11-12-2018 Raadsforum
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 2.a.1 Opening, mededelingen en vaststelling agenda. - 20:00
K. Tigelaar - Burgemeester
J. van Rossum - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
K. Tigelaar - Burgemeester
K. Tigelaar - Burgemeester
M.J.R. Hartsinck - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 2.b Besluitenlijst raadsforum 27 november 2018. - 20:05
M.J.R. Hartsinck - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 2.c Lijst van Ingekomen stukken 11 december 2018 - 20:05
K. Tigelaar - Burgemeester
M.J.R. Hartsinck - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 2.d Indienen en stemverklaring aangekondigde nieuwe moties. - 20:05
Verkeersdrukte rond de Mall of The Netherlands: Raad roept op tot actie
De gemeenteraad debatteerde over de verkeersdrukte die verwacht wordt rond de Mall of The Netherlands. Met de opening van het vernieuwde winkelcentrum in 2020 en de vertraagde aanleg van kruispunten op de N14, dringt de raad aan op maatregelen om verkeersproblemen te voorkomen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd een motie ingediend door de leden Bos en Van Wijk, waarin zij hun zorgen uitten over de verkeersdrukte rondom de Mall of The Netherlands. De verbouwing van het winkelcentrum, die in 2020 voltooid zal zijn, trekt naar verwachting tussen de 12 en 14 miljoen bezoekers per jaar. Echter, de aanleg van ongelijkvloerse kruispunten op de N14 begint pas in 2023 of later, wat kan leiden tot verkeersknelpunten."Het is verstandig om te anticiperen," benadrukte een van de indieners. De motie roept het college op om de bereikbaarheid van de Mall te onderzoeken en maatregelen te treffen. Dit omvat overleg met de gemeente Den Haag en Rijkswaterstaat over dynamisch verkeersmanagement en betere informatievoorziening bij station Mariahoeve. Ook wordt samenwerking met Unibail-Rodamco-Westfield voorgesteld voor communicatie en mogelijk shuttlevervoer.
De motie werd zonder verdere discussie door het college aangenomen, wat de urgentie van het probleem onderstreept. De raad verwacht voor het zomerreces van 2019 geïnformeerd te worden over de voortgang.
Naast deze motie werden er tijdens de vergadering ook andere voorstellen besproken, waaronder een motie van de ChristenUnie en SGP over de uitbreiding van de schoolspullenpas en een amendement van Gemeentebelangen over de lediging van ondergrondse afvalcontainers. De vergadering eindigde met een lange lijst van moties, waarbij de voorzitter opmerkte dat het bijna een wedstrijd leek wie de meeste moties kon indienen.
De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de gemeente om de verwachte verkeersproblemen rond de Mall of The Netherlands aan te pakken en de bereikbaarheid te waarborgen.
Samenvatting
De motie van de leden Bos en Van Wijk betreft het multilateraal overleg over parkeren en verkeersdruk rondom de Mall of The Netherlands. Geconstateerd wordt dat de verbouwing van het winkelcentrum in 2020 klaar is en dat de aanleg van ongelijkvloerse kruispunten op de N14 pas in 2023 of later begint. Het verwachte bezoekersaantal van de Mall ligt tussen de 12 en 14 miljoen per jaar. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het Cars Jeans Stadion en station Ypenburg, en de reistijd per openbaar vervoer naar de Mall is kort. De motie benadrukt dat het onwenselijk is dat er verkeersknelpunten ontstaan en roept het college op om de bereikbaarheid van de Mall te onderzoeken en maatregelen te treffen. Dit omvat overleg met de gemeente Den Haag en Rijkswaterstaat over dynamisch verkeersmanagement, betere informatievoorziening bij station Mariahoeve, en samenwerking met Unibail-Rodamco-Westfield voor communicatie en mogelijk shuttlevervoer. De Raad wordt voor het zomerreces van 2019 geïnformeerd over de voortgang.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Ongelijkvloerse kruispunten N14" en is ingediend door Frank Rozenberg van GBLV. Het amendement stelt voor om de adviesbrief over de ongelijkvloerse kruispunten N14 aan te passen. Specifiek wordt voorgesteld om op pagina 2 van de adviesbrief de laatste paragraaf te wijzigen zodat alle mogelijke betrokkenen aan de Noordsingel worden genoemd. Naast de sportverenigingen, BP en Shell, moeten ook Stadstuin Rusthout en Scouting De Damherten worden vermeld.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement lijkt specifiek en gericht op het toevoegen van volledigheid aan de lijst van betrokkenen. Het is echter beperkt tot een enkele wijziging en biedt geen bredere context of aanvullende informatie over de impact van deze wijziging.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het amendement te beoordelen en te beslissen of de voorgestelde wijziging in de adviesbrief moet worden doorgevoerd. Dit omvat het overwegen van de belangen van alle betrokken partijen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het belangrijk is om alle genoemde partijen expliciet te vermelden in de adviesbrief. Dit kan een politieke keuze zijn om transparantie en inclusiviteit te bevorderen.
SMART en Inconsistenties:
Het amendement is specifiek en meetbaar in de zin dat het duidelijk aangeeft welke wijziging moet worden doorgevoerd. Het is echter niet tijdgebonden en biedt geen specifieke criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsistenties binnen het amendement zelf.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de voorgestelde wijziging in de adviesbrief. Dit betekent dat zij moeten overwegen of de toevoeging van de extra betrokkenen noodzakelijk en wenselijk is.
Participatie:
Het amendement impliceert een bredere participatie door meer betrokkenen te noemen, wat kan bijdragen aan een inclusiever besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement en lijkt geen direct relevant onderwerp te zijn in deze context.
Financiële gevolgen:
Het amendement zelf heeft geen directe financiële gevolgen, aangezien het alleen betrekking heeft op de inhoud van een adviesbrief. Er wordt geen informatie gegeven over eventuele kosten of hoe deze gedekt zouden worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ongelijkvloerse kruispunten N14 Amendement Frank Rozenberg GBLV Adviesbrief Noordsingel Sportverenigingen Stadstuin Rusthout Scouting De Damherten BP en ShellVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement "Leging ondergrondse afvalcontainers" stelt voor om de routeplanning van Avalex aan te passen zodat ondergrondse afvalcontainers bij winkelcentra en hotspots ook op zondagen worden geleegd. Dit is een reactie op het veranderde afdankgedrag van inwoners door het omgekeerd inzamelen, wat leidt tot een ophoping van afval in het weekend. Het amendement beoogt het verwijderen van bijgeplaatst grofvuil en ander afval op zondagen structureel op te nemen in de afvalrouteplanning, met kosten gedekt door optimalisatie van de afvalroutes op andere dagen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in zijn opzet. Het identificeert een specifiek probleem en biedt een concrete oplossing. Echter, het mist gedetailleerde informatie over de exacte kosten en de impact van de voorgestelde optimalisatie.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en beslissen of het voorstel wordt aangenomen. Dit omvat het overwegen van de noodzaak, de haalbaarheid en de financiële implicaties van de voorgestelde wijziging.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het belangrijker is om de afvalproblematiek in het weekend aan te pakken dan de mogelijke extra kosten en logistieke uitdagingen die het legen op zondag met zich mee kan brengen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en gedetailleerde informatie over de haalbaarheid (Achievable) en relevantie (Relevant) van de optimalisatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking is vaag.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen, wat zou betekenen dat Avalex de afvalcontainers ook op zondag moet legen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen directe participatie van inwoners of andere belanghebbenden in de besluitvorming, maar het speelt wel in op het gedrag en de behoeften van de inwoners.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien het voorstel bijdraagt aan een schonere leefomgeving en mogelijk efficiëntere afvalinzameling.
Financiële gevolgen:
Het voorstel suggereert dat de kosten voor het legen op zondag kunnen worden gedekt door optimalisatie van de afvalroutes op andere dagen. Er is echter geen gedetailleerde financiële analyse of garantie dat deze optimalisatie voldoende besparingen oplevert.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ondergrondse afvalcontainers Avalex Zondagen Winkelcentra Hotspots Grofvuil Omgekeerd inzamelen Afdankgedrag Afvalroutes OptimalisatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Uitbreiding Schoolspullenpas leerlingen basisschool
Samenvatting: De motie, ingediend door C. Verschoor van de ChristenUnie-SGP, stelt voor om de Schoolspullenpas voor basisschoolleerlingen uit minima-gezinnen uit te breiden. Dit komt voort uit de constatering dat deze kinderen vaak een taalachterstand hebben en dat digitale oefenstof aanbevolen wordt door basisscholen. De huidige tablet-regeling is niet toegankelijk voor deze kinderen, en de Schoolspullenpas is verhoogd voor voortgezet onderwijs, maar niet voor basisschoolleerlingen. Er is een budgetruimte van € 25.000, en de motie vraagt om de pas met € 40 te verhogen en deze te laten gebruiken voor de aanschaf van apparaten zoals tablets.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de huidige situatie beschrijft, de noodzaak voor verandering aangeeft, en een concrete oplossing biedt. Echter, het zou baat hebben bij meer gedetailleerde informatie over de implementatie en de verwachte impact.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad moet de motie beoordelen en besluiten of zij instemt met de voorgestelde wijzigingen in het minimabeleid. De raad heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen dat het beleid effectief en rechtvaardig is voor de doelgroep.
Politieke keuzes
De raad moet beslissen of zij prioriteit geeft aan het ondersteunen van basisschoolleerlingen met een taalachterstand door middel van digitale hulpmiddelen. Dit kan invloed hebben op de verdeling van middelen binnen het minimabeleid.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar (verhoging van € 40), en tijdgebonden (voor het schooljaar 2019-2020). Het is minder duidelijk hoe de haalbaarheid en relevantie worden gewaarborgd. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de praktische uitvoering van de aanschaf van apparaten kan verder worden uitgewerkt.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten of zij de motie aanneemt en de voorgestelde wijzigingen in de Schoolspullenpas doorvoert.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van belanghebbenden, zoals ouders of scholen, in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel, maar het bevorderen van digitale geletterdheid kan indirect bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn beperkt tot de beschikbare budgetruimte van € 25.000. Het voorstel geeft aan dat deze ruimte voldoende is om de verhoging van de Schoolspullenpas te dekken. Verdere financiële details of langetermijnkosten worden niet besproken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Schoolspullenpas Basisschool Minimabeleid Taalachterstand Tablet Budgetruimte Digitale oefenstof Verhoging Beleidsregels AanvraagVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Multilateraal overleg parkeren en verkeersdruk Mall of The Netherlands". Het richt zich op het aanpakken van de verwachte verkeersdrukte rondom de Mall of The Netherlands, die in 2020 gereed zal zijn. De motie constateert dat er een groot aantal bezoekers wordt verwacht en dat er voldoende parkeergelegenheid is bij nabijgelegen locaties zoals het Cars Jeans Stadion en station Ypenburg. Het roept op tot overleg met relevante partijen om dynamisch verkeersmanagement in te zetten en alternatieve vervoersmogelijkheden te promoten, zoals openbaar vervoer en leenfietsen, om verkeersknelpunten te voorkomen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het identificeren van de problemen en het voorstellen van oplossingen. Het benoemt de betrokken partijen en geeft concrete acties die ondernomen moeten worden. Echter, het mist specifieke details over de implementatie van de voorgestelde maatregelen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het college op te roepen tot actie en om de voortgang van de voorgestelde maatregelen te monitoren. De raad moet ook beslissen of ze de motie willen aannemen en het college willen verzoeken de voorgestelde acties uit te voeren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze prioriteit willen geven aan het verminderen van verkeersdrukte en het bevorderen van alternatieve vervoersmiddelen. Dit kan invloed hebben op de relatie met betrokken partijen zoals de gemeente Den Haag en Unibail-Rodamco-Westfield.
SMART en Inconsistenties:
De motie is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en tijdgebonden (voor het zomerreces van 2019), maar mist meetbare en haalbare doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van sommige voorstellen, zoals het dynamisch omleiden van verkeer, kan verder worden uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de motie willen aannemen en het college willen verzoeken de voorgestelde acties uit te voeren.
Participatie:
De motie benadrukt het belang van overleg met verschillende stakeholders, waaronder de gemeente Den Haag, Rijkswaterstaat en Unibail-Rodamco-Westfield, maar er wordt weinig gezegd over directe participatie van inwoners of bezoekers.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is impliciet relevant, gezien de focus op openbaar vervoer en elektrisch aangedreven shuttlevervoer, maar het wordt niet expliciet genoemd als een doel.
Financiële gevolgen:
De motie bespreekt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit kan een belangrijk aandachtspunt zijn voor de raad bij het overwegen van de motie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Mall of The Netherlands Verkeersdruk Parkeren Ongelijkvloerse kruispunten N14 Bereikbaarheid Openbaar vervoer Dynamisch Verkeersmanagement Unibail-Rodamco-Westfield Shuttlevervoer VerkeersknelpuntVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie vaart achter goed re-integratie- en participatiebeleid op alle noodzakelijke onderdelen
Samenvatting: De motie, ingediend door de heer Van Veller namens de VVD, roept op tot versnelling van het re-integratie- en participatiebeleid in Leidschendam-Voorburg. Het beleidsplan is van groot belang voor inwoners in een uitkeringssituatie en heeft aanzienlijke financiële implicaties voor de gemeente. De motie benadrukt de noodzaak van een uitvoerings- en implementatieplan en dringt aan op aanvullende acties om negatieve afwijkingen in de Divosa-benchmark te verbeteren. Het college wordt opgedragen om uiterlijk in maart een plan aan de raad voor te leggen en halfjaarlijks te rapporteren over de voortgang op diverse indicatoren.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de urgentie en de noodzaak voor een uitvoeringsplan. Echter, het mist specifieke details over de inhoud van het uitvoerings- en implementatieplan.
Rol van de Raad
De raad speelt een toezichthoudende rol door het college op te dragen een uitvoerings- en implementatieplan te presenteren en de voortgang te monitoren via halfjaarlijkse rapportages.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of ze instemt met de voorgestelde versnelling en de specifieke focus op de Divosa-benchmark indicatoren. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de prioritering van middelen en acties.
SMART en Inconsistenties
De motie is deels SMART: het geeft een specifieke deadline (maart) en meetbare indicatoren (Divosa-benchmark). Echter, het mist concrete acties en verantwoordelijkheden binnen het uitvoeringsplan, wat kan leiden tot inconsistenties in de uitvoering.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze de motie steunen en het college de opdracht geven om de gevraagde acties uit te voeren.
Participatie
De motie vermeldt geen specifieke participatie van belanghebbenden of inwoners in het proces van beleidsvorming of -uitvoering.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in deze motie.
Financiële Gevolgen
De motie erkent de financiële tekorten van de gemeente op het gebied van bijstand, maar biedt geen specifieke oplossingen voor de dekking van eventuele extra kosten die voortvloeien uit de voorgestelde acties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Re-integratie- en participatiebeleid Uitvoerings- en implementatieplan Financiële tekorten Divosa-benchmark Methode Delft Urgentie Bijstand Uitkeringssituatie Acties InformerenVerfijning van de zoekopdracht:
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
Ph. van Veller - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 2.e Raadsvoorstel: Vaststellen re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022 (764) - 20:20
Unaniem Akkoord: Leidschendam-Voorburg Stelt Nieuw Re-integratiebeleid Vast
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft unaniem ingestemd met het nieuwe re-integratie- en participatiebeleid voor de periode 2019-2022. Het beleid, dat gericht is op het bevorderen van arbeidsmarktdeelname en maatschappelijke participatie, belooft financiële voordelen en een reductie van het bijstandsbestand.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Leidschendam-Voorburg betreft het vaststellen van het re-integratie- en participatiebeleid voor de periode 2019-2022, evenals de bijbehorende Re-integratieverordening Participatiewet. Dit nieuwe beleid volgt op het aflopen van eerdere plannen en is ontwikkeld om de deelname van inwoners aan de arbeidsmarkt en maatschappij te bevorderen. Het beleid richt zich op twee hoofdtrajecten: re-integratie naar regulier werk voor inwoners met een korte afstand tot de arbeidsmarkt, en maatschappelijke participatie voor degenen met een grotere afstand. Het beleid ondersteunt de doelen van het Sociaal Kompas en het coalitieakkoord, en streeft naar een reductie van het bijstandsbestand, wat financiële voordelen kan opleveren. Het beleid wordt jaarlijks geëvalueerd en er is aandacht voor samenwerking met andere arbeidsmarktregio’s. De Re-integratieverordening moet worden aangepast om het nieuwe beleid te ondersteunen.
-
395 Aangenomen Motie inzake Onderzoek naar verbetering van bejegening cliënten WI door Ombudsman 494845.pdf dossier
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
398 Unaniem aangenomen Motie inzake Vaart achter goed re-integratie- en participatiebeleid op alle noodzakelijke onderdelen.pdf dossier
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
764 Raadsvoorstel Vaststellen re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022.docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Raadsvoorstel Vaststellen re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022". Het doel is om nieuw beleid vast te stellen dat de re-integratie en participatie van inwoners in Leidschendam-Voorburg bevordert. Het beleid richt zich op het begeleiden van inwoners naar werk of maatschappelijke participatie, met speciale aandacht voor maatwerk en specifieke doelgroepen zoals statushouders, 50-plussers en jongeren. Het beleid beoogt ook een reductie van het bijstandsbestand en een vermindering van het tekort op de BUIG-uitgaven.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is uitgebreid en gedetailleerd, met een duidelijke uitleg van de doelen, de context en de financiële implicaties. Het bevat ook bijlagen met advies en reacties van de Participatieraad, wat bijdraagt aan de volledigheid.
Rol van de raad:
De raad moet het re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022 en de bijbehorende verordening vaststellen. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren en monitoren van de uitvoering van het beleid.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de prioritering van middelen en aandacht voor specifieke doelgroepen binnen het beleid. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de mate van samenwerking met andere arbeidsmarktregio’s.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, met duidelijke doelen en verwachte resultaten. Er zijn geen directe inconsistenties opgemerkt, maar de afhankelijkheid van exogene factoren kan de realisatie van doelen beïnvloeden.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het re-integratie- en participatiebeleid 2019-2022 en de Re-integratieverordening Participatiewet vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de rol van maatschappelijke partners in de begeleiding van inwoners naar participatie en werk. Er is ook advies ingewonnen van de Participatieraad, wat participatie in de beleidsvorming aantoont.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt meer op sociale duurzaamheid door het bevorderen van werk en participatie.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft aanzienlijke financiële implicaties, met een verwachte reductie van het bijstandsbestand en een vermindering van het tekort op de BUIG-uitgaven. Er wordt aangegeven dat de besparingen deels gedekt worden door een vangnetuitkering en een daling van het eigen risico. De financiële effecten worden jaarlijks geëvalueerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Re-integratie- en participatiebeleid Participatiewet Sociaal Kompas BUIG (Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorziening Gemeenten) Coalitieakkoord Arbeidsmarkt Ontwikkelroutes Maatschappelijke participatie Tekortreductie EvaluatieVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.f Raadsvoorstel: Vaststellen Minimabeleid 2019-2022 (744) - 20:20
GroenLinks stemt tegen nieuw minimabeleid: "Nivellering onder armen is niet de oplossing"
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met een nieuw minimabeleid voor de periode 2019-2022. Het beleid, dat zich richt op het voorkomen van armoede en het bevorderen van financiële stabiliteit, kreeg echter kritiek van GroenLinks, die als enige partij tegenstemde.
Samenvatting
De gemeente Leidschendam-Voorburg stelt een nieuw minimabeleid voor de periode 2019-2022 vast, aangezien het huidige beleid afloopt. Dit nieuwe beleid is ontwikkeld op basis van diverse onderzoeken en landelijke ontwikkelingen, met als doel meer maatwerk te bieden aan doelgroepen die moeite hebben om rond te komen. Het beleid richt zich op het voorkomen van armoede en het bevorderen van financiële stabiliteit, met speciale aandacht voor kindgericht armoedebeleid. Er worden enkele regelingen aangepast en geïntensiveerd, zoals de school-, sport- en cultuurkosten voor oudere kinderen, en de individuele inkomenstoeslag wordt herzien. Het beleid draagt bij aan de doelstellingen van de gemeente om inwoners financieel zelfredzaam te maken. Er zijn risico's verbonden aan mogelijke toekomstige wetswijzigingen en landelijke ontwikkelingen. Het budget voor 2019 is vastgesteld en past binnen de beschikbare middelen, hoewel er op lange termijn onzekerheden zijn over de toereikendheid van het budget.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Voorstel: Vaststellen Minimabeleid 2019-2022
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststellen minimabeleid 2019-2022". Het voorstel beoogt het minimabeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg voor de periode 2019-2022 vast te stellen. Het huidige beleid loopt af, en het nieuwe beleid richt zich op het verbeteren van de financiële situatie van huishoudens die moeite hebben om rond te komen. Er wordt meer maatwerk geboden, met specifieke aandacht voor doelgroepen zoals paren met oudere kinderen en alleenstaanden onder de pensioengerechtigde leeftijd. Het beleid omvat aanpassingen in regelingen zoals de individuele inkomenstoeslag en bijzondere bijstand, en streeft naar een betere verdeling van middelen om armoede te verminderen.
Oordeel over de Volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een uitgebreide analyse van de huidige situatie, inclusief statistieken en aanbevelingen van het NIBUD. Er zijn echter enkele onzekerheden over de toekomstige financiële dekking.
Rol van de Raad:
De raad moet het minimabeleid en de bijbehorende verordening vaststellen. Dit is een belangrijke stap in het gemeentelijk armoedebeleid.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de toewijzing van middelen en prioriteiten binnen het minimabeleid. Dit omvat keuzes over welke doelgroepen extra ondersteuning krijgen en hoe middelen worden herverdeeld.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), maar er zijn onzekerheden over de financiële dekking op lange termijn. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de effectiviteit van de maatregelen moet worden gemonitord.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het minimabeleid 2019-2022 en de verordening individuele inkomenstoeslag vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt samenwerking met de Missing Chapter Foundation voor kind-inclusie, wat wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, dat zich voornamelijk richt op financiële stabiliteit en armoedebestrijding.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn significant, met een begroot budget voor 2019. Er is echter onzekerheid over de dekking op lange termijn, afhankelijk van externe factoren zoals wetgeving en economische ontwikkelingen. Het voorstel bevat een lichte budgetverschuiving om de gewenste effecten te bereiken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Minimabeleid 2019-2022 Armoede NIBUD Doelgroepen Bijzondere bijstand Individuele inkomenstoeslag Kindgericht armoedebeleid Participatie AOW-gerechtigd BewindvoeringskostenVerfijning van de zoekopdracht:
J. van Rossum - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 2.g Raadsvoorstel: Aanpak afvalsituatie (709). - 20:20
Groen Licht voor Groener Leidschendam-Voorburg: Raadsvoorstel Afvalbeleid Aangenomen
In een spannende raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg ingestemd met een nieuw pakket maatregelen om de afvalsituatie in de gemeente te verbeteren. Het voorstel, dat streeft naar een groenere en duurzamere gemeente, werd aangenomen met een nipte meerderheid.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdagavond werd er fel gedebatteerd over het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het college presenteerde een uitgebreid plan dat onder andere voorziet in het wekelijks inzamelen van restafval, het verbeteren van de milieustraatfaciliteiten en het opzetten van communicatiecampagnes om afvalpreventie te bevorderen. Het doel is om de hoeveelheid restafval te verminderen en de afvalinzameling efficiënter te maken, zonder de kosten door te belasten aan de inwoners via de afvalstoffenheffing.Het debat begon met de bespreking van vijf ingediende amendementen. GroenLinks diende een amendement in om het wekelijks inzamelen van afval alleen indien noodzakelijk uit te voeren. Dit voorstel werd echter verworpen, net als de meeste andere amendementen. "We moeten realistisch blijven," aldus een raadslid van de VVD, dat benadrukte dat het wekelijks inzamelen een streefdoel is.
Een ander amendement, dat een jaarlijkse vermindering van 10% restafval als doel stelde, kreeg wel unanieme steun. "Dit is een ambitie die we van harte ondersteunen," verklaarde de Partij van de Arbeid. Het amendement werd dan ook aangenomen en vormt nu een belangrijk onderdeel van het afvalbeleid.
Het raadsvoorstel zelf werd uiteindelijk met 18 stemmen voor en 17 tegen aangenomen. De fracties van de VVD, CDA, Partij van de Arbeid, ChristenUnie en SGP stemden voor, terwijl Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks tegen waren. "Wij vinden het onverantwoord om zo'n groot bedrag uit te geven aan het rond laten rijden van Avalex-wagens voor het leveren van halfvolle kliko's," verklaarde de heer Rozenberg van Gemeentebelangen.
De heer Verschoor, die voor het voorstel stemde, sprak zijn vertrouwen uit in de aanpak van de wethouder. "Ik ben tevreden over de reactie en toelichting van de wethouder en heb vertrouwen in de aanpak waar zij voor staat, inclusief maatwerk in de wijken en verbeterde voorlichting en communicatie."
Met de goedkeuring van het raadsvoorstel zet Leidschendam-Voorburg een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst. De komende jaren zal moeten blijken of de maatregelen daadwerkelijk leiden tot een efficiëntere afvalinzameling en een groenere gemeente.
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft een pakket maatregelen om de afvalsituatie in de gemeente Leidschendam-Voorburg aan te pakken. Het college heeft een gedetailleerde aanpak voorgesteld, die voortbouwt op eerdere wijzigingen in het afvalbeleid. Het doel is om de gemeente groener en duurzamer te maken. De voorgestelde maatregelen omvatten onder andere het wekelijks inzamelen van restafval, het temporiseren van Het Nieuwe Inzamelen (HNI), en het verbeteren van de milieustraatfaciliteiten. Ook worden er preventieve maatregelen genomen, zoals communicatiecampagnes en een pilot met opgefleurde milieuparkjes. Het college streeft naar een vermindering van restafval en een efficiëntere afvalinzameling, met betrokkenheid van de inwoners. De totale kosten voor de maatregelen bedragen € 1.087.081, waarvoor in de programmabegroting 2019-2022 een bedrag van € 1.330.000 wordt voorgesteld, zonder deze kosten door te belasten aan de inwoners via de afvalstoffenheffing.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Aanpak afvalsituatie in Leidschendam-Voorburg
Titel en Samenvatting:
Het voorstel heet "Raadsvoorstel Aanpak afvalsituatie". Het richt zich op het verbeteren van de afvalsituatie in Leidschendam-Voorburg door een reeks maatregelen. Deze omvatten wekelijkse afvalinzameling, het temporiseren van Het Nieuwe Inzamelen (HNI), verbeteringen aan de milieustraat, en preventieve maatregelen tegen illegale afvaldumping. Het doel is om de dienstverlening aan inwoners te verbeteren, restafval te verminderen en een efficiëntere afvalinzameling te realiseren. Het voorstel benadrukt ook de noodzaak van gedragsverandering bij inwoners en samenwerking met Avalex en andere gemeenten.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een gedetailleerde beschrijving van de huidige problemen, voorgestelde maatregelen, financiële implicaties en een visie voor de lange termijn. Echter, de details over de implementatie van sommige maatregelen, zoals de enquête in Voorburg-Noord, zijn nog niet volledig uitgewerkt.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met het voorgestelde pakket maatregelen. Hun rol is om het beleid te beoordelen, goed te keuren en toezicht te houden op de uitvoering ervan.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de prioriteit van wekelijkse afvalinzameling versus kostenbesparing en milieudoelstellingen. Ook moeten ze keuzes maken over de mate van handhaving en preventieve maatregelen tegen illegale afvaldumping.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het bevat specifieke maatregelen en tijdlijnen, maar sommige doelen, zoals gedragsverandering, zijn moeilijk meetbaar. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de effectiviteit van sommige maatregelen, zoals de opgefleurde milieuparkjes, is nog onzeker.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze instemmen met het voorgestelde pakket maatregelen en de bijbehorende financiële investeringen.
Participatie:
Het voorstel erkent het belang van participatie door inwoners en stelt voor om hen te betrekken bij maatwerkoplossingen per wijk. Er wordt ook een enquête voorgesteld om de oorzaken van afvalproblemen te begrijpen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het voorstel bijdraagt aan een groene, duurzame woongemeente door afvalscheiding en vermindering van restafval te bevorderen.
Financiële gevolgen:
De totale kosten van de maatregelen bedragen €1.087.081. Het college stelt voor om deze kosten niet via de afvalstoffenheffing door te belasten aan inwoners, maar te dekken uit een beschikbaar gesteld bedrag van €1.330.000 in de programmabegroting 2019-2022.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Afvalbeleid Avalex Afvalinzameling Restafval Grofvuil Het Nieuwe Inzamelen (HNI) Milieustraat Clean Team Preventieve maatregelen NascheidingVerfijning van de zoekopdracht:
J.H.A. Voortman - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
M.J.R. Hartsinck - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
A.G.M. Brans - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 2.h Raadsvoorstel: Eerste wijziging van de verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing 2019 (770). - 20:20
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg stemt in met verhoging afvalstoffenheffing
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met een verhoging van de afvalstoffenheffing, ondanks tegenstand van enkele partijen. De verhoging is een gevolg van een wetswijziging die de verbrandingsbelasting op afval verhoogt.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd het voorstel om de afvalstoffenheffing te verhogen, uitvoerig besproken. De verhoging is noodzakelijk vanwege een wijziging in de Wet belastingen op milieugrondslag, die de gemeente dwingt om een hogere verbrandingsbelasting te betalen. Deze kosten worden doorberekend aan de inwoners, wat resulteert in een jaarlijkse verhoging van € 5,04 voor eenpersoonshuishoudens en € 6,12 voor meerpersoonshuishoudens.Wethouder Rouwendal, die het voorstel voorbereidde, benadrukte het belang van kostendekkende tarieven voor een economisch vitale gemeente. "We moeten ervoor zorgen dat de gemeente financieel gezond blijft, en dit is een noodzakelijke stap," verklaarde hij.
Toch was er weerstand vanuit de oppositie. Mevrouw Van der Gronde van GroenLinks uitte haar ongenoegen: "Nu gaat u dus 1 miljoen euro uitgeven om meer restafval op te halen. Leg dat maar eens uit aan de kiezer, ik kan het niet." Ook de heer Rozenberg van Gemeentebelangen sloot zich hierbij aan en gaf aan tegen het voorstel te stemmen.
Uiteindelijk stemden de fracties van VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP voor het voorstel, terwijl Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks tegenstemden. Met deze meerderheid werd het voorstel aangenomen.
Naast de discussie over de afvalstoffenheffing, stond er ook een ander belangrijk onderwerp op de agenda: het conceptadvies over ongelijkvloerse kruispunten. Hierover zal later gestemd worden, evenals over een amendement van Gemeentebelangen en een motie van D66.
De verhoging van de afvalstoffenheffing zal alleen doorgaan als de Eerste Kamer de belastingverhoging goedkeurt. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal de verhoging niet worden doorgevoerd.
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om een besluit te nemen over de eerste wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing 2019. Dit besluit is afhankelijk van de goedkeuring van de Eerste Kamer voor de wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag voor 2019. Door deze wetswijziging moet de gemeente een hogere verbrandingsbelasting op afval betalen, wat wordt doorberekend aan de inwoners via een aangepaste afvalstoffenheffing. Het doel van het voorstel is bij te dragen aan een economisch vitale gemeente door de tarieven kostendekkend te maken. De wijziging resulteert in een extra verhoging van de afvalstoffenheffing van € 5,04 voor eenpersoonshuishoudens en € 6,12 voor meerpersoonshuishoudens per jaar. Er is een kleine kans dat de Eerste Kamer de belastingverhoging niet goedkeurt, in welk geval de verhoging niet wordt doorgevoerd. Het besluit is voorbereid door wethouder Rouwendal en behandeld door R. Kaan.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel Eerste wijziging van de Verordening Afvalstoffenheffing 2019." Het voorstel betreft een aanpassing van de afvalstoffenheffing voor 2019, noodzakelijk door een wijziging in de Wet belastingen op milieugrondslag. Deze wet leidt tot een hogere verbrandingsbelasting op afval, die de gemeente moet doorberekenen aan de inwoners om kostendekkend te blijven. De raad wordt gevraagd om de verordening en de bijbehorende begrotingswijziging vast te stellen, onder voorbehoud van instemming door de Eerste Kamer. De financiële impact voor huishoudens is beperkt, met een verhoging van €5,04 voor eenpersoonshuishoudens en €6,12 voor meerpersoonshuishoudens.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de noodzaak van de wijziging, de financiële gevolgen en de voorwaardelijkheid van de instemming door de Eerste Kamer behandelt. Het bevat ook de relevante documenten en bijlagen.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid om belastingverordeningen te wijzigen en vast te stellen. In dit geval moet de raad beslissen over de aanpassing van de afvalstoffenheffing en de begrotingswijziging.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het doorberekenen van de hogere verbrandingsbelasting aan de inwoners. Dit kan politieke implicaties hebben, gezien de impact op de lasten voor burgers.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden, maar de haalbaarheid en relevantie hangen af van de instemming van de Eerste Kamer. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de voorwaardelijkheid kan als onzekerheid worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de verordening en de begrotingswijziging vast te stellen, onder de voorwaarde van instemming door de Eerste Kamer.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien de wijziging voortkomt uit milieuwetgeving. Echter, het voorstel zelf richt zich voornamelijk op de financiële aspecten.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn een verhoging van de afvalstoffenheffing met een totaal van €165.269. Het voorstel geeft aan dat deze verhoging nodig is voor kostendekkendheid, maar biedt geen specifieke dekking anders dan doorbelasting aan inwoners.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Afvalstoffenheffing Verbrandingsbelasting Kostendekkendheid Begrotingswijziging Inwoners Tarieven Eerste Kamer Wet belastingen op milieugrondslag Economisch vitale gemeente AanslagenVerfijning van de zoekopdracht:
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
P.F. Rozenberg - GBLV
Agendapunt 2.i Raadsvoorstel: Conceptadvies ongelijkvloerse kruispunten N14 (765). - 20:20
Groen licht voor ongelijkvloerse kruispunten op de N14, maar niet zonder kritiek
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met het conceptadvies voor de aanleg van ongelijkvloerse kruispunten op de N14. Hoewel het voorstel voordelen biedt voor de verkeersafwikkeling en bereikbaarheid, was er tijdens het debat veel kritiek op het proces.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen avond werd het voorstel voor de aanleg van ongelijkvloerse kruispunten op de N14 besproken. Het plan, onderdeel van de Rijksstructuurvisie A4 Passage Poorten en Inprikkers uit 2012, richt zich specifiek op de kruispunten bij de Prins Bernhardlaan en de Van Steelaan. De voorlopige voorkeursvariant 8a, gepresenteerd door Rijkswaterstaat, belooft een vlotte verkeersafwikkeling en minder verkeershinder in woonwijken. Toch verliep het debat niet zonder slag of stoot.Een amendement van Gemeentebelangen, dat tijdens de vergadering werd ingediend, kreeg brede steun van de fracties van de VVD, Gemeentebelangen, CDA, GroenLinks, Partij van de Arbeid, ChristenUnie en SGP. Alleen D66 stemde tegen. Het amendement werd daarmee aangenomen, waarna het geamendeerde raadsvoorstel aan de orde kwam.
Mevrouw Veluw van Gemeentebelangen gaf aan dat haar fractie weliswaar instemde met het advies, maar niet tevreden was over het proces. "We kregen slechts een week de tijd om hiernaar te kijken. Het voelt alsof we moeten kiezen uit zwart, zwart en zwart," aldus Veluw. Ook de VVD, bij monde van de heer Eleveld, uitte zijn onvrede over het proces, maar stemde toch voor om verdere vertraging te voorkomen. "We zijn maar al te blij dat we eindelijk aan de slag kunnen," zei Eleveld.
GroenLinks stemde als enige fractie tegen het voorstel. Mevrouw Van der Gronde van GroenLinks noemde het "de omgekeerde wereld" dat er eerst een besluit wordt genomen en pas later wordt gekeken naar de impact op fietsroutes en de leefbaarheid in de wijk. "Luchtvervuiling en geluidsoverlast zijn geen peulenschil voor de mensen die daar wonen," benadrukte Van der Gronde.
Uiteindelijk stemden de fracties van de VVD, Gemeentebelangen, CDA, D66, Partij van de Arbeid, ChristenUnie en SGP voor het voorstel, waarmee het advies werd vastgesteld. Het debat maakte duidelijk dat hoewel er overeenstemming is over de noodzaak van de kruispunten, er nog veel werk aan de winkel is om het vertrouwen in het proces te herstellen.
Samenvatting
Het raadsbesluit betreft een conceptadvies aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over de aanleg van ongelijkvloerse kruispunten op de N14, specifiek bij de Prins Bernhardlaan en de Van Steelaan. Dit voorstel is onderdeel van de Rijksstructuurvisie A4 Passage Poorten en Inprikkers uit 2012. De gemeente Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd in te stemmen met de voorlopige voorkeursvariant 8a, die door Rijkswaterstaat is gepresenteerd. Deze variant biedt voordelen zoals een vlotte verkeersafwikkeling en beperkte omrijdbewegingen, wat verkeershinder in woonwijken vermindert en de bereikbaarheid van hulpdiensten en de Mall of The Netherlands optimaliseert. Hoewel de keerlussen en rotondes extra ruimte vereisen, wegen de voordelen zwaarder. Het besluit heeft nog geen financiële gevolgen, maar is cruciaal voor een vlotte voortgang van de planuitwerking.
-
400 Unaniem aangenomen Motie inzake Multilateraal overleg parkeren en verkeersdruk Mall of The Netherlands.pdf dossier
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Voorstel
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Conceptadvies aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat inzake de ongelijkvloerse kruispunten op de N14". Het voorstel behelst het vaststellen van een advies aan de minister over de aanleg van ongelijkvloerse kruispunten op de N14, specifiek bij de Prins Bernhardlaan en de Van Steelaan. Dit advies ondersteunt de voorlopige voorkeursvariant 8a, die voortkomt uit de Rijksstructuurvisie A4 Passage Poorten en Inprikkers uit 2012. De variant beoogt een vlotte verkeersafwikkeling en minimale verkeershinder in omliggende woonwijken, met behoud van bereikbaarheid voor hulpdiensten en optimale ontsluiting van de Mall of The Netherlands.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een duidelijke context, beschrijft de voordelen van de voorkeursvariant en geeft inzicht in de vervolgstappen. Echter, gedetailleerde financiële implicaties en een uitgebreide risicoanalyse ontbreken op dit moment.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd om in te stemmen met het conceptadvies, waarmee zij een formeel standpunt inneemt dat de verdere planuitwerking ondersteunt. Dit is een belangrijke stap om vertraging in het proces te voorkomen.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij de voorkeur geeft aan variant 8a en daarmee de voorgestelde verkeersoplossingen ondersteunt. Dit omvat het afwegen van de voordelen van verbeterde verkeersafwikkeling tegen de nadelen zoals extra ruimtegebruik door keerlussen en rotondes.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Het mist specifieke meetbare doelen en een tijdspad voor de uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële gevolgen zijn nog niet uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om al dan niet in te stemmen met het conceptadvies aan de minister, waarmee zij de verdere uitwerking van variant 8a ondersteunt.
Participatie:
Het voorstel vermeldt een informatieavond van Rijkswaterstaat, wat wijst op enige mate van participatie. Verdere details over burgerparticipatie zijn echter niet gespecificeerd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt voornamelijk op verkeersafwikkeling en bereikbaarheid.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft op dit moment geen directe financiële gevolgen. Financiële aspecten zullen pas relevant worden bij de keuze voor 'meekoppelkansen' in een later stadium. Er is geen informatie over hoe eventuele kosten gedekt zullen worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
N14 Ongelijkvloerse kruispunten Rijkswaterstaat Voorlopige voorkeursvariant 8a Rijksstructuurvisie A4 Passage Poorten en Inprikkers Verkeersafwikkeling Prins Bernhardlaan Van Steelaan Verkeersveiligheid Mall of The NetherlandsVerfijning van de zoekopdracht:
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
M.J.R. Hartsinck - GBLV
Agendapunt 2.j Raadsvoorstel tot vaststelling van het Programma van eisen en wensen voor de aanbestedingsprocedure selectie accountant (914)
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg unaniem akkoord met nieuwe selectieprocedure accountant
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft unaniem ingestemd met een nieuwe selectieprocedure voor de gemeentelijke accountant. Het huidige contract loopt af na de controle van de jaarrekening 2018, en de raad moet volgens de Controleverordening van 2015 een nieuwe accountant aanwijzen.
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om een besluit te nemen over de selectieprocedure voor een nieuwe gemeentelijke accountant, aangezien het huidige contract na de controle van de jaarrekening 2018 afloopt. Dit besluit is noodzakelijk vanwege de Controleverordening van 2015, die de raad verantwoordelijk stelt voor de opdrachtverlening voor accountantscontrole. Het voorstel draagt bij aan een effectief en efficiënt werkende organisatie en omvat een openbare Europese aanbesteding vanwege de overschrijding van het drempelbedrag van € 221.000 over vier jaar. De begeleidingscommissie, bestaande uit leden van de commissie Rekening & Audit, heeft een programma van eisen en wensen opgesteld, waarbij kwaliteit zwaarder weegt dan prijs. De uiteindelijke keuze voor de accountant wordt mede bepaald door presentaties en de toekenning van punten op diverse gunningscriteria. De raad wordt voorgesteld om de begeleidingscommissie te mandateren voor de uitvoering van de selectie en voorbereiding van het contract. Het volledige programma van eisen en wensen is bijgevoegd als bijlage bij het raadsvoorstel.
-
914 Raadsvoorstel tot vaststelling Programma van eisen en wensen voor de aanbestedingsprocedure accountant.docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel tot vaststelling van het Programma van eisen en wensen voor de aanbestedingsprocedure selectie accountant
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van het programma van eisen en wensen voor de selectie van een nieuwe gemeentelijke accountant, aangezien het huidige contract afloopt na de controle op de jaarrekening 2018. De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg moet de gunningscriteria vaststellen, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit boven prijs. Een begeleidingscommissie zal de selectieprocedure uitvoeren en het contract voorbereiden. Het voorstel omvat eisen zoals de certificerende functie en adviesrol van de accountant, en wensen zoals een controlevisie en risicoprofiel. De raad wordt gevraagd mandaat te verlenen aan de begeleidingscommissie.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijk overzicht van de eisen en wensen, de context van de aanbesteding, en de rol van de raad. Echter, meer gedetailleerde informatie over de financiële implicaties en de dekking daarvan zou nuttig zijn.
Rol van de Raad
De raad is verantwoordelijk voor het vaststellen van het programma van eisen en wensen en de gunningscriteria voor de selectie van de accountant. Daarnaast moet de raad mandaat verlenen aan de begeleidingscommissie om de selectieprocedure uit te voeren.
Politieke Keuzes
De belangrijkste politieke keuze betreft de prioritering van kwaliteit boven prijs in de selectiecriteria voor de accountant. Dit kan invloed hebben op de kosten en de kwaliteit van de dienstverlening.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). De doelen zijn specifiek en meetbaar door de vastgestelde criteria en wegingsfactoren. Echter, er ontbreekt een tijdlijn voor de uitvoering van de aanbesteding. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het programma van eisen en wensen vast te stellen en de begeleidingscommissie mandaat te geven voor de selectieprocedure.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen
Het voorstel erkent dat de kosten voor de accountantsdienstverlening de drempel voor een Europese aanbesteding overschrijden, maar geeft geen gedetailleerde informatie over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Meer duidelijkheid hierover zou wenselijk zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Aanbesteding Accountantsselectie Controleverordening Programma van eisen Gunningscriteria Kwaliteitsaspect Wegingsfactoren Europese aanbesteding Begeleidingscommissie PresentatiesVerfijning van de zoekopdracht:
K. Tigelaar - Burgemeester
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 2.k Initiatiefvoorstel GBLV 'lantaarnpalen'. - 20:20
K. Tigelaar - Burgemeester
W.F. Steutel - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
A.G.M. Brans - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
M.J.R. Hartsinck - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
W.F. Steutel - GBLV
Agendapunt 2.l Raadsvoorstel afronding evaluatie rekenkamercommissie en wijziging verordening en samenwerkingsovereenkomst WVOLV (927). - 20:20
Gemeenten in de regio herzien samenwerking rekenkamercommissie
De gemeenteraad van Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg heeft unaniem ingestemd met een voorstel om de samenwerkingsovereenkomst en verordening van hun gezamenlijke rekenkamercommissie (RKC) te wijzigen. Deze wijzigingen zijn het resultaat van een evaluatie die in 2016/2017 werd uitgevoerd.
Samenvatting
De tekst betreft een voorstel voor een raadsbesluit om de samenwerkingsovereenkomst en verordening van de rekenkamercommissie (RKC) van de gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg te wijzigen. De wijzigingen zijn gebaseerd op een evaluatie van de RKC in 2016/2017 en omvatten onder andere het terugbrengen van het aantal leden van de commissie van zeven naar zes, het uitsluiten van raadsleden en fractievertegenwoordigers als leden, en het aanpassen van de vergoedingen voor de leden. De bijdrage per inwoner wordt vastgesteld op € 1,01 vanaf 1 januari 2019. Voorschoten heeft gevraagd om een structurele vermindering van hun bijdrage met 10,43% vanwege financiële redenen, wat leidt tot een totale vermindering van het rekenkamerbudget met € 17.222. Leidschendam-Voorburg heeft in hun meerjarenbegroting een bezuiniging van € 20.000 op de RKC opgenomen voor 2022. De samenwerking en het functioneren van de RKC worden elke vier jaar geëvalueerd, met de volgende evaluatie gepland voor halverwege 2020.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Raadsvoorstel afronding evaluatie rekenkamercommissie en wijziging verordening en samenwerkingsovereenkomst WVOLV
Samenvatting: Het voorstel betreft wijzigingen in de samenwerkingsovereenkomst en verordening van de rekenkamercommissie (RKC) van de gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest, en Leidschendam-Voorburg. Deze wijzigingen volgen uit een evaluatie van de RKC in 2016/2017 en een verzoek van Voorschoten om de gemeentelijke bijdrage te verminderen. De wijzigingen omvatten onder andere een verlaging van het aantal leden, uitsluiting van raadsleden als lid, en een nieuwe vergoedingsstructuur. De bijdrage per inwoner wordt vastgesteld op € 1,01. Het voorstel beoogt kostenbesparing en efficiëntere werking van de RKC.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de aanleiding, de voorgestelde wijzigingen, en de financiële implicaties duidelijk uiteenzet. Echter, meer gedetailleerde informatie over de evaluatie-uitkomsten en de specifieke redenen voor de voorgestelde wijzigingen zou nuttig kunnen zijn.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren. Het is hun verantwoordelijkheid om te beslissen over de wijzigingen in de verordening en de samenwerkingsovereenkomst, en om de financiële bijdrage vast te stellen.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de voorgestelde wijzigingen in de structuur en financiering van de RKC. Dit omvat keuzes over kostenbesparing, de samenstelling van de commissie, en de vergoedingsstructuur voor de leden.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). De doelen zijn specifiek en meetbaar, zoals de vastgestelde bijdrage per inwoner. Echter, de tijdsgebonden aspecten zijn minder duidelijk, behalve de startdatum van 1 januari 2019. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de impact van de wijzigingen op de effectiviteit van de RKC is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de voorgestelde wijzigingen in de samenwerkingsovereenkomst en verordening goed te keuren en de financiële bijdrage per inwoner vast te stellen.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces. De focus ligt op de samenwerking tussen de betrokken gemeenten.
Duurzaamheid
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om organisatorische en financiële aspecten van de RKC.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen omvatten een verlaging van de bijdrage van Voorschoten met € 3.000,- en een totale vermindering van het rekenkamerbudget met € 17.222,-. De dekking wordt bereikt door de bijdrage per inwoner vast te stellen op € 1,01 en het aantal leden van de RKC te verminderen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Rekenkamercommissie (RKC) Evaluatie Samenwerkingsovereenkomst Verordening Bijdrage Vergoeding Aanbevelingen Gemeenten Besparing KlankbordgroepVerfijning van de zoekopdracht:
K. Tigelaar - Burgemeester
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 2.m Raadsvoorstel benoeming lid presidium. - 20:20
Van Duffelen gekozen als nieuw lid van presidium Leidschendam-Voorburg
In een spannende stemming heeft de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg besloten om Ron van Duffelen van het CDA te benoemen als nieuw lid van het presidium. Hij volgt hiermee de heer Van Rede op, die onlangs zijn functie neerlegde.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week stonden twee kandidaten tegenover elkaar voor de vacante positie in het presidium: Ron van Duffelen van het CDA en W.F. Steutel van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV). Beide kandidaten kregen de kans om hun visie en motivatie voor de functie te presenteren.De heer Steutel benadrukte in zijn pitch het belang van een apolitieke benadering binnen het presidium. "Ik zie het als een uitdaging om met het presidium de procedures soepel te laten verlopen," aldus Steutel. Hij wees op zijn ervaring als raadslid sinds 2010 en zijn betrokkenheid bij diverse commissies en werkgroepen. Steutel beloofde zich in te zetten voor een goede informatievoorziening naar alle fracties, ook die niet in het presidium vertegenwoordigd zijn.
Van Duffelen, die eerder een onderscheiding van de nationale ombudsman ontving voor zijn bijdrage aan het vertrouwen tussen burger en overheid, legde de nadruk op efficiëntie en vertrouwen. "Als lid van het presidium draag ik graag bij aan het efficiënt besteden van onze tijd," verklaarde hij. Van Duffelen ziet zijn rol als een luisterend oor en wil vanuit een onafhankelijke positie bijdragen aan toekomstgerichte besluiten.
Na de pitches volgde een schriftelijke stemming onder de raadsleden. Met 22 stemmen voor Van Duffelen en 13 voor Steutel, werd Van Duffelen verkozen tot het nieuwe lid van het presidium. De voorzitter van het stembureau, de heer Klazenga, maakte de uitslag bekend en feliciteerde Van Duffelen met zijn benoeming. "Welkom in het presidium en veel sterkte en wijsheid in de komende tijd," voegde hij eraan toe.
Met de benoeming van Van Duffelen is het presidium weer compleet en kan het zich richten op de uitdagingen die voor de gemeenteraad liggen. De vergadering werd voortgezet met andere agendapunten, waaronder het spreekrecht van burgers en de behandeling van het Rekenkamer rapport.
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een vacature voor een lid van het presidium na het ontslag van de heer Van Rede (CDA). Het presidium bestaat uit vijf leden en de raad benoemt deze leden. De CDA-fractie heeft de heer R. Van Duffelen voorgedragen, terwijl de GBLV-fractie de heer W.F. Steutel heeft voorgedragen. Er wordt voorgesteld om via een schriftelijke stemming een nieuw lid voor het presidium te benoemen.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel benoeming lid presidium." Het voorstel betreft de benoeming van een nieuw lid van het presidium van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg, na het ontslag van de heer Van Rede (CDA). Het presidium bestaat uit vijf leden, en de raad is verantwoordelijk voor de benoeming van deze leden. De fractie CDA heeft de heer R. Van Duffelen voorgedragen, terwijl de fractie GBLV de heer W.F. Steutel heeft voorgedragen. Het voorstel is om via een schriftelijke stemming een nieuw lid te benoemen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is beknopt maar volledig in de context van de benoeming van een nieuw lid van het presidium. Het vermeldt de aanleiding, de kandidaten, en de procedure voor de stemming.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om een nieuw lid van het presidium te benoemen. Dit gebeurt door middel van een schriftelijke stemming, waarbij de raad moet kiezen tussen de voorgedragen kandidaten.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen de twee voorgedragen kandidaten, wat een politieke keuze inhoudt op basis van voorkeuren en mogelijk partijbelangen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en haalbare elementen, wat begrijpelijk is gezien de aard van het voorstel. Er zijn geen duidelijke inconsequenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten welk van de twee voorgedragen kandidaten benoemd wordt als lid van het presidium.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen participatie van burgers of andere belanghebbenden, wat logisch is gezien de interne aard van de benoeming binnen de raad.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een interne benoemingskwestie betreft.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen financiële gevolgen, wat aannemelijk is gezien de aard van de benoeming. Eventuele kosten zouden waarschijnlijk binnen de reguliere budgetten van de raad vallen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
W.F. Steutel - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 3.a Opening, mededelingen en vaststelling agenda. - 20:30
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
Agendapunt 3.a.1 Spreekrecht burgers. - 20:30
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
A.G.M. Brans - GBLV
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
Agendapunt 3.a.2 Vragenuur (mondelinge beantwoording vraag van de fractie GroenLinks inzake onderverhuur sporthallen). - 20:40
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
M. Velu - GBLV
O. Heil - VVD
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
O. Heil - VVD
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
M. Velu - GBLV
Agendapunt 3.b Raadsvoorstel: Besluitvorming over gemeentelijke deelname aan stedenbanden (750) - 20:45
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg verdeeld over beëindiging stedenbanden
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde fel over het voorstel om de stedenbanden met Hranice, Konstancin-Jeziorna en Temecula te beëindigen. Het college stelt dat deze banden achterhaald zijn, maar niet iedereen is het daarmee eens.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd het voorstel van het college om de stedenbanden te beëindigen, uitvoerig besproken. Het college vindt dat de stedenbanden niet meer passen in de huidige tijdgeest en dat de gemeentelijke betrokkenheid onduidelijk is geworden sinds de subsidie in 2011 werd afgebouwd. "Het voelt eerder als een rücksichtlos afserveren," klonk het echter vanuit de oppositie.De VVD en Gemeentebelangen kwamen met een tegenvoorstel. Zij willen een seminar organiseren om de waarde van stedenbanden opnieuw te evalueren. "We willen graag de gemeenteraad een initiatief voorleggen," aldus de heer Klazinga van de VVD. GroenLinks sloot zich hierbij aan en benadrukte het belang van stedenbanden voor het verbinden van mensen en culturen, vooral in tijden waarin democratische waarden onder druk staan.
Aan de andere kant van het debat stond de CDA-fractie, die begrip toonde voor het voorstel van het college. "Anno 2018 ligt de omwenteling ver achter ons," stelde de heer van Duffelen van het CDA. Ook de Partij van de Arbeid toonde begrip voor de analyse van het college, maar vroeg om zorgvuldigheid bij een eventuele beëindiging.
De discussie werd verder bemoeilijkt door de vraag hoe de stedenbanden netjes kunnen worden afgerond. De heer Verschoor vroeg zich af of de Poolse stad Konstancin-Jeziorna al op de hoogte was van de mogelijke beëindiging. "We willen een nette afronding," benadrukte hij.
De burgemeester gaf aan dat er sinds 2011 geen structurele ambtelijke ondersteuning meer is voor de stedenbanden en dat het college duidelijkheid wil scheppen over de gemeentelijke rol. "Het is verstandig om als raad een standpunt in te nemen," aldus de burgemeester.
Het debat eindigde zonder duidelijke conclusie. De meningen binnen de raad bleven verdeeld, en het voorstel werd aangehouden voor verdere bespreking. "Oude schoenen weggooien kan altijd, maar hoe zien die nieuwe schoenen eruit?" vroeg de heer van Veller van de VVD zich af. Het lijkt erop dat de gemeenteraad nog niet klaar is om de stedenbanden definitief vaarwel te zeggen.
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om in te stemmen met het voorstel van het college om de gemeentelijke deelname aan stedenbanden met Hranice, Konstancin-Jeziorna en Temecula per 1 januari 2019 te beëindigen. Dit voorstel draagt bij aan een effectief en efficiënt werkende organisatie. Sinds 2011 is de subsidie aan de stichting Stedenbanden afgebouwd en is de ambtelijke ondersteuning beëindigd, waardoor de verantwoordelijkheid voor de stedenbanden bij de stichting en werkgroepen is komen te liggen. Er is sindsdien geen structureel budget meer voor stedenbanden in de begroting opgenomen, wat leidt tot onduidelijkheid over de gemeentelijke betrokkenheid. Het college stelt voor om de stedenbanden te beëindigen, aangezien ze door de tijdgeest als achterhaald worden beschouwd. Initiatieven vanuit burgers en organisaties kunnen nog steeds plaatsvinden, maar zonder gemeentelijke betrokkenheid. Eventuele verzoeken vanuit de stichting of samenleving worden via reguliere wegen behandeld.
-
750 Raadsvoorstel Besluitvorming over gemeentelijke deelname aan stedenbanden.docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Beëindiging gemeentelijke deelname aan stedenbanden
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de beëindiging van de gemeentelijke deelname aan stedenbanden per 1 januari 2019. Het college stelt voor om de stedenbanden met Hranice, Konstancin-Jeziorna en Temecula te beëindigen, gezien de afbouw van subsidies en ambtelijke ondersteuning sinds 2011. De raad wordt gevraagd in te stemmen met dit voorstel om duidelijkheid te scheppen over de gemeentelijke betrokkenheid. Er zijn drie opties overwogen: beëindigen, nieuw leven inblazen, of berusten in de huidige situatie. Het college adviseert beëindiging, waarbij toekomstige initiatieven via reguliere subsidieaanvragen kunnen worden behandeld.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met een duidelijke uitleg van de context, historische achtergrond en de drie mogelijke opties voor de toekomst van de stedenbanden. Er is echter weinig detail over de specifieke gevolgen voor betrokken partijen en de bredere impact op de gemeenschap.
Rol van de raad:
De raad moet een besluit nemen over de voorgestelde beëindiging van de stedenbanden. Dit besluit is nodig om duidelijkheid te scheppen over de gemeentelijke betrokkenheid en om de beleidslijn te bevestigen die sinds 2011 is ingezet.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het beëindigen van de stedenbanden, het nieuw leven inblazen ervan, of het berusten in de huidige situatie. Deze keuze heeft implicaties voor de gemeentelijke betrokkenheid en de manier waarop internationale relaties worden onderhouden.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden (beëindiging per 1 januari 2019), maar mist meetbare en realistische doelen. Er zijn geen duidelijke indicatoren voor succes of evaluatiecriteria opgenomen. Er zijn geen grote inconsequenties, maar de impact op de gemeenschap en betrokken partijen is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij instemt met de beëindiging van de gemeentelijke deelname aan stedenbanden per 1 januari 2019, zoals voorgesteld door het college.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat toekomstige initiatieven vanuit de samenleving via reguliere subsidieaanvragen kunnen worden behandeld, maar er is geen specifieke participatiestrategie opgenomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om organisatorische en financiële overwegingen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel impliceert een besparing doordat er geen specifiek budget of ambtelijke capaciteit meer wordt ingezet voor stedenbanden. Er is geen gedetailleerde financiële analyse opgenomen, maar de afwezigheid van een structureel budget sinds 2015 suggereert dat de financiële impact beperkt is. Eventuele toekomstige verzoeken worden via reguliere subsidieaanvragen behandeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Stedenbanden Subsidie Hranice Konstancin-Jeziorna Temecula Bezuinigingen Stichting Ambtelijke ondersteuning Begroting OnduidelijkheidVerfijning van de zoekopdracht:
M. Velu - GBLV
F.J. Kist - GroenLinks
M. Velu - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
R. van Duffelen - CDA
M. Velu - GBLV
M.J.R. Hartsinck - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
F.J. Kist - GroenLinks
M.J.R. Hartsinck - GBLV
M. Velu - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
Ph. van Veller - VVD
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
Ph. van Veller - VVD
M. Velu - GBLV
Onbekende spreker
M. Velu - GBLV
M.J.R. Hartsinck - GBLV
M. Velu - GBLV
M.J.R. Hartsinck - GBLV
M. Velu - GBLV
P.F. Rozenberg - GBLV
M. Velu - GBLV
Ph. van Veller - VVD
M. Velu - GBLV
Ph. van Veller - VVD
M. Velu - GBLV
R. van Duffelen - CDA
M. Velu - GBLV
P.F. Rozenberg - GBLV
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
Agendapunt 3.c Rapport Rekenkamercommissie (RKC) inzake onderzoek naar de 'Toegang tot voorzieningen in de Wmo'. - 21:15
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
J. van Rossum - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
J. van Rossum - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
J. van Rossum - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
J.H.A. Voortman - VVD
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
J. van Rossum - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
J. van Rossum - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
A.G.M. Brans - GBLV
J. van Rossum - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
A.G.M. Brans - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
J.H.A. Voortman - VVD
Agendapunt 3.d Raadsvoorstel: Vaststellen Kompas van de Leefomgeving (663). - 22:00
Leidschendam-Voorburg zet koers met Kompas van de Leefomgeving
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde over het Kompas van de Leefomgeving, een cruciaal document dat de basis vormt voor de toekomstige Omgevingsvisie. Het Kompas bevat ambitieuze doelstellingen die de gemeente moeten transformeren tot een groene, inclusieve en energieneutrale gemeenschap. Maar niet iedereen is het eens over de prioriteiten en de weg ernaartoe.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het Kompas van de Leefomgeving uitvoerig besproken. Dit document, dat de basis vormt voor de verplichte Omgevingsvisie onder de nieuwe Omgevingswet, bevat zeven doelstellingen. Deze variëren van het behouden van een groene en aantrekkelijke woongemeente tot het streven naar een energieneutrale en klimaatbestendige gemeente in 2050.De VVD, vertegenwoordigd door de heer Heil, uitte zijn zorgen over de volgorde van de doelstellingen in het Kompas. "Door de doelstellingen te nummeren, lijkt er een rangorde te zijn, terwijl dat niet de bedoeling is," aldus Heil. Hij stelde voor om de thematische volgorde te herzien, bijvoorbeeld op alfabetische volgorde, om deze indruk te vermijden.
Daarnaast benadrukte Heil het belang van veiligheid en de rol van de auto in de gemeente. "De auto zal ook over 20 jaar nog het meest gebruikte vervoersmiddel zijn," stelde hij. De VVD diende een amendement in om meer aandacht te vragen voor veiligheid en kreeg daarbij steun van andere partijen.
GroenLinks, bij monde van mevrouw Van der Gronde, legde de nadruk op duurzaamheid en burgerparticipatie. "Energieneutraal en klimaatbestendig zijn geen vrijblijvende woorden. We moeten echt doen wat nodig is," betoogde zij. Van der Gronde pleitte voor een actieve benadering om moeilijk bereikbare groepen te betrekken bij de besluitvorming.
Ook andere partijen, zoals D66 en het CDA, benadrukten het belang van burgerparticipatie. De heer Maduri van D66 diende een amendement in om burgerparticipatie gericht in te zetten in het vervolgtraject naar de omgevingsvisie en omgevingsplannen. "We moeten luisteren naar onze inwoners, zij kunnen ons veel leren," aldus Maduri.
De wethouder, de heer Rouwendal, benadrukte dat het Kompas een verzameling van uitgangspunten is en nog niet in beton gegoten. "De volgorde is geen rangorde," verzekerde hij. Hij erkende de zorgen over veiligheid en bereikbaarheid en gaf aan dat deze punten in de verdere uitwerking van de omgevingsvisie zullen worden meegenomen.
Het debat maakte duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om de ambities van het Kompas te realiseren. De raad zal de komende tijd betrokken blijven bij de verdere uitwerking van de omgevingsvisie, waarbij de input van inwoners een belangrijke rol zal spelen.
Samenvatting
De raad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd in te stemmen met het Kompas van de Leefomgeving, dat de basis vormt voor de Omgevingsvisie. Deze visie is een verplicht onderdeel van de nieuwe Omgevingswet en moet door elke gemeente worden opgesteld. Het Kompas bevat zeven doelstellingen: het behouden van een groene en aantrekkelijke woongemeente, het bieden van een gevarieerd en betaalbaar woningaanbod, het streven naar een energieneutrale en klimaatbestendige gemeente in 2050, het bevorderen van een gezonde leefomgeving, het creëren van een inclusieve gemeente, het ondersteunen van een vitale economie, en het verbeteren van de bereikbaarheid. Deze doelstellingen zijn gebaseerd op trends, huidig beleid en participatierondes. Het Kompas dient als richtlijn voor de Omgevingsvisie, die flexibel moet zijn om mee te bewegen met ontwikkelingen. Het draagt bij aan de hoofddoelen van de gemeente: een groene en aantrekkelijke woongemeente en het bevorderen van participatie. De raad wordt betrokken bij de uitgangspunten om de voortgang te volgen. Regionaal worden thema's als verstedelijking, bereikbaarheid, energietransitie, water, veiligheid en gezondheid opgepakt.
-
Analyse van het document
Analyse van het Voorstel: Kompas van de Leefomgeving
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Kompas van de Leefomgeving" voor de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit document vormt de basis voor de ontwikkeling van de Omgevingsvisie, een verplichting onder de nieuwe Omgevingswet. Het Kompas schetst zeven doelstellingen die de toekomstige ruimtelijke en sociaaleconomische koers van de gemeente bepalen. Deze doelstellingen omvatten onder andere het bevorderen van een groene en aantrekkelijke woongemeente, het bieden van een gevarieerd woningaanbod, en het streven naar een energieneutrale en klimaatbestendige gemeente tegen 2050. Het Kompas dient als een flexibel kader dat meebeweegt met maatschappelijke en milieutechnische ontwikkelingen.
Oordeel over de Volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de belangrijkste doelstellingen en agendapunten voor de Omgevingsvisie uiteenzet. Echter, specifieke details over de implementatie en meetbare resultaten ontbreken, wat de volledigheid enigszins beperkt.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de uitgangspunten en richting van de Omgevingsvisie zoals vastgelegd in het Kompas. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van deze strategische richting en het monitoren van de voortgang.
Politieke Keuzes:
De raad moet keuzes maken over prioriteiten binnen de zeven doelstellingen, zoals de balans tussen verstedelijking en behoud van groen, en de mate van investering in duurzaamheid en inclusiviteit.
SMART-Analyse en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Hoewel er een duidelijke tijdslijn is voor energieneutraliteit (2050), ontbreken specifieke meetbare doelen en benchmarks voor andere doelstellingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de flexibiliteit kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met het Kompas van de Leefomgeving en de voorgestelde richting voor de Omgevingsvisie.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door de samenleving en partners in het uitwerken van de uitgangspunten en richting van het Kompas, wat wijst op een inclusieve benadering.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema, met specifieke aandacht voor energieneutraliteit en klimaatbestendigheid tegen 2050.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsplannen. Dit kan een aandachtspunt zijn voor de raad bij de verdere uitwerking van de Omgevingsvisie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsvisie Kompas van de Leefomgeving Doelstellingen Energieneutraal Klimaatbestendig Inclusieve gemeente Gezonde leefomgeving Vitale economie Bereikbaarheid WoningaanbodVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement op het Raadsvoorstel: Vaststellen Kompas van de Leefomgeving
Samenvatting: Dit amendement stelt voor om de tekst in paragraaf 2.6 van het Kompas van de Leefomgeving te wijzigen om de nadruk te leggen op burger- en overheidsparticipatie. Het amendement benadrukt dat participatie in de eerste fase gericht was op het verzamelen van ideeën van inwoners. In de volgende fasen, richting de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan, zal participatie gerichter worden ingezet. Het doel is om nieuwe samenwerkingsmethoden te ontwikkelen en de medezeggenschap te vergroten, zodat alle inwoners, inclusief moeilijk bereikbare groepen, kunnen deelnemen aan de inrichting van hun leefomgeving.
Oordeel over de Volledigheid
Het amendement is redelijk volledig in de context van participatie. Het biedt een duidelijke visie op hoe burger- en overheidsparticipatie moet worden geïntegreerd in de ontwikkeling van de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan. Echter, het mist specifieke details over de uitvoering en meetbare doelen.
Rol van de Raad
De raad speelt een cruciale rol in het beoordelen en goedkeuren van dit amendement. Ze moeten beslissen of de voorgestelde wijzigingen in lijn zijn met de gemeentelijke doelen en of ze voldoende bijdragen aan de participatie van burgers in de besluitvorming.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de mate van participatie die zij willen faciliteren en hoe zij moeilijk bereikbare groepen willen betrekken. Er moeten keuzes worden gemaakt over de methoden en middelen die worden ingezet voor participatie.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het biedt geen concrete meetbare doelen of tijdlijnen voor de implementatie van participatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de vaagheid kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of zij het amendement willen aannemen en daarmee de voorgestelde wijzigingen in het Kompas van de Leefomgeving willen doorvoeren.
Participatie
Het amendement legt een sterke nadruk op participatie, met name op het betrekken van moeilijk bereikbare groepen en het vergroten van medezeggenschap en coproductie.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement, maar participatie kan indirect bijdragen aan duurzame besluitvorming door bredere betrokkenheid en acceptatie van plannen.
Financiële Gevolgen
Het amendement bespreekt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het is belangrijk dat de raad inzicht krijgt in eventuele kosten die gepaard gaan met de voorgestelde participatieprocessen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Burgerparticipatie Omgevingsvisie Omgevingsplan Overheidsparticipatie Maatschappelijk initiatief Omgevingswet Medenzeggenschap Coproductie Right to Challenge WijkbudgettenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het amendement is "Afstemmen omgevingsvisies met aangrenzende buurgemeenten." Het amendement stelt voor dat het College van Burgemeester en Wethouders het initiatief neemt om in gesprek te gaan met buurgemeenten om de Omgevingsvisies op elkaar af te stemmen, met aandacht voor bebouwing, groen, milieu en leefbaarheid. Dit moet leiden tot een meer geïntegreerde aanpak van ruimtelijke ontwikkelingen, waarbij rekening wordt gehouden met invloeden van buiten de gemeentegrenzen, zoals bouwplannen en infrastructuurprojecten in naburige gemeenten.
Volledigheid van het Voorstel:
Het amendement is redelijk volledig in zijn opzet, aangezien het duidelijk aangeeft wat er moet worden toegevoegd aan het bestaande raadsbesluit en waarom deze toevoeging van belang is. Het biedt concrete voorbeelden van situaties waarin afstemming met buurgemeenten noodzakelijk is.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen en te beslissen of het wordt aangenomen. De raad moet overwegen of de voorgestelde wijzigingen bijdragen aan een betere Omgevingsvisie en of deze in lijn zijn met de gemeentelijke doelen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij prioriteit willen geven aan regionale samenwerking en afstemming met buurgemeenten. Dit kan invloed hebben op lokale autonomie en de manier waarop gemeentelijke plannen worden ontwikkeld en uitgevoerd.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het initiëren van gesprekken met buurgemeenten. Het is echter minder specifiek over hoe succes wordt gemeten en welke tijdslijnen worden gehanteerd. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar verdere detaillering kan nodig zijn voor implementatie.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij het amendement willen aannemen en daarmee het College de opdracht geven om de voorgestelde afstemming met buurgemeenten te realiseren.
Participatie:
Het voorstel zelf zegt weinig over participatie van burgers of andere belanghebbenden. Het richt zich voornamelijk op intergemeentelijke samenwerking.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het amendement aandacht vraagt voor milieuaspecten bij de afstemming van Omgevingsvisies. Dit kan bijdragen aan duurzamere ruimtelijke ontwikkelingen.
Financiële Gevolgen:
Het amendement vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het is mogelijk dat er kosten verbonden zijn aan de extra coördinatie en samenwerking met buurgemeenten, maar dit wordt niet expliciet benoemd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsvisies Buurgemeenten Afstemming Bebouwing Groen Milieu Leefbaarheid Omgevingswet Invloeden LeefomgevingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Amendement: Veiligheid als belangrijk onderdeel van de leefomgeving
Samenvatting: Dit amendement, voorgesteld door O. Heil (VVD), beoogt de nadruk op veiligheid in de leefomgeving te versterken binnen het Kompas van de Leefomgeving. Het stelt voor om de titel van paragraaf 4.6 te wijzigen naar "Doelstelling 5 – Inclusieve en veilige gemeente" en de tekst aan te passen om veiligheid expliciet te benadrukken. Het amendement voegt ook specifieke veiligheidsdoelstellingen toe aan de inrichting van de openbare ruimte en benadrukt het belang van veilige routes voor langzaam verkeer. Het doel is om veiligheid als een integraal onderdeel van de inclusieve gemeente te waarborgen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het amendement is redelijk volledig in zijn benadering om veiligheid te integreren in het Kompas van de Leefomgeving. Het biedt concrete wijzigingen en aanvullingen op bestaande paragrafen en doelstellingen. Echter, het mist specifieke details over hoe de voorgestelde veiligheidsmaatregelen geïmplementeerd en gemonitord zullen worden.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, te bespreken en uiteindelijk te beslissen of het wordt aangenomen. De raad moet overwegen of de voorgestelde wijzigingen bijdragen aan de doelstellingen van het Kompas van de Leefomgeving en of ze haalbaar en wenselijk zijn binnen de context van de gemeente.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of veiligheid als een centrale pijler in de leefomgeving moet worden opgenomen en hoe dit zich verhoudt tot andere prioriteiten zoals inclusiviteit en duurzaamheid. Er moet ook worden overwogen hoe de voorgestelde veranderingen passen binnen de bredere beleidsdoelstellingen van de gemeente.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is gedeeltelijk SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in termen van de voorgestelde tekstwijzigingen, maar mist meetbare doelen en tijdlijnen voor implementatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid en meetbaarheid van de veiligheidsdoelstellingen kunnen verder worden uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen en de voorgestelde wijzigingen in het Kompas van de Leefomgeving worden doorgevoerd.
Participatie
Het amendement zelf zegt weinig over participatie. Het zou kunnen profiteren van een expliciete vermelding van hoe inwoners betrokken worden bij het verbeteren van de veiligheid in hun leefomgeving.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement, maar kan relevant zijn in de context van veilige en duurzame infrastructuur en mobiliteit.
Financiële Gevolgen
Het amendement specificeert geen directe financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. De raad moet overwegen of de voorgestelde veiligheidsmaatregelen extra kosten met zich meebrengen en hoe deze gefinancierd kunnen worden binnen het bestaande budget.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheid Leefomgeving Inclusieve gemeente Openbare ruimte Veiligheidsgevoel Sociale interactie Economisch functioneren Slimme oplossingen Langzaam verkeer Fysieke leefomgevingVerfijning van de zoekopdracht:
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
C.M. van Hoogdalem
K. Tigelaar - Burgemeester
C.M. van Hoogdalem
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
C.M. van Hoogdalem
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
Onbekende spreker
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
R. van Duffelen - CDA
K. Tigelaar - Burgemeester
C.M. van Hoogdalem
K. Tigelaar - Burgemeester
C.M. van Hoogdalem
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
J.W. Rouwendal - CU-SGP
Onbekende spreker
J.W. Rouwendal - CU-SGP
Onbekende spreker
J.W. Rouwendal - CU-SGP
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
J.W. Rouwendal - CU-SGP
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
J.W. Rouwendal - CU-SGP
F.J. Kist - GroenLinks
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
C.L.A.M. van der Gronde - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
J.J. van Maldegem - D66
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
J.J. van Maldegem - D66
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
J.W. Rouwendal - CU-SGP
O. Heil - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
O. Heil - VVD
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
J.W. Rouwendal - CU-SGP
K. Tigelaar - Burgemeester
K. Tigelaar - Burgemeester
02:56:02 - 02:57:28 - 02:57:46 - 02:57:53 - 02:58:22 - 02:59:07 - 03:00:24 - 03:02:09 - 03:02:43 - 03:03:33 - 03:04:57 - 03:05:18 - 03:07:55 - 03:12:52 - 03:13:59 - 03:15:02 - 03:19:15 - 03:22:09 - 03:24:55 - 03:26:38 - 03:26:44 - 03:26:51 - 03:28:37 - 03:30:42 - 03:31:26 - 03:31:46 - 03:32:18 - 03:32:46 - 03:35:07 - 03:35:59 - 03:39:02 - 03:39:31 - 03:40:19 - 03:40:47 - 03:40:57 - 03:41:31 - 03:42:27 - 03:43:33 - 03:44:16 - 03:44:57 - 03:46:10 - 03:46:29 - 03:47:33 - 03:48:15 - 03:48:47
R. van Duffelen - CDA
M. Velu - GBLV
F.J. Kist - GroenLinks
Agendapunt 3.e Raadsbrief: Ontwerpactieplan geluid 2018 - 2023 (689). - 23:00
Helikoptervluchten Ypenburg: Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg in Actie
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft besloten om de helikoptervluchten vanaf de helikopterhaven Ypenburg te stoppen. Dit besluit komt na bezwaren van de gemeente en bewonersverenigingen tegen de geluidsoverlast.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 11 december 2018 werd een motie besproken die oproept tot het beëindigen van de helikoptervluchten vanaf Ypenburg. De provincie Zuid-Holland heeft een luchthavenregeling die deze vluchten toestaat tot april 2020, maar de geluidseffecten zijn nog niet in het geluidshinderplan opgenomen. De gemeente Den Haag heeft in haar collegeprogramma aangegeven de steun voor de helihaven in te trekken en heeft nog geen omgevingsvergunning afgegeven.De motie, gesteund door meerdere partijen zoals CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, D66, GBLV en enkele raadsleden, stelt dat het onrechtvaardig is om de inwoners van Leidschendam-Voorburg met extra geluidshinder te belasten. Het college wordt opgeroepen om Den Haag te verzoeken geen vergunning af te geven, de huurovereenkomst met Heliplan op te zeggen, en te overleggen met Den Haag en de provincie om verlenging van de helikopterrechten te voorkomen.
Tijdens het debat benadrukte de heer Dupont van het CDA de gezondheidsrisico's van geluidsoverlast: "Excessief geluid kan leiden tot hart- en vaatziekten, verstoorde stofwisseling en mentale klachten zoals slaaptekort en stress." Hij wees erop dat meer dan 18.000 woningen in Leidschendam-Voorburg boven de geluidsgrens zitten en dat 11.000 inwoners geluidshinder ervaren.
Mevrouw Veluwe van Gemeentebelangen sloot zich hierbij aan en benadrukte de impact op de bewoners van de Zeeheldenbuurt, die niet alleen met een windturbine, maar ook met de nabijheid van de A4 te maken hebben. "Een nachtelijke verlaging van de maximumsnelheid zou in ieder geval iets aan het geluid kunnen doen," stelde zij.
De wethouder van Eekelen gaf aan dat de gemeente in gesprek is met Den Haag en de provincie over de helikoptervluchten en dat er geen nieuwe windmolens gepland zijn in de regio. Ook werd er gesproken over het belang van stiller asfalt en geluidsisolatie van woningen om de geluidsoverlast te verminderen.
De motie over de helikoptervluchten werd uiteindelijk aangenomen, en de raad zal op de hoogte gehouden worden van de uitkomsten van de gesprekken met Den Haag en de provincie. Het is duidelijk dat de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg vastberaden is om de geluidsoverlast voor haar inwoners te verminderen en de leefbaarheid te verbeteren.
Samenvatting
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 11 december 2018 een motie besproken om de helikoptervluchten vanaf de helikopterhaven Ypenburg te stoppen. De provincie Zuid-Holland heeft een luchthavenregeling die deze vluchten toestaat tot april 2020, maar de geluidseffecten zijn nog niet in het geluidshinderplan opgenomen. De gemeente en verschillende bewonersverenigingen hebben bezwaar gemaakt tegen deze regeling. De gemeente Den Haag heeft in haar collegeprogramma aangegeven de steun voor de helihaven in te trekken en heeft nog geen omgevingsvergunning afgegeven. De motie stelt dat het onrechtvaardig is om de inwoners van Leidschendam-Voorburg met extra geluidshinder te belasten. Het college wordt opgeroepen om Den Haag te verzoeken geen vergunning af te geven, de huurovereenkomst met Heliplan op te zeggen, en te overleggen met Den Haag en de provincie om verlenging van de helikopterrechten te voorkomen. De raad wil op de hoogte gehouden worden van de uitkomsten. De motie wordt gesteund door meerdere partijen, waaronder CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, D66, GBLV en enkele raadsleden.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Een soundscape-analyse op de gemeente toe te passen". Het voorstel roept op tot het implementeren van een soundscape-analyse in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit is een innovatieve benadering die verder gaat dan traditionele geluidsmetingen door zich te richten op de perceptie van geluid door mensen. Het doel is om een beter begrip te krijgen van hoe geluid wordt ervaren en om een balans te vinden tussen gewenst en ongewenst geluid, wat kan bijdragen aan het verminderen van stress veroorzaakt door structureel ongewenst geluid, zoals dat van verkeerswegen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt en richt zich specifiek op het toepassen van een soundscape-analyse. Het biedt echter weinig details over de uitvoering, zoals de methodologie, tijdlijn, of betrokken partijen, wat de volledigheid beperkt.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om het college op te roepen een soundscape-analyse uit te voeren. De raad speelt een beslissende rol in het al dan niet aannemen van deze motie en het sturen van het college om actie te ondernemen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij prioriteit willen geven aan een innovatieve benadering van geluidsbeheer en of zij de middelen en aandacht willen richten op de perceptie van geluid in plaats van alleen op objectieve metingen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in zijn doelstelling, maar mist meetbare doelen, een tijdsbestek, en een duidelijk plan van aanpak. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de vaagheid kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij het college willen oproepen om de soundscape-analyse uit te voeren, wat betekent dat zij de motie aannemen of verwerpen.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, hoewel de focus op geluidsbeleving impliceert dat er mogelijk input van de gemeenschap nodig is.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd, maar het verbeteren van de leefomgeving door geluidsbeheer kan bijdragen aan een duurzamere stedelijke omgeving.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen inzicht in de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Dit is een belangrijk aspect dat verder uitgewerkt moet worden om de haalbaarheid te beoordelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Soundscape-analyse Geluidsbeleving Ongewenst geluid Stress Gezond stedelijk leven WHO European Healthy Cities Network Hinder- en rustgebieden Klanklandschap Geluidshinder Balans tussen geluidenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie "Laadpaal in lantaarnpaal" richt zich op het onderzoeken van de mogelijkheid om laadpalen voor elektrische voertuigen te integreren in bestaande lantaarnpalen in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dit initiatief komt voort uit de toename van geluidshinder door verkeer en de verwachte stijging in de vraag naar elektrische auto's. De motie verzoekt het college om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren, de toekomstige behoefte aan laadpalen in kaart te brengen en een pilotproject voor te stellen. De resultaten moeten bijdragen aan de duurzaamheidsvisie van de gemeente.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het zowel de noodzaak als de voordelen van het integreren van laadpalen in lantaarnpalen adresseert. Het bevat concrete stappen zoals een haalbaarheidsonderzoek en een pilotproject.
Rol van de Raad:
De raad moet de motie goedkeuren en toezicht houden op de uitvoering van het haalbaarheidsonderzoek en de daaropvolgende stappen. De raad speelt een beslissende rol in het al dan niet doorgaan van de pilot.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of ze willen investeren in de infrastructuur voor elektrische voertuigen en of ze de integratie van laadpalen in lantaarnpalen als een prioriteit zien. Dit kan invloed hebben op de duurzaamheidsdoelstellingen en de aanpak van geluidshinder.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het een duidelijke tijdlijn (voorstellen voor juli 2019) en specifieke acties (haalbaarheidsonderzoek) bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid en kosten zijn nog onbekend.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of ze het college de opdracht geven om het haalbaarheidsonderzoek uit te voeren en de pilot voor te bereiden.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van inwoners of andere belanghebbenden, maar het impliceert dat de resultaten van het onderzoek en de pilot invloed kunnen hebben op de gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, aangezien het de overgang naar elektrische voertuigen en de reductie van geluidshinder bevordert.
Financiële Gevolgen:
De motie geeft geen gedetailleerde financiële gevolgen of dekking aan. De kosten voor het haalbaarheidsonderzoek en de pilot moeten nog worden bepaald en goedgekeurd door de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Laadpaal Lantaarnpaal Geluidshinder Elektrisch aangedreven auto's Haalbaarheidsonderzoek Duurzaamheidsvisie Geluidsgehinderden Wegverkeer Oplaadpunt PilotVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie stoppen vluchten helikopterhaven Ypenburg
Samenvatting: De motie, ingediend door raadslid Dupont, roept op tot het stoppen van helikoptervluchten vanaf de helihaven Ypenburg. De provincie Zuid-Holland heeft een luchthavenregeling die deze vluchten toestaat tot april 2020, maar de geluidseffecten zijn nog niet in het geluidshinderplan opgenomen. De gemeente Leidschendam-Voorburg en diverse bewonersverenigingen hebben bezwaar gemaakt tegen deze regeling. De motie benadrukt dat de helikoptervluchten leiden tot verhoogde geluidshinder en roept het college op om de gemeente Den Haag te verzoeken geen omgevingsvergunning af te geven en de huurovereenkomst met Heliplan te beëindigen.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de kernproblemen en de gewenste acties. Echter, het zou baat hebben bij meer gedetailleerde informatie over de juridische en administratieve stappen die nodig zijn om de voorgestelde acties te realiseren.
Rol van de Raad
De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de motie en het mandateren van het college om de voorgestelde acties uit te voeren. De raad moet ook toezicht houden op de voortgang en resultaten van de onderhandelingen met de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de motie, wat kan leiden tot een vermindering van geluidshinder, of het afwijzen ervan, wat mogelijk economische voordelen van de helihaven kan behouden. Er moet ook worden overwogen hoe de relaties met de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland worden beïnvloed.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en tijdgebonden, gezien de deadline van april 2020. Echter, het is minder meetbaar en realistisch zonder concrete stappen of criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde acties is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of zij de motie steunt en het college opdracht geeft om de voorgestelde acties uit te voeren.
Participatie
De motie vermeldt dat bewonersverenigingen bezwaar hebben gemaakt, wat wijst op enige mate van participatie. Echter, er is geen gedetailleerd plan voor verdere betrokkenheid van de gemeenschap.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien het verminderen van geluidshinder bijdraagt aan een betere leefomgeving. Echter, de motie richt zich niet expliciet op bredere duurzaamheidsdoelen.
Financiële Gevolgen
De motie bespreekt geen directe financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Er kunnen kosten verbonden zijn aan juridische stappen of onderhandelingen, maar deze worden niet gespecificeerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Helikopterhaven Ypenburg Geluidshinder Provincie Zuid Holland Luchthavenregeling Helikoptervluchten Gemeente Den Haag Omgevingsvergunning Huurovereenkomst Bewonersverenigingen HeliportrechtenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie verlagen maximumsnelheid A4 en A12 bij woonwijken
Samenvatting: De motie, ingediend door raadslid Dupont, roept op tot verlaging van de maximumsnelheid op de A4 en A12 nabij woonwijken in Leidschendam-Voorburg. Dit is in lijn met de nationale doelstelling om geluidsoverlast tegen 2030 te elimineren. De motie benadrukt dat snelwegen de grootste bron van geluidsoverlast zijn en dat de luchtkwaliteit moet verbeteren om aan WHO-normen te voldoen. De motie verzoekt het college om de minister van Infrastructuur en Waterstaat te vragen de snelheid te verlagen naar 100 km/uur op de A4 en 80 km/uur op de A12, en om stiller asfalt te gebruiken bij wegwerkzaamheden.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de problematiek van geluidsoverlast en luchtkwaliteit. Het biedt concrete maatregelen en verwijst naar relevante statistieken en beleidsdoelen. Echter, het zou baat hebben bij meer gedetailleerde informatie over de verwachte impact van de voorgestelde maatregelen.
Rol van de Raad
De raad speelt een adviserende en ondersteunende rol door het college te verzoeken actie te ondernemen richting de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De raad kan zelf geen snelheidsverlaging afdwingen, maar kan wel druk uitoefenen op hogere overheden.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen of ze prioriteit geven aan het verminderen van geluidsoverlast en het verbeteren van de luchtkwaliteit, mogelijk ten koste van reistijd en verkeersdoorstroming. Er moet ook worden overwogen hoe deze maatregelen zich verhouden tot andere beleidsdoelen en belangen.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en meetbaar in termen van de voorgestelde snelheidslimieten. Het is echter minder specifiek over de tijdlijn en haalbaarheid (Achievable) van de implementatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van het afdwingen van stiller asfalt is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet beslissen of ze de motie willen aannemen en het college willen verzoeken om de voorgestelde acties te ondernemen richting de minister.
Participatie
De motie vermeldt geen specifieke participatie van bewoners of andere belanghebbenden. Dit kan een gemiste kans zijn om draagvlak te creëren en lokale input te verzamelen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien de motie gericht is op het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van geluidsoverlast, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.
Financiële Gevolgen
De motie zelf bespreekt geen directe financiële gevolgen voor de gemeente, aangezien de voorgestelde maatregelen door het Rijk moeten worden uitgevoerd. Er is geen informatie over hoe eventuele kosten voor stiller asfalt gedekt zouden worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Maximumsnelheid Geluidsoverlast Luchtkwaliteit Snelwegen Geluidskaarten WHO-normen Geluidsgehinderden Slaapgestoorden Infrastructuur AsfaltVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Actieplan Geluid" en richt zich op het verzoek aan de Provincie om geluidswerende maatregelen langs de A4 bij Vlietland te realiseren. De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft al meerdere malen aandacht gevraagd voor deze maatregelen, die in 2009 zijn afgesproken. De motie benadrukt ook de mogelijkheid om zonnepanelen te integreren in de geluidsschermen, wat aansluit bij de energietransitie. Het college wordt verzocht om opnieuw bij de Provincie aan te dringen op de uitvoering van deze maatregelen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het duidelijk de achtergrond, de noodzaak en de specifieke actie die van het college wordt gevraagd, beschrijft. Echter, het bevat geen gedetailleerde tijdlijn of specifieke verantwoordelijkheden.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het college te verzoeken actie te ondernemen richting de Provincie. De raad fungeert als vertegenwoordiger van de lokale gemeenschap en dringt aan op de uitvoering van eerder gemaakte afspraken.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij prioriteit geeft aan de uitvoering van de geluidswerende maatregelen en de integratie van zonnepanelen. Dit kan invloed hebben op de relatie met de Provincie en de prioritering van gemeentelijke middelen en aandacht.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en relevant, maar mist meetbare doelen, een tijdsgebonden kader en een duidelijke toewijzing van verantwoordelijkheden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie zou sterker zijn met concrete deadlines en meetbare resultaten.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de motie steunt en het college verzoekt om actie te ondernemen richting de Provincie.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in deze motie, gezien de nadruk op de integratie van zonnepanelen in de geluidsschermen, wat bijdraagt aan de energietransitie.
Financiële gevolgen:
De motie zelf geeft geen gedetailleerde financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Het verwijst naar de Provincie die geld heeft vrijgemaakt voor de integratie van zonnepanelen, maar verdere financiële details ontbreken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Actieplan geluid Geluidswerende maatregelen Vlietland A4 Provincie Zonnepanelen Energietransitie Integratie Ontwerpplan VergaderingVerfijning van de zoekopdracht:
A.G.M. Brans - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
A.G.M. Brans - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
M. Velu - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
A.G.M. Brans - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
G.P.W. Dupont - CDA
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
F.J. Kist - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
F.J. Kist - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
B. Eleveld - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
G.P.W. Dupont - CDA
K. Tigelaar - Burgemeester
B. Eleveld - VVD
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
K. Tigelaar - Burgemeester
A.J.W. van Eekelen - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
G.P.W. Dupont - CDA
A.J.W. van Eekelen - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
A.J.W. van Eekelen - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
J.J. van Maldegem - D66
K. Tigelaar - Burgemeester
A.J.W. van Eekelen - VVD
J.J. van Maldegem - D66
K. Tigelaar - Burgemeester
J.J. van Maldegem - D66
K. Tigelaar - Burgemeester
A.J.W. van Eekelen - VVD
Onbekende spreker
A.J.W. van Eekelen - VVD
Onbekende spreker
A.J.W. van Eekelen - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
Onbekende spreker
A.J.W. van Eekelen - VVD
F.J. Kist - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
A.J.W. van Eekelen - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
G.P.W. Dupont - CDA
K. Tigelaar - Burgemeester
G.P.W. Dupont - CDA
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
A.J.W. van Eekelen - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
G.P.W. Dupont - CDA
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
P.F. Rozenberg - GBLV
K. Tigelaar - Burgemeester
F.J. Kist - GroenLinks
K. Tigelaar - Burgemeester
A.J.W. van Eekelen - VVD
K. Tigelaar - Burgemeester
03:50:51 - 03:50:57 - 03:58:37 - 03:58:39 - 03:58:46 - 03:58:50 - 04:01:08 - 04:02:57 - 04:05:44 - 04:06:11 - 04:06:56 - 04:08:18 - 04:10:29 - 04:12:56 - 04:13:22 - 04:13:38 - 04:16:05 - 04:22:31 - 04:23:14 - 04:24:20 - 04:25:19 - 04:25:52 - 04:26:19 - 04:28:47 - 04:30:04 - 04:30:54 - 04:30:59 - 04:31:02 - 04:31:09 - 04:31:51 - 04:32:01 - 04:33:58 - 04:36:14 - 04:36:19 - 04:36:32 - 04:37:46