, voor de periode van 1 december 2023 tot 30 september 2026. Dit besluit volgt op het vertrek van de huidige secretaris, de heer G.M. Lappee, die bedankt wordt voor zijn inzet. De selectiecommissie heeft gesprekken gevoerd met vier van de vijf sollicitanten en heeft de heer Simon als meest geschikte kandidaat gekozen. De benoeming kan vier keer met 12 maanden worden verlengd. Het besluit heeft geen financiële gevolgen en er is geen participatie van inwoners of belanghebbenden geweest.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel aanwijzen secretaris van de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg." Het voorstel betreft de benoeming van de heer B. Simon als nieuwe secretaris van de rekenkamercommissie voor de periode van 1 december 2023 tot 30 september 2026, ter vervanging van de heer G.M. Lappee. De selectiecommissie heeft na gesprekken met vier kandidaten de heer Simon als meest geschikte kandidaat gekozen. De benoeming kan vier keer met 12 maanden worden verlengd. Er zijn geen financiële gevolgen en er heeft geen participatie plaatsgevonden.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de reden voor de vacature, het selectieproces, en de benoeming van de nieuwe secretaris beschrijft. Het bevat ook informatie over de duur van de benoeming en de mogelijkheid tot verlenging.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het besluit te nemen over de benoeming van de nieuwe secretaris van de rekenkamercommissie. Dit is een formele goedkeuring van de voorgestelde kandidaat.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel voornamelijk administratief van aard is. De raad moet echter wel vertrouwen hebben in het selectieproces en de geschiktheid van de voorgestelde kandidaat.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden (SMART) in termen van de benoemingsperiode en verlengingsmogelijkheden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de heer B. Simon aan te wijzen als secretaris van de rekenkamercommissie en de heer G.M. Lappee te bedanken voor zijn inzet.
Participatie:
Er heeft geen participatie van inwoners of belanghebbenden plaatsgevonden bij dit voorstel, wat logisch is gezien de interne aard van de benoeming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een personele benoeming betreft zonder directe impact op duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, wat expliciet in het document wordt vermeld. Er is dus geen noodzaak voor dekking van kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Rekenkamercommissie Secretaris B. Simon G.M. Lappee Vacature Selectiecommissie Benoeming Sollicitanten Aanwijzing PeriodeVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.g Raadsvoorstel: Vaststellen uitgangspunten controle jaarrekening 2023. - 20:05
Samenvatting
Het voorgestelde raadsbesluit betreft de vaststelling van uitgangspunten voor de controle op de jaarrekening 2023 van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De raad stelt goedkeuringstoleranties vast voor fouten en onzekerheden in de jaarrekening, waarbij fouten tot 1% van de lasten geen gevolgen hebben voor een goedkeurende verklaring. Onzekerheden tot 3% hebben eveneens geen gevolgen. De verantwoordingsgrens voor rechtmatigheidsverantwoording is vastgesteld op 1% van de totale lasten, met een rapportagegrens van 10% daarvan. Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de naleving van procesafspraken bij de uitvoering van de energietoeslag. Het college is sinds 2023 verantwoordelijk voor de rechtmatigheidsverklaring, en er wordt een nieuw Normen- en Toetsingskader opgesteld. Er is geen burgerparticipatie geweest bij dit voorstel, gezien de technische aard ervan.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel uitgangspunten controle op de jaarrekening 2023
Samenvatting: Het voorstel stelt de uitgangspunten vast voor de controle op de jaarrekening 2023 van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het bevat richtlijnen voor goedkeuringstoleranties, verantwoordings- en rapportagegrenzen, en benoemt de naleving van procesafspraken voor de energietoeslag als bijzonder aandachtspunt. De goedkeuringstolerantie voor fouten in de jaarrekening is vastgesteld op 1% van de totale lasten, met een rapporteringstolerantie van 10% van deze grens. Het voorstel benadrukt de noodzaak van ervaring opdoen met rechtmatigheidsverantwoording en stelt een verantwoordingsgrens van 1% voor. Er is geen burgerparticipatie geweest, gezien het technische karakter van het onderwerp.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijke richtlijnen en grenzen biedt voor de controle van de jaarrekening. Het behandelt zowel de financiële als de rechtmatigheidsaspecten en benoemt specifieke aandachtspunten.
Rol van de Raad
De raad is verantwoordelijk voor het vaststellen van de uitgangspunten voor de controle op de jaarrekening. Dit omvat het bepalen van toleranties en grenzen die de accountant moet hanteren tijdens de controle.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de hoogte van de goedkeuringstoleranties en de verantwoordingsgrens. Daarnaast moet de raad bepalen of de voorgestelde aandachtspunten, zoals de energietoeslag, voldoende prioriteit krijgen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het specifieke percentages en grenzen vaststelt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de effectiviteit van de rechtmatigheidsverantwoording moet nog worden geëvalueerd.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten de voorgestelde uitgangspunten voor de controle op de jaarrekening 2023 vast te stellen.
Participatie
Er is geen burgerparticipatie geweest, wat logisch is gezien het technische karakter van het voorstel.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is niet direct een relevant onderwerp in dit voorstel, hoewel de naleving van procesafspraken voor de energietoeslag indirect kan bijdragen aan duurzame energiepraktijken.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen zijn beperkt tot de kosten van de accountantscontrole, die binnen het bestaande budget vallen. Er wordt nog bekeken of extra werk binnen dit budget past.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarrekening Rechtmatigheidsverantwoording Accountant Materialiteit Goedkeuringstolerantie Onzekerheden Energietoeslag Rapportagegrens SISA (Single Information Single Audit) Normen- en ToetsingskaderVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.h Raadsvoorstel: vaststellen opheffen geheimhouding niet-openbare documenten - 20:05
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft besloten de geheimhouding op te heffen van het document "advies Wet open overheid", dat eerder tijdens een besloten raadsvergadering op 11 juli 2023 geheim was verklaard. Dit besluit volgt op een verzoek op grond van de Wet open overheid (Woo) om het document openbaar te maken. De raad moest afwegen of de geheimhouding nog gerechtvaardigd was, waarbij het belang van openbaarheid werd afgewogen tegen het belang van het goed functioneren van de gemeente. Gezien de maatschappelijke aandacht voor het dossier Vlietland, heeft de raad besloten dat openbaarheid zwaarder weegt. Het opheffen van de geheimhouding betekent echter niet dat het document automatisch openbaar wordt; het moet nog getoetst worden aan de uitzonderingsgronden van de Woo. Het besluit heeft geen financiële gevolgen en er heeft geen burgerparticipatie plaatsgevonden.
-
3573 Raadsvoorstel verzoek tot opheffen geheimhouding t.a.v. Advies Wet open overheid.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel geheimhouding niet-openbare documenten Woo-procedure". Het voorstel betreft het opheffen van de geheimhouding van een document genaamd "advies Wet open overheid", dat eerder geheim was verklaard tijdens een raadsvergadering op 11 juli 2023. De aanleiding is een Woo-verzoek dat vraagt om openbaarheid van dit document. De raad moet nu beslissen of de geheimhouding kan worden opgeheven, waarbij het belang van openbaarheid wordt afgewogen tegen het belang van het goed functioneren van de gemeente. Het voorstel benadrukt dat openbaarheid in dit geval zwaarder weegt.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de aanleiding, de juridische context, en de afwegingen voor het opheffen van de geheimhouding beschrijft. Het biedt een heldere uitleg van de wettelijke kaders en de belangenafweging die moet worden gemaakt.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om te beslissen over het al dan niet opheffen van de geheimhouding van het document. Dit houdt in dat de raad de belangen van openbaarheid moet afwegen tegen de belangen die de geheimhouding rechtvaardigen.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de geheimhouding van het document moet worden opgeheven, waarbij de raad moet bepalen welk belang zwaarder weegt: openbaarheid of het goed functioneren van de gemeente.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen, aangezien het een beleidsbeslissing betreft. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of de geheimhouding van het document "advies Wet open overheid" wordt opgeheven.
Participatie:
Er is geen burgerparticipatie geweest in het proces van dit besluit. Het voorstel vermeldt dat er geen betrokkenheid van inwoners of belanghebbenden heeft plaatsgevonden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om juridische en bestuurlijke overwegingen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, zoals expliciet vermeld in het document.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Wet open overheid (Woo) Geheimhouding Openbaarheid Transparantie Gemeentewet Belangenafweging Vlietland Maatwerk Persoonlijke levenssfeer Publiek belangVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a Raadsvoorstel: Vaststellen Tweede Tussentijdse rapportage 2023. - 20:05
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een raadsbesluit voorgesteld met betrekking tot de 2e Tussentijdse rapportage van 2023. Het besluit omvat onder andere het vaststellen van deze rapportage, het vrij besteden van een hogere storting in de Algemene reserve van € 1.021.000 door de verkoop van een pand, en het vaststellen van lagere onttrekkingen aan verschillende reserves vanwege het doorschuiven van activiteiten naar 2024 en andere factoren. Daarnaast worden investeringskredieten beschikbaar gesteld voor de vervanging van grafische werkplekken en de renovatie van een sportveld. De rapportage informeert de raad en inwoners over de voortgang van het beleid en de financiële situatie, waarbij het voorlopige begrotingsresultaat voor 2023 nu € 2,4 miljoen voordelig is. Er zijn geen directe burgerparticipatieprocessen geweest bij de totstandkoming van de rapportage, maar inwoners kunnen deze online inzien.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststellen 2e Tussentijdse rapportage 2023". Het voorstel betreft de goedkeuring van de 2e Tussentijdse rapportage van 2023 door de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg. Deze rapportage informeert over de voortgang van de programmabegroting 2023 en bevat bijstellingen van de totale lasten en baten per programma en de reserves. Het voorstel omvat ook beslissingen over investeringskredieten en begrotingswijzigingen. De rapportage toont een positief begrotingsresultaat van € 2,4 miljoen, ondanks eerdere negatieve bijstellingen. Er zijn lagere onttrekkingen aan verschillende reserves vanwege vertragingen en minder vraag naar steun.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met gedetailleerde financiële informatie en een duidelijke uitleg van de wijzigingen in de begroting en reserves. Het biedt een uitgebreide analyse van de financiële situatie en de benodigde aanpassingen.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de 2e Tussentijdse rapportage vast te stellen, inclusief de bijbehorende financiële wijzigingen en investeringskredieten. Dit omvat het autoriseren van de bijstellingen in de begroting en het nemen van beslissingen over de voorgestelde investeringen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de financiële bijstellingen en investeringen. Dit omvat keuzes over het al dan niet accepteren van lagere onttrekkingen aan reserves en het vrijgeven van investeringskredieten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers en doelen. Het is tijdgebonden met betrekking tot de rapportageperiode. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in de informatie.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de 2e Tussentijdse rapportage 2023 vast te stellen, inclusief de bijbehorende financiële wijzigingen en investeringskredieten.
Participatie:
Er is geen directe burgerparticipatie geweest bij de totstandkoming van de rapportage. Inwoners kunnen de rapportage online inzien na de collegevergadering.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft een positief financieel effect met een voorlopig begrotingsresultaat van € 2,4 miljoen voordelig. De financiële gevolgen worden gedekt door lagere onttrekkingen aan reserves en het vrijgeven van investeringskredieten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Tussentijdse rapportage 2023 Algemene reserve Begrotingsresultaat Investeringskredieten Bestemmingsreserves Investeringsplan 2023 (IVP) Mee- en tegenvallers Programmabegroting Burgerparticipatie Financiële afwijkingenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.b Raadsvoorstel: Vaststellen Delegatiebesluit en Adviesrecht en Participatieverplichting Omgevingswet 2023. - 21:05
Samenvatting
Het voorgestelde raadsbesluit van de gemeente Leidschendam-Voorburg betreft de implementatie van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Het besluit omvat drie hoofdonderdelen: het Delegatiebesluit Omgevingswet, het Besluit Adviesrecht gemeenteraad, en de participatieplicht bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. Het Delegatiebesluit stelt de raad in staat om bevoegdheden over het wijzigen van het omgevingsplan te delegeren aan het college, wat snelle besluitvorming bevordert. Het Adviesrecht vervangt de huidige Verklaring van geen bedenkingen en bepaalt in welke gevallen de raad advies moet geven over omgevingsvergunningen. De participatieplicht verplicht initiatiefnemers in bepaalde gevallen om participatie te organiseren, hoewel de gemeente geen specifieke eisen kan stellen aan het participatieproces. De besluiten zijn voorbereid in samenwerking met raadsfracties, maar er heeft geen participatie met inwoners plaatsgevonden. De financiële gevolgen van het besluit zijn nihil, en de bevoegdheidsverdeling sluit aan bij de bestaande situatie onder de Wet ruimtelijke ordening. Na vaststelling van de omgevingsvisie kan de raad de besluiten herzien om aan te sluiten bij de sturingsfilosofie van de gemeente.
-
3196 Raadsvoorstel vaststelling Delegatiebesluit Omgevingswet Adviesrecht gemeenteraad en participatie bij bopa.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel vaststelling Delegatiebesluit Omgevingswet, Besluit Adviesrecht gemeenteraad en participatie bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten gemeente Leidschendam-Voorburg
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van het Delegatiebesluit Omgevingswet en het Besluit Adviesrecht gemeenteraad en participatie bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. Het doel is om de bevoegdheden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders te herzien in lijn met de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking treedt. Het delegatiebesluit maakt het mogelijk om bepaalde bevoegdheden over te dragen aan het college voor snellere besluitvorming. Het adviesrecht en de participatieplicht zijn gericht op buitenplanse omgevingsplanactiviteiten, waarbij de raad in specifieke gevallen advies moet geven en participatie verplicht is. Het voorstel heeft geen financiële gevolgen.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is redelijk volledig, met een gedetailleerde uitleg van de verschillende onderdelen en hun implicaties. Het bevat een artikelsgewijze toelichting en bespreekt de samenhang met de sturingsfilosofie en omgevingsvisie.
Rol van de Raad
De raad moet beslissen over de vaststelling van het delegatiebesluit en het adviesrecht, en over de participatieplicht bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. De raad behoudt de bevoegdheid om voorbereidingsbesluiten te nemen.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen in hoeverre bevoegdheden gedelegeerd worden aan het college en welke categorieën van gevallen onder het adviesrecht en de participatieplicht vallen. Dit vereist een afweging tussen snelle besluitvorming en democratische controle.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat de sturingsfilosofie nog in ontwikkeling is. Er zijn geen duidelijke meetbare doelen of tijdlijnen aangegeven.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het Delegatiebesluit Omgevingswet en het Besluit Adviesrecht en participatie vast te stellen.
Participatie
Er is geen participatie geweest bij de voorbereiding van dit specifieke besluit. Participatie wordt georganiseerd in het kader van de omgevingsvisie.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, en er is geen dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingswet Delegatiebesluit Adviesrecht Participatie Omgevingsplan Sturingsfilosofie Voorbereidingsbesluit Omgevingsvisie Kruimelregeling BevoegdheidsverdelingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 1.a Opening, mededelingen en vaststelling agenda. - 19:30
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
S.D. van den Heuvel - VVD
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
S.D. van den Heuvel - VVD
J. Streefkerk - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
W.F. Steutel - GBLV
M.W. Vroom - Burgemeester
W.E.J. Jorissen - D66
M.W. Vroom - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
J. Streefkerk - PvdA
J. Streefkerk - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
N.A. van Weers - GroenLinks
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
M.W. Vroom - Burgemeester
Ph. van Veller - Wethouder
N.A. van Weers - GroenLinks
Ph. van Veller - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
Ph. van Veller - Wethouder
W.F. Steutel - GBLV
Ph. van Veller - Wethouder
W.F. Steutel - GBLV
F.B. Wilschut - ChristenUnie
Ph. van Veller - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Keus - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
J. Keus - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Belt - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Belt - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
M.W. Belt - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
A.J.W. van Eekelen - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Brokke - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
W.F. Steutel - GBLV
M.W. Vroom - Burgemeester
W.E.J. Jorissen - D66
M.W. Vroom - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
N.A. van Weers - GroenLinks
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
G.D. Beek - VVD
G.D. Beek - VVD
R. van Duffelen - CDA
M.W. Vroom - Burgemeester
S.R. Paltansing - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
C.P. Elenbaas - GroenLinks
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
M.W. Vroom - Burgemeester
G.D. Beek - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
Ph. van Veller - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
Th.J. Visser - CDA
M.W. Vroom - Burgemeester
C.P. Elenbaas - GroenLinks
M.W. Vroom - Burgemeester
W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
M.W. Vroom - Burgemeester
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
W.E.J. Jorissen - D66
M.W. Vroom - Burgemeester
C.P. Elenbaas - GroenLinks
W.E.J. Jorissen - D66
M.W. Vroom - Burgemeester
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
W.E.J. Jorissen - D66
M.W. Vroom - Burgemeester
W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
M.W. Vroom - Burgemeester
Th.J. Visser - CDA
W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
M.W. Vroom - Burgemeester
W.E.J. Jorissen - D66
M.W. Vroom - Burgemeester
W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
Th.J. Visser - CDA
M.W. Vroom - Burgemeester
B.B.M. Bremer - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Vroom - Burgemeester
00:13:31 - 00:27:05 - 00:27:07 - 00:27:19 - 00:27:24 - 00:27:34 - 00:27:36 - 00:27:42 - 00:27:43 - 00:27:48 - 00:27:54 - 00:28:00 - 00:28:05 - 00:28:10 - 00:28:15 - 00:32:17 - 00:32:30 - 00:34:52 - 00:36:58 - 00:39:23 - 00:42:42 - 00:46:37 - 00:49:31 - 00:50:49 - 01:26:06 - 01:27:09 - 01:33:41 - 01:36:15 - 01:38:46 - 01:41:42 - 01:44:49 - 01:45:41 - 01:46:15 - 01:50:04 - 01:50:41 - 01:51:11 - 01:51:41 - 01:51:56 - 01:52:16 - 01:52:33 - 01:57:36 - 02:00:12 - 02:01:10 - 02:01:57 - 02:02:27 - 02:03:09 - 02:07:35 - 02:09:37 - 02:11:30 - 02:12:07 - 02:12:32 - 02:12:51 - 02:13:57 - 02:15:10 - 02:16:17 - 02:17:47 - 02:19:36 - 02:20:01 - 02:21:19 - 02:21:27 - 02:21:47 - 02:22:50 - 02:23:13 - 02:24:23 - 02:28:37 - 02:28:44 - 02:41:08
A.J.W. van Eekelen - Wethouder
J. Brokke - VVD
S.R. Paltansing - PvdA
B.B.M. Bremer - Wethouder
Agendapunt 2.b.1 Raadsvoorstel vaststellen Lijst Ingekomen Stukken en Schriftelijke Vragen
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Vaststellen van de Lijst van Ingekomen Stukken en de wijze van afdoening van schriftelijke vragen van 23 september tot en met 3 november 2023". Het doel is om de gemeenteraad formeel te laten instemmen met de voorgestelde afdoening van binnengekomen stukken en schriftelijke vragen in de genoemde periode. Dit is een standaardprocedure die ervoor zorgt dat de raad zijn controlerende en besluitvormende rol kan vervullen door de afdoening van deze stukken te formaliseren.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de benodigde documenten en bijlagen bevat die de raad nodig heeft om een geïnformeerde beslissing te nemen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de voorgestelde afdoening van de ingekomen stukken en schriftelijke vragen formeel vast te stellen. Dit is een onderdeel van hun controlerende en besluitvormende taken.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het een procedurele kwestie betreft. De raad moet echter wel beslissen of ze akkoord gaan met de voorgestelde afdoening.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de periode en de documenten die moeten worden vastgesteld. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de lijst van ingekomen stukken en de afdoening van schriftelijke vragen formeel vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, aangezien het een interne procedurele kwestie betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op administratieve en procedurele zaken.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, aangezien het een administratieve handeling betreft zonder directe kostenimplicaties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ingekomen Stukken Schriftelijke Vragen Afdoening Vaststellen Advies Doelenboom Begroting Inwoners Ondernemers Maatschappelijke OrganisatiesVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.1 Amendement VVD inwoners houd de lasten laag! ID 281
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
S.D. van den Heuvel - VVD
J. Streefkerk - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
W.F. Steutel - GBLV
M.W. Vroom - Burgemeester
W.E.J. Jorissen - D66
M.W. Vroom - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
W.F. Steutel - GBLV
W.E.J. Jorissen - D66
R. van Duffelen - CDA
Agendapunt 4.a.2 Amendement PvdA Armoedebestrijding blijft prioriteit ID 282
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
J. Streefkerk - PvdA
J. Streefkerk - PvdA
Agendapunt 4.a.3 Amendement PvdA Werken loont ID 283
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
J. Streefkerk - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
N.A. van Weers - GroenLinks
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
M.W. Vroom - Burgemeester
Ph. van Veller - Wethouder
N.A. van Weers - GroenLinks
Ph. van Veller - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
Ph. van Veller - Wethouder
W.F. Steutel - GBLV
Ph. van Veller - Wethouder
W.F. Steutel - GBLV
F.B. Wilschut - ChristenUnie
Ph. van Veller - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Keus - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
J. Keus - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
M.W. Belt - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Belt - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
M.W. Belt - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
A.J.W. van Eekelen - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Brokke - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
S.D. van den Heuvel - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
W.F. Steutel - GBLV
M.W. Vroom - Burgemeester
W.E.J. Jorissen - D66
M.W. Vroom - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
M.W. Vroom - Burgemeester
J. Streefkerk - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
N.A. van Weers - GroenLinks
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
M.W. Vroom - Burgemeester
A.J.W. van Eekelen - Wethouder
J. Brokke - VVD
W.E.J. Jorissen - D66
Agendapunt 4.b.1 Motie VVD CDA GBLV rapportage bopa's ID 774
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
G.D. Beek - VVD
R. van Duffelen - CDA
M.W. Vroom - Burgemeester
S.R. Paltansing - PvdA
M.W. Vroom - Burgemeester
C.P. Elenbaas - GroenLinks
M.W. Vroom - Burgemeester
F.B. Wilschut - ChristenUnie
M.W. Vroom - Burgemeester
G.D. Beek - VVD
M.W. Vroom - Burgemeester
Ph. van Veller - Wethouder
M.W. Vroom - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
S.R. Paltansing - PvdA
C.P. Elenbaas - GroenLinks
F.B. Wilschut - ChristenUnie
Ph. van Veller - Wethouder
Agendapunt 4.c Motie ChristenUnie PvdA CDA GroenLinks Grip op asiel ID 773 (aangehouden)
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht: