17-02-2025 Commissie Samenleving
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 2 Vaststellen agenda
J. Brokke - VVD
H.P. Klazenga - GBLV
J. Brokke - VVD
J. Streefkerk - PvdA
J. Brokke - VVD
Th.J. Visser - CDA
H.P. Klazenga - GBLV
J. Brokke - VVD
Agendapunt 3 Spreekrecht inwoners (maximaal 30 minuten)
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
Agendapunt 4 Vragen en mededelingen (indien van toepassing)
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
Agendapunt 5.1 Raadsvoorstel vaststellen aanvullende toetsingscriteria lokale omroep 2026
Lokale Omroep Leidschendam-Voorburg: Nieuwe Criteria en Toekomstige Discussies
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een voorstel besproken om aanvullende criteria vast te stellen voor de aanwijzing van een lokale omroep na 2026. Dit is noodzakelijk omdat de huidige zendmachtiging van Omroep Midvliet dan afloopt. Het voorstel roept vragen op over de toekomst van lokale media en de rol van de gemeente daarin.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om aanvullende toetsingscriteria vast te stellen voor de lokale omroep na 2026 uitvoerig besproken. De criteria zijn nodig omdat de zendmachtiging van de huidige lokale omroep, Midvliet, op 9 januari 2026 afloopt. Het Commissariaat voor de Media heeft de gemeente gevraagd om deze criteria vast te stellen en kenbaar te maken. Belangrijke nieuwe criteria zijn het behoud van een lokaal kanaal en de borging van redactionele onafhankelijkheid.De ChristenUnie, vertegenwoordigd door de heer Wilschut, vroeg zich af waarom het college voorstelt om één kanaal te behouden voor Leidschendam-Voorburg, eventueel samen met een omliggende gemeente. "Wordt een partij die vooruitlopend op de regionale omroepen een goed voorstel indient, met dit toetsingscriterium belemmerd?" vroeg Wilschut.
Het CDA, bij monde van de heer Visser, benadrukte het belang van vooruitkijken naar de periode na 2028, wanneer de nieuwe Mediawet van kracht wordt. "We moeten nadenken over hoe we onze omroep willen inrichten richting 2028," stelde Visser. Hij pleitte voor een bredere discussie over de rol van de lokale omroep, waarbij ook inwoners betrokken worden.
Wethouder Belt legde uit dat het behoud van een lokaal kanaal essentieel is om het nieuws dichtbij de inwoners te brengen. "We hebben gezien dat in omliggende gemeenten kanalen zijn opgeheven, waardoor het lokale nieuws niet voldoende terugkomt," aldus Belt. Hij benadrukte dat Leidschendam-Voorburg momenteel is ingedeeld in de Leidse regio, maar dat er gesprekken gaande zijn om te kijken of een eigen streekomroep mogelijk is.
De discussie leidde tot een voorstel van het CDA om een openbaar debat te organiseren over de rol en functie van de lokale omroep. "We moeten de discussie breed voeren en niet alleen in de Raad," aldus Visser. Dit voorstel kreeg bijval van andere raadsleden, die het belang van een kritische en onafhankelijke lokale journalistiek onderstreepten.
Het voorstel is voor bespreking geagendeerd voor de eerstvolgende raad. De fractie PvdA komt mogelijk met een motie. De discussie over de toekomst van de lokale omroep en de rol van de gemeente daarin blijft ook daarna voortleven. De gemeenteraad zal zich in de toekomst verder buigen over de invulling van de lokale media en de betrokkenheid van de inwoners daarbij.
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een raadsvoorstel opgesteld om aanvullende toetsingscriteria vast te stellen voor de aanwijzing van een lokale omroep voor de periode na 9 januari 2026. Dit is nodig omdat de huidige zendmachtiging van de lokale omroep Midvliet dan afloopt. Het Commissariaat voor de Media heeft de gemeente gevraagd om deze criteria vast te stellen en kenbaar te maken. De criteria moeten objectief meetbaar zijn en mogen de inhoud van het media-aanbod niet beïnvloeden. Belangrijke nieuwe criteria zijn het behoud van een lokaal kanaal en de borging van redactionele onafhankelijkheid. De gemeente moet uiterlijk in maart 2025 de criteria vaststellen en aan het Commissariaat doorgeven. De nieuwe Mediawet, die in 2028 van kracht wordt, zal de structuur van lokale omroepen veranderen, maar tot die tijd blijft de huidige wet van toepassing. Het besluit heeft geen significante financiële gevolgen, en de betrokken omroepen worden geïnformeerd over de procedure.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Titel: Raadsvoorstel vaststellen aanvullende toetsingscriteria lokale omroep 2026
Samenvatting: Het voorstel betreft het vaststellen van aanvullende toetsingscriteria voor de aanwijzing van een lokale omroep in Leidschendam-Voorburg voor de periode na 9 januari 2026. Het Commissariaat voor de Media heeft de gemeente gevraagd deze criteria vast te stellen als onderdeel van de aanwijzingsprocedure. De criteria moeten objectief meetbaar zijn en mogen de inhoud van het media-aanbod niet beïnvloeden. De gemeenteraad moet deze criteria uiterlijk in maart 2025 vaststellen en doorsturen naar het Commissariaat. Het voorstel bevat ook nieuwe criteria die de onafhankelijkheid en lokale focus van de omroep moeten waarborgen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een duidelijke uitleg over de noodzaak en de context van de aanvullende toetsingscriteria. Er is echter weinig detail over de specifieke inhoud van de criteria zelf, die in een bijlage zijn opgenomen.
Rol van de raad:
De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om de aanvullende toetsingscriteria vast te stellen en een advies uit te brengen aan het Commissariaat voor de Media. De raad speelt een cruciale rol in het waarborgen dat de lokale omroep voldoet aan de wettelijke eisen en de behoeften van de gemeenschap.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de inhoud en de specificiteit van de aanvullende toetsingscriteria. Dit omvat keuzes over hoe de onafhankelijkheid en lokale betrokkenheid van de omroep het beste kunnen worden gewaarborgd.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het duidelijke deadlines en doelen stelt. Echter, de meetbaarheid van de criteria is afhankelijk van de bijlage, die niet in detail in het voorstel zelf wordt besproken. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de aanvullende toetsingscriteria vast te stellen en deze naar het Commissariaat voor de Media te sturen.
Participatie:
Er is beperkte participatie van inwoners of belanghebbenden in het proces. De huidige omroepen worden geïnformeerd, maar er is geen bredere consultatie van de gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel. De focus ligt op de juridische en operationele aspecten van de lokale omroep.
Financiële gevolgen:
Het voorstel zelf heeft geen directe financiële gevolgen, aangezien het alleen gaat om het vaststellen van criteria. De bekostiging van de lokale omroep wordt gedekt door een bedrag per huishouden vanuit het gemeentefonds, met een gering financieel effect voor de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Aanvullende toetsingscriteria Lokale omroep Commissariaat voor de Media Mediawet Zendmachtiging Streekomroepen Redactionele onafhankelijkheid Aanwijzingsprocedure Bekostiging Programmabeleidsbepalend orgaan (pbo)Verfijning van de zoekopdracht:
J. Brokke - VVD
F.B. Wilschut - ChristenUnie
J. Brokke - VVD
J. Streefkerk - PvdA
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
F.B. Wilschut - ChristenUnie
Th.J. Visser - CDA
H.P. Klazenga - GBLV
J. Brokke - VVD
H.P. Klazenga - GBLV
J. Brokke - VVD
Th.J. Visser - CDA
J. Brokke - VVD
C.A. Bos - D66
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
C.A. Bos - D66
J. Brokke - VVD
Th.J. Visser - CDA
J. Brokke - VVD
J. Streefkerk - PvdA
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
F.B. Wilschut - ChristenUnie
J. Streefkerk - PvdA
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
Th.J. Visser - CDA
H.P. Klazenga - GBLV
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
I.M. Feld - GroenLinks
J. Brokke - VVD
C.A. Bos - D66
J. Brokke - VVD
J. Streefkerk - PvdA
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
I.M. Feld - GroenLinks
Agendapunt 5.2 Raadsvoorstel uitstel evaluatie gemeenschappelijke regeling GGD en Veilig Thuis Haaglanden
Samenvatting
De gemeenteraad heeft besloten om de evaluatie van de gemeenschappelijke regeling GGD en Veilig Thuis Haaglanden uit te stellen tot 2027 en geen zienswijze in te dienen. Dit besluit wordt aan het Dagelijks Bestuur van de GR GGD VT Haaglanden verzonden. De evaluatie, die oorspronkelijk in 2024 zou plaatsvinden, is uitgesteld omdat er in 2022 al een uitgebreide evaluatie is uitgevoerd en de aanbevelingen daarvan recent zijn doorgevoerd. Het algemeen bestuur acht een nieuwe evaluatie op dit moment weinig zinvol, mede vanwege de recente wijzigingen in de wet gemeenschappelijke regelingen en de timing die samenvalt met een bestuurswisseling. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit besluit en er zijn geen inwoners of belanghebbenden betrokken bij het raadsvoorstel.
-
4133 Raadsvoorstel Uitstel evaluatie gemeenschappelijke regeling GGD en Veilig Thuis Haaglanden.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Uitstel evaluatie gemeenschappelijke regeling GGD en Veilig Thuis Haaglanden." Het voorstel behelst het uitstellen van de evaluatie van de gemeenschappelijke regeling GGD-VT Haaglanden tot 2027. De reden voor het uitstel is dat er in 2022 al een uitgebreide evaluatie heeft plaatsgevonden en de aanbevelingen daarvan recent zijn doorgevoerd. Het algemeen bestuur acht een nieuwe evaluatie op dit moment weinig meerwaarde te hebben, mede vanwege de recente wijzigingen in de wet gemeenschappelijke regelingen. Het voorstel vraagt de raad om in te stemmen met het uitstel en af te zien van het indienen van een zienswijze.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de redenen voor het uitstel duidelijk uiteenzet en de context van eerdere evaluaties en wijzigingen in de wetgeving biedt. Het bevat ook de formele stappen die moeten worden genomen.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om in te stemmen met het uitstel van de evaluatie en om af te zien van het indienen van een zienswijze. Dit is een formele goedkeuring van het besluit van het algemeen bestuur.
Politieke keuzes:
De politieke keuze betreft het al dan niet instemmen met het uitstel van de evaluatie. De raad moet overwegen of zij het eens zijn met de argumenten voor uitstel en of zij het wenselijk achten om geen zienswijze in te dienen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden (uitstel tot 2027), maar mist meetbare en haalbare doelen omdat het voornamelijk een besluit tot uitstel betreft. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met het uitstel van de evaluatie tot 2027 en om geen zienswijze in te dienen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er geen inwoners of belanghebbenden betrokken zijn bij dit besluit, aangezien het een wettelijke taak van de gemeenteraad betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om de timing en noodzaak van een evaluatie.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële consequenties, wat expliciet in het document wordt vermeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Evaluatie Gemeenschappelijke regeling GGD-VT Haaglanden Uitstel Bestuur Governance Aanpassingen Zienswijze Statuut Juridisch adviseurVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5.3 Raadsbrief informeren over uitkomsten onderzoek Ooievaarspas
Th.J. Visser - CDA
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
W.F. Steutel - GBLV
J. Brokke - VVD
E.C. Van Saltbommel - GBLV
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
J.J. Koster - CDA
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
J.J. Koster - CDA
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
Ph. van Veller - Wethouder
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
Ph. van Veller - Wethouder
J. Brokke - VVD
Ph. van Veller - Wethouder
M. Mathlouti - D66
Ph. van Veller - Wethouder
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
Ph. van Veller - Wethouder
J. Brokke - VVD
I.M. Feld - GroenLinks
J. Brokke - VVD
J.J. Koster - CDA
J. Brokke - VVD
Ph. van Veller - Wethouder
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
Ph. van Veller - Wethouder
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
Ph. van Veller - Wethouder
J. Brokke - VVD
S.G.D. Kok - PvdA
J. Brokke - VVD
J.J. Koster - CDA
J. Brokke - VVD
E.C. Van Saltbommel - GBLV
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
G.E. Steinebach - ChristenUnie
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
I.M. Feld - GroenLinks
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
S.G.D. Kok - PvdA
Ph. van Veller - Wethouder
W.F. Steutel - GBLV
M. Mathlouti - D66
W.F. Steutel - GBLV
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
S.G.D. Kok - PvdA
J. Brokke - VVD
Ph. van Veller - Wethouder
J. Brokke - VVD
Ph. van Veller - Wethouder
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
M. Mathlouti - D66
Ph. van Veller - Wethouder
J. Brokke - VVD
I.M. Feld - GroenLinks
J. Brokke - VVD
S.G.D. Kok - PvdA
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
S.G.D. Kok - PvdA
M. Mathlouti - D66
Ph. van Veller - Wethouder
M. Mathlouti - D66
Ph. van Veller - Wethouder
M. Mathlouti - D66
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
00:23:27 - 00:24:45 - 00:26:07 - 00:29:14 - 00:29:20 - 00:29:29 - 00:33:02 - 00:35:18 - 00:38:33 - 00:41:46 - 00:46:56 - 00:48:25 - 00:49:18 - 00:52:56 - 00:53:18 - 00:54:25 - 00:55:00 - 00:55:26 - 00:56:26 - 00:58:13 - 00:58:51 - 00:59:49 - 01:01:10 - 01:01:34 - 01:02:13 - 01:03:05 - 01:03:37 - 01:04:00 - 01:05:41 - 01:06:23 - 01:06:38 - 01:06:46 - 01:09:50 - 01:10:41 - 01:11:29 - 01:12:33 - 01:13:11 - 01:14:14 - 01:17:42 - 01:19:24 - 01:19:31 - 01:19:59 - 01:20:34 - 01:21:48 - 01:22:40 - 01:23:20 - 01:25:33 - 01:27:18
Th.J. Visser - CDA
Agendapunt 6.1 Besluitenlijst Commissie Samenleving van 13 januari 2025
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
Agendapunt 6.2 Raadsvoorstel vaststellen actualisatie Algemene plaatselijke verordening Leidschendam-Voorburg
Samenvatting
Het voorgestelde raadsbesluit betreft de actualisatie van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) van Leidschendam-Voorburg, noodzakelijk door de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De wijzigingen omvatten voornamelijk aanpassingen in verwijzingen naar wet- en regelgeving, redactionele verbeteringen, inhoudelijke wijzigingen en de toevoeging van twee nieuwe artikelen. Belangrijke wijzigingen zijn onder andere de introductie van een vrijstelling voor proeverijen in slijtersbedrijven, de verplichting voor hondenbezitters om een opruimmiddel bij zich te hebben, en de mogelijkheid voor het college om bepaalde watergebieden te reguleren voor niet-gemotoriseerde vaartuigen. Het besluit heeft geen financiële gevolgen en de wijzigingen zijn niet geschikt voor inspraak of participatie. Na goedkeuring wordt de geactualiseerde Apv bekendgemaakt via het elektronisch Gemeenteblad en een samenvatting in de lokale krant.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel Vaststellen actualisatie Apv 2025". Het voorstel betreft de actualisatie van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) van Leidschendam-Voorburg, noodzakelijk door de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het omvat technische en redactionele wijzigingen, inhoudelijke aanpassingen, en de toevoeging van nieuwe artikelen. Belangrijke wijzigingen zijn onder andere de introductie van een vrijstelling voor proeverijen in slijtersbedrijven, een verplichting voor hondenbezitters om een opruimhulpmiddel bij zich te hebben, en de regulering van waterrecreatie in de Nieuwe Driemanspolder.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke toelichting op de wijzigingen en de bijbehorende was-wordt-lijst. Het volgt de model-Apv van de VNG en houdt rekening met de Omgevingswet.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren. Het is hun taak om te zorgen dat de wijzigingen in de Apv in lijn zijn met de lokale behoeften en wettelijke vereisten.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de nieuwe en gewijzigde artikelen, zoals de vrijstelling voor proeverijen en de regulering van waterrecreatie. Dit kan politieke implicaties hebben, bijvoorbeeld op het gebied van openbare orde en milieu.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke doelen en tijdlijnen. Er zijn geen directe inconsequenties opgemerkt, maar de effectiviteit van handhaving kan een aandachtspunt zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de actualisatie van de Apv vast te stellen en de wijzigingen in werking te laten treden.
Participatie:
Er is geen actieve participatie van inwoners of belanghebbenden geweest, omdat de wijzigingen als ondergeschikt worden beschouwd. De bekendmaking volgt na besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant in de context van de regulering van waterrecreatie, om de natuur en dieren in de Nieuwe Driemanspolder te beschermen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen. De handhaving van de nieuwe en gewijzigde artikelen valt binnen de bestaande capaciteit.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Algemene plaatselijke verordening (Apv) Omgevingswet Model-Apv Proeverijen Hondenpoepzakjes Waterrecreatie Nieuwe Driemanspolder Alcoholwet Niet-gemotoriseerde vaartuigen HandhavingVerfijning van de zoekopdracht:
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
Agendapunt 6.3 Raadsvoorstel wijzigen gemeenschappelijke Regeling VRH 2025
Samenvatting
De raad van Leidschendam-Voorburg heeft besloten om toestemming te geven voor de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden 2025. Deze wijziging is noodzakelijk vanwege de actualisatie van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) per 1 juli 2022. De Veiligheidsregio Haaglanden had eerder om een zienswijze gevraagd op het ontwerp van de gewijzigde regeling, en de ingediende zienswijzen zijn inmiddels verwerkt. De belangrijkste aanpassingen betreffen de procedure voor het indienen van zienswijzen, participatie en actieve informatieplicht, en de voorwaarden voor uittreding uit de regeling. De herziene regeling heeft geen financiële gevolgen en er is geen burgerparticipatie betrokken bij deze wijziging, aangezien het een technische aanpassing betreft.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel instemmen met de vaststelling van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden 2025
Samenvatting: Het voorstel betreft de goedkeuring van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling voor de Veiligheidsregio Haaglanden 2025. De wijzigingen zijn noodzakelijk om de regeling in overeenstemming te brengen met de geactualiseerde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) van 1 juli 2022. De raad is gevraagd om een zienswijze, die inmiddels is verwerkt. De belangrijkste wijzigingen betreffen de procedure voor het indienen van zienswijzen, participatie en de actieve informatieplicht. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan de herziene regeling, en burgerparticipatie is niet van toepassing vanwege de wettelijke aard van de wijzigingen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de aanleiding, de procedurele stappen, en de inhoudelijke wijzigingen duidelijk beschrijft. Het verwijst naar relevante documenten en biedt inzicht in de afwegingen die tot het besluit hebben geleid.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad heeft de rol om in te stemmen met de vaststelling van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling. Dit is een formele stap die nodig is om de regeling juridisch te verankeren.
Politieke keuzes
De politieke keuzes zijn beperkt, aangezien de wijzigingen voortvloeien uit wettelijke vereisten. De raad kan echter overwegen hoe zij omgaat met de aspecten van participatie en informatievoorziening, hoewel deze in dit geval beperkt zijn door de aard van de regeling.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare doelen, wat begrijpelijk is gezien de wettelijke aard van de wijzigingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten om toestemming te geven voor de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden 2025 en dit besluit aan het college toe te sturen.
Participatie
Participatie is niet concreet uitgewerkt in het voorstel, omdat de wijzigingen voortkomen uit wettelijke verplichtingen en zich niet lenen voor burgerparticipatie.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op juridische en procedurele aanpassingen.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan de herziene regeling, zoals expliciet vermeld in het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheidsregio Haaglanden Gemeenschappelijke regeling Zienswijzen Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) Participatie Actieve informatieplicht Uittreding Reglement van orde Financiële gevolgen BurgerparticipatieVerfijning van de zoekopdracht:
J. Brokke - VVD
J. Brokke - VVD
Agendapunt 6.4 Raadsvoorstel eerste wijziging verordening raadscommissies 2024
Samenvatting
Het voorgestelde raadsbesluit betreft de eerste wijziging van de verordening op de raadscommissies Leidschendam-Voorburg 2024. Deze wijziging treedt in werking na bekendmaking. De aanleiding voor de wijziging is een verduidelijking over stemprocedures in de raadscommissies, waarbij eerder gewogen stemming werd voorgesteld. Na reacties van inwoners is heroverwogen of deze methode wenselijk en juridisch sluitend is. De Werkgroep Verordeningen stelt nu voor om stemmingen met een gewone meerderheid te laten plaatsvinden, aangezien raadscommissies geen besluiten nemen over raadsvoorstellen, maar zich richten op politiek debat en advisering. De voorzitter kan een informele peiling doen, met formele stemming alleen op verzoek. Er zijn geen financiële gevolgen en de wijziging is mede tot stand gekomen door reacties van inwoners.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Eerste wijziging van de verordening op de raadscommissies Leidschendam-Voorburg 2024." Het voorstel beoogt een verduidelijking in de stemprocedure binnen de raadscommissies. In plaats van een gewogen stemming, zoals eerder voorgesteld, wordt nu een gewone meerderheid voorgesteld voor procedurele besluiten. Dit is naar aanleiding van reacties van inwoners en een heroverweging van de juridische houdbaarheid van de gewogen stemming. De wijziging treedt in werking de dag na bekendmaking.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het duidelijk de aanleiding, de voorgestelde wijziging, en de overwegingen beschrijft. Het biedt een heldere uitleg over de reden voor de wijziging en de procedurele aspecten die het betreft.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het voorgestelde besluit te beoordelen en vast te stellen. De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde wijziging in de stemprocedure binnen de raadscommissies.
Politieke keuzes:
De politieke keuze betreft de manier waarop stemmingen binnen de raadscommissies worden uitgevoerd. De raad moet kiezen tussen het handhaven van de eerder voorgestelde gewogen stemming of het aannemen van de voorgestelde wijziging naar een gewone meerderheid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de wijziging die wordt voorgesteld. Het is haalbaar en relevant, gezien de reacties van inwoners en de juridische overwegingen. De tijdsgebondenheid is duidelijk met de inwerkingtreding de dag na bekendmaking. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde wijziging van de verordening vast te stellen, waarmee de stemprocedure binnen de raadscommissies wordt aangepast naar een gewone meerderheid.
Participatie:
Het voorstel erkent de betrokkenheid van inwoners door hun reacties te bedanken en te gebruiken als input voor de aanpassing. Dit wijst op een participatieve benadering in de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op procedurele aspecten van de raadscommissies.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, wat expliciet wordt vermeld. Er is geen noodzaak voor dekking van kosten, aangezien er geen financiële impact is.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Raadscommissies Wijziging Stemming Verordening Werkgroep Verordeningen Inwoners Advies Procedurele besluiten Politiek debat PeilingVerfijning van de zoekopdracht: