07-07-2020 Raadsvergadering
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 2.a Raadsvoorstel: Aanwijzing griffier. - 19:45
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om mr. C.J. de Vries aan te wijzen als nieuwe griffier, met ingang van 1 september 2020. Dit besluit is nodig omdat de huidige griffier met pensioen gaat. De raad heeft de wettelijke verplichting om een nieuwe griffier aan te wijzen. De selectieprocedure, begeleid door Necker van Naem, begon met 18 kandidaten en resulteerde in de keuze voor de heer De Vries, die momenteel griffier is bij de Provincie Zuid-Holland. Hij wordt geprezen om zijn kennis, ervaring en vaardigheden in een politiek/bestuurlijke omgeving. Er wordt een arbeidsovereenkomst voor een jaar met een proeftijd van een maand voorgesteld, die bij goed functioneren kan worden omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. De selectiecommissie heeft vertrouwen in de geschiktheid van de heer De Vries voor de functie.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel aanwijzing tot griffier". Het voorstel betreft de benoeming van de heer mr. C.J. de Vries als griffier van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg, met ingang van 1 september 2020. Het voorstel omvat het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van een jaar, met een proeftijd van een maand. Bij goed functioneren wordt de overeenkomst omgezet naar onbepaalde tijd. De benoeming is noodzakelijk vanwege het vertrek van de huidige griffier wegens pensionering. De selectieprocedure is zorgvuldig uitgevoerd, ondanks vertragingen door Covid-19, en de heer De Vries wordt als de meest geschikte kandidaat voorgedragen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het beschrijft de noodzaak van de benoeming, de selectieprocedure, en de kwalificaties van de voorgedragen kandidaat. Het bevat ook de juridische basis voor de benoeming en de arbeidsvoorwaarden.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid en verplichting om een griffier aan te wijzen volgens de Gemeentewet. De raad moet instemmen met de benoeming en de arbeidsvoorwaarden van de nieuwe griffier.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde kandidaat en de voorwaarden van de arbeidsovereenkomst. Dit omvat het vertrouwen in de selectiecommissie en de geschiktheid van de kandidaat.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de heer mr. C.J. de Vries aan te wijzen als griffier en in te stemmen met de arbeidsovereenkomst en de voorwaarden daarvan.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers, aangezien het een interne benoeming betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het betrekking heeft op een personeelskwestie.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen worden beperkt tot de arbeidsvoorwaarden van de nieuwe griffier. Het voorstel vermeldt dat de inschaling binnen het geldende functiewaarderingssysteem past, maar geeft geen specifieke financiële details of dekking.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Griffier Mr. C.J. de Vries Arbeidsovereenkomst Selectiecommissie Profielschets Covid19 Selectiegesprekken Provincie Zuid-Holland Werkgeverscommissie FunctieprofielVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.c Raadsvoorstel: Vaststellen Lijst van Ingekomen Stukken (LIS) en stand van zaken Schriftelijke vragen en/of beantwoording raad 7 juli 2020 (1795) - 19:45
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel draagt de titel "Raadsvoorstel Vaststellen Lijst van Ingekomen Stukken (LIS) en stand van zaken Schriftelijke vragen en/of beantwoording". Het betreft een procedureel voorstel waarin de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om de Lijst van Ingekomen Stukken en de stand van zaken van schriftelijke vragen en beantwoording voor de periode van 1 juni 2020 tot en met 25 juni 2020 formeel vast te stellen. Dit is een standaardprocedure waarbij de raad de afdoening van ingekomen stukken en vragen formeel bekrachtigt, zoals voorgeschreven in de gemeentelijke governance.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, aangezien het alle noodzakelijke informatie bevat die nodig is voor de raad om een besluit te nemen over de vaststelling van de ingekomen stukken en de schriftelijke vragen.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om de voorgestelde afdoening van de ingekomen stukken en schriftelijke vragen formeel vast te stellen. Dit is een gebruikelijke taak binnen de gemeentelijke besluitvormingsprocessen.
Politieke keuzes:
Er zijn geen significante politieke keuzes verbonden aan dit voorstel, aangezien het een administratieve en procedurele aangelegenheid betreft.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) in de context van de procedurele aard ervan. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de Lijst van Ingekomen Stukken en de stand van zaken van schriftelijke vragen en beantwoording formeel vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, wat gebruikelijk is voor een procedureel voorstel van deze aard.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een administratieve procedure betreft.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, en er is geen noodzaak om financiële dekking aan te geven, aangezien het een standaardprocedure betreft zonder directe kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ingekomen Stukken Schriftelijke vragen Afdoening Vaststellen Advies Doelenboom Begroting Inwoners Ondernemers Maatschappelijke organisatiesVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.d Raadsvoorstel: Actualisatie overzicht Toezeggingen mei 2020 (1750) - 19:45
Samenvatting
De raad wordt gevraagd om een besluit te nemen over het formeel afdoen van toezeggingen die door het college als afgehandeld zijn gemarkeerd. Dit besluit wordt voorgelegd omdat collegeleden regelmatig toezeggingen doen tijdens raadscommissies en raadsvergaderingen, die vervolgens via mails, raadsbrieven of raadsvoorstellen worden afgehandeld. Het voorstel draagt bij aan een goed functionerende democratie, zoals vermeld in de doelenboom van de begroting. De raad krijgt een overzicht van de afgedane toezeggingen en de wijze waarop deze zijn afgehandeld. Het besluit heeft geen financiële gevolgen of risico's en is bedoeld om de formele afhandeling van toezeggingen te bevestigen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel heet "Raadsvoorstel Actualisatie overzicht Toezeggingen mei 2020". Het betreft een verzoek van het college aan de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om formeel de toezeggingen die door het college als afgedaan zijn gemarkeerd, ook als zodanig te beschouwen. Dit is een administratieve stap om de toezeggingen die in raadscommissies en vergaderingen zijn gedaan, officieel af te sluiten. Het voorstel draagt bij aan een goed functionerende democratie door transparantie en verantwoording te bevorderen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de context van zijn doelstelling, namelijk het formaliseren van de afgedane toezeggingen. Het bevat een overzicht van de betreffende toezeggingen en de wijze waarop deze zijn afgedaan.
Rol van de raad:
De raad moet het besluit nemen om de door het college als afgedaan gemarkeerde toezeggingen formeel als afgedaan te beschouwen. Dit is een controle- en goedkeuringsrol.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de wijze waarop het college de toezeggingen heeft afgehandeld. Dit kan politieke implicaties hebben als er onenigheid is over de afhandeling van specifieke toezeggingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in de zin dat het een duidelijk overzicht biedt van de afgedane toezeggingen. Het is tijdgebonden, maar er is geen specifieke vermelding van haalbaarheid en relevantie, hoewel deze impliciet zijn door de aard van het voorstel. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de afgedane toezeggingen formeel als afgedaan te beschouwen.
Participatie:
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie, aangezien het een administratieve afhandeling betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, gezien de administratieve aard ervan.
Financiële gevolgen:
Er worden geen financiële gevolgen genoemd in het voorstel, wat logisch is gezien de administratieve aard van het besluit. Er is geen sprake van financiële dekking omdat er geen kosten aan verbonden zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Toezeggingen College Raadscommissies Raadsvergaderingen Mails Raadsbrieven Democratie Overzicht Afgedaan VoorstelVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.e Raadsvoorstel: Vangnetregeling BUIG (1415). - 19:45
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om in te stemmen met de aanvraag voor een Vangnetuitkering Participatiewet 2019. Dit is nodig omdat de gemeente een tekort heeft op het BUIG-budget van € 2.230.156, wat neerkomt op 9,24% van het totale budget. Het tekort is in 2019 met € 1,6 miljoen verminderd door een hogere toekenning van het budget en lagere uitgaven dankzij een betere economie en arbeidsmarkt. De vangnetuitkering kan € 209.993 compenseren, terwijl het resterende tekort van € 1.810.170 uit de algemene middelen wordt gedekt. De aanvraag moet voor 15 augustus 2020 worden ingediend en wordt beoordeeld door de Toetsingscommissie, die uiterlijk 31 oktober 2020 advies uitbrengt aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De uitkering wordt in het eerste kwartaal van 2021 verwacht. Mocht de uitkering niet worden toegekend, dan kan er een incidentele tegenvaller van maximaal € 209.993 optreden, maar dit risico wordt als klein ingeschat. Het voorstel draagt bij aan de doelstellingen om meer inwoners financieel zelfredzaam te maken en aan het werk te krijgen.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel Instemming aanvraag Vangnetuitkering Participatiewet 2019". Het voorstel vraagt de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om in te stemmen met de verklaring van het college voor de aanvraag van de Vangnetuitkering Participatiewet 2019. De gemeente heeft een tekort op het BUIG-budget van €2.230.156, wat gedeeltelijk kan worden gecompenseerd door de vangnetuitkering. De aanvraag moet uiterlijk 15 augustus 2020 worden ingediend. De vangnetuitkering kan €209.993 bedragen, en het resterende tekort wordt gedekt uit de algemene middelen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de context, financiële implicaties, en de procedurele stappen duidelijk uiteenzet. Het bevat alle noodzakelijke informatie voor de raad om een weloverwogen beslissing te nemen.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met de verklaring van het college, wat een vereiste is voor de indiening van de aanvraag voor de vangnetuitkering.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de aanvraag en de bijbehorende financiële risico's accepteert. Dit kan invloed hebben op de prioritering van gemeentelijke middelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden, maar de haalbaarheid en relevantie hangen af van de goedkeuring door de Toetsingscommissie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de verklaring van het college voor de aanvraag van de vangnetuitkering.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op financiële compensatie voor sociale uitkeringen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft financiële gevolgen, namelijk een tekort van €2.230.156 op het BUIG-budget. De vangnetuitkering kan €209.993 compenseren, en het resterende tekort wordt gedekt uit de algemene middelen, wat al in de begroting van 2019 is verwerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vangnetuitkering Participatiewet BUIG-budget Tekort Compensatie Toetsingscommissie Eigen risico Algemene middelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Aantrekkende economieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.f Raadsvoorstel: Wensen en bedenkingen restauratiesubsidie (1672). - 19:45
Samenvatting
De raad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd geen wensen of bedenkingen te hebben tegen de wijziging van de Nadere Regels subsidieverstrekking voor restauratie van monumenten. Het college wil het erfgoed van de gemeente koesteren en stelt voor om een ruimer subsidiebedrag beschikbaar te stellen voor eigenaren van monumenten, om hen te stimuleren tot zorgvuldige restauratie. De wijzigingen omvatten onder andere de toevoeging van groenmonumenten en beeldbepalende zaken aan de subsidieregeling, het vervallen van de regeling voor uurwerken van rijksmonumentale kerken, en het afschaffen van een jaarlijks subsidieplafond. Ook worden winkeliers gestimuleerd om detonerende reclame-uitingen te verwijderen. De subsidiebedragen zijn aangepast en de wijzigingen hebben geen financiële gevolgen, aangezien het beschikbare budget voldoende is. De inwerkingtreding van de nieuwe regels is gepland rond 1 september 2020, na definitieve aanwijzing van 230 bomen als gemeentelijke monumenten. Inwoners worden geïnformeerd via de Gemeenterubriek en de gemeentelijke website.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel Wensen en bedenkingen inzake Nadere regels subsidieverstrekking restauratie monumenten". Het voorstel beoogt de wijziging van de regels voor subsidieverstrekking voor de restauratie van monumenten in Leidschendam-Voorburg. Het college wil een ruimer bedrag beschikbaar stellen voor eigenaren van monumenten om hen te stimuleren restauraties uit te voeren. Nieuwe categorieën zoals groenmonumenten worden toegevoegd, terwijl de regeling voor uurwerken van rijksmonumentale kerken vervalt. De raad wordt gevraagd om wensen en bedenkingen kenbaar te maken, waarna het college de wijzigingen vaststelt.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de wijzigingen, de redenen daarvoor, en de financiële implicaties. Echter, meer gedetailleerde informatie over de specifieke criteria voor subsidieaanvragen en de exacte procedure zou nuttig kunnen zijn.
Rol van de raad:
De raad heeft een adviserende rol. Het college informeert de raad over de voorgenomen wijzigingen, zodat de raad eventuele wensen en bedenkingen kan uiten. Het uiteindelijke besluit ligt bij het college.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde wijzigingen en of zij aanvullende wensen of bedenkingen heeft. Politieke keuzes betreffen de prioritering van erfgoedbehoud en de toewijzing van gemeentelijke middelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar meetbaarheid en realisme zijn minder duidelijk, vooral wat betreft de impact van de subsidiebedragen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afschaffing van de regeling voor uurwerken kan als een gemis worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij wensen en bedenkingen heeft ten aanzien van de voorgestelde wijzigingen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat inwoners worden geïnformeerd via de Gemeenterubriek en de gemeentelijke website. Er lijkt echter weinig directe participatie van inwoners in de besluitvorming zelf.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het behoud van monumenten bijdraagt aan cultureel erfgoed en een duurzame leefomgeving.
Financiële gevolgen:
De wijziging heeft geen directe financiële gevolgen, aangezien het beschikbare budget voldoende wordt geacht. Indien het maximale bedrag wordt bereikt, worden aanvragen doorgeschoven naar het volgende jaar.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Erfgoed Monumenten Restauratiesubsidie Groenmonumenten Beeldbepalende zaken Subsidieverordening Cultuurhistorische kwaliteiten Reclame-uitingen Gemeentelijke monumenten SubsidieaanvragenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.g Raadsvoorstel: Aanpassen APV in verband met aanlijnplicht honden Nieuwe Driemanspolder (1753). - 19:45
Samenvatting
De gemeenteraad wordt gevraagd om een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) goed te keuren, specifiek de artikelen 2:57 en 2:59, om een aanlijnplicht voor honden in te voeren in het natuur- en recreatiegebied Nieuwe Driemanspolder. Dit gebied is op 1 juli 2020 opengesteld voor het publiek. De wijziging is nodig om de kwetsbare natuur en het loslopende vee te beschermen. Er zijn al hondenverboden ingesteld in delen van het gebied met vee, en de aanlijnplicht zal vanaf 16 juli 2020 van kracht zijn. De wijziging draagt bij aan het doel van een aantrekkelijke woonomgeving voor mens, plant en dier. Het besluit is financieel neutraal, maar belangrijk voor de veiligheid en bescherming van de natuur. De gemeente Zoetermeer heeft ruimte voor loslopende honden, maar in Leidschendam-Voorburg is dat niet mogelijk vanwege de aanwezigheid van water en vee.
-
1753 Raadsvoorstel aanpassen APV in verband met aanlijnplicht honden Nieuwe Driemanspolder.docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Aanpassen APV in verband met aanlijnplicht honden Nieuwe Driemanspolder". Het voorstel betreft een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om een aanlijnplicht voor honden in te stellen in het natuur- en recreatiegebied Nieuwe Driemanspolder. Dit is noodzakelijk vanwege de aanwezigheid van kwetsbare natuur en loslopend vee. Daarnaast worden er tekstuele correcties aangebracht in artikel 2:59 van de APV. Het besluit moet op de dag na de bekendmaking in werking treden, terwijl het gebied al op 1 juli 2020 voor publiek wordt opengesteld.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de noodzaak als de context van de wijziging duidelijk uiteenzet. Het bevat ook praktische informatie over de implementatie en handhaving.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel goedkeuren om de wijziging van de APV officieel vast te stellen, waardoor de aanlijnplicht juridisch afdwingbaar wordt.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de bescherming van natuur en vee zwaarder laat wegen dan de vrijheid van hondenbezitters. Er moet ook worden overwogen hoe de belangen van verschillende belanghebbenden worden gebalanceerd.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen. Er is een kleine inconsistentie in de timing van de openstelling en de handhaving van de aanlijnplicht.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de wijziging van de APV goed te keuren, zodat de aanlijnplicht kan worden ingevoerd.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er in het najaar overleg met belanghebbenden zal plaatsvinden over hondenlosloopgebieden, wat wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, aangezien het voorstel gericht is op de bescherming van kwetsbare natuur.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Mogelijke kosten kunnen verband houden met het plaatsen van borden en handhaving, maar deze worden niet expliciet genoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Nieuwe Driemanspolder Aanlijnplicht Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Hondenbeleid Kwetsbare natuur Loslopend vee Hondenverboden Zoetermeer Hondenlosloopgebieden Incident kalfVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.h Raadsvoorstel: Vaststellen coördinatiebesluit voor de ontwikkeling van Klein Plaspoelpolder deelgebied 3 (1758). - 19:45
Samenvatting
Het raadsbesluit betreft een coördinatiebesluit voor de herontwikkeling van deellocatie 3A in Klein Plaspoelpolder (KPP), eigendom van projectontwikkelaar Borghese. Het doel is om de benodigde planologische besluiten en vergunningen gecoördineerd voor te bereiden en bekend te maken. Borghese wil de locatie herontwikkelen tot circa 295 huurappartementen. De gemeenteraad heeft eerder een ontwikkelvisie en spelregelkaart vastgesteld, waarin onder andere sociale en middeldure huurwoningen zijn opgenomen. Een gecoördineerde procedure wordt voorgesteld om tijd te besparen en de besluitvorming te bundelen, wat essentieel is vanwege afspraken met belegger Amvest. De procedure biedt voordelen zoals tijdswinst en duidelijkheid voor belanghebbenden, maar kent ook risico's, zoals mogelijke afkeuring door de Raad van State. Het besluit draagt bij aan de doelstelling van een groene, duurzame woongemeente.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel voor volgen van een gecoördineerde planologische procedure voor de ontwikkeling van deellocatie 3A in Klein Plaspoelpolder." Het voorstel betreft het nemen van een coördinatiebesluit voor de herontwikkeling van deellocatie 3A in Klein Plaspoelpolder, Voorburg. Projectontwikkelaar Borghese wil het huidige kantoorgebouw slopen en circa 295 huurappartementen bouwen. Het coördinatiebesluit moet de planologische procedure versnellen, zodat de benodigde vergunningen tijdig worden verkregen. Dit is essentieel om de afspraken met belegger Amvest na te komen, die de woningen wil exploiteren. De gemeenteraad moet instemmen met de gecoördineerde procedure om tijdwinst te behalen en de ontwikkeling te faciliteren.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de context, de noodzaak van het coördinatiebesluit, en de voordelen van een gecoördineerde procedure. Het bevat ook informatie over de betrokken partijen, de juridische context, en de financiële aspecten. Echter, meer informatie over de specifieke duurzaamheidsmaatregelen en de impact op de lokale gemeenschap zou nuttig zijn.
Rol van de raad bij het voorstel:
De raad moet beslissen over het nemen van het coördinatiebesluit, wat essentieel is voor het starten van de gecoördineerde planologische procedure. Dit besluit is cruciaal om de ontwikkeling van deellocatie 3A te faciliteren en te versnellen.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt:
De raad moet kiezen of zij de gecoördineerde procedure willen ondersteunen, wat een snellere ontwikkeling mogelijk maakt, maar ook risico's met zich meebrengt als de Raad van State een onderdeel afkeurt. Daarnaast moeten ze overwegen of de voorgestelde ontwikkeling in lijn is met de gemeentelijke doelen en belangen.
Is het voorstel SMART? Zijn er inconsequenties?
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, gezien de deadline voor de omgevingsvergunning. Het is echter minder meetbaar en realistisch in termen van concrete duurzaamheidsdoelen en participatie-uitkomsten. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar meer gedetailleerde duurzaamheidsdoelen zouden het voorstel versterken.
Besluit dat de raad moet nemen:
De raad moet besluiten om al dan niet het coördinatiebesluit te nemen, waarmee de gecoördineerde planologische procedure kan worden gestart.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de spelregelkaart in participatie met de omgeving is opgesteld en dat de klankbordgroep KPP betrokken is geweest. Er is echter weinig detail over hoe bredere participatie wordt vormgegeven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd als een doelstelling, maar het voorstel biedt weinig concrete details over hoe duurzaamheid specifiek in de ontwikkeling wordt geïntegreerd.
Financiële gevolgen:
Het voorstel stelt dat er geen directe financiële gevolgen voor de gemeente zijn. De kosten worden gedekt door een anterieure overeenkomst met Borghese, waarin afspraken over kostenverhaal zijn vastgelegd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Klein Plaspoelpolder (KPP) Borghese Coördinatiebesluit Planologische procedure Omgevingsvergunning Bestemmingsplan Sociale huurwoningen Middeldure huurwoningen Anterieure overeenkomst Klankbordgroep KPPVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.i Raadsvoorstel: Ontwerp verklaring van geen bedenkingen Westeinde 132b, 132c en 132d in Voorburg (1664). - 19:45
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor de bouw van twee eengezinswoningen en vier appartementen aan het Westeinde in Voorburg. Deze nieuwbouw is in strijd met het huidige bestemmingsplan en vereist daarom een projectafwijkingsbesluit. Het voorstel draagt bij aan het doel van een groene, duurzame woongemeente met een gevarieerd woningaanbod. De locatie wordt als passend beschouwd voor woningbouw, en de transformatie van bedrijfsbebouwing naar woningen sluit aan bij de ontwikkelvisie voor het gebied. Er is geen sociale woningbouw opgenomen, omdat de intentieovereenkomst dateert van vóór de vaststelling van de Nota vereveningsfonds sociale woningbouw. De gemeentelijke kosten worden gedekt door bouwleges en verhaalskosten, en eventuele planschade wordt afgewenteld op de ontwikkelaar. Na publicatie van de ontwerpbesluiten kunnen zienswijzen worden ingediend, waarna een definitief besluit wordt genomen. Omwonenden zijn geïnformeerd en betrokken bij het proces via een inloopavond en een werkgroep.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het oprichten van 2 eengezinswoningen en 4 appartementen, Westeinde 132b, 132c en 132d in Voorburg.
Samenvatting: Het voorstel betreft de goedkeuring van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de bouw van twee eengezinswoningen en vier appartementen in Voorburg. Deze ontwikkeling is in strijd met het huidige bestemmingsplan en vereist daarom een projectafwijkingsbesluit. De bouw vervangt bestaande bedrijfsbebouwing en past binnen het ruimtelijk kader dat eerder door de gemeenteraad is vastgesteld. Hoewel er geen sociale woningbouw wordt voorzien, zijn de gemeentelijke kosten gedekt door bouwleges en verhaalskosten. De omwonenden zijn geïnformeerd en er is participatie geweest via een werkgroep.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een duidelijke context, beschrijft de financiële dekking en legt uit waarom er geen sociale woningbouw is opgenomen. Echter, het mist gedetailleerde informatie over de exacte impact op de omgeving en eventuele alternatieven.
Rol van de Raad
De raad moet een ontwerpverklaring van geen bedenkingen afgeven. Dit is nodig om de bouw mogelijk te maken, gezien de strijdigheid met het bestemmingsplan.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of ze de afwijking van het bestemmingsplan willen toestaan zonder sociale woningbouw. Dit kan politieke implicaties hebben, gezien de druk op betaalbare huisvesting.
SMART Analyse en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische doelen, vooral op het gebied van sociale woningbouw. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van sociale woningbouw kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze de ontwerpverklaring van geen bedenkingen willen afgeven en deze definitief willen maken als er geen zienswijzen worden ingediend.
Participatie
Er is sprake geweest van participatie via een inloopavond en een werkgroep met omwonenden en belanghebbenden. Dit lijkt adequaat, maar de effectiviteit van deze participatie is niet volledig duidelijk.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt genoemd als onderdeel van het hoofddoel "Een groene, duurzame woongemeente", maar er zijn geen specifieke duurzaamheidsmaatregelen in het voorstel opgenomen.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen voor de gemeente zijn beperkt, aangezien de kosten worden gedekt door bouwleges en verhaalskosten. Eventuele planschade wordt afgewenteld op de ontwikkelende partij.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Woningbouw Bestemmingsplan Projectafwijkingsbesluit Ruimtelijk kader Sociale woningbouw Anterieure overeenkomst Omgevingsvergunning Pleunislocatie Ontwikkelvisie PlanschadeVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.j Raadsvoorstel: Vaststelling Bestemmingsplan Westeinderweg 2. - 19:45
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Westeinderweg 2 IDN-nummer Exploitatieplan Kostenverhaal Anterieure overeenkomst Openbare vergadering Griffier Voorzitter VaststellenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Voorstel: Bestemmingsplan Westeinderweg 2
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de vaststelling van het bestemmingsplan 'Westeinderweg 2' in Leidschendam-Voorburg. Het plan maakt de realisatie van drie woningen in boerenerfprincipe mogelijk op de locatie van een bestaande boerderij. Het bestemmingsplan is een noodzakelijke wijziging van de huidige agrarische bestemming. Er zijn geen zienswijzen ingediend tijdens de inzageperiode, waardoor het plan gereed is voor vaststelling.
Oordeel over de Volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de noodzakelijke juridische en procedurele stappen beschrijft, inclusief de afwezigheid van zienswijzen en de afhandeling van kosten via een anterieure overeenkomst.
Rol van de Raad:
De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om het bestemmingsplan vast te stellen. Dit is een formele stap in de procedure volgens de Wet ruimtelijke ordening.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de wijziging van de bestemming van agrarisch naar wonen, wat invloed heeft op de ruimtelijke ordening en leefomgeving.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de SMART-criteria zijn niet volledig toegepast.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het bestemmingsplan vast te stellen en geen exploitatieplan op te stellen, aangezien de kosten via een anterieure overeenkomst zijn geregeld.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat derden de gelegenheid hadden om zienswijzen in te dienen, maar er zijn geen zienswijzen ontvangen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het creëren van een aantrekkelijke leefomgeving kan indirect bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen voor de gemeente, aangezien het kostenverhaal via een anterieure overeenkomst is geregeld. Dit betekent dat de kosten door de betrokken partijen worden gedragen.
Agendapunt 2.k Raadsvoorstel: Ontwerp vvgb voor het oprichten van een vrijstaande woning met berging aan Park Vronesteyn 24 in Voorburg (1676). - 19:45
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de bouw van een vrijstaande woning met berging aan Park Vronesteyn 24 in Voorburg. Dit is nodig omdat de geplande nieuwbouw in strijd is met het bestemmingsplan en alleen gerealiseerd kan worden met een buitenplanse afwijking. De woningbouw draagt bij aan het doel van een groene, duurzame woongemeente met een aantrekkelijke variatie van woningen. De ontwikkeling wordt als ruimtelijk passend beschouwd en sluit aan bij de ontwikkelvisie en ambities voor het gebied. Financieel gezien worden de gemeentelijke kosten gedekt door bouwleges en verhaalskosten, en eventuele planschade wordt afgewenteld op de ontwikkelende partij. Na besluitvorming worden de ontwerpbesluiten gepubliceerd en kunnen zienswijzen worden ingediend. De initiatiefnemer heeft de omwonenden geïnformeerd over het bouwplan.
-
1676 Raadsvoorstel ontwerp vvgb voor het oprichten van een vrijstaande woning met berging aan Park Vronesteyn 24 in Voorburg.docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel ontwerp vvgb voor het oprichten van een vrijstaande woning met berging aan Park Vronesteyn 24 in Voorburg". Het voorstel betreft het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de bouw van een vrijstaande woning met berging, die afwijkt van het bestemmingsplan "Oosteinde - Parkweg". De raad moet deze verklaring afgeven om de bouw mogelijk te maken. De ontwikkeling past binnen de ruimtelijke visie en draagt bij aan de gemeentelijke doelen voor woningbouw. De kosten worden gedekt door bouwleges en verhaalskosten, en omwonenden zijn geïnformeerd.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat informatie over de noodzaak van de verklaring, de ruimtelijke en financiële aspecten, en de communicatie met omwonenden. Echter, meer gedetailleerde informatie over de mogelijke zienswijzen en hoe deze worden behandeld, zou nuttig zijn.
Rol van de Raad:
De raad moet een ontwerpverklaring van geen bedenkingen afgeven, wat een noodzakelijke stap is voor de buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan. Dit is een formele goedkeuring die nodig is om de bouwvergunning te kunnen verlenen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij de afwijking van het bestemmingsplan willen toestaan. Dit omvat het afwegen van de voordelen van woningbouw tegen mogelijke bezwaren van omwonenden en de impact op de ruimtelijke ordening.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de te nemen stappen en de financiële dekking. Het is tijdgebonden door de zes weken termijn voor zienswijzen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de SMART-criteria voor de uiteindelijke impact op de gemeenschap zijn minder duidelijk.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven en deze definitief te maken indien er geen zienswijzen worden ingediend.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat omwonenden zijn geïnformeerd over het bouwplan, wat een basisniveau van participatie aangeeft. Er is ook een mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd als onderdeel van het doel "Een groene, duurzame woongemeente", maar er zijn geen specifieke duurzaamheidsmaatregelen in het voorstel zelf opgenomen.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen voor de gemeente zijn beperkt, aangezien de kosten worden gedekt door bouwleges en verhaalskosten. Eventuele planschade wordt afgewenteld op de ontwikkelende partij.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Nieuwbouw Woningbouw Ontwikkelvisie Omgevingsvergunning Planschade Zienswijzen Bouwleges Anterieure overeenkomst OmwonendenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.l Raadsvoorstel: Bekrachtiging zienswijze begroting Avalex 2021 en verlenen toestemming aan het college om in te stemmen met de wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Regionaal Reinigingsbedrijf Avalex 2018 (1433). - 19:45
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om een zienswijze vast te stellen op de ontwerpbegroting 2021 van Avalex en deze voor 12 juni 2020 te verzenden. Daarnaast wordt toestemming gevraagd voor een wijziging in de Gemeenschappelijke Regeling Avalex 2018. Dit besluit is noodzakelijk vanwege wettelijke verplichtingen en de behoefte aan een efficiënte en duurzame organisatie. De ontwerpbegroting toont stijgende kosten en dalende opbrengsten in de afvalmarkt, wat invloed heeft op de gemeentelijke bijdrage. Avalex heeft een bezuinigingstaakstelling van €500.000 voor 2021 en onderzoekt mogelijkheden voor kostenbesparing en innovatie, zoals het apart inzamelen van luiers. De raad wordt ook gevraagd in te stemmen met tekstuele wijzigingen in de regeling, waaronder de toevoeging van een werkgeverscommissie. De concept-zienswijze benadrukt de noodzaak van verbeterde bedrijfsvoering en kostenverlaging bij Avalex.
-
1433 Bijlage 4 Toelichting en Voorstel Tekstuele wijziging Gemeenschappelijke regeling Avalex 2018.pdf analyse
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Tekstuele wijziging Gemeenschappelijke regeling Regionaal Reinigingsbedrijf Avalex 2018
Samenvatting: Het voorstel betreft tekstuele wijzigingen in de Gemeenschappelijke regeling van het Regionaal Reinigingsbedrijf Avalex 2018. Deze wijzigingen zijn eerder goedgekeurd door het bestuur, maar niet opgenomen in de regeling. De wijzigingen betreffen de toevoeging van een werkgeverscommissie in artikel 7 en een aanpassing van de bankgarantie in artikel 15. Deze aanpassingen zijn noodzakelijk om de bestaande afspraken te formaliseren en om te voldoen aan de eisen van de geldgever, wat financiële voordelen oplevert voor Avalex. De gemeenteraden worden gevraagd om in te stemmen met deze wijzigingen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de voorgestelde tekstuele wijzigingen beschrijft en de context en noodzaak ervan uitlegt. Er zijn geen inhoudelijke wijzigingen, wat de eenvoud en duidelijkheid van het voorstel ten goede komt.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad heeft de rol om in te stemmen met de voorgestelde tekstuele wijzigingen. Dit is een formele stap die nodig is om de wijzigingen officieel in de gemeenschappelijke regeling op te nemen.
Politieke keuzes
Er zijn geen significante politieke keuzes te maken, aangezien het om tekstuele en niet inhoudelijke wijzigingen gaat. De wijzigingen zijn eerder al door het bestuur goedgekeurd.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de wijzigingen die moeten worden doorgevoerd. Het is tijdgebonden, aangezien er een deadline is voor de goedkeuring. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten om in te stemmen met de voorgestelde tekstuele wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, aangezien het om interne tekstuele wijzigingen gaat.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het om tekstuele wijzigingen gaat die geen invloed hebben op de operationele of strategische aspecten van Avalex.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn positief, aangezien de aanpassing van de bankgarantie voorkomt dat Avalex hogere rentekosten moet betalen voor toekomstige leningen. Er wordt niet specifiek aangegeven hoe deze wijzigingen gedekt worden, maar het lijkt erop dat ze geen extra kosten met zich meebrengen. -
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel Zienswijze Avalex-begroting 2021 en wijziging tekst GR Avalex". Het voorstel vraagt de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om een zienswijze op de ontwerpbegroting 2021 van Avalex vast te stellen en toestemming te verlenen aan het college om in te stemmen met voorgestelde wijzigingen in de Gemeenschappelijke Regeling Avalex 2018. De begroting van Avalex toont stijgende kosten en dalende opbrengsten, wat invloed heeft op de gemeentelijke bijdrage. Het voorstel benadrukt het belang van afvalscheiding en de noodzaak van verbeterde bedrijfsvoering bij Avalex.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een gedetailleerde analyse van de financiële situatie van Avalex, de impact op de gemeentelijke begroting, en de voorgestelde wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling. Echter, meer gedetailleerde informatie over de specifieke wijzigingen en hun directe impact op de gemeente zou nuttig zijn.
Rol van de raad:
De raad moet een zienswijze op de ontwerpbegroting vaststellen en toestemming geven voor de voorgestelde wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling. De raad heeft de bevoegdheid om deze toestemming te onthouden als er strijd is met het recht of het algemeen belang.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde begroting en wijzigingen, rekening houdend met de financiële implicaties en de impact op de dienstverlening aan inwoners. Er moet ook worden overwogen hoe de gemeente kan bijdragen aan betere afvalscheiding en kostenbesparing.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Hoewel het specifieke doelen en financiële cijfers bevat, ontbreken concrete meetbare doelen en tijdlijnen voor de voorgestelde verbeteringen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de impact van de wijzigingen op de lange termijn is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de zienswijze op de ontwerpbegroting vast te stellen en al dan niet toestemming te geven voor de voorgestelde wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er bewonersavonden zijn gehouden om input van inwoners te verzamelen over afvalinzameling. Dit wijst op enige mate van participatie, maar verdere details over hoe deze input wordt verwerkt, ontbreken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien de nadruk op afvalscheiding en het verminderen van restafval. Het voorstel benadrukt de noodzaak van een groene en duurzame woongemeente.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn aanzienlijk, met stijgende kosten voor afvalinzameling en verwerking. De gemeentelijke bijdrage aan Avalex stijgt, en er zijn voorstellen voor bezuinigingen. Het voorstel geeft aan dat de financiële gevolgen worden verwerkt in de gemeentebegroting 2021-2024, maar biedt geen specifieke dekking voor de extra kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Avalex Ontwerpbegroting 2021 Gemeenschappelijke regeling Zienswijze Afvalinzameling Kostenstijging Afvalscheiding Producten- en Dienstencatalogus (PDC) Grofvuil CoronacrisisVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.m Raadsvoorstel: Verantwoording fractievergoeding april t/m december 2018 en 2019. - 19:45
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de fractievergoedingen voor de periodes april t/m december 2018 en het gehele jaar 2019 voor de gemeente Leidschendam-Voorburg. De fractievergoedingen zijn bedoeld ter ondersteuning van het raadswerk en worden als voorschot verstrekt. Niet-gebruikte bedragen worden aan het einde van het jaar teruggevorderd. Voor 2018 en 2019 zijn de uitgaven per fractie beoordeeld en is vastgesteld welke bedragen teruggevorderd moeten worden. De raad is het bevoegde orgaan om deze verantwoording vast te stellen. Het voorstel draagt bij aan het doel van goed bestuur en gemeentelijke organisatie. De kascommissie heeft de uitgaven getoetst en doet een voorstel aan de raad over de vaststelling van de vergoedingen. De voorschotten voor 2020 zijn reeds uitgekeerd.
-
Raadsvoorstel vaststelling fractievergoeding april tm december 2018 en 2019 1540.docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel verantwoording fractievergoeding april t/m december 2018 en 2019
Samenvatting: Het voorstel betreft de verantwoording van de fractievergoedingen voor de periode april t/m december 2018 en het gehele jaar 2019. De fracties ontvangen voorschotten voor hun werkzaamheden, en de niet-gebruikte bedragen worden teruggevorderd. De raad moet de verantwoording van deze uitgaven vaststellen. De griffie controleert de uitgaven en de kascommissie adviseert de raad over de vaststelling van de vergoedingen. Het voorstel bevat ook de terugvorderingen per fractie voor 2019.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel lijkt volledig, met duidelijke overzichten van de uitgaven en saldi per fractie. Het bevat ook de benodigde terugvorderingen en de procedurele context.
Rol van de Raad
De raad is verantwoordelijk voor het vaststellen van de verantwoording van de fractievergoedingen. Dit omvat het goedkeuren van de uitgaven en het bepalen van de terug te vorderen bedragen.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of de verantwoording van de uitgaven conform de verordening is en of de voorgestelde terugvorderingen gerechtvaardigd zijn.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar, met duidelijke financiële gegevens. Het is tijdgebonden, maar er is geen specifieke vermelding van de haalbaarheid of relevantie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de verantwoording van de fractievergoedingen vast te stellen en de voorgestelde terugvorderingen goed te keuren.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, aangezien het een interne financiële verantwoording betreft.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op financiële verantwoording.
Financiële Gevolgen
Het voorstel heeft financiële gevolgen in de vorm van terugvorderingen van niet-gebruikte fractievergoedingen. Er wordt niet specifiek vermeld hoe deze terugvorderingen worden gedekt, maar ze worden waarschijnlijk teruggeboekt naar de algemene reserve.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Fractievergoeding Verantwoording Voorschot Terugvorderen Fracties Uitgaven Verordening Kascommissie Algemene reserve GriffieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.n Raadsvoorstel: Vrijgeven van de concept RES (Regionale Energiestrategie) energieregio Rotterdam Den Haag (1452). - 19:45
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om geen wensen en bedenkingen te hebben bij de reactie van het college op de concept Regionale Energiestrategie (RES) voor de energieregio Rotterdam Den Haag. Deze concept RES dient als basis voor overleg tussen verschillende bestuurslagen, waaronder gemeenteraden en provinciale staten, met als doel om inzichten te verzamelen die het regionale proces verbeteren. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben tot 1 oktober 2020 de tijd om hun input te geven, die vervolgens wordt verwerkt in de RES 1.0. Het college heeft ingestemd met het vrijgeven van de concept RES voor verzending aan het Nationaal Programma RES. De raad wordt gevraagd om via een wensen- en bedenkingenprocedure hun steun voor de reactie van het college te peilen. De Regionale Energiestrategie draagt bij aan de wettelijke energietaken en een CO2-neutrale gemeente, in lijn met het Klimaatakkoord dat streeft naar een CO2-reductie van 49% in 2030. De samenwerking in de regio is essentieel voor de energietransitie, die gemeentegrenzen overstijgt. De gemeente kan via haar reactie op de concept RES aandachtspunten aandragen voor de uitwerking van de RES 1.0.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel wensen en bedenkingen concept RES energieregio Rotterdam Den Haag
Samenvatting: Het voorstel betreft de reactie van het college op de concept Regionale Energiestrategie (RES) voor de energieregio Rotterdam Den Haag. De raad wordt gevraagd om wensen en bedenkingen te uiten over deze reactie. De concept RES vormt de basis voor gesprekken met diverse bestuurslagen om inzichten te verzamelen die het regionale proces verbeteren. De input van de gemeente wordt verwerkt in de definitieve RES 1.0, die bijdraagt aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord, met name de CO2-reductie. De raad moet voor 1 oktober 2020 haar wensen en bedenkingen kenbaar maken.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel lijkt volledig in de context van de procedurele stappen die moeten worden genomen. Het biedt een duidelijk overzicht van de rol van de raad en de tijdslijnen die in acht moeten worden genomen.
Rol van de raad
De raad heeft de rol om wensen en bedenkingen te uiten over de reactie van het college op de concept RES. Dit is een belangrijke stap in het proces om te zorgen dat de uiteindelijke RES 1.0 breed gedragen wordt.
Politieke keuzes
De raad moet beslissen of zij de reactie van het college ondersteunt en of er aanvullende wensen of bedenkingen zijn die moeten worden meegenomen in de definitieve RES 1.0.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar en tijdgebonden (wensen en bedenkingen moeten voor 1 oktober 2020 worden ingediend). Echter, het is minder specifiek over hoe de input precies zal worden verwerkt en welke concrete resultaten worden verwacht. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten of zij wensen en bedenkingen heeft bij de reactie van het college op de concept RES en deze tijdig kenbaar maken.
Participatie
Het voorstel impliceert participatie door het betrekken van de raad in het proces van wensen en bedenkingen. Er is echter geen gedetailleerde beschrijving van bredere participatie van burgers of andere belanghebbenden.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, gezien de focus op de Regionale Energiestrategie en de bijdrage aan een CO2-neutrale gemeente.
Financiële gevolgen
Het voorstel zelf bespreekt geen directe financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het richt zich meer op de procedurele en inhoudelijke aspecten van de RES. Eventuele financiële implicaties zouden in latere stadia van de RES-uitwerking aan bod kunnen komen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Regionale Energiestrategie (RES) Klimaatakkoord Energietransitie CO2-reductie Energietransitie Nationale Programma RES (NPRES) Energietransitie Energietransitie Energietransitie EnergietransitieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Memo voorstel aanpassing reactie college op de concept RES". Het voorstel betreft de aanpassing van de reactie van het college op de Regionale Energiestrategie (RES), waarin amendementen en moties zijn verwerkt die zich richten op het vermijden van windturbines en het verkennen van alternatieve energieoplossingen. De gemeente werkt samen met andere regionale entiteiten om een haalbare energietransitie te realiseren die past bij het landschap en de lokale gemeenschap. Er zijn geen vaste cijfermatige doelstellingen vooraf vastgesteld, maar de regio wil een significante bijdrage leveren aan de nationale energiedoelen. Het voorstel benadrukt het belang van participatie en flexibiliteit in het zoeken naar passende oplossingen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt redelijk volledig, aangezien het de belangrijkste elementen van de energietransitie en de betrokkenheid van verschillende stakeholders adresseert. Echter, het ontbreken van specifieke cijfermatige doelstellingen kan als een tekortkoming worden gezien in termen van meetbaarheid.
Rol van de raad:
De raad speelt een cruciale rol in het beoordelen en goedkeuren van het voorstel. Ze moeten de politieke keuzes afwegen en beslissen over de richting van de energietransitie binnen de regio.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de acceptatie van het amendement tegen windturbines en de motie voor alternatieve energieoplossingen. Daarnaast moeten ze bepalen hoe flexibel ze willen zijn met betrekking tot het opwekken van energie buiten de regio als de minimale bandbreedte niet wordt gehaald.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke, meetbare doelen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de flexibiliteit kan leiden tot onduidelijkheid over de uiteindelijke doelen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze instemmen met de aangepaste reactie van het college op de concept RES, inclusief de amendementen en moties.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van participatie door te stellen dat oplossingen gedragen moeten worden door de betrokkenen in de omgeving. Dit impliceert een actieve betrokkenheid van inwoners en andere stakeholders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, aangezien het zich richt op de duurzame opwekking van elektriciteit en het bijdragen aan nationale energiedoelen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit kan een aandachtspunt zijn voor de raad bij het overwegen van de haalbaarheid en impact van de voorgestelde maatregelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Energietransitie Hernieuwbare energie Rotterdam Den Haag Duurzame opwek Elektriciteit Regionale opgaven Creatieve energieoplossingen Alternatieven Provincie WaterschappenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.n.1 Motie GroenLinks innovatie energietransitie (ID 507). - 19:45
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 7 juli 2020 een motie besproken, ingediend door raadslid Marie-Christine van der Gronde van GroenLinks. De motie benadrukt de noodzaak van meer innovatie binnen de concept Regionale Energiestrategie (RES) voor de regio Rotterdam Den Haag. Van der Gronde stelt dat er ook binnen de eigen gemeente meer focus moet komen op innovatie in de energiestrategie. De motie roept het College op om een strategie te ontwikkelen die inwoners, ondernemers en organisaties ondersteunt bij het initiëren, ontwikkelen en testen van innovaties die de energietransitie bevorderen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heet "Innovatie energietransitie" en is ingediend door Marie-Christine van der Gronde van GroenLinks. De motie roept het College van de gemeente Leidschendam-Voorburg op om een strategie te ontwikkelen die inwoners, ondernemers en organisaties ondersteunt bij het ontwikkelen en testen van innovaties die de energietransitie bevorderen. Dit verzoek komt voort uit de constatering dat zowel in de concept Regionale Energiestrategie (RES) als binnen de gemeente meer nadruk op innovatie nodig is.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt en richt zich specifiek op het bevorderen van innovatie binnen de energietransitie. Het biedt echter weinig details over hoe deze strategie eruit zou moeten zien of welke specifieke innovaties worden beoogd.
Rol van de raad:
De raad moet de motie bespreken en besluiten of zij het College de opdracht geeft om de voorgestelde strategie te ontwikkelen. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren en eventueel verder specificeren van de motie.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij prioriteit willen geven aan innovatie binnen de energietransitie en of zij bereid zijn middelen en ondersteuning te bieden voor de ontwikkeling van een dergelijke strategie.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in zijn doel om innovatie te bevorderen, maar mist meetbare doelen, een tijdsbestek en concrete stappen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie kan concreter worden uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij de motie aannemen en het College de opdracht geven om de voorgestelde strategie te ontwikkelen.
Participatie:
De motie impliceert participatie door inwoners, ondernemers en organisaties, maar geeft geen specifieke details over hoe deze participatie vorm zal krijgen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in de motie, aangezien het gericht is op de energietransitie en het bevorderen van duurzame innovaties.
Financiële gevolgen:
De motie vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het ontwikkelen van een strategie kan echter financiële implicaties hebben, en het is belangrijk dat de raad deze overweegt bij het nemen van een besluit.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Innovatie Energietransitie Regionale Energiestrategie (RES) Rotterdam Den Haag Strategie Inwoners Ondernemers Organisaties Ontwikkelen TestenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.n.2 Motie GroenLinks lokale warmte (ID 506). - 19:45
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 7 juli 2020 een motie besproken, ingediend door raadslid Marie-Christine van der Gronde van GroenLinks. De motie betreft het raadsvoorstel over de wensen en bedenkingen bij de concept Regionale Energiestrategie (RES) voor de energieregio Rotterdam Den Haag. De raad constateert dat Leidschendam-Voorburg regionale warmte niet als de meest kansrijke oplossing ziet en wil zich vooral richten op lokale warmte, innovatie en all electric oplossingen. De motie roept het College op om een strategie voor lokale warmte, innovatie en all electric oplossingen verder uit te werken, inclusief een deelstrategie voor elke wijk, en deze toe te voegen aan de Lokale Energiestrategie.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie lokale warmte en elektrificatie
Samenvatting: De motie, ingediend door Marie-Christine van der Gronde van GroenLinks, roept het College van de gemeente Leidschendam-Voorburg op om de strategie voor lokale warmte, innovatie en all-electric oplossingen verder uit te werken. Dit moet gebeuren door een deelstrategie voor elke wijk te ontwikkelen en deze toe te voegen aan de Lokale Energiestrategie. De motie komt voort uit de constatering dat de gemeente in de concept Regionale Energiestrategie (RES) van de energieregio Rotterdam Den Haag regionale warmte niet als de meest kansrijke oplossing ziet, en daarom de focus wil leggen op lokale en innovatieve oplossingen.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in termen van het aangeven van de gewenste richting en actiepunten. Echter, het mist specifieke details over hoe de strategieën moeten worden uitgewerkt en welke middelen daarvoor nodig zijn.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om het College aan te sturen en te controleren. In dit geval moet de raad beslissen of zij de motie steunt en daarmee het College de opdracht geeft om de strategieën verder uit te werken.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen of zij de focus wil leggen op lokale warmte en elektrificatie in plaats van regionale warmteoplossingen. Dit kan politieke implicaties hebben, zoals de keuze voor duurzaamheid en innovatie versus mogelijke kosten en haalbaarheid.
SMART en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in de richting, maar mist meetbare doelen, een tijdspad en een realistische inschatting van de benodigde middelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid en financiering zijn onduidelijk.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij de motie aanneemt en daarmee het College de opdracht geeft om de strategieën voor lokale warmte en elektrificatie verder uit te werken.
Participatie
De motie zegt niets expliciet over participatie van burgers of andere stakeholders in het proces van strategieontwikkeling.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in deze motie, aangezien het gaat om de transitie naar lokale en duurzame energieoplossingen.
Financiële Gevolgen
De motie geeft geen specifieke informatie over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden moeten worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor verdere uitwerking.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Lokale warmte Elektrificatie Regionale Energiestrategie (RES) Innovatie All electric oplossingen Lokale Energiestrategie Wensen en bedenkingen Rotterdam Den Haag College DeelstrategieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.a.1 Motie GBLV m.b.t. een vuurwerkverbod (ID 470). - 20:10
Samenvatting
De motie ingediend door M.J.R. Hartsinck namens GBLV/Gemeentebelangen, besproken tijdens de raadsvergadering van de gemeente Leidschendam-Voorburg op 28 januari 2020, pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk vanaf de jaarwisseling 2020-2021. De motie wijst op de toenemende problemen met vuurwerkgeweld, slachtoffers, overlast voor mens en dier, slechte luchtkwaliteit en onbeheersbare situaties door de combinatie van vuurwerk, alcohol en drugs. Er is een brede maatschappelijke steun voor een afsteekverbod, en de Landelijke Politie heeft aangegeven dat een dergelijk verbod handhaafbaar is. De motie verzoekt het college voorbereidingen te treffen voor een raadsbesluit dat het afsteken en de verkoop van consumentenvuurwerk, met uitzondering van categorie 1 vuurwerk, verbiedt, terwijl er ruimte blijft voor centraal en veilig afsteken van professioneel vuurwerk.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Vuurwerkverbod
Samenvatting: De motie, ingediend door M.J.R. Hartsinck van GBLV/Gemeentebelangen, roept op tot een verbod op het afsteken en de verkoop van consumentenvuurwerk in de gemeente Leidschendam-Voorburg, met uitzondering van categorie 1 vuurwerk, vanaf de jaarwisseling 2020-2021. De motie is gebaseerd op de toenemende problemen rondom vuurwerk, zoals geweld tegen hulpverleners, letsel bij mensen en dieren, en milieuvervuiling. Er is een breed gedragen wens in de samenleving voor een afsteekverbod, en de Landelijke Politie heeft aangegeven dat een dergelijk verbod handhaafbaar is. De motie vraagt het college om voorbereidingen te treffen voor een raadsbesluit hierover.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de problemen die gepaard gaan met consumentenvuurwerk en biedt een duidelijke oplossing in de vorm van een verbod. Echter, details over de handhaving en de communicatie naar de burgers ontbreken.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad moet het voorstel bespreken, overwegen en uiteindelijk stemmen over het al dan niet aannemen van de motie. De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van het beleid en het geven van een mandaat aan het college om de voorbereidingen te treffen voor het verbod.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of zij de maatschappelijke wens voor een vuurwerkverbod zwaarder laat wegen dan de traditie van vuurwerk afsteken. Daarnaast moeten ze overwegen hoe ze de handhaving willen vormgeven en of er alternatieven voor consumentenvuurwerk, zoals centrale vuurwerkshows, moeten worden gefaciliteerd.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen, zoals concrete handhavingsmaatregelen en evaluatiecriteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoerbaarheid en handhaving van het verbod zijn niet uitgewerkt.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten of zij de motie aannemen en daarmee het college opdracht geven om een raadsbesluit voor te bereiden dat het afsteken en de verkoop van consumentenvuurwerk verbiedt.
Participatie
De motie vermeldt niet expliciet hoe participatie van burgers of belanghebbenden in het proces wordt meegenomen. Het verwijst wel naar een breed gedragen wens in de samenleving, maar het is onduidelijk hoe dit is vastgesteld.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in deze motie, gezien de aandacht voor milieuvervuiling en luchtkwaliteit als gevolg van vuurwerk.
Financiële gevolgen
De motie bespreekt niet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Er kunnen kosten verbonden zijn aan handhaving en communicatie, evenals mogelijke economische gevolgen voor lokale verkopers van vuurwerk.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vuurwerkverbod Consumentenvuurwerk Overlast Slachtoffers Luchtkwaliteit Afsteekverbod Hulpverleners Agressie Milieu DierenoverlastVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.a.2 Motie CDA GBLV m.b.t. de viering van de eindejaarswisseling (ID 508) - 20:10
Samenvatting
De motie ingediend door J. Hendriks (CDA) en M. Hartsinck (GBLV) tijdens de raadsvergadering van de gemeente Leidschendam-Voorburg op 7 juli 2020, richt zich op het verbeteren van de jaarwisselingstradities. De motie erkent de nadelen van consumentenvuurwerk, zoals overlast, milieuvervuiling, verwondingen en misbruik, en merkt op dat een deel van de bevolking voor een totaalverbod is. De indieners pleiten voor een feestelijke jaarwisseling die de afhankelijkheid van consumentenvuurwerk vermindert door strikte handhaving van bestaande regels, voorlichting en alternatieve activiteiten zoals laser- en droneshows. Het college wordt verzocht om beleidsuitgangspunten voor de komende jaarwisseling te delen, de handhaving van vuurwerkregels te versterken, en mogelijke nieuwe feestelijke initiatieven te onderzoeken. Deze informatie moet samen met de evaluatie van de jaarwisseling 2020/2021 worden gepresenteerd voor een geïntegreerde behandeling in de Raad.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie feestelijke jaarwisseling (ID 508)
Samenvatting: De motie, ingediend door J. Hendriks (CDA) en M. Hartsinck (GBLV), richt zich op het verminderen van de nadelen van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling in Leidschendam-Voorburg. Het erkent de traditie van vuurwerk, maar wijst op de overlast en gevaren ervan. De motie stelt voor om de bestaande vuurwerkregels strikt te handhaven en alternatieve feestelijkheden zoals laser- en droneshows te overwegen. Het college wordt verzocht om beleidsuitgangspunten te formuleren en mogelijke initiatieven te inventariseren, met als doel een 'jaarwisseling nieuwe stijl' te creëren die regionaal afgestemd en met inwoners besproken wordt.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de problemen rondom consumentenvuurwerk en het voorstellen van alternatieven. Het biedt een duidelijke richting voor verdere actie en onderzoek, hoewel het succes van de voorgestelde maatregelen nog moet worden geëvalueerd.
Rol van de Raad
De raad speelt een cruciale rol in het beoordelen en goedkeuren van de beleidsuitgangspunten en initiatieven die door het college worden voorgesteld. Ze moeten ook toezicht houden op de uitvoering en evaluatie van de nieuwe maatregelen.
Politieke keuzes
De raad moet beslissen over de mate van handhaving van vuurwerkregels, de investering in alternatieve feestelijkheden, en de betrokkenheid van de gemeenschap bij het vormgeven van de jaarwisseling. Er moet ook een balans worden gevonden tussen traditie en veiligheid.
SMART en Inconsistenties
De motie is deels SMART: het is specifiek en tijdgebonden (evaluatie gelijktijdig met de jaarwisseling 2020/2021), maar mist meetbare doelen en concrete acties. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde alternatieven moet nog worden onderzocht.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze de motie steunen en het college de opdracht geven om de voorgestelde beleidsuitgangspunten en initiatieven verder uit te werken en te implementeren.
Participatie
De motie benadrukt het belang van participatie door inwoners bij het ontwikkelen van een 'jaarwisseling nieuwe stijl'. Dit suggereert dat er inspraak en betrokkenheid van de gemeenschap wordt verwacht.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien de nadruk op het verminderen van milieuvervuiling door vuurwerk en het overwegen van milieuvriendelijkere alternatieven zoals laser- en droneshows.
Financiële Gevolgen
De motie vraagt om een inventarisatie van de kosten en uitvoerbaarheid van alternatieve feestelijkheden. Er wordt echter niet specifiek aangegeven hoe deze kosten gedekt zullen worden, wat een belangrijk aandachtspunt is voor verdere besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Consumentenvuurwerk Overlast Vuurwerkverbod Handhaving Feestelijkheden Laser- en drone-show Preventie Vuurwerkbegeleiding Hulpdiensten Regionale afstemmingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.b Motie m.b.t. vluchtelingenkinderen (GroenLinks). - 20:10
Samenvatting
De motie, ingediend door de leden Van Rossum (GroenLinks), Streefkerk (PvdA) en Van Maldegem (D66), roept de raad van Leidschendam-Voorburg op om actie te ondernemen voor de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen. De motie constateert dat deze kinderen geen toegang hebben tot basisvoorzieningen en dat er een dringende oproep is van verschillende organisaties om 500 van deze kinderen in Nederland op te nemen. Ondanks een eerdere motie van de ChristenUnie en de verslechterende situatie in de kampen, heeft het kabinet nog geen actie ondernomen. De motie verzoekt het college om het kabinet aan te sporen om 500 kinderen naar Nederland te halen en om verantwoordelijkheid te nemen voor de opvang van een deel van deze kinderen in Leidschendam-Voorburg.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Alleenstaande Vluchtelingenkinderen
Samenvatting: De motie roept op tot actie voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingenkinderen uit Griekse vluchtelingenkampen in Nederland. De motie, ingediend door leden van GroenLinks, PvdA en D66, constateert dat deze kinderen geen toegang hebben tot basisrechten en dat de situatie in de kampen verslechtert. Ondanks eerdere oproepen en een aangenomen motie van de ChristenUnie, heeft het kabinet nog geen actie ondernomen. De motie verzoekt het college om het kabinet aan te sporen 500 kinderen naar Nederland te halen en om verantwoordelijkheid te nemen voor de opvang van een deel van deze kinderen in Leidschendam-Voorburg.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het schetsen van de context en de urgentie van de situatie. Het verwijst naar eerdere oproepen en moties, en geeft een duidelijk verzoek aan het college. Echter, het mist specifieke details over de uitvoering en de praktische implicaties van de opvang.
Rol van de Raad
De rol van de raad is om de motie te bespreken, te overwegen en te stemmen. De raad moet beslissen of zij het college willen verzoeken om actie te ondernemen richting het kabinet en om lokaal opvang te bieden.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen of zij de verantwoordelijkheid willen nemen voor de opvang van vluchtelingenkinderen en of zij druk willen uitoefenen op het kabinet. Dit kan politieke implicaties hebben, zowel lokaal als nationaal.
SMART en Inconsistenties
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in zijn verzoek, maar mist meetbare doelen, een tijdsbestek en een gedetailleerd plan voor de uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid en praktische uitvoering zijn niet uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij de motie aannemen en het college verzoeken om actie te ondernemen zoals voorgesteld.
Participatie
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere stakeholders in het proces van opvang.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen direct onderwerp in deze motie, hoewel de opvang van vluchtelingenkinderen indirect invloed kan hebben op sociale duurzaamheid.
Financiële Gevolgen
De motie specificeert niet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Dit is een belangrijk aspect dat verdere uitwerking en discussie vereist.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Alleenstaande vluchtelingenkinderen Opvang Griekenland Fundamentele rechten Stichting Vluchteling Vluchtelingenwerk Nederland Defence for Children Coalition of the willing Tweede Kamer ChristenUnieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.c.1 Raadsvoorstel wensen en bedenkingen subsidietafels en werkgroep (1821) - 20:30
Samenvatting
De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om in te stemmen met een brief waarin wensen en bedenkingen over subsidietafels, corona en het uitvoeringsplan 2021/2022 worden geuit. Daarnaast wordt voorgesteld om een raadswerkgroep in te stellen voor de herijking van het sociaal kompas. Deze voorstellen zijn besproken in de Commissie Samenleving op 22 juni 2020. De brief biedt de raad de mogelijkheid om hun wensen en bedenkingen kenbaar te maken, zoals bepaald in de Algemene Subsidieverordening. De instelling van de raadswerkgroep is voorgesteld om de route naar initiatiefvragen voor 2022-2023 te verkennen. De samenstelling en werkwijze van deze werkgroep worden bij raadsbesluit geregeld.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel wensen en bedenkingen subsidietafels, corona en uitvoeringsplan 2021/2022 en instellen raadswerkgroep herijking sociaal kompas." Het voorstel vraagt de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om in te stemmen met een brief waarin wensen en bedenkingen over subsidietafels, corona en het uitvoeringsplan voor 2021/2022 worden geuit. Daarnaast wordt voorgesteld een raadswerkgroep in te stellen voor de herijking van het sociaal kompas. Deze werkgroep zal bestaan uit raadsleden en zich richten op het herzien van sociale beleidsrichtlijnen en initiatieven voor de komende jaren.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het duidelijk de stappen en redenen voor de voorgestelde acties uiteenzet. Het biedt context over eerdere discussies en de noodzaak voor de raad om wensen en bedenkingen te uiten.
Rol van de Raad:
De raad speelt een cruciale rol bij het goedkeuren van de brief met wensen en bedenkingen en bij het instellen van de raadswerkgroep. De raad moet ook de samenstelling en het werkterrein van de werkgroep bepalen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde wensen en bedenkingen en of zij de noodzaak ziet voor een werkgroep om het sociaal kompas te herijken. Dit kan politieke implicaties hebben voor de prioriteiten en richting van het sociale beleid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat er geen specifieke doelen of tijdlijnen worden genoemd voor de werkgroep. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar meer details zouden de uitvoering kunnen verduidelijken.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de brief en de instelling van de raadswerkgroep. Dit omvat het goedkeuren van de samenstelling en het werkterrein van de werkgroep.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van burgers of andere belanghebbenden wordt meegenomen in het proces van de werkgroep of de wensen en bedenkingen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het richt zich voornamelijk op sociale beleidskwesties.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel geeft geen gedetailleerde financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit kan een aandachtspunt zijn voor de raad bij het overwegen van de goedkeuring.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Wensen en bedenkingen Subsidietafels Corona Uitvoeringsplan 2021/2022 Raadswerkgroep Herijking sociaal kompas Commissie Samenleving Initiatiefvragen 2022-2023 Algemene Subsidieverordening Verordening op de organisatieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.d Raadsvoorstel: Vaststelling bestemmingsplan en zienswijzennota/nota van wijzigingen "Schakenbosch" (1604). - 20:30
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om het bestemmingsplan "Schakenbosch" vast te stellen, inclusief de bijbehorende zienswijzennota. Het plan beoogt de transformatie van het voormalige GGZ-terrein Schakenbosch naar een groen woonmilieu, met behoud van het parkachtige karakter en openbare toegankelijkheid. Het bestemmingsplan voorziet in de bouw van maximaal 325 woningen, waarvan 10% in het goedkope/middeldure segment, en de ontwikkeling van zorg- en maatschappelijke voorzieningen. Er zijn 15 zienswijzen ingediend, waarvan de meeste bezwaren betreffen over het verlies van het groene karakter en de impact op het woon- en leefklimaat. De zienswijzen zijn beoordeeld en deels weerlegd, met enkele kleine aanpassingen in het plan. Er is geen exploitatieplan nodig vanwege een anterieure overeenkomst met de initiatiefnemer. De Crisis- en herstelwet is van toepassing op eventuele beroepsprocedures. Het plan draagt bij aan de gemeentelijke doelen voor een groene, duurzame woongemeente.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder bestemmingsplan ‘Schakenbosch’
Samenvatting: Het voorstel betreft het vaststellen van hogere grenswaarden voor geluidsbelasting in het bestemmingsplan 'Schakenbosch' in Leidschendam-Voorburg. Het plan omvat de bouw van 325 woningen en een zorginstelling op het landgoed Schakenbosch. Uit akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting op enkele locaties de voorkeurswaarden overschrijdt, maar binnen de maximaal toegestane hogere grenswaarden blijft. Maatregelen om de geluidsbelasting te reduceren zijn financieel en stedenbouwkundig niet haalbaar. Het voorstel stelt hogere grenswaarden vast voor specifieke locaties, zodat de bouw kan doorgaan zonder dat de geluidsnormen worden overschreden.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is volledig in de zin dat het een gedetailleerde beschrijving geeft van de geluidsbelasting, de wettelijke kaders en de resultaten van het akoestisch onderzoek. Het bevat ook een afweging van mogelijke maatregelen en de redenen waarom deze niet haalbaar zijn.
Rol van de Raad
De rol van de raad is om het bestemmingsplan vast te stellen, inclusief de hogere grenswaarden voor geluidsbelasting. De raad moet beoordelen of de voorgestelde hogere grenswaarden acceptabel zijn binnen de context van het bestemmingsplan.
Politieke keuzes
De raad moet beslissen of de voordelen van het bouwproject opwegen tegen de nadelen van de verhoogde geluidsbelasting. Er moet een afweging worden gemaakt tussen stedelijke ontwikkeling en leefbaarheid.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van geluidswaarden en locaties. Het is tijdgebonden door de beroepstermijn. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de hogere grenswaarden vast te stellen, zodat het bestemmingsplan kan worden uitgevoerd.
Participatie
Het voorstel vermeldt dat er geen zienswijzen zijn ingebracht tijdens de inzageperiode, wat suggereert dat er beperkte participatie of bezwaren van het publiek waren.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op geluidsnormen en stedenbouwkundige overwegingen.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen betreffen voornamelijk de kosten van mogelijke geluidsreducerende maatregelen, die als onhaalbaar worden beschouwd. Er wordt geen specifieke dekking voor deze kosten genoemd, aangezien de maatregelen niet worden uitgevoerd. -
Analyse van het document
Analyse van het Voorstel/Amendement of Motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het vaststellen van het bestemmingsplan "Schakenbosch" en de bijbehorende zienswijzennota. Het plan beoogt de transformatie van het voormalige GGZ-terrein Schakenbosch naar een groen woonmilieu met behoud van het parkachtige karakter. Het bestemmingsplan voorziet in de bouw van maximaal 325 woningen, waarvan 10% in het goedkope/middeldure segment, en zorgvoorzieningen. De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan en de zienswijzennota vast te stellen en af te zien van een exploitatieplan. Het plan is in lijn met de Woonvisie 2016-2020 en streeft naar duurzaamheid en een aantrekkelijke leefomgeving.
Oordeel over de Volledigheid:
Het voorstel is uitgebreid en gedetailleerd, met aandacht voor juridische, planologische en milieutechnische aspecten. Het bevat een zienswijzennota die ingediende zienswijzen behandelt, wat bijdraagt aan de volledigheid.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid om het bestemmingsplan vast te stellen. Dit is een cruciale stap in de ruimtelijke ordeningsprocedure en vereist een zorgvuldige afweging van belangen en zienswijzen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de balans tussen woningbouw en behoud van het groene karakter van Schakenbosch. Er moet ook worden gekozen of de voorgestelde duurzaamheidsambities en sociale woningbouwpercentages voldoende zijn.
SMART-Analyse en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van woningbouw en groenbehoud. Het is tijdgebonden met een duidelijke planning. Er zijn geen evidente inconsistenties, maar de effectiviteit van de duurzaamheidsmaatregelen kan verder worden gespecificeerd.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het bestemmingsplan en de zienswijzennota vast te stellen en af te zien van een exploitatieplan.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de omgeving betrokken is geweest via inloopavonden en nieuwsbrieven. Dit wijst op een participatief proces, hoewel de effectiviteit hiervan niet volledig wordt geëvalueerd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, met ambities om landschap en natuur te integreren met minimale milieubelasting.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen voor de gemeente, aangezien plankosten en eventuele planschade zijn gedekt door een anterieure overeenkomst met de initiatiefnemer. Hierdoor is een exploitatieplan niet nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Schakenbosch Zienswijzennota Ruimtelijk kader Groene karakter Openbare toegankelijkheid Duurzaamheidsambities Woonvisie 2016-2020 M.E.R.-procedure Beheerovereenkomst Crisis- en herstelwetVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement Raadsvergadering: 7 juli 2020 - Vaststelling Bestemmingsplan Schakenbosch
Samenvatting: Dit amendement, ingediend door leden van GBLV/Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks, stelt voor om het raadsbesluit over het bestemmingsplan Schakenbosch te wijzigen. Het amendement vraagt om een integrale Milieu Effect Rapportage (MER) voor Leidschendam Noord, inclusief alle bouwprojecten in het gebied. Het benadrukt de noodzaak van serieuze burgerparticipatie en stelt voorwaarden aan het aantal en type woningen dat gebouwd mag worden, met een focus op sociale woningbouw. Het doel is om de inspraak en milieuaspecten beter te waarborgen zonder de herontwikkeling van Schakenbosch te blokkeren.
Oordeel over de volledigheid
Het amendement is redelijk volledig in zijn aanpak, aangezien het zowel milieuaspecten als burgerparticipatie en woningbouwvoorwaarden adresseert. Echter, het kan meer gedetailleerde informatie bevatten over de uitvoering en tijdlijnen van de voorgestelde acties.
Rol van de Raad
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of de voorgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan worden aangenomen. De raad speelt een cruciale rol in het waarborgen van de belangen van de gemeenschap en het afwegen van de voorgestelde wijzigingen tegen de oorspronkelijke plannen.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de prioriteit van milieuonderzoeken, de mate van burgerparticipatie, en de balans tussen woningbouw en sociale woningbouw. Deze keuzes reflecteren bredere politieke prioriteiten zoals duurzaamheid, sociale inclusie en democratische processen.
SMART en Inconsistenties
Het amendement is gedeeltelijk SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en meetbaar in termen van het aantal woningen en de vereiste MER, maar mist concrete tijdlijnen en meetbare uitkomsten voor burgerparticipatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de MER en participatieprocessen kan verder worden uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen, wat zou betekenen dat het bestemmingsplan wordt aangepast volgens de voorgestelde wijzigingen.
Participatie
Het amendement benadrukt het belang van burgerparticipatie en vraagt om een voorafgaande informatievoorziening aan de raad over het participatieproces. Dit geeft aan dat participatie een belangrijk aspect is van het voorstel.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien de nadruk op een integrale MER en de implicaties voor lucht- en leefkwaliteit. Het amendement streeft naar een evenwicht tussen ontwikkeling en milieubehoud.
Financiële Gevolgen
Het amendement specificeert niet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. De kosten voor een MER en uitgebreide participatieprocessen kunnen aanzienlijk zijn, en het is onduidelijk of en hoe deze kosten worden gefinancierd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Schakenbosch Milieu Effect Rapportage (MER) Burgerparticipatie Omwonenden Sociale woningbouw Lucht- en leefkwaliteit Herontwikkeling Zienswijzen Onafhankelijk bureau BouwprojectenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.d.1 Amendement GBLV, D66 en GroenLinks inzake Schakenbosch (MER) ID 143. - 20:40
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement betreft het "Vaststelling Bestemmingsplan Schakenbosch" en is ingediend door leden van GBLV/Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks. Het amendement stelt voor om het raadsbesluit te wijzigen door een integrale Milieu Effect Rapportage (MER) te laten opstellen voor het gebied Leidschendam Noord, inclusief alle bouwprojecten. Daarnaast vraagt het om verbeterde burgerparticipatie en stelt het voorwaarden aan het aantal te realiseren woningen, met een focus op sociale woningbouw. Het amendement wil de inspraak van omwonenden serieus nemen en benadrukt dat het niet bedoeld is om herontwikkeling te blokkeren, maar om zorgvuldigheid te waarborgen.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn aanpak, aangezien het zowel milieuaspecten als burgerparticipatie en woningbouwvoorwaarden adresseert. Echter, het kan meer gedetailleerde informatie bevatten over de uitvoering en tijdslijnen.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of de voorgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan worden aangenomen. De raad speelt een cruciale rol in het waarborgen van een transparant en inclusief besluitvormingsproces.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het volgen van het oorspronkelijke bestemmingsplan of het aannemen van het amendement dat meer nadruk legt op milieuonderzoek, burgerparticipatie en sociale woningbouw. Dit vraagt om een afweging tussen snelheid van ontwikkeling en zorgvuldigheid.
SMART en inconsequenties:
Het amendement is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), maar mist specifieke tijdslijnen en meetbare criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de haalbaarheid van de MER en de impact op de planning zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen, wat zou betekenen dat het bestemmingsplan wordt aangepast volgens de voorgestelde wijzigingen.
Participatie:
Het amendement benadrukt het belang van burgerparticipatie en vraagt om een duidelijke opzet van het participatieproces, waarbij omwonenden serieus worden genomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, gezien de nadruk op een integrale MER en de implicaties voor lucht- en leefkwaliteit.
Financiële gevolgen:
Het amendement noemt geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. De kosten voor het opstellen van een MER en het aanpassen van het participatieproces kunnen aanzienlijk zijn en vereisen verdere financiële planning.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Schakenbosch Milieu Effect Rapportage (MER) Omwonenden Burgerparticipatie Sociale woningbouw Lucht- en leefkwaliteit Herontwikkeling Zienswijzen Bouwprojecten Onafhankelijk bureauVerfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.d.2 Amendement CDA bestemmingsplan Schakenbosch ID 146
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Amendement op het raadsbesluit 1604 Vaststelling bestemmingsplan Schakenbosch". Het amendement, ingediend door R. van Duffelen, stelt voor om artikel 16.1, onder e, uit het bestemmingsplan Schakenbosch te schrappen. Dit artikel creëert een uitzondering die toestaat dat het aantal te bouwen woningen met maximaal 5% kan worden overschreden. Het amendement wil het maximum aantal woningen strikt op 325 houden. Daarnaast benadrukt het amendement het belang van burgerparticipatie, waarbij bewoners van Leidschendam-Noord en andere betrokkenen actief betrokken moeten worden bij de verdere planvorming.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is specifiek en duidelijk in zijn doelstellingen. Het richt zich op een concreet onderdeel van het bestemmingsplan en biedt een duidelijke oplossing voor de geconstateerde problemen. Het aspect van burgerparticipatie is goed uitgewerkt.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en beslissen of het wordt aangenomen. De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van het bestemmingsplan en het waarborgen van de betrokkenheid van de gemeenschap.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de flexibiliteit in het aantal te bouwen woningen of het strikt vasthouden aan het maximum van 325 woningen. Daarnaast moet de raad beslissen over de mate van burgerparticipatie in de verdere planvorming.
SMART en Inconsistenties:
Het amendement is specifiek, meetbaar en tijdgebonden in termen van het aantal woningen. Het is echter minder specifiek over hoe de burgerparticipatie precies vormgegeven zal worden. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het amendement zelf.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen, wat zou betekenen dat artikel 16.1, onder e, wordt geschrapt en dat er een verplichting komt voor actieve burgerparticipatie.
Participatie:
Het amendement legt sterk de nadruk op burgerparticipatie, waarbij bewoners actief betrokken moeten worden bij de verdere planvorming. Dit is een belangrijk onderdeel van het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement, maar kan impliciet relevant zijn, afhankelijk van hoe de verdere planvorming en woningbouw worden aangepakt.
Financiële gevolgen:
Het amendement zelf bespreekt geen directe financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Eventuele financiële implicaties zouden voortkomen uit de uitvoering van het burgerparticipatieproces en de mogelijke aanpassingen in het bouwplan.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Schakenbosch Amendement Burgerparticipatie Woningbouw Artikel 16.1 Artikel 14.4 Plangebied Bewoners Zienswijzen KlankbordgroepVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.e Raadsvoorstel: Voorbereidingsbesluit woningsplitsing en kamerverhuur (1678). - 20:40
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft een voorbereidingsbesluit voor de gemeente Leidschendam-Voorburg om het splitsen van woningen en kamerverhuur te reguleren. Dit besluit is ingegeven door een toename van aanvragen voor woningsplitsing, wat gevolgen heeft voor de leefbaarheid in de gemeente. Het doel is om beleid te ontwikkelen dat het splitsen van woningen en kamerverhuur beperkt, om zo de leefbaarheid te beschermen en de samenstelling van de woningvoorraad te behouden. Het voorbereidingsbesluit treedt in werking bij bekendmaking en geldt voor de gehele gemeente. Het besluit is een tijdelijke maatregel die nieuwe initiatieven voor woningsplitsing en kamerverhuur aanhoudt totdat er nieuw beleid en aangepaste bestemmingsplannen zijn vastgesteld. Het besluit is bedoeld om de druk op de woningmarkt te verlichten en de leefbaarheid te waarborgen. Het voorbereidingsbesluit is opgenomen in de begroting van 2020 en heeft als risico dat het de druk op de schaarse sociale woningvoorraad kan vergroten.
-
Analyse van het document
Analyse van het Voorstel: Voorbereidingsbesluit Woningsplitsing en Kamerverhuur
Titel en Samenvatting:
Het voorstel heet "Raadsvoorstel Voorbereidingsbesluit woningsplitsing en kamerverhuur". Het betreft een voorbereidingsbesluit voor de gemeente Leidschendam-Voorburg om beleid te ontwikkelen dat het splitsen van woningen en kamerverhuur reguleert. Dit is een reactie op de toename van aanvragen voor woningsplitsing, wat de leefbaarheid kan beïnvloeden. Het besluit beoogt de leefomgeving te beschermen door het instellen van regels in bestemmingsplannen en de Huisvestingsverordening. Het voorbereidingsbesluit is een tijdelijke maatregel die aanvragen voor woningsplitsing en kamerverhuur aanhoudt totdat nieuw beleid is vastgesteld.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de context, de noodzaak van het besluit, en de juridische en beleidsmatige kaders. Echter, specifieke details over de implementatie en handhaving van het beleid ontbreken.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid om het voorbereidingsbesluit vast te stellen. Dit besluit is cruciaal voor het ontwikkelen van beleid dat de leefbaarheid in de gemeente beschermt.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze de regulering van woningsplitsing en kamerverhuur willen ondersteunen, wat kan leiden tot beperkingen voor eigenaren en investeerders. Ze moeten ook afwegen hoe ze de balans tussen woningnood en leefbaarheid willen aanpakken.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een duidelijke beschrijving van de acceptatiecriteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de effectiviteit van de handhaving is een punt van zorg.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het voorbereidingsbesluit al dan niet vast te stellen, waarmee ze de basis leggen voor verdere beleidsontwikkeling.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of stakeholders in de besluitvorming, wat een gemis kan zijn in het creëren van draagvlak.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het behoud van leefbare woonomgevingen kan als een duurzaamheidsdoel worden gezien.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn beperkt tot de kosten voor het opstellen en in procedure brengen van het voorbereidingsbesluit, die al in de begroting van 2020 zijn opgenomen. Er is geen specifieke dekking voor eventuele extra kosten genoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Woningsplitsing Kamerverhuur Leefbaarheid Voorbereidingsbesluit Huisvestingsverordening Bestemmingsplan Woningvoorraad Omgevingswet Vergunningenstelsel WoningnoodVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.e.1 Amendement GroenLinks GBLV m.b.t. mantelzorgwoning (ID 141). - 20:50
-
amendement GroenLinks GBLV geen verbod woningsplitsing voor een mantelzorgwoning ID 141.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft het "Raadsvoorstel voorbereidingsbesluit woningsplitsing en kamerverhuur". Het amendement stelt voor om een uitzondering te maken op de verboden van woningsplitsing en kamerverhuur voor mantelzorgwoningen. Dit houdt in dat als een woning wordt gesplitst voor mantelzorgdoeleinden, waarbij de zorgvrager en zorggever in aparte zelfstandige units wonen, deze splitsing toegestaan is. Echter, zodra de mantelzorgrelatie eindigt, mag de mantelzorgwoning niet langer als zelfstandige woning worden gebruikt.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is specifiek en richt zich op een duidelijk omschreven situatie, namelijk mantelzorgwoningen. Het biedt een oplossing voor een specifieke behoefte binnen de gemeenschap, maar verdere details over de uitvoering en handhaving ontbreken.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en beslissen of de voorgestelde uitzondering op de verboden van woningsplitsing en kamerverhuur wordt goedgekeurd. De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van de lokale regelgeving en het waarborgen dat deze aansluit bij de behoeften van de gemeenschap.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de uitzondering voor mantelzorgwoningen wenselijk achten en of dit past binnen het bredere beleid voor woninggebruik en -splitsing. Er moet een afweging worden gemaakt tussen het faciliteren van mantelzorg en het reguleren van woninggebruik.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de situatie die het adresseert (mantelzorgwoningen). Echter, het is minder duidelijk hoe de beëindiging van de mantelzorgrelatie wordt vastgesteld en gehandhaafd, wat een mogelijke inconsistentie kan zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het amendement willen aannemen en daarmee de uitzondering voor mantelzorgwoningen willen toestaan.
Participatie:
Het amendement zelf zegt niets over participatie. Het richt zich op het faciliteren van mantelzorg, wat indirect participatie van zorgvragers en zorggevers in de samenleving bevordert.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd in het amendement. Echter, het bevorderen van mantelzorg kan bijdragen aan sociale duurzaamheid door het ondersteunen van zorg binnen de gemeenschap.
Financiële gevolgen:
Het amendement vermeldt geen directe financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het impliceert echter dat de splitsing voor mantelzorg geen extra financiële last zou moeten vormen voor de betrokken partijen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Amendement Woningsplitsing Kamerverhuur Mantelzorgwoning Zorgvrager Zorggever Zelfstandige woning Mantelzorg Financiële gevolgen GroenLinksVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.f Raadsvoorstel: Vaststellen Verordening sociale en middeldure woningbouw Leidschendam-Voorburg 2020 (1549). - 20:50
Samenvatting
De gemeente Leidschendam-Voorburg stelt voor om de Verordening sociale en middeldure woningbouw 2020 vast te stellen en de Nota vereveningsfonds sociale woningbouw in te trekken. Dit voorstel komt voort uit de behoefte om meer sociale en middeldure woningen te realiseren, gezien het tekort aan dergelijke woningen en de stijgende huurprijzen. De verordening vervangt eerdere beleidsregels en de Nota vereveningsfonds, en is bedoeld om de bouw van sociale en middeldure woningen te stimuleren. Het vereveningsfonds, ingesteld in 2018, heeft als financiële prikkel gefunctioneerd om sociale huurwoningen te realiseren. De nieuwe verordening beoogt een efficiëntere aanpak door beleidsregels samen te voegen en aan te passen, met nadruk op betrokkenheid van woningcorporaties en een realistische exploitatietermijn van 30 jaar. De verordening draagt bij aan de gemeentelijke doelen van een inclusieve en duurzame woonomgeving. De raad wordt gevraagd dit besluit te nemen vanwege de noodzaak om de woningmarkt toegankelijker te maken voor verschillende inkomensgroepen en om de doorstroming te bevorderen.
-
1549 Raadsvoorstel Verordening sociale en middeldure woningbouw Leidschendam-Voorburg 2020.docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Verordening sociale en middeldure woningbouw Leidschendam-Voorburg 2020
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verordening sociale en middeldure woningbouw Leidschendam-Voorburg 2020". Het voorstel beoogt de vaststelling van een nieuwe verordening die de bestaande beleidsregels en de Nota Vereveningsfonds sociale woningbouw vervangt. Het doel is om de bouw van sociale en middeldure woningen te bevorderen, gezien het tekort aan dergelijke woningen. De verordening introduceert verplichtingen voor het realiseren van sociale en middeldure woningen in nieuwe bouwprojecten en biedt financiële prikkels via een vereveningsfonds. Het voorstel adresseert ook de betrokkenheid van woningcorporaties en de exploitatieperiode van sociale huurwoningen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met een duidelijke uitleg van de context, doelen en de noodzaak voor de nieuwe verordening. Het bevat evaluaties van eerdere beleidsregels en biedt een gedetailleerde beschrijving van de voorgestelde wijzigingen.
Rol van de raad:
De raad heeft de bevoegdheid om de verordening vast te stellen en de Nota Vereveningsfonds sociale woningbouw in te trekken. De raad moet ook politieke keuzes maken over de prioriteiten in woningbouw en de inzet van financiële middelen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de balans tussen sociale en middeldure woningbouw, de betrokkenheid van woningcorporaties, en de lengte van de exploitatieperiode voor sociale huurwoningen. Ook moet de raad overwegen hoe de financiële prikkels in het vereveningsfonds worden ingezet.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van percentages voor sociale en middeldure woningen. Echter, de haalbaarheid (Achievable) van sommige doelen, zoals de exploitatieperiode, is in het verleden problematisch gebleken. Er zijn geen duidelijke tijdsgebonden (Time-bound) elementen voor de implementatie van de verordening.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de verordening vast te stellen en de bestaande Nota Vereveningsfonds sociale woningbouw in te trekken.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de noodzaak van vroege betrokkenheid van woningcorporaties bij woningbouwprojecten, maar er is weinig informatie over bredere participatie van andere belanghebbenden of inwoners.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een kernonderwerp in het voorstel, hoewel het subdoel "Een groene, duurzame woongemeente" wordt genoemd.
Financiële gevolgen:
Het voorstel impliceert financiële gevolgen door de instelling en het gebruik van het vereveningsfonds. Er is echter geen gedetailleerde financiële analyse of dekking aangegeven in het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sociale huurwoningen Middeldure woningen Beleidsregels Vereveningsfonds Woningcorporaties Woonmilieu Exploitatietermijn Doorstroming Woningbouwplannen BestemmingsreserveVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.f.1 Amendement CU-SGP toepassing Verordening Sociale en middeldure woningbouw (ID 144). - 21:00
-
Amendement CU-SGP toepassing Verordening Sociale en middeldure woningbouw ID 144.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement ID 144: Verordening sociale en middeldure woningbouw
Samenvatting: Het amendement, ingediend door Kees Verschoor van de ChristenUnie-SGP, beoogt een tekstuele correctie in Artikel 3 van de Verordening sociale en middeldure woningbouw. De huidige tekst bevat een fout waardoor de verordening niet van toepassing zou zijn als er op de dag van inwerkingtreding nog geen intentieovereenkomst is met de initiatiefnemer. Het amendement stelt voor om de woorden "nog geen" te vervangen door "een", zodat de verordening juist wel van toepassing is in deze gevallen. Dit zorgt ervoor dat de verordening van toepassing is op toekomstige bouwplannen zonder bestaande intentieovereenkomst.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het amendement is specifiek en beperkt zich tot een tekstuele correctie in de verordening. Het is volledig in de zin dat het duidelijk het probleem en de voorgestelde oplossing beschrijft. Er zijn geen aanvullende details of context nodig om de wijziging te begrijpen.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of de voorgestelde tekstuele wijziging wordt aangenomen. Dit is een gebruikelijke rol van de raad bij het behandelen van amendementen op verordeningen.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of zij het eens zijn met de voorgestelde wijziging en of deze in lijn is met de oorspronkelijke intenties van de verordening. Dit kan ook een bredere discussie over de toepassing en reikwijdte van de verordening met zich meebrengen.
SMART en Inconsistenties
Het amendement is specifiek en meetbaar in de zin dat het een duidelijke tekstuele wijziging voorstelt. Het is relevant en tijdgebonden, aangezien het betrekking heeft op de inwerkingtreding van de verordening. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten of zij het amendement aannemen, waardoor de tekstuele wijziging in Artikel 3 van de verordening wordt doorgevoerd.
Participatie
Het amendement zelf zegt niets over participatie. Het richt zich uitsluitend op een tekstuele correctie in de verordening.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement. Het voorstel richt zich op de toepassing van de verordening voor sociale en middeldure woningbouw, wat indirect invloed kan hebben op duurzaamheidsdoelstellingen, afhankelijk van de inhoud van de verordening zelf.
Financiële gevolgen
Het amendement zelf heeft geen directe financiële gevolgen, aangezien het een tekstuele correctie betreft. Er wordt geen informatie gegeven over eventuele financiële dekking, omdat dit niet relevant is voor de aard van het amendement.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verordening Sociale woningbouw Middeldure woningbouw Amendement Artikel 3 Intentieovereenkomst Afbakening Zorgwoningen Wet Ruimtelijke Ordening (Wro) InwerkingtredingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.f.2 Amendement D66 percentage 30% middeldure bouw ID 151
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement Percentage middeldure bouw
Samenvatting: Het amendement, voorgesteld door P.J. van Dolen van D66, beoogt een wijziging in de verordening voor sociale en middeldure woningbouw. Het stelt voor om het verplichte aandeel van middeldure huur- of koopwoningen in bouwplannen met 10 of meer woningen te verhogen van 20% naar 30%. Dit is bedoeld om de woningnood in de middeldure sector aan te pakken en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Het amendement benadrukt de noodzaak van een evenwichtige verdeling tussen goedkope, middeldure en dure woningen.
Oordeel over de volledigheid
Het amendement is duidelijk en specifiek in zijn doelstelling om het aandeel middeldure woningen te verhogen. Het biedt een concrete aanpassing van de bestaande verordening en onderbouwt de noodzaak met gegevens uit het verleden. Echter, het amendement zou vollediger zijn met een gedetailleerdere analyse van de verwachte impact op de woningmarkt en eventuele financiële implicaties.
Rol van de Raad
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of de voorgestelde wijziging in de verordening wordt aangenomen. Dit omvat het overwegen van de impact op de woningmarkt, de haalbaarheid van de voorgestelde percentages, en de bredere beleidsdoelen van de gemeente.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of het verhogen van het aandeel middeldure woningen een effectieve strategie is om de woningnood aan te pakken. Dit omvat het afwegen van belangen tussen verschillende inkomensgroepen en het bepalen van prioriteiten in woningbouwbeleid.
SMART en Inconsistenties
Het amendement is specifiek en meetbaar (30% middeldure woningen), maar mist tijdgebonden elementen en een duidelijke verantwoording van de haalbaarheid. Er zijn geen directe inconsistenties, maar de impact op de markt en financiële haalbaarheid zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen, wat zou resulteren in een wijziging van de verordening om het aandeel middeldure woningen te verhogen.
Participatie
Het amendement zelf zegt niets over participatie van burgers of andere stakeholders in het besluitvormingsproces. Dit zou een aandachtspunt kunnen zijn voor de raad om te overwegen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement. Echter, het bevorderen van doorstroming en het bouwen van betaalbare woningen kan indirect bijdragen aan sociale duurzaamheid.
Financiële Gevolgen
Het amendement bespreekt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit is een belangrijk aspect dat de raad moet overwegen, vooral in termen van haalbaarheid en impact op de gemeentelijke begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Amendement Sociale huurwoningen Middeldure woningen Woningbouwprogramma Woningnood Doorstroming Bouwplan Goedkope woningen Dure woningen VerordeningVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.f.3 Amendement D66 GBLV bouwen huur en koop ID 152
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heet "Amendement Bouwen huur en koop" en betreft de "Verordening sociale en middeldure woningbouw". Het amendement, ingediend door Van Dolen en Bremer, stelt voor om de verordening aan te passen zodat deze niet alleen betrekking heeft op sociale en middeldure huurwoningen, maar ook op koopwoningen. Dit is ingegeven door een analyse die een disbalans laat zien in de bouw van goedkope en middeldure koopwoningen ten opzichte van dure en extra dure koopwoningen. Het amendement beoogt de woningnood in de sectoren goedkope en middeldure woningen aan te pakken door ook koopwoningen in deze categorieën te stimuleren.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is specifiek en duidelijk in zijn doelstelling om de verordening uit te breiden naar koopwoningen. Het biedt een onderbouwde analyse van de huidige disbalans in de woningmarkt en verwijst naar voorbeelden uit andere gemeenten. Echter, het amendement zou vollediger zijn met concrete cijfers over de verwachte impact van de voorgestelde wijziging.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of de voorgestelde wijziging in de verordening wordt aangenomen. Dit omvat het overwegen van de argumenten voor het uitbreiden van de verordening naar koopwoningen en het beoordelen van de haalbaarheid en wenselijkheid daarvan.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de focus van de woningbouwverordening willen verbreden naar koopwoningen in de sociale en middeldure sector. Dit vraagt om een afweging tussen het stimuleren van huur- versus koopwoningen en het prioriteren van woningbouw in verschillende prijsklassen.
SMART en Inconsistenties:
Het amendement is specifiek en relevant, maar mist concrete meetbare doelen (zoals aantallen woningen) en een tijdsgebonden planning. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de impact van de wijziging is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement aannemen en daarmee de verordening aanpassen om ook sociale en middeldure koopwoningen te omvatten.
Participatie:
Het amendement zelf zegt niets over participatie, maar het zou nuttig zijn om te overwegen hoe belanghebbenden, zoals bewoners en ontwikkelaars, betrokken kunnen worden bij de implementatie van de verordening.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement, maar kan relevant zijn bij de bouw van nieuwe woningen, vooral in termen van energie-efficiëntie en milieuvriendelijke bouwpraktijken.
Financiële gevolgen:
Het amendement bespreekt niet direct de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het zou nuttig zijn om een financiële analyse toe te voegen die de kosten en baten van het uitbreiden van de verordening naar koopwoningen in kaart brengt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sociale woningbouw Middeldure woningbouw Koopwoningen Huurwoningen Woningnood Disbalans Goedkope woningen Dure woningen Grondgebonden koop Noord Hofland te VoorschotenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.f.4 Amendement D66 bouwplan 10 of meer ID 153
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Minimale bouwvolume op 6". Het amendement, ingediend door P.J. van Dolen van D66, stelt voor om de drempel voor het verplichte aandeel sociale en middeldure woningen te verlagen van bouwplannen met 10 of meer woningen naar bouwplannen met 6 of meer woningen. Dit is bedoeld om de bouw van sociale en middeldure woningen te stimuleren, vooral op kleinere kavels, gezien de beperkte beschikbaarheid van grote bouwlocaties in Leidschendam-Voorburg. Het doel is om de woningnood in de goedkope en middeldure sectoren aan te pakken en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn opzet. Het biedt een duidelijke wijziging van de bestaande verordening en motiveert deze wijziging met een toelichting die de huidige situatie en de noodzaak van de aanpassing beschrijft. Echter, het zou baat hebben bij meer gedetailleerde gegevens of studies die de voorgestelde wijziging ondersteunen.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het amendement te beoordelen, te bespreken en uiteindelijk te stemmen over de voorgestelde wijziging. De raad moet bepalen of de wijziging in lijn is met de gemeentelijke doelen en of het effectief zal bijdragen aan het oplossen van de woningnood.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het verlagen van de drempel voor het verplichte aandeel sociale en middeldure woningen een effectieve strategie is om de woningnood aan te pakken. Er moet ook worden overwogen of deze wijziging haalbaar en wenselijk is voor ontwikkelaars en of het de gewenste impact zal hebben op de woningmarkt.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het aantal woningen (6 of meer) en de percentages voor sociale en middeldure woningen. Het is echter minder duidelijk of het voorstel tijdgebonden en realistisch is, aangezien er geen tijdspad of haalbaarheidsstudie wordt gepresenteerd. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid en impact zijn niet volledig onderbouwd.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen, verworpen of mogelijk verder wordt aangepast. Dit besluit zal afhangen van de discussie en de mate waarin de raad overtuigd is van de effectiviteit van de voorgestelde wijziging.
Participatie:
Het amendement zelf zegt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden. Het zou nuttig zijn om te weten of er consultaties zijn geweest met ontwikkelaars, bewoners of andere stakeholders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement. Echter, het bevorderen van sociale en middeldure woningen kan indirect bijdragen aan sociale duurzaamheid door het verbeteren van de toegankelijkheid van woningen voor verschillende inkomensgroepen.
Financiële gevolgen:
Het amendement bespreekt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het zou nuttig zijn om te weten of er financiële implicaties zijn voor de gemeente of ontwikkelaars en hoe deze worden aangepakt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sociale huurwoningen Middeldure huurwoningen Middeldure koopwoningen Woningnood Bouwplan Kleine kavels Doorstroming Private ondernemingen Woningbouwprogramma Dure sectorVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.1 Raadsvoorstel: Vaststelling Jaarstukken 2019 (1487). - 21:00
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om de jaarstukken van 2019 vast te stellen. Het negatieve rekeningresultaat van € 4.129.000 zal worden onttrokken aan de algemene reserve. Activiteiten en investeringen die in 2019 niet volledig zijn gerealiseerd, worden doorgeschoven naar 2020, waarvoor € 1.433.100 uit de algemene reserve wordt bestemd. De jaarrekening toont een negatief resultaat dat gunstiger is dan eerder begroot, mede door doorgeschoven activiteiten. De investeringen in 2019 bedroegen 53,4% van het geplande bedrag, met een aantal projecten doorgeschoven naar 2020. Het eigen vermogen van de gemeente is afgenomen met € 9,4 miljoen door diverse onttrekkingen aan de reserves. De jaarstukken worden besproken in verschillende vergaderingen, met een definitieve vaststelling gepland op 7 juli 2020.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Vaststellen Jaarstukken 2019
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Raadsvoorstel vaststellen Jaarstukken 2019" van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het voorstel vraagt de gemeenteraad om de jaarstukken van 2019 vast te stellen, het negatieve rekeningresultaat van € 4.129.000 te onttrekken aan de algemene reserve, en niet-gerealiseerde activiteiten en investeringen naar 2020 over te hevelen. Tevens wordt gevraagd om € 1.433.100 uit de algemene reserve te bestemmen voor activiteiten in 2020 en om begrotingswijziging nr. 16 vast te stellen voor de begroting van 2020.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is gedetailleerd en biedt een uitgebreide financiële verantwoording. Het bevat zowel een overzicht van de financiële resultaten als een toelichting op de afwijkingen ten opzichte van de begroting. De bijlagen bieden aanvullende informatie over investeringen en activiteiten.
Rol van de raad:
De raad heeft de taak om de jaarstukken vast te stellen, wat een belangrijke stap is in de financiële controle en verantwoording van de gemeente. De raad moet ook beslissen over de voorgestelde financiële maatregelen, zoals de onttrekking aan de algemene reserve.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over het al dan niet goedkeuren van de jaarstukken en de voorgestelde financiële maatregelen. Dit omvat keuzes over het gebruik van de algemene reserve en de prioritering van doorgeschoven activiteiten en investeringen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers en doelen. Het is tijdgebonden met duidelijke deadlines voor besluitvorming. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van toekomstige activiteiten kan onzekerheden met zich meebrengen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de jaarstukken 2019 vast te stellen, het negatieve resultaat te dekken uit de algemene reserve, en de begrotingswijziging voor 2020 goed te keuren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of andere belanghebbenden in het proces van vaststelling van de jaarstukken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het richt zich voornamelijk op financiële verantwoording en planning.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft aanzienlijke financiële gevolgen, waaronder een onttrekking van € 4.129.000 aan de algemene reserve. De dekking komt uit de algemene reserve, wat de vermogenspositie van de gemeente beïnvloedt. De financiële planning voor 2020 wordt aangepast om doorgeschoven activiteiten te accommoderen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarstukken 2019 Algemene reserve Rekeningresultaat Investeringen Accountantscontrole Eigen vermogen Begrotingswijziging Financiële resultaten Programmaverantwoording BegrotingsrechtmatigheidVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.3 Motie GBLV Voor ieder Kind een Sint ID 512
Samenvatting
De motie, ingediend door de raadsleden Sanja Duijvestijn en Frank Rozenberg van GBLV/Gemeentebelangen, werd besproken tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg op 7 juli 2020. De motie constateert dat het project 'Voor Ieder Kind een Sint' is wegbezuinigd, wat de Sinterklaasviering voor sommige kinderen in de gemeente in gevaar brengt. De indieners van de motie benadrukken het belang van een Sinterklaasviering voor alle kinderen in de gemeente en roepen het college op om een bedrag van € 2.500,- beschikbaar te stellen om het project dit jaar te ondersteunen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie voor ieder kind een Sint
Samenvatting: De motie, ingediend door de leden Duijvestijn en Rozenberg van GBLV/Gemeentebelangen, roept de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg op om een bedrag van € 2.500,- beschikbaar te stellen voor het project 'Voor Ieder Kind een Sint'. Dit project is eerder wegbezuinigd, waardoor de Sinterklaasviering voor sommige kinderen in de gemeente in het gedrang komt. De indieners benadrukken het belang van een inclusieve viering voor alle kinderen en verzoeken het college om de benodigde financiering voor dit jaar te waarborgen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
De motie is beknopt en richt zich specifiek op het herstellen van de financiering voor een enkel project. Het bevat de noodzakelijke elementen om het doel en de benodigde actie duidelijk te maken, maar mist gedetailleerde informatie over de uitvoering en de impact van het project.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad moet beslissen of zij het college oproept om de gevraagde financiering van € 2.500,- beschikbaar te stellen voor het project. De raad heeft de rol om te beoordelen of dit voorstel in lijn is met de prioriteiten en budgettaire mogelijkheden van de gemeente.
Politieke keuzes
De raad moet kiezen of zij prioriteit willen geven aan het financieren van het Sinterklaasproject, wat een signaal afgeeft over het belang dat zij hechten aan inclusiviteit en culturele vieringen. Dit kan ook invloed hebben op andere budgettaire keuzes en prioriteiten binnen de gemeente.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en meetbaar in termen van het gevraagde bedrag en het doel (financiering voor het project). Echter, het is niet tijdgebonden (behalve dat het voor dit jaar moet zijn) en mist details over de haalbaarheid en uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou baat hebben bij meer context over de impact en uitvoering.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten of zij instemmen met het beschikbaar stellen van de gevraagde € 2.500,- voor het project 'Voor Ieder Kind een Sint'.
Participatie
De motie zegt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in de besluitvorming of uitvoering van het project.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet genoemd en lijkt geen relevant onderwerp in deze motie, die zich richt op culturele en sociale inclusiviteit.
Financiële gevolgen
De motie vraagt om een specifieke financiële toewijzing van € 2.500,-. Er wordt niet aangegeven hoe dit bedrag gedekt zal worden binnen de bestaande begroting, wat een punt van overweging kan zijn voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Voor Ieder Kind een Sint Sinterklaasviering Wegbezuinigd Kinderen Gemeente Project College Beschikbaar stellen Bedrag Tussentijdse rapportage Begroting 2020Verfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.a.4 Motie GBLV horecavouchers ID 511
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 7 juli 2020 een motie besproken, ingediend door de leden Rozenberg en Klazenga, met betrekking tot de ondersteuning van de lokale horeca die zwaar is getroffen door de coronacrisis. De motie stelt vast dat de gemeente 5 miljoen euro heeft gereserveerd voor lokale steunmaatregelen en dat er onverwacht 60 miljoen euro extra is ontvangen uit de verkoop van Eneco-aandelen. De motie stelt voor om een vouchersysteem op te zetten waarmee inwoners van de gemeente de lokale horeca kunnen ondersteunen. Eenpersoonshuishoudens zouden een voucher van € 25,00 ontvangen en meerpersoonshuishoudens € 50,00. De kosten van dit systeem, geschat op 1,4 miljoen euro, zouden worden gedekt uit het gereserveerde steunbudget en/of de algemene reserve.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie Horecavouchers
Samenvatting: De motie, ingediend door de leden Rozenberg en Klazenga, stelt voor om een vouchersysteem op te zetten ter ondersteuning van de lokale horeca in Leidschendam-Voorburg. Dit systeem zou inwoners vouchers geven ter waarde van €25 voor eenpersoonshuishoudens en €50 voor meerpersoonshuishoudens, te besteden in lokale horecagelegenheden. De kosten van het systeem, geschat op 1,4 miljoen euro, zouden worden gedekt door het budget voor ondersteuningsmaatregelen en/of de algemene reserve. De motie benadrukt de noodzaak van steun voor de horeca, die zwaar is getroffen door de coronacrisis, en erkent de inspanningen van inwoners en bedrijven om de maatregelen na te leven.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het beschrijven van de context, het doel en de financiële dekking van het voorstel. Echter, details over de implementatie van het vouchersysteem en de exacte verdeling van de kosten tussen de genoemde budgetten ontbreken.
Rol van de Raad
De raad moet de motie bespreken en goedkeuren of afwijzen. Het is hun taak om te beoordelen of het voorgestelde vouchersysteem een effectieve manier is om de lokale horeca te ondersteunen en of de financiële dekking voldoende is.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of het ondersteunen van de horeca via een vouchersysteem de beste manier is om de lokale economie te stimuleren. Ze moeten ook overwegen of het gebruik van de algemene reserve gerechtvaardigd is.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en meetbaar in termen van de waarde van de vouchers en de totale kosten. Het is tijdgebonden in de zin dat het een eenmalige maatregel betreft. Echter, er zijn geen specifieke tijdlijnen voor de implementatie genoemd, wat een inconsistentie kan zijn.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze de motie aannemen en het college verzoeken het vouchersysteem op te zetten.
Participatie
De motie vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of bedrijven in de ontwikkeling van het vouchersysteem, maar impliceert wel dat inwoners betrokken zijn als ontvangers van de vouchers.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de motie, en lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen zijn duidelijk: een eenmalige uitgave van circa 1,4 miljoen euro. De dekking wordt voorgesteld vanuit het budget voor ondersteuningsmaatregelen en/of de algemene reserve, maar de exacte verdeling is niet gespecificeerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Horecavouchers Coronacrisis Vouchersysteem Lokale economie Ondersteuningsmaatregelen Bedrijven Inwoners Budget Eneco Algemene reserveVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.b Motie m.b.t. zienswijze ontwerpstructuurvisie CID (GBLV VVD GroenLinks CDA PvdA CU-SGP D66) ID 505. - 22:00
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een motie ingediend met betrekking tot de Ontwerp Structuurvisie CID van de gemeente Den Haag. De motie, ondersteund door meerdere partijen, constateert dat de plannen rond station Laan van NOI en de Van Alphenstraat in Voorburg onvoldoende rekening houden met de impact op Leidschendam-Voorburg. Er zijn zorgen over de stikstofdepositie, waterberging en parkeernormen. De raad vraagt om actieve betrokkenheid van Leidschendam-Voorburg bij vervoersprojecten en leefbaarheidseffectrapportages, en om tijdige informatievoorziening en participatiemogelijkheden voor haar inwoners. Ook wordt verzocht om monitoring van de parkeerdruk in Voorburg-Noord.
-
Motie GBLV VVD GroenLinks CDA PvdA CU-SGP D66 zienswijze ontwerpstructuurvisie CID ID 505.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie is getiteld "Motie zienswijze ontwerp structuurvisie CID". Het betreft een reactie van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg op de Ontwerp Structuurvisie CID van de gemeente Den Haag. De motie constateert dat de plannen rond station Laan van NOI en de Van Alphenstraat in Voorburg onvoldoende rekening houden met de impact op Leidschendam-Voorburg, met name op het gebied van stikstofdepositie, waterberging en parkeernormen. De motie roept op tot actieve betrokkenheid van Leidschendam-Voorburg bij de verdere ontwikkeling van de plannen, inclusief deelname aan een Leefbaarheids Effect Rapport en monitoring van de parkeerdruk.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de belangrijkste zorgen van Leidschendam-Voorburg met betrekking tot de structuurvisie van Den Haag. Het benoemt specifieke problemen zoals stikstofdepositie en parkeerdruk, en vraagt om concrete acties zoals betrokkenheid bij rapportages en monitoring.
Rol van de raad:
De raad speelt een adviserende en controlerende rol. Ze moet ervoor zorgen dat de belangen van Leidschendam-Voorburg worden behartigd in de plannen van Den Haag en dat er voldoende participatie en communicatie is met de inwoners.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze de motie steunt en daarmee de voorgestelde acties richting Den Haag ondersteunt. Dit omvat keuzes over regionale samenwerking, milieubeleid en participatie van inwoners.
SMART en Inconsistenties:
De motie is deels SMART: het is specifiek en relevant, maar mist concrete tijdsgebonden doelen en meetbare criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde acties hangt af van de bereidheid van Den Haag om samen te werken.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de motie aannemen en daarmee de voorgestelde acties ondersteunen.
Participatie:
De motie benadrukt het belang van participatie door te vragen dat Leidschendam-Voorburg en haar inwoners actief betrokken worden bij de verdere ontwikkeling van de plannen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, vooral in relatie tot stikstofdepositie en waterberging. De motie wijst op de noodzaak om deze aspecten mee te nemen in de plannen.
Financiële gevolgen:
De motie zelf bespreekt geen directe financiële gevolgen of de dekking daarvan. De financiële impact zou kunnen voortkomen uit de noodzaak voor extra monitoring en participatieprocessen, maar dit wordt niet gespecificeerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ontwerp Structuurvisie CID Milieueffectrapportage Stikstofproblematiek Waterberging Parkeernorm Verdichtingsplannen Leefbaarheids Effect Rapport (LER) Vervoersprojecten Participatie ParkeerdrukVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.c Raadsvoorstel: Kaderbrief 2021-2024 (1477). - 22:15
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om de kaderbrief 2021-2024 vast te stellen en het college opdracht te geven de financiële gevolgen te verwerken in de meerjarenbegroting 2021-2024. Dit besluit wordt voorgelegd in het kader van de jaarlijkse financiële planning, waarbij het college normaal gesproken een uitgebreide kadernota aanbiedt. Vanwege de coronacrisis is dit jaar echter gekozen voor een beleidsarme kaderbrief. Het doel van het voorstel is om de gemeenteraad en inwoners goed te informeren over de planning en uitvoering van beleid. De kaderbrief actualiseert de financiële situatie van het bestaande beleid, rekening houdend met diverse ontwikkelingen zoals loon- en prijsstijgingen en externe invloeden. Het vaststellen van de kaderbrief stelt het college in staat om de programmabegroting 2021-2024 op te stellen volgens de vastgestelde kaders. De integrale afweging van nieuw beleid en intensiveringen zal plaatsvinden bij de begrotingsbehandeling in het najaar. De bijlage bij de kaderbrief biedt verdere inhoudelijke toelichting, inclusief het verwachte begrotingssaldo en de invloed op de reservepositie.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel kaderbrief 2021-2024". Het voorstel vraagt de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om de kaderbrief 2021-2024 vast te stellen en het college opdracht te geven de financiële gevolgen te verwerken in de meerjarenbegroting 2021-2024. Vanwege de coronacrisis is er gekozen voor een beleidsarme kaderbrief in plaats van een volledige kadernota. De kaderbrief actualiseert de financiële waterstanden van het bestaand beleid, rekening houdend met loon- en prijsontwikkelingen, gemeentegroei en externe ontwikkelingen. Het doel is om de raad tijdig te informeren over de financiële ontwikkelingen en de basis te leggen voor de programmabegroting.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de context van de coronacrisis en de noodzaak van een beleidsarme kaderbrief uitlegt. Het biedt inzicht in de financiële kaders en de redenen voor het uitstellen van beleidswijzigingen tot de begrotingsbehandeling in het najaar.
Rol van de Raad:
De raad moet de kaderbrief vaststellen, wat een essentiële stap is in het begrotingsproces. Dit stelt het college in staat om de programmabegroting op te stellen binnen de vastgestelde kaders.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met een beleidsarme benadering en het uitstellen van beleidswijzigingen. Dit kan invloed hebben op de prioritering van gemeentelijke projecten en uitgaven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke doelen of meetbare resultaten bevat. Het is echter realistisch en tijdgebonden in de context van de coronacrisis. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij de kaderbrief 2021-2024 vaststelt en het college de opdracht geeft om de financiële gevolgen te verwerken in de meerjarenbegroting.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van inwoners of andere belanghebbenden is meegenomen in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De kaderbrief actualiseert de financiële waterstanden, maar het voorstel geeft geen gedetailleerde financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Dit zal waarschijnlijk worden behandeld in de begrotingsbehandeling in het najaar.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kaderbrief 2021-2024 Financiële kaders Programmabegroting Beleidsarme kaderbrief Coronacrisis Meerjarenraming Begrotingssaldo Reservepositie Autonome en exogene ontwikkelingen BeleidswijzigingenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.c.1 Amendement VVD GroenLinks PvdA CDA CU-SGP raadsbesluit Kaderbrief ID 145. - 22:45
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kaderbrief 2021-2024 Meerjarenbegroting Financiële gevolgen Coronacrisis Beleidsarme kaderbrief Exogene ontwikkelingen Autonome ontwikkelingen Begrotingsbehandeling Nieuw beleid OmbuigingenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.c.2 Amendement GBLV Jonge Mantelzorgers ID 148
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft het agendapunt "Kaderbrief 2021-2024" en richt zich specifiek op "Jonge Mantelzorgers". Het voorstel van de leden Duijvestijn en Rozenberg beoogt een structurele financiële ondersteuning van € 2.250 per jaar vanaf 2021 voor het project Jonge Mantelzorgers. Dit project is eerder wegbezuinigd, wat heeft geleid tot een gebrek aan aandacht voor jonge mantelzorgers en het verlies van de band met sociaal werkers die mantelzorgondersteuning bieden.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is beknopt en richt zich specifiek op het herstellen van financiële steun voor een specifiek project. Het biedt echter weinig detail over hoe het bedrag precies zal worden besteed of welke resultaten worden verwacht.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement willen aannemen en daarmee structureel budget willen toewijzen aan het project Jonge Mantelzorgers. Dit vraagt om een afweging van prioriteiten binnen de beschikbare middelen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij prioriteit willen geven aan de ondersteuning van jonge mantelzorgers en of zij bereid zijn om hiervoor structureel budget vrij te maken, mogelijk ten koste van andere projecten of initiatieven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en een duidelijke verantwoording van de besteding. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de toelichting is summier.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement aannemen en daarmee de voorgestelde financiële ondersteuning voor jonge mantelzorgers goedkeuren.
Participatie:
Het amendement zelf zegt niets over participatie van belanghebbenden, zoals jonge mantelzorgers of sociaal werkers, bij de totstandkoming of uitvoering van het project.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp binnen dit specifieke amendement, aangezien het zich richt op sociale ondersteuning.
Financiële gevolgen:
Het amendement vraagt om een structurele uitgave van € 2.250 per jaar. Er wordt niet aangegeven hoe deze uitgave gedekt zal worden binnen de begroting, wat een belangrijk aandachtspunt is voor de raad bij de besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jonge Mantelzorgers Amendement Kaderbrief 2021-2024 Duijvestijn Rozenberg Structureel bedrag Project Wegbezuinigd Sociaal werker MantelzorgondersteuningVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.c.3 Amendement GBLV Voor ieder Kind een Sint ID 149
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement "Voor Ieder Kind een Sint" betreft een voorstel om een structureel bedrag van €2.500 per jaar toe te voegen aan de gemeentelijke begroting voor het project dat ervoor zorgt dat alle kinderen in de gemeente kunnen deelnemen aan de Sinterklaasviering. Dit project was eerder wegbezuinigd, waardoor sommige kinderen mogelijk niet kunnen deelnemen aan deze culturele traditie.
Volledigheid van het Voorstel:
Het amendement is beknopt en richt zich specifiek op het toevoegen van een jaarlijks bedrag aan de begroting. Het biedt echter weinig detail over de uitvoering of de impact van het project, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen of zij het amendement willen aannemen en daarmee het voorgestelde bedrag structureel willen opnemen in de begroting. Dit vereist een afweging van prioriteiten binnen de gemeentelijke financiën.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij het belangrijk vinden om te investeren in culturele participatie voor kinderen, en of dit project prioriteit heeft boven andere mogelijke uitgaven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het bedrag, maar mist details over de tijdsgebonden doelen en de specifieke resultaten die verwacht worden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de doelstellingen kunnen concreter worden geformuleerd.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij het amendement willen goedkeuren en daarmee het voorgestelde bedrag opnemen in de begroting.
Participatie:
Het amendement zelf zegt weinig over participatie, maar impliceert dat het project gericht is op inclusie en deelname van alle kinderen aan de Sinterklaasviering.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp binnen dit specifieke amendement, aangezien het zich richt op culturele participatie.
Financiële Gevolgen:
Het amendement vraagt om een structurele jaarlijkse uitgave van €2.500. Er wordt niet aangegeven hoe deze uitgave gedekt zal worden binnen de bestaande begroting, wat een punt van overweging kan zijn voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Amendement Kaderbrief 2021-2024 Voor Ieder Kind een Sint Duijvestijn Rozenberg Structureel bedrag Project Wegbezuinigd Sinterklaasviering GBLV/GemeentebelangenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.c.4 Amendement GBLV Nabestaanden café ID 150
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft het "Nabestaanden Café" en is ingediend door de leden Duijvestijn en Rozenberg. Het voorstel beoogt een structurele financiële ondersteuning van € 4.000 per jaar vanaf 2021 voor het Nabestaanden Café. Dit café biedt een ontmoetingsplek voor mensen die rouwen, waar zij steun en gesprekken met lotgenoten kunnen vinden. Het amendement benadrukt het belang van deze voorziening zonder verdere toelichting te geven.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is beknopt en richt zich specifiek op de financiële ondersteuning van het Nabestaanden Café. Het biedt echter weinig detail over de exacte besteding van de middelen of de verwachte impact van de financiering.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het opnemen van een structureel bedrag in de begroting voor het Nabestaanden Café. Dit vereist een afweging van prioriteiten binnen de beschikbare financiële middelen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij het belangrijk vindt om structureel te investeren in het Nabestaanden Café, wat een sociale voorziening is. Dit kan impliceren dat andere projecten minder prioriteit krijgen of dat er extra middelen moeten worden gevonden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het bedrag (€ 4.000) en de startdatum (2021). Het is echter niet tijdgebonden in termen van evaluatie of einddoel, en er is geen specifieke verantwoording of evaluatieproces beschreven.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het amendement aanneemt en daarmee structureel € 4.000 per jaar toekent aan het Nabestaanden Café.
Participatie:
Het amendement zelf zegt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in de besluitvorming of uitvoering.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp binnen dit specifieke amendement, aangezien het zich richt op sociale ondersteuning.
Financiële gevolgen:
Het amendement vraagt om een structurele uitgave van € 4.000 per jaar. Er wordt niet aangegeven hoe deze uitgave gedekt zal worden binnen de bestaande begroting, wat een punt van overweging kan zijn voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Amendement Kaderbrief 2021-2024 Nabestaanden Café Duijvestijn Rozenberg Structureel bedrag € 4.000 Gesprek Steun LotgenotenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 4.c.5 Amendement GBLV afschaffen hondenbelasting ID 154 - 22:45
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Afschaffen Hondenbelasting" en is ingediend door Frank Rozenberg van GBLV/Gemeentebelangen. Het stelt voor om de hondenbelasting met ingang van 2021 af te schaffen en het gratis verstrekken van hondenpoepzakjes te beëindigen. Het amendement vraagt om alternatieve voorstellen voor de begroting om het wegvallen van de hondenbelasting te compenseren, zoals verdere bezuinigingen of verhoging van gemeentelijke inkomsten met een algemene werking. De toelichting benadrukt dat de hondenbelasting oneerlijk is en dat de gemeente hoog scoort in de ranking van gemeenten met hondenbelasting.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn opzet, maar mist specifieke details over hoe de financiële gevolgen van het afschaffen van de hondenbelasting precies zullen worden opgevangen.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en beslissen of het voorstel om de hondenbelasting af te schaffen en de financiële compensatie daarvoor te zoeken, wordt aangenomen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het behouden van de hondenbelasting als inkomstenbron of het afschaffen ervan en zoeken naar alternatieve inkomsten of bezuinigingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen concrete alternatieven biedt voor de financiële compensatie. Er zijn geen duidelijke meetbare doelen of tijdlijnen voor de compensatie.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het amendement aannemen en daarmee de hondenbelasting afschaffen, of het amendement verwerpen en de huidige situatie behouden.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie van burgers of belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, tenzij het indirect invloed heeft op gemeentelijke uitgaven die aan duurzaamheid gerelateerd zijn.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft financiële gevolgen door het wegvallen van de hondenbelasting als inkomstenbron. Er wordt gevraagd om voorstellen voor compensatie, maar er zijn geen specifieke dekkingsplannen opgenomen in het amendement.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Hondenbelasting Afschaffen Hondenpoepzakjes Begroting Bezuinigingen Gemeentelijke inkomsten Melkkoe Ranking Tekorten GBLV/GemeentebelangenVerfijning van de zoekopdracht: